Crestinismul si evolutia spirituala 11
Raspunsuri - Pagina 4
Iasmin08 spune:
Crinuta, lui nu-i trebuie rozariul convertirii, ca asa in mare el se considera catolic, dupa cum vezi.
Nu de convertire e vorba, ci de luminarea mintii.
Sa se roage la Hristos Domnul si la Maica Domnului, sa-l lumineze n credinta, si sa-l aduca pe calea credintei.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
Iasmin08 spune:
Kari, uibita, pe tine te-am uitat.
Sa stii ca nu ma pot supara pe tine, doar m-am intristat teribil la subiectul respectiv de cele scrise. De ce? E clar ca nu ai intalnit in drumul tau pe cine trebuie. Cei care te-au ranit, sa-i ierte Bunul Dumnezeu, caci vor da socoteala ca te-au smintit. Daca vei vrea vreodata sa intalnesti un preot adevarat, cu har, spune-ne si te indrumam, si eu, si mamabear, ca avem noi vreo cativa in minte si in inima.
Mie mi se pare exagerat ce se intampla la subiectul cu pricina. Pentru ca era vorba de contruirea de lacasuri de cult, iar acum s-a transformat intr-un fel de ''rastigniti-i pe preoti". Atatia care scuipa pe Biserica si pe preoti, dar vad ca o fac cei care nu dau pe la biserica si nu stiu (afara de tine care nu cred ca asta ai vrut sa faci).
Pai vin o data la biserica in viata, in 20-30 de ani, si vad ptr prima oara preotul si gata, se asteapta sa cada preotul in spagat, ca iata dom'le, ce favor.... Si preotii sunt oameni, daca nu te vad la biserica e normal sa reactioneze intr-un anume fel.
"Nu ma vezi cu zecile de ani, si vii acuma dintr-o superstitie sau misticism, sau dintr-o fala stupida sa botezi sau sa (te) cununi. Si stiu ca maine nu vei veni, si nu vei mai veni"
Pai ce sa le faca in cazul asta? Crezi ca daca ar afisa un zambet fals o sa fie mai bine? Never. Ca oamenii aia tot falsi raman, ajung la cuvintele lui Rufus referitor la fariseism. Ajung la biserica atunci cand au nevoie, si tot ei sunt suparati, ca vezi Doamne, trebuie sa platesc.
La preot- sa i se taie salariul (ca e bugetar,), sa nu mai dea oamenii bani de pomelnice ca e suparare mare, sa nu dea bani pentru slujbe, sa nu plateasca nimic. Si parintele probabil sa slujeasca pe coji de semnite....
Sau ii vad stupefiati, ca are nu stiu ce parinte 4x4, dar se stie ca salariul este de 800 ron. Vin si eu ca omul prost, chiar isi imagineaza ca din 2 lei pomelnic la sa zicem 100 (ceea ce e mult, ca mai mult de 50 nu intra duminica in biserica) de oameni, cat inseamna, si-a luat parintele 4x4 (poate e in leasing)? Deci nu din pomelnice ies banii.
Ce nu se recunoaste, si nu stiu ''crestinii'' de la subiectul cu pricina: sunt crestini care fac donatii. Si fiecare crestin face macar o data in viata donatie pentru biserica sau pentru slujitorii ei.Da, eu daca as putea, as cumpara la parintele paroh un 4x4. Desigur, ar apare peste noapte o mie de gretosi care sa ''vomite'', ca parintele indrazneste sa se ''plimbe'' intr-o masina donata (dar ei nevenind la biserica nu ar sti, of course ca e donata, ci ar crede ca si-a cumparat-o parintele din banii de pomelnice.
Mey, de ce vorbesc cei care nu au habar de biserica??
Sau vad fatuca aia din Sibiu, care vine si zice de cutia milei. Pai banii aia sunt pentru intretinerea bisericii. Ca trebuie curatata, ulei in candele (la mine la biserica sunt nu mai putin de 30 de candele, afara de alea din Sfantul altar, in care se pune cam juma de litru de ulei. Ia sa facem calcul 15x4=60 litri de ulei lunar doar pentru duminici. Ala cine sa il plateasca??? (Si ia sa te uiti in calendar cam cate sarbatori sunt pe luna, la toate se aprind candelele, nu doar duminica)
Dar covoarele spalate la spalatorie, stie cineva cat costa? Dar cu ce stergem geamurile, fratilor, ca doar nu e nimic gratis in lumea asta.
Biserice cere chiverniseala, cine nu stie, sa taca.
Uite de aia ma enervez eu pe cei care vorbesc fara sa aiba habar.
Ei, acuma ca te-ai dumirit cam cum gandesc, sper sa nu te superi pe mine. Am scris multisor, dar nu iti e dedicat total, ci doar partea cu tristetea, ca nu ai reusit inca sa intalnesti preoti buni.
Te pup
crinuta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iasmin08 Crinuta, lui nu-i trebuie rozariul convertirii, ca asa in mare el se considera catolic, dupa cum vezi. Nu de convertire e vorba, ci de luminarea mintii. Sa se roage la Hristos Domnul si la Maica Domnului, sa-l lumineze n credinta, si sa-l aduca pe calea credintei. Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
Sorry, nu sunt de acord. Faptul ca se considera catolic, ca a fost botezat catolic nu = ca este catolic. Este ca si cu ortodocsii din Romania, care se considera ortodocsi dar realmente o mica parte sunt cu adevarat practicanti.
Pt mine catolic = un practicant care merge regulat la Biserica, respecta poruncile sau macar incearca, se spovedeste si Imaprtaseste regulat, cel putin o data pe saptaman, etc.
Deci consider ca da, are nevoie de convertire, indiferent ca este botezat catolic...
Crinuta si minunea ei
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
Second chance
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy
www.najumary.or.kr/mary/recent/recent-2010/2010-2-28.htm" target="_blank">Naju
crinuta spune:
Apropos Iasmin, stii discutia noastra cu " vai, cred intr-o putere, cred in ceva"....., am fost amandoua de acord ca cei care gandesc asa nu se pot numi practicanti, crestini, etc.
Cand afirmi ca esti crestin urmezi o anumita cale, calea cea stramta, nu iti faci propriile reguli dupa bunul plac, dar lasa, ca e o putere mare pe undeva si te iarta.
Cam asa vad eu lucrurile cu oricine care se " considera" catolic, sau orice alta religie.
Faptul ca, lui nu i se pare necesar sa faca casatorie religioasa pt mine inseamna ca nu cunoaste semnificatia casatoriei, a Tainei, deci are nevoie de convertire, iar asta nu se petrece la nivel mental, ci in inima.
Atatea cazuri de converiti exista, de la atei la crestini, de alte relgii pagane la crestinism, dar toate s-au intamplat asa, in inima. Nu stai sa intelegi, sa analizezi. Converitrea inseamna transformarea inimii, iar asta nu o face omul pt ca n-ar fi ever in stare de asa ceva singur. Convertirea este un dar, iar noi ne putem ruga pt altii sa primeasca acest dar.
Crinuta si minunea ei
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
Second chance
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy
www.najumary.or.kr/mary/recent/recent-2010/2010-2-28.htm" target="_blank">Naju
Katya spune:
Hristos S-a-naltat!
Mult ati mai scris,daca stiam,mai bine-mi faceam o cafea.
Incep intii cu Kari,o pup,pt ca si ea ne pupa mereu.Nu-s suparata pt ce-ai zis de preoti,e experienta ta,macar daca scrii aici tot e un semn ca nu-i judeci pe toti la fel si oricum vei avea ocazia poate sa-ti schimbi parerea.Eu ma umplu de bucurie cind vad un preot,poate Domnul imi va da niste gineri preoti(ortodocsi,fireste)cine stie?
Despre nasi/nasit,cu regret tb sa-i dau dreptate Crinutei despre nasii ortodocsi(despre cei catolici nu stiu ce sa spun,poate nici Crinuta nu ne spune tot).De fapt eu am pe zi ce trece o parere tot mai proasta despre ortodocsi(romani),ma refer la ignoranta lor de-a dreptul crasa in marea lor majoritate.Adica daca-l intrebi pe un catolic despre religia lui,stie ce sa-ti zica,pe un protestant,la fel,stie ce sa-ti zica.Dar ia-l si pe un ortodox si-ai sa vezi ce departe e si de credinta si de Biserica........La noi stiti cum e?Ori stii,dar stii,si crezi,ori nu stii mai nimic.Nasii nostri de ex-atit de cununie cit si de botez ai fetelor-sint aici si-s fff de treaba,oameni ff buni,ei insisi cu copii cam ca ai nostri ca virste,dar merg la biserica de citeva ori pe an.......fac eu eforturi sa-mi invat nasii sa mearga la biserica sau sa-si impartaseasca copiii...dar nu intind coarda,simt cind tb sa ma opresc,caci nu vreau efectul contrar,adica sb tabu...Asa ca pina la urma sincer eu nu vad de ce un botez ar fi conditionat de nasi.Practic din tot ce vad eu in jur,inclusiv cazul meu ca nu mai tin leg cu nasii mei de botez...,nici sotul cu ai lui,nasia e o instituitie absolut gratuita,ma uit si la ai mei ca habar n-au de finii lor,practica ma si enervez cind ma uit la ei,ma astept sa-si iubeasca finii,de unde?Eu pe nasii nostri chiar ii iubesc,dar in pr rind ca oameni si pe urma si pt ca eu chiar simt aceasta legatura dintre noi,dar o simt pt c-o stiu,ei de asemenea ne iubesc pe noi,dar nu pt ca am fi neaparat rudenii spirituale...
