"Clubul" copiilor fricosi
Raspunsuri - Pagina 5
savarina spune:
Dar de frica de politie si inchisoare ati auzit?
Eu cred ca toate fricile astea s-au format si datorita unor lucruri pe care copiii le-au auzit de la adulti dar le-au interpretat in maniera proprie prin intermediul imaginatiei. Al meu pusti de 4 ani si 7 luni aducea pe la 4 ani de la gradinita fel de fel de jucarii pentru ca educatoarea le-a dat voie sa le imprumute dar sa le aduca inapoi.A ajuns ca mai aducea cate o jucarie fara sa mai spuna educatoarei si fara sa vrea sa o mai duca inapoi.Si am discutat cu el , i-am spus ca daca face asta se numeste hot si educatoarea va chema politia. Proasta idee am avut dar eu am vrut sa fiu sincera asa cum sunt mereu cu el, poate trebuia sa aleg o alta varianta mai soft. Deci acum fuge de orice politist , gardian vede pe strada. Se sperie de incepe sa tremure cand facem vreun zgomot mai mare prin casa sau cantam mai tare sau cand ne strigam unul pe celalalt cu glas mai ridicat pentru ca are impresia ca vine politia.El e fricos oricum dar acum cu politia suntem la apogeu. Nu stiu sincer cum sa il mai conving si ce sa-i mai spun. Imi asum greseala dar as vrea sa o repar pentru ca nu sunt de acord cu manipularea/controlul copiilor prin frica , rusine si altele de genul asta. Eu consider ca e egalul meu si il respect si tratez ca pe un adult dar se pare ca imaginatia lui si mintea de copil au cam exagerat situatia. Mai are si alte frici de intuneric, fantome (asta de la Casper i se trage), doctor.Mai nou la gradi i s-a spus ca daca nu mananca cheama doctorul si de 2 zile plange ca nu vrea la gradi si mi-a cerut toate numerele de telefon sa ne sune pe mine si pe sot.Si tot la gradi pt cine mai scapa cate un cuvant urat educatoarea spune ca cheama , ghiciti ce, politia. Asa ca ne-am afundat si mai rau.Deci am nevoie de ajutor si eu, ca nu mai stiu cum sa procedez, si el, sa scape de aceste frici.
roxy spune:
sper ca nu supar pe nimeni scriind asta, dar daca l-carmen in pm-ul pe care ti l-a trimis are si solutii la ce ai scris tu savarina , v-as ruga sa scrieti si aici pe forum pentru ca suntem si alte mamici care ne confruntam cu problemele astea si asa aflam si noi ce sa facem.
l_carmen2003 spune:
Roxy, as vrea mult sa am solutii caci tare imi trebuie... Savarinei i-am trimis numerele de telefon ale psihologilor cu care am lucrat noi...
Nu doar ca nu am solutii imi trebuie!
Cat e zi Alex sta singurel in camera si merge dintr-o camera in alta insa cum se intuneca... Of!
Isi imagineaza monstri care stau la panda. I-am explicat ca fiecare isi creeaza frica singur dar nu a mers. Inca...
In rest pur si simplu il insotesc dintr-o incapere in alta si incerc sa nu ma gandesc ca este doar un mic escroc sentimental...
In ultimile 10 zile a fost bolnavior a facut tratament din 6 in 6 ore si a mers aproape zilnic la spital. La inceputul perioadei l-am lasat sa doarma cu mine in pat si l-am mazilit pe taica-sau, nu ca n-am incapea dar deja e prea cald pentru 3 intr-un pat cu latimea de 1,8m. Si cu 2 nopti in urma s-a ridicat noaptea din patul lui, si-a luat pernuta si a venit la noi... Aseara la fel. Bine il lasam sa adoarma si il mutam... dar Alex a dormit in patul lui de la 4 zile... si doar accidental mai statea la noi in pat... Pe la 3 anisori dormea la el in camera dar de aproape 2 ani i-am facut pat la noi in dormitor ca nu mai sta singur in camera...
Asa ca vezi tu Roxy, sper sa imi dati voi sugestii... ca face acusi 7 ani si... deh, rad inca 2 dormitoare de noi care ne ingramadim intr-unul singur...
roxy spune:
carmen multumesc ca nu te-ai suparat ca te-am rugat sa scrii si aici crezand ca ai solutii la problemele pe care le intampinam.As vrea si eu sa am solutii , si al meu e mai mare decat al tau, are peste cateva zile 10 ani si inca are frici.Chiar daca altii pot spune ca e mare, ca varsta, nu se comporta ca un copil de varsta lui ci mult mai copilaros.Lui i-am lasat o veioza pe hol, toata noaptea , si asa a aceptat sa doarma in camera lui.Pana acum 2 ani, a dormit cu veioza in camera, eu nu as fi putut dormi asa, atata lumina era in camera. Pana la 5 ani a dorimut cu noi in aceeasi camera , doar ca in paturi diferite.De 2 ani de cand e fratele lui mai independent si a vrut sa doarma amandoi in camera la ei, lumina a trecut pe hol, pentru ca altfel nu doarme asta mic.Si a facut un compromis ca altfel nu il lasam in camera .Dar fara lumina nu se poate, chiar daca i-am aratat sa citeasca pe net ca lumina noaptea e foarte nociva, pentru ca nu lasa crerul sa se odihneasca , creerul percepe ca e ziua mereu si e intr-o activitate continua, plus ca si regenerarea celuleor e incetinita, iar el e mereu parca lipsit de energie din cauza somnului deficitar.
In schimb avem alte frici, frica de orice e nou, mereu ce e nou trebuie sa fie si rau automat, nu vrea sa incerce , trebuie incurajat de mii de ori, ca sa faca si el apoi , lucrul ala, iar cand vede cat era de simplu il apuca si pe el rasu ca a tremurat atata timp.
Alte frici mai avem, da nu-mi vine acum, da mai scriu...
giulia71 spune:
Eu n-am insistat cu somnul singur in camera lui, adica am insistat dar n-a funstionat , apoi am realizat ca mai rau il chinui. Nu putea dormi sau era stresat. E cumplit sa dormi stresat.
Pur si simplu in perioada aia (tot pe la 6-7 ani) a dormit o buna bucata de timp cu mine.Insa, am taiat toate desenele/povestile cu caracter violent.Frica va trece cu siguranta, e doar chestiune de timp.
uneori gandesc prea mult....
l_carmen2003 spune:
Si lui Alex ii e teama sa incerce ceva nou, mai ales in domeniul culinar.
Insa am observat ca in functie de abordare alte chestii noi le accepta mai usor. Nu il intreb daca vrea ceva ci ii ofer pur si simplu. Vrea bine, nu, nu...
Si uneori am impresia ca isi cultiva fricile...