concediul de ingrijire copil
sunt intr-o situatie destul de neplacuta si as avea nevoie de o solutie cat mai urgent - pot sa fie si mai mult de 24 de ore avand in vedere ca e vineri seara.
Lucrez de 10 ani la o firma dintr-un alt oras. Din cauza unor dificultati financiare pe care aceasta firma le-a avut anul trecut, a facut apel la intelegerea angajatilor pnetru a "face" cateva zile fara plata, lucru cu care am fost de acord. la momentul respectiv, nu mi s-a parut important. Anul acesta, in 3 ianuarie am nascut un copil (eveniment ce nu era programat in mod deosebit) si acum ma trezesc ca de la primarie mi se spune ca nu pot beneficia de concediul de ingrijire al copilului, pe motiv ca zilele de concediu fara plata de anul trecut insumeaza 23, respectiv e ca si cum nu as fi lucrat o luna intreaga. In conditiile in care firma e dispusa sa ma ajute sa rezolv aceasta problema, care este solutia tehnica de rezolvare? se poate face o declaratie rectificativa la directia muncii (si pe unde mai trebuie) prin care sa se rectifice datele trimise acolo? Mentionez ca anul trecut am fost si studenta (master), respectiv cred ca as fi putut beneficia de concediu fara plata de perfectionare profesionala- problema e ca nu am stiut acest lucru si nici nu am avut in vedere sa fac un copil in aceasta perioada (poate atunci m-as fi interesat mai exact cu un an inainte). Sunt destul de disperata pentru ca nu sunt casatorita. Pe de alta parte, chiar nu conteaza deloc ca am cotizat 10 ani de zile regulat la toate bugetele posibile? (asta fiind o intrebare retorica, nici nu astept raspuns).
Va rog insa, daca se poate, sa-mi spuneti daca cineva s-a confruntat cu o situatie similara, cum a rezolvat-o! Va multumesc!
Raspunsuri
mariana_flo spune:
Firma ar putea sa faca declaratii rectificative la statul de plata. Dureaza ceva timp si cam da peste cap toata contabilitatea.
panterableu9 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mariana_flo Firma ar putea sa faca declaratii rectificative la statul de plata. Dureaza ceva timp si cam da peste cap toata contabilitatea. http://family.webshots.com/photo/2131921170104344787BlsfCF |
Multumesc!
Totusi am citit ca exista varianta concediu de studii fara plata, respectiv nu ar trebui sa se mai faca modificari in contabilitate. Asta pentru ca nu se platesc contributii la stat si nici salar bineinteles. Sper ca e o varianta desi tot trebuie facute declaratii rectificative pe la fortele de munca etc. Oare exista cineva care a facut asa ceva pe aici si daca da, cat de mult dureaza? Oricum am pierdut deja 2 luni de concediu, perioada pentru care nu voi primi nici un ajutor (au trecut cele 60 de zile), de aceea devine o problema destul de urgenta!
Multumesc anticipat pentru orice lamurire sau sugestie!
panterableu9 spune:
In caz ca mai e cineva interesat, problema s-a rezolvat mai simplu decat credeam. Mai exact, am dat peste o functionara mai descuiata la cap, la primarie, care mi-a zis ca nu e nici o problema daca aduc de la firma o adeverinta care sa ateste ca s-au dat acele zile fara plata din initiativa companiei.(eu am avut cate 3,4,5 zile fara plata in 4 luni diferite ale anului trecut, pe restul s-au platit contributiile si tot tacamul).
Se pare ca aceasta este o exceptie de la regula si este perfect valabila.
Valentina_D spune:
Dupa multa vreme depistez acest subiect si nu pot sa nu ma intreb de ce in cazul postat de panterbleu9 nu s-au luat in calcul fractiunile de luna si a trebuit sa apeleze la subterfugii . Conform legii, se incadra in aceste fractiuni, nu?