Normal ca nu discut,daca Biserica a hotarit asa,asa fac,caut nasi,din fericire am si romani in preajma si si ortodocsi,dar pt Nikole nu-i asa,deci sa faca cum ii rinduieste Domnul cu nasii fetitei...
Si apoi la urma urmei,daca murim noi parintii,copiii sint incredintati altor rude,nu cred ca li se dau nasilor,habar n-am...
Cred ca-mi fac o cafea si revin..
Iasmin08 spune:
Motivele pentru care vin oamenii la Domnul:
A venit un om la Domnul
A venit cu jale grea.
"Omule de colb si spume
Cu ce foc vii tu din lume?"
"Doamne, m-a adus anume
Frica de pedeapsa Ta."
A venit un om la Domnul
A venit cu pas voios.
"Omule cu braie pline
Cu ce gand vii tu la Mine?"
"Doamne, vin ca e mai bine
Fiindca e mai de folos."
A venit un om la Domnul
A venit din putregai.
"Om departe de cainta
Cum vii astazi la credinta?"
"Doamne, din recunostiinta
Pentru atatea cate-mi dai."
Si-a venit un om cu lacrimi
Si Iisus a tresarit.
"Omule, de ce-ai venit?"
"Doamne, într-o zi din viata
Te-am privit pe cruce-n fata
Si acum cant de dimineata
Si-s nebun de fericit!".
Ca bine le ma canta parintele.... la suflet ma unge...
Si bine le-a mai scris Costache Ioanid
Katya spune:
Crinuta ,n-am stiut ca sotul tau nu e crestin..dar atunci cum s-a putut cununa cu tine?Botezul in acest caz nu e obligatoriu la voi?
Pina la urma cite diferente!Ca la noi toti tb sa se boteze...(si pe buna dreptate)
Nikole ,hai ca poate pina-n dec. va cununati si voi!Sint sigura ca pina la urma gasesti tu o modalitate sa-l aduci pe calea cea buna-adica intoarcerea la practica in pr rind si apoi la taina cununiei-nu se poate sa nu reusesti,e doar un barbat la urma urmei..(ei,am glumit)
Iasmin ,cu ascultarea e exact asa cum zici tu,doar ca e asa de greu de pus in practica...eu de ex n-as putea sta cu un barbat care bea sau care joaca jocuri de noroc,calculator etc etc,as divorta de n ori daca ar fi nevoie de ex.Si mie odata mi-a zis un preot ca Dumnezeu e un Dumnezeu al normalului..tare mult mi-a placut definitia asta,adica sint sigura ca El stie cit poate fiecare sa indure.Am o prietena care are o viata tare grea cu sotul ei,desi ea n-o recunoaste,e practic un abuz psihic acolo,ei,conform credintei,da,ea va avea plata dincolo, a facut ascultare,n-a tradat taina cununiei,si-a dus/isi duce crucea...eu n-as fi putut,si uite ca eu scriu aici sus si tare ca credinta asa si pe dincolo,dar nu fac cit face ea care tace si face...asta a propos de rotari...
S-a facut cafeaua..Nu va dau,ca tb sa dormiti,dar pun o ceasca pt Ica si alta pt patou si una pt denizel ca a venit in vizita pe la noi s-o incurajeze pe mamabear pe care-o incurajez si eu:bine c-a ajuns sotul tau,asta-i cel mai imp(si mie la fel mi se pare greu cind pleaca sotul undeva,drumul)dar de-acuma nu mai sta cu griji,ca sa nu stea nici el cu grija ta.Intr-o zi la scoala fetei mele parintii vorbeau de un caz de nu stiu ce,gastro,scarlatina,ceva de genul,eu imediat m-am speriat si o mamica mi-a zis sa stau calma,ca oricum nu-mi pot apara eu copilul,Domnul o face,si-asa e.Asa si tu,sotul tau e-n miini bune,lasa-te si tu in voia Domnului.
