Palatoschizis si formele sale
Raspunsuri - Pagina 6
cellia78 spune:
Bine ai venit si tu, Emanuel!
Iti multumesc mult pt linkuri!
Le fac imediat loc pe prima pagina!
O palma nu inseamna educatie! Zero toleranta fata de lipsa de toleranta pentru copii!
cellia78 spune:
Pt cine e interesat, ca stiu cel putin pe Ewy care se intreba, am gasit acest articol si asa am inteles eu de ce trebuie anestezie la copilasi cand li se verifica auzul.
Interviu cu dr. Beata Acs – Medic Pediatrie Medicover
Hipoacuzia aparuta in perioada neonatala poate sa fie congenitala sau dobandita si asta inseamna ca poate sa apara din motive congenitale ereditare sau dobandite din cauza factorilor de risc.
Este o problema majora de sanatate publica pentru ca are o frecventa mare, apare de obicei la 3 din 1.000 de nou-nascuti sanatosi avand o frecventa de aproximativ de 10 ori mai mare in cazul nou-nascutilor care prezinta un factor de risc pentru hipoacuzie.
Eu consider foarte importanta promovarea screening-ului auzului in centrele in afara maternitatilor, cum este si centrul Medicover. Pentru parinti este foarte important sa stie ca testarea auzului este o metoda nedureroasa, foarte simpla. De fapt in foarte multe cazuri dupa ce am terminat testarea ei chiar se mira cat de repede a trecut copilul.
Ce inseamna? Hipoacuzia congenitala de fapt afecteaza urechea interna. In urechea interna avem o parte foarte importanta „cohlea” care are rolul de a trimite sunetele exterioare catre cortexul auditiv.
In cazul in care micutul are nasul infundat, atunci testarea poate sa fie impiedicata din cauze externe. Si aici as vrea sa subliniez faptul ca in cazul in care copilul nu trece testul, deci avem un raspuns nefavorabil, asta nu inseamna neaparat ca este vorba de o hipoacuzie. Poate sa fie din cauza zgomotului exterior, deoarece copilul a fost neastamparat, nelinistit si pur si simplu aparatul nu a reusit sa faca testarea.
Foarte important. Este o metoda nedureroasa, nu avem nevoie de colaborare din partea bebelusului, deci este o metoda obiectiva, care se desfasoara in felul urmator: se introduce o sonda mica in urechea externa a copilului, aparatul emite un sunet pe care noi il descriem parintilor ca un bazait de albinuta sau o melodie care testeaza de fapt pe diferite frecvente urechea. In cateva secunde, daca totul este in regula, avem si raspunsul din partea aparatului, deci stimulul sonor prin urechea externa ajunge pana la urechea interna, acolo celulele ciliate care au rolul de a transmite sunetul catre cortex ne trimit inapoi raspunsul ca au fost stimulate, astfel aparatul ne afiseaza rezultatul care in cazul in care totul a fost in regula este PASS, deci a trecut. In cazul in care nu a trecut este REFER.
In cazul in care nu a trecul testul auto-emisiunii acustice, reevaluam copilul peste 2 saptamani si in cazul in care nici atunci nu trece, trecem la metoda cu potentiale evocate auditive care este o metoda putin mai complicata, in sensul ca acolo intr-adevar copilul trebuie sa doarma. Punem 3 electrozi pe cap si, in cazul in care nici asa nu trece, atunci este indrumat catre un medic specialist audiolog.
O palma nu inseamna educatie! Zero toleranta fata de lipsa de toleranta pentru copii!
cellia78 spune:
De asemenea, va mai supun atentiei un sait interesant (in limba romana), mai ales pt. noi, parintii de copilasi cu diverse forme de palatoschizis.
http://www.logopedics.info/exercitii-de-logopedie.php
Il voi pune pe prima pagina, pt. a-l gasi usor!