Eu ma agit pentru o singura zi de concediu fara plata in cele 12 luni anterioare nasterii. Ea a avut cate 4/5 zile in 4 luni diferite, insa, am ramas nelamurita. In cazul ei de ce nu s-au aplicat fractiunile de luna?
Sincer nu vreau sa par pisaloaga. Sunt doar o gravida care se teme de actualul sistem. Mi-e teama si ma framant pentru ca nu imi pot imagina cum ar fi sa ma trezesc ca nu am dreptul la indemnizatie pentru o singura zi de CFP.
Spuneti-mi parerea voastra, va rog: daca intampin aceasta problema (acum presupunem doar), cum as putea sa o rezolv? Sa ma duc sa le arat eu legea in care se specifica fractiunea de luna?
Conteaza ca ziua de CFP a fost luata la jumatatea lunii si nu la inceput sau sfarsit?
Va multumesc foarte mult
19+
my baby
MTHFR C677T heterozigot, 3 sarcini oprite din evolutie la 5s, 6s si 7s
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Valentina_D Dupa multa vreme depistez acest subiect si nu pot sa nu ma intreb de ce in cazul postat de panterbleu9 nu s-au luat in calcul fractiunile de luna si a trebuit sa apeleze la subterfugii . Conform legii, se incadra in aceste fractiuni, nu? Eu ma agit pentru o singura zi de concediu fara plata in cele 12 luni anterioare nasterii. Ea a avut cate 4/5 zile in 4 luni diferite, insa, am ramas nelamurita. In cazul ei de ce nu s-au aplicat fractiunile de luna? Sincer nu vreau sa par pisaloaga. Sunt doar o gravida care se teme de actualul sistem. Mi-e teama si ma framant pentru ca nu imi pot imagina cum ar fi sa ma trezesc ca nu am dreptul la indemnizatie pentru o singura zi de CFP. Spuneti-mi parerea voastra, va rog: daca intampin aceasta problema (acum presupunem doar), cum as putea sa o rezolv? Sa ma duc sa le arat eu legea in care se specifica fractiunea de luna? Conteaza ca ziua de CFP a fost luata la jumatatea lunii si nu la inceput sau sfarsit? Va multumesc foarte mult 19+ my baby MTHFR C677T heterozigot, 3 sarcini oprite din evolutie la 5s, 6s si 7s |
Iti voi raspunde tot eu, chiar daca la subiectul celalalt il astepti pe Marius sa ma verifice.
Pe textul de lege aplicabil autoarei acestui subiect, valabil pana la 1 ianuarie (OUG 148/2005 modificat), dar care tie nu ti se va mai aplica, fractiunea de luna admisa ca luna intreaga inseamna cel putin jumatate din zile lucrate. Exceptia era admisa pentru o singura luna - deci se putea considera lucrata, chiar daca avea mai putin de jumatate din zile cu venit.
Ca o functionara din 1000 n-a inteles situatia - nu are relevanta.
Pe noul text de lege, fractiunea se defineste la fel - "efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna" - numai ca sunt admise 3 luni din cele 12 cu aceasta situatie.
Prin urmare, acea zi nu conteaza deloc, nu-ti va afecta nici concediul, nici indemnizatia. Nu conteaza cand este - la inceput, la mijloc sau la sfarsit de luna.
Sigur ca n-ai de ce sa mergi cu hartoaga in mana - fii sigura ca nu esti singura in aceasta situatie, si oricat de nepregatite sau rauvoitoare ar fi functionarele, e limpede situatia.
Te agiti inutil, iti faci rau si-ti strici sarbatorile fara niciun motiv real.