Mult am mai vbit,sa mai plec,v-am pupat!
Iasmin08 spune:
Katya, e buna si sperietura, ca paza buna trece primejdia rea, nu stii??
Si desigur ca Dumnezeu hotaraste toate, dar si noi il putem ruga sa ne pazeasca, si nici nu putem sa ne aruncam cu gatul inainte. Depinde de la caz la caz.
As, crezi tu ca n-ai putea asa si pe dincolo daca sotul ar fi, ar...etc
Ehehe, dar ce ai putea!!! Habar nu ai limitele tale... Ba poti, numai sa vrei. Capitularea nu merge asa de simplu. Luam pe nu pot in brate si gata. Ba poti, daca iubesti cu adevarat poti. Asa cum poti si sa speli sosetele sotului, sa stergi bebeii de kk la fundulet si cate si mai cate facem... Putem daca vrem, dar doar din dragoste. Altfel nu.
kariguld spune:
Iasmin,Katya, am intalnit preoti minunati in viata mea. in tinerete faceam vacante in Ardeal si aveam ocazia sa cunosc preotii de la sat, oameni extraordinari si cu chemare de la Dumnezeu. apoi si in calatoriile mele, in primii ani in Canada cand eram inca necasatorita am mers la biserica si am cunoscut preoti minunati.
ii apreciez si am tot respectul pentru cei care fac lucrarea Domnului cu dedicare si temere de Dumnezeu.
la subiectul cu pricina, m-am intristat ptr ca mi-am amintit cum a fost in ianuarie la inmormantarea socrului. socrul meu, in ciuda faptului ca nu ia placut biserica si preotii a fost un om si bunic extraordinar. in aproape 3 saptamani s-a stins. in ceasul in care el murea, copii mei zburau cu avionul spre casa. exact in timpul in care erau in aer. ei, micutii sperau ca bunicul se va face bine.....si eu am avut ingrata misiune sa-l sun pe sot, care venea dupa ei la munchen si urmau sa se intoarca acasa cam 200km. trebuia sa-l sun sa rezerve bilete ptr a doua zi. nu-mi imaginez cum a condus pana acasa....cu veste crunta ca tatal lui murise.
si la mormantare, de fapt inainte cand a venit preotul prima data in capela a inceput sa ne spuna ce si cum sa aducem, cat costa, etc etc....io-l priveam siderata si ma gandeam ce de bani, ce de trebuie tot felul de lucruri....in fine, de inteles sa zic, dar la mormantare a pus capac, nu vroia sa tina slujba ca nu primse toti banii. erau minus 12, 13 grade, f f frig. cineva din familie ia spus ca isi va primi banii, sa tina slujba intai. si el nu si nu....si atunci i-am spus eu ca asa i-as pune masa cu colivele in cap...
e intolerabil, de neacceptat sa ceri bani la capul mortului, si in biserica.
nu stiu cum de rabda Dumnezeu asa ceva....so, pe asta am fost suparata si pe faptul ca se profita foarte tare de durerea omului.
preotul ar trebui sa fi fost un mangaietor in acele momente, sa-i spuna cuvinte de incurajare soacrei....care soacra la injurat acasa.
in situatia de mai sus cred ca sunt subiectiva.
slujirea preotilor ar trebui sa fie de folos omului, oricarui om, mai ales celui aflat la durere si suferinta.
imi cer iertare, nu vreau sa deturnez subiectul acesta frumos.
Nikole, o imbratisare de la mine.
Bazar general pe DC
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
M-am nascut pentru succes!
Iasmin08 spune:
Kari, imi pare nespus de rau pentru ca a trebuit sa treci printr-o asa ispita. Extrem de greu, ce sa zic...
Pe de alta parte, eu is din alt aluat. Atata cere? atata face, deci dau, nu mai uit si nici nu ma targuiesc.
Insa inteleg cat de greu ti-a venit tie.
Cum am zis si in alta parte, in zona mea inmormantarile sunt ca nuntile. Tot cumperi si tot dai, tot intr-o veselie. Nu numai preotul ia de pe mort, multi iau, dar deh, preotul sare de obicei in ochi oamenilor, ca e centrul atentiei.
In cazul expus de tine insa, nu sunt deloc de acord cu parintele. Daca nu aveati bani la voi? Ce faceati, stateati cu bunicu pe masa??? Mey sunt teribili unii, dar asta e, sunt cazuri izolate, eu asa cred.