cum gestionam banii in familie?tu/eu sau noi?-2-

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Citat:
citat din mesajul lui sdcristian

in ambele cazuri solutia nu e contul separat, ci rezolvarea problemelor de baza ale familiei.

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:

conchita - intr-o casnicie sanatoasa, cat de comun e contul, nu se numara dumicatii celuilalt. daca apare vreo nevoie excesiva de control de la unul atunci e semn de probleme. dar nu cred ca 2 oameni normali si care au incredere unul in celalalt iau extrasul si purica fiecare leu cheltuit.

hm. asta se intampla, repet, intre doi parteneri la fel. iar dragostea reala exista si intre parteneri diferiti, mai ales in ce priveste banul. de aici si pana la a-i considera pe cei diferiti drept anormali sau disfunctionali, mie mi se pare prea mult. daca unul e carpe diem si altul e mai strans de punga, asta inseamna ca-s disfunctionali, nu-s normali? da, dupa standardele tale. dupa ale mele, ei pot trai fericiti pana la adanci batranete daca ajung la o forumula de trai reciproc avantajos care poate sa includa si un cont separat, printre alte variante, cum ar fi un consilier financiar sau un contabil privat sau sau sau sau.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sdcristian spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita

Citat:

conchita - intr-o casnicie sanatoasa, cat de comun e contul, nu se numara dumicatii celuilalt. daca apare vreo nevoie excesiva de control de la unul atunci e semn de probleme. dar nu cred ca 2 oameni normali si care au incredere unul in celalalt iau extrasul si purica fiecare leu cheltuit.

hm. asta se intampla, repet, intre doi parteneri la fel. iar dragostea reala exista si intre parteneri diferiti, mai ales in ce priveste banul. de aici si pana la a-i considera pe cei diferiti drept anormali sau disfunctionali, mie mi se pare prea mult. daca unul e carpe diem si altul e mai strans de punga, asta inseamna ca-s disfunctionali, nu-s normali? da, dupa standardele tale. dupa ale mele, ei pot trai fericiti pana la adanci batranete daca ajung la o forumula de trai reciproc avantajos care poate sa includa si un cont separat, printre alte variante, cum ar fi un consilier financiar sau un contabil privat sau sau sau sau.

nimic

eu nu as putea sta cu un om care sa ma intrebe cat si ce mi-am cumparat in fiecare zi de mancare pt lunch la servici. ok, incerc si eu sa nu sar calul, sa nu cheltui enorm pe asa ceva, dar mi s-ar parea nefirec sa fiu nevoita sa dau raportul. m-as simti haituita, ingradita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lara_c spune:

Asa zic si eu... pana la urma e o chestiune de incredere...
Inteleg totusi de ce cineva care s-a fript cu ciorba sufla si in iaurt.

Cat despre 'precautie' , povesti si ce au patit altii , imi pare rau sa aud.Dar eu sun convinsa ca in caz de div, Doamne fereste, nu s-ar pune problema sa nu imi revina 50% din banii comuni.Daca am acces la ei pot sa imi refac viata ca si cum ar fi fost in contul meu separat, nu?
Daca n-as fi 100% convinsa nu mi-as face cont separat, ci pur si simplu ar fi suficient ca sa nu ma fi implicat de la inceput intr-o astfel de relatie.
Cine scoate banii din contul comun inainte de divort si fuge cu ei nu e altceva decat un hot ordinar.
Chit ca legal nu pateste nimic.
Solutia nu e sa imi protejez (ascund) eu banii de el. Ci sa nu stau cu unul pe care il suspectez de hotie.Deci nu pot sa iau in calcul asa ceva..

Lara w21+ Jamie and Errie 19mths

Hawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali * India*Nepal

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:

eu nu as putea sta cu un om care sa ma intrebe cat si ce mi-am cumparat in fiecare zi de mancare pt lunch la servici. ok, incerc si eu sa nu sar calul, sa nu cheltui enorm pe asa ceva, dar mi s-ar parea nefirec sa fiu nevoita sa dau raportul. m-as simti haituita, ingradita.

eu vorbesc despre mere, voi raspundeti despre pere. nu am zis nicaieri ca iti numara cineva ce-ai mancat la pranz. ci ca e dreptul meu, daca vreau, ca partener egal intr-un cuplu, sa-mi pun banii de buzunar stabiliti de comun acord pe un alt cont. sau sa-i am cash la mine in poseta. cu ce deranjeaza asta, daca tot nu are curiozitati ce-am mancat la pranz? nu are incredere in mine sau cum? e anormal, e disfunctional, nu poate pricepe ca asta e dorinta mea si basta?