Valentina_D spune:
Mediajust, multumesc din suflet
Nu pun la indoiala ceea ceea ce imi spui tu...doar ca ...Marius a parut un pic neincrezator si m-am gandit ca poate el are alta opinie
Iti multumesc mult pentru raspuns
19+
my baby
MTHFR C677T heterozigot, 3 sarcini oprite din evolutie la 5s, 6s si 7s
Valentina_D spune:
Te-as ruga mult sa nu te superi Mediajust...dar totusi...am ramas nelamurita cu ceva: daca fata a precizat ca cele 23 de zile fara plata (insemate pe decursul anului ) au fost impartite in cate 3/4/5 zile timp de 4 luni, mie imi suna clar faptul numarul de zile lucrate era destul de mare pe fiecare luna si nu a fost cazul sa se faca o exceptie. A avut mai multe fractiuni de luna
Sau..poate mie imi scapa ceva...nu vad unde i s-a aplicat ei exceptia
Diferenta intre cele doua texte de lege vad ca este doar in ceea ce priveste exceptia:inainte era o luna (dar ea nu depasea acea jumatate, cum am zis mai sus)de la 1 ian vor fi 3 luni
Repet, nu vreau sa taraganez un subiect care pentru altii poate efoarte clar. As vrea doar sa inteleg
19+
my baby
MTHFR C677T heterozigot, 3 sarcini oprite din evolutie la 5s, 6s si 7s
Mediajust spune:
A explicat autorul subiectului: in prima faza, functionara a insumat zilele (si asta ar fi insemnat sa intre sub exceptie) - dupa care s-au luminat ca este vorba despre 4 fractiuni - care sunt admise ca luni integrale.
Este inutil sa vorbim despre o situatie pe care o avem doar prezentata, fara sa stim cum aratau hartiile de fapt. Este posibil ca angajatorul chiar sa fi inregistrat in hartoage perioade cumulate (fiind un aranjament, ar fi fost mai simplu sa opereze suspendari de CIM o data-de doua ori, nu de patru ori - ca apoi sa revina, pentru ca angajatul sa nu aiba probleme.)
Nu stim ce a fost acolo, fapt este ca in momentul din documente a reiesit ca au fost patru fractiuni - n-a mai fost nicio problema.
In ceea ce te priveste, eu iti garantez ca acea zi de CFP a ta nu va conta deloc.
Daca nu ma crezi pe mine, formuleaza aceasta intreabare la APS - si vei primi acelasi raspuns, care poate te va linisti.
zubi spune:
AM SI EU O INTREBARE, NUS ITU DACA AM NIMERIT BINE:
am lucrat la o firma din ianuarie 2010 pana in noiembire 2010,cand am intrat in somaj pt o luna, iar acuam m-am anagjat la o lata firma din decembrie.si acum, in inaurie,sunt insarcianta. Pot intra in concediu d eingrijire a copilului? eu m-am gandit ca da, ca nu am intererupere practic, cred ca s eia si somajul in considerare.si inca o intrebare, daca sunt angajata doar d eo luna, e ok ca am ramasa insarcianta asa repede?exista vreo lege ceva?si am inteles ca in concediu medical pot intra doar dupa 6 luni de munca.multumesc furmos
6+
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui zubi AM SI EU O INTREBARE, NUS ITU DACA AM NIMERIT BINE: am lucrat la o firma din ianuarie 2010 pana in noiembire 2010,cand am intrat in somaj pt o luna, iar acuam m-am anagjat la o lata firma din decembrie.si acum, in inaurie,sunt insarcianta. Pot intra in concediu d eingrijire a copilului? eu m-am gandit ca da, ca nu am intererupere practic, cred ca s eia si somajul in considerare.si inca o intrebare, daca sunt angajata doar d eo luna, e ok ca am ramasa insarcianta asa repede?exista vreo lege ceva?si am inteles ca in concediu medical pot intra doar dupa 6 luni de munca.multumesc furmos 6+ |
Daca iti pastrezi locul de munca, vei beneficia si de concediul de maternitate pre/post natal, si de concediul si indemnizatia de crestere a copilului intr-una dintre cele doua variante optionale (un an sau 2 ani).
Ca sa nu ai surprize, anunta in scris angajatorul ca esti insarcinata, cu dovada (inscris medical care sa confirme ca esti gravida, varsta sarcinii).