Functionar public cu functie de conducere
Buna seara.
Sunt inspector principal (treapta 1) din 2005. In 2008 am stat in concediu pentru cresterea copilului 6 luni, motiv pentru care la depunerea dosarelor pentru promovarea anuala, cum se organiza atunci, nu am participat, lipsindu-mi cateva zile de vechime, desi concursul se organiya dupa vreo 2 luni. Trebuia sa urmeze o promovare rapida, organizata la nivel national, insa din motive nestiute, nu a mai avut loc. La sfarsitul lui 2009, a aparut un act normativ, prin care promovarea nu se mai organiza anul, ci de mai multe ori pe an. Ca atare, am solicitat institutiei, printr-o cerere, promovarea, lucru care nu s-a realizat nici acum, pentru ca in actul normativ scrie ca doar functionarii publici de executie pot promova, eu avand functie de conducere. Ma tot intreb daca sunt vinovata ca am ales la un moment dat sa devin sef serviciu.
Va rog sa ma sfatuiti si sa ma indrumati, in demersurile , ce trebuie sa le urmez., pentru ca am aflat azi ca urmeaza alte promovari la nivelul institutiei, ale altor colegii, care indeplinesc conditiile promovarii. Imi este greu sa cred ca nu pot promova pentru ca am ales sa fiu sef serviciu. Nu inteleg cum unii functionari publici, care au mai putina vechime in specialitate decat un sef serviciu, pot sa promoveze. De ce mai vorbim despre cariera functionarului public daca aceasta se opreste la incadrarea pe care a avut-o la promovarea examenului pentru functia de conducere. Multumesc.
Raspunsuri
marius spune:
Nu ma pricep dar nu pricep. Din ceea ce scrii esti sefa in raport cu altii, deci unde anume sa promovezi fiind deja sefa?
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
SufletDInger spune:
Asa este, in raport cu altii am functie de conducere, si pentru asta am spor de conducere.
Sunt functionar public si este legiferata cariera acestuia.
Postul pe care am concurat in 2005 era inspector principal (treapta 1 salarizare). Dupa gradul principal urmeaza gradul superior ori consilier, asa prevede legea la functionarii publici. Insa a aparut o reglementare juridica care face referire la cariera functionarului public, si anume pot sa promoveze functionarii publici cu functie de executie. Asta pentru ca a aparut legea salarizarii unice si acolo sefii de serviciu sunt salarizati doar pe 2 trepte, nu se mai vorbeste despre seful de serviciu ca si functionar public. Ori legea salarizarii unice nu se pune in aplicare anul acesta si date fiind conditiile actuale tind sa cred ca nici in urmatorii ani.
Cu alte cuvinte, acum, statul imi interzice sa fac cariera ca si functionar public, pentru ca am ales la un moment dat sa fiu sef serviciu. Este frustrant sa ai functie de conducere si sa fi remunerat mai putin decat cei cu functie de executie, asta in conditiile in care ai si mai multa vechime in specialitate decat ei.
Nu stiu daca m-am facut inteleasa, dar multumesc ca ai citit. Poate cineva care are legatura cu resursele umane ma poate lamuri.
marius spune:
Si de ce nu treci pe functie de executie? Renunta la functia de conducere treci pe una de executie si ai sansa sa faci cariera, nu?
mi se pare interesant ceea ce scrii tu si anume faptul ca din punct de vedere al carierei si se pare al salarizarii ordinea lor crescatoare ar fi inspector I - sef serviciu - insp. superior - consilier. Poate este ilogic ce scriu insa chestia cu sef de serviciu nu mi se pare o chestie de cariera ci mai degraba de responsabilitate motiv pt care exista un spor. Este o functie nu o cariera in sine, nu? La o functie poti sa renunti nu? Si daca renunti si revii la o situatie de baza initiala ce te mai impiedica sa dai concurs pt trepte superioare chiar daca nu mai esti sefa? Probabil legea interzice si mie mi se pare firesc cumulul de bani spor pt sef, spor pt treapta I spor pt superior spor pt consilier. Insa nu ma pricep. Dar poti renunta la sefie nu?
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
SufletDInger spune:
Da, Marius, este o functie, la care poti renunta. Cariera e doar pt functionarul public, care urca asa in grad... debutant, asistent, principal, superior. Un inspector principal are o incadrare mai mica decat cea a unui inspector superior. La incadrare se adauga celalalte sporuri (vorbim de momentul actual, dupa ce intra in vigoare legea salarizarii unice, salariile sunt diferentiate intre sefi si subalterni).
Daca as renunta la functia de conducere as pierde un spor de conducere de 30% din incadrare, ceea ce nu compenseaza numirea in inspector superior.
Promovarea pe functie am facut-o tot pentru bani. Toti colegii mei sefi au promovat pana la sfarsitul anului trecut, fiind in aceeasi situatie cu mine, asta inainte de a aparea legea salarizarii unice.
Fiecare grad (principal, superior) are 3 trepte de salarizare, potrivit legii, la care se adauga sporurile (vechime, conducere). Promovezi in ele pe baza evaluarii, a vechimii. Asa e legea, nu-ti negociezi salariul, e stabilit.
Daca renunt la sefie pierd bani, nu castig. Cresterea salariala, in cazul promovarii ar fi de aprox 100 lei , asta insemnand ca incadrarea va creste si la ea se vor raporta sporurile ce le am.
Multumesc ca m-ai "ascultat"". Cred ca o sa raman doar frustrata pana se va aplica legea salarizarii unice.
a_alinta spune:
adica nu mai poti "promova" din functia de sef de servciu, doar ca director daca e cazul.
a_alinta spune:
scuze pentru off topic, sunt plecata de 5 ani din romania, dar nu pot sa inteleg cum se "pupa" intrebarea sufletului de inger cu "disperarea" bugetarului care am regasit-o in fiecare topic?
SufletDInger spune:
Da, sunt bugetara. Nu sunt la casa de pensii. Sunt la o directie de asistenta sociala.
Iar off topic...nu as simti asa de tare diminuarea daca mi s-ar schimba incadrarea. Nu poti priva un functionar public de promovare doar pentru ca e criza in tara. Promovarea aduce beneficii pe termen lung.
cami2003 spune:
Eu lucrez intr-un minister si situatia este cam cum zici tu, numai ca la noi cei care sunt incadrati pe functii de conducere sunt salarizati la gradatia si treapta maxima la care se adauga sporul de conducere si sporul de vechime. Deci tu ca executant esti inspector principal treapta 1, dar ca sef serviciu ar trebui sa primesti salariu de incadrare ca inspector superior treapta 1 + sporurile. Trebuie sa te lamuresti cu cei de la RU daca nu cumva este asa cum iti scriu. Daca nu primesti salariu ca inspector superior tr 1 + sporuri adreseaza-te in scris ANFP si solicita clarificari. De asemenea, un coleg a fost in aceeasi situatie cu a ta, iar in momentul in care s-a mutat in alta directie fara concurs pe post de executie a solicitat o aprobare de la ANFP intrucat avea vechime si exista post cu grad superior. Eu in schimb am promovat prin concurs pe posturi scoase la concurs pt cei din afara institutiei. Bineinteles ca ei nu au avut prea multe sanse. Nu stiu cum, dar la noi poti promova cu vechimea doar de la o treapta la alta, iar de la o gradatie la alta (principal - superior) numai prin concurs pe posturi vacante. Vad ca fiecare institutie aplica legea cum crede de cuviinta. Cred ca cel mai bine este sa scrii la ANFP si o sa iti raspunda.