O palma nu inseamna educatie! Zero toleranta fata de lipsa de toleranta pentru copii!
emanuelsrbn spune:
Cred ca ar fi util daca ar fi pe prima pagina si site-urile de la Spitalul M.S. Curie (Budimex) din Bucuresti www.mscurie.ro/meniu_content.php?meniu_nr=5&language=ro&id_meniu_back=49&nume=Dr.Bratu%20Niculina&id_pagina=154" target="_blank">http://www.mscurie.ro/meniu_content.php?meniu_nr=5&language=ro&id_meniu_back=49&nume=Dr.Bratu%20Niculina&id_pagina=154 si cel de la Clinica prof. Urtila de la Timisoara: http://urtila.com/aboutus.html , pentru ca aceste informatii sa fie mai usor de gasit de cei care cauta doctorii / adresele si nu sunt din Bucuresti, respectiv Timisoara.
cellia78 spune:
Stiu, Emanuel, asa am gandit si eu, dar mi-e teama sa nu fie considerata reclama si sa mi-o iau de la admini ; ma refer mai ales la clinica particulara din Timisoara.
O palma nu inseamna educatie! Zero toleranta fata de lipsa de toleranta pentru copii!
cameliam spune:
Ziua buna, mamici si tatici
Din ce inteleg eu, copilul trebuie sa doarma, nu sa fie anesteziat. In capul meu nu e tot una sa adormi un copil (sa-l sedezi) cu sa-l anesteziezi. Gresesc eu oare?
Ca stiu ca la operatie, mai intai au adormit copilul (la noi in brate, brrr) si apoi i-au facut anestezia, in sala. Ma gandesc ca in cazul testarii auzului e suficienta doar prima parte si implica mai putine riscuri. Adevarul e ca-mi dau cu presupusul si habar n-am .
Citat: |
citat din mesajul lui cellia78 Pt cine e interesat, ca stiu cel putin pe Ewy care se intreba, am gasit acest articol si asa am inteles eu de ce trebuie anestezie la copilasi cand li se verifica auzul. |
emanuelsrbn spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cellia78 Stiu, Emanuel, asa am gandit si eu, dar mi-e teama sa nu fie considerata reclama si sa mi-o iau de la admini ; ma refer mai ales la clinica particulara din Timisoara. O palma nu inseamna educatie! Zero toleranta fata de lipsa de toleranta pentru copii! |
OK, nicio problema. Daca vor considera reclama, desi nu cred, atunci pot sa stearga si postarea mea.
cellia78 spune:
Camelia, ziua buna si matale! Adica seara buna!
Pai uite, la asta ma tooooot gandesc si eu! Pe cuvant! Ca tot ca tine stiu si eu si cam asa vad lucrurile; si ar fi o mare usurare, ca anestezia aia e mai urata pt organism decat somnul indus (oare spun prostii?).
Eu mai caut si cum am ceva, aduc aici; oricum, din punctul asta de vedere (strict din acest punct de vedere), de-abia astept sa merg la spital, ca o sa pun o mie de intrebari dnei doctor!
Cred ca-mi iau reportofonul cu mine! Asta ca sa nu uite creierii mei ceva important!
O palma nu inseamna educatie! Zero toleranta fata de lipsa de toleranta pentru copii!
cameliam spune:
Nu mi se pare reclama sa insiri mai multe clinici ca-s ele de stat sau particulare. Daca ar fi doar una, as zice, dar asa... Oricum e o clinica si un medic ce vor aparea frecvent in discutiile noastre, dat fiind ca se ocupa cu ce ne doare pe noi si fostii pacienti sunt multumiti, eu inca n-am intalnit unul nemultumit...
Citat: |
citat din mesajul lui cellia78 Stiu, Emanuel, asa am gandit si eu, dar mi-e teama sa nu fie considerata reclama si sa mi-o iau de la admini ; ma refer mai ales la clinica particulara din Timisoara. |