lara, fa abstractie de situatia ta, gandeste-te la alte tipuri posibile de parteneriate si incearca sa accepti ca pentru altii functioneaza alte optiuni, atat. nu le contesta nimeni pe-ale voastre, de aceea nu inteleg de ce va suparati ca altii au alte preferinte? atata vreme cat functioneaza pentru ei, e ok pentru toata lumea, nu? insa punctul discutiei o faceau femeile care sunt umilite de providerul familiei si care ar avea mai multe variante, eu am numit doar una, se pot gasi mai multe.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui conchita

Citat:

eu vorbesc despre mere, voi raspundeti despre pere. nu am zis nicaieri ca iti numara cineva ce-ai mancat la pranz. ci ca e dreptul meu, daca vreau, ca partener egal intr-un cuplu, sa-mi pun banii de buzunar stabiliti de comun acord pe un alt cont. sau sa-i am cash la mine in poseta. cu ce deranjeaza asta, daca tot nu are curiozitati ce-am mancat la pranz? nu are incredere in mine sau cum? e anormal, e disfunctional, nu poate pricepe ca asta e dorinta mea si basta?

lara, fa abstractie de situatia ta, gandeste-te la alte tipuri posibile de parteneriate si incearca sa accepti ca pentru altii functioneaza alte optiuni, atat. nu le contesta nimeni pe-ale voastre, de aceea nu inteleg de ce va suparati ca altii au alte preferinte? atata vreme cat functioneaza pentru ei, e ok pentru toata lumea, nu? insa punctul discutiei o faceau femeile care sunt umilite de providerul familiei si care ar avea mai multe variante, eu am numit doar una, se pot gasi mai multe.

nimic

io nu ziceam ca nu e ok sa ai un cont cu "maruntis", ci ca e ciudat sa fie conturile total separate, sa fie doar banii mei si banii tai, nu si ai nostri.

ca daca ai un chitibusar care socoteste fiecare cent din contul comun, sigur o sa fie chitibusar si cu conturi separate. nu e nevoie sa iti vada extrasul, e destul sa-l vezi cum cantareste din ochi plasa cu care vii de la cumparaturi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ymca spune:

noi suntem aia despre care vorbeste conchita mai sus. el e carpe diem, iar eu sunt extrem de organizata, imi place sa cred ca nu stransa la punga, dar cu o viziune strategica care include tot felul de economii pentru planuri de viitor, pentru copii, pentru noi, pentru pensii, pentru orice altceva decat daily life. in general eu sunt initiatorul proiectelor majore (ex: constructie casa), si eu sunt cea care organizeaza financiar proiectul astfel incat sa avem mereu resursele necesare.

ne-am ajustat comportamentele financiare pe parcursul relatiei noastre stabile, si am schimbat regulile de 100 de ori, mai ales dupa ce au aparut si copiii.

dar functionam pe baza de conturi separate dintotdeauna. o serie de cheltuieli lunare se platesc din contul lui si o alta din al meu. aici reorganizam mereu lucrurile in functie de sume. adica sumele mari se platesc din al lui si cele mai mici din al meu. ce ramane la el in cont cheltuieste dupa bunul plac si nu am nicio pretentie sa mai faca economii (desi mi-ar surade ideea). ce ramane la mine in cont, se stie ca e pe maini bune, adica ori se economiseste/investeste, ori se cheltuieste in proiecte agreate de comun acord (vacante, achizitii majore, ajutor bunici, etc). avem amandoi carduri asociate fiecarui cont, deci fiecare din noi poate lua bani din contul celuilalt. ne informam in prealabil daca avem o astfel de nevoie.

nu avem certuri pe teme financiare si ne adaptam din mers la fiecare situatie. pana la acest topic nici nu mi-am pus problema ca functionam diferit fata de altii sau ca cineva ar putea privi ciudat conturile separate in cadrul unei familii. asta a fost pentru noi normalitatea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana1177 spune:

Si noi intram in categoria aia, anormala, cu conturi separate.

Cand ne-am casatorit, eu abia aterizata in Belgia nu lucram ; el mi-a deschis un cont pe care-l alimenta constant ; si eu am fost dragalasa sa nu sar calul si el constiincios si discret, nu m-a pus niciodata in impostaza sa nu-mi pot plati pantofii la magazin ; card la conturile lui n-am avut din motive de « e mai bine asa » bazate pe chestii f obiective : are o afacere privata, nu amestecam mere cu pere din motive de fisc si alte complicaturi contabile.

De cand lucrez, continuam cu conturi separate : el are card la contul meu, eu n-am nimic la conturile lui :)) ; dar, daca ma pasioneaza si n-am altceva de facut, si vreau sa incep cu « incredere doar pe vazute » :)), pot sa ma apuc sa studiez extrasele de banca si toata hartogaria contabila, le am la dispozitie, frumos clasate, cronologic chiar :)). Numai ca, in ziua cand voi incepe sa fac asta, va fi clar si ultima zi din casatoria noastra.

Cum gestionam cheltuielile ? din « banii lui » se plateste toata partea administrativa : casa, masinile, asigurarile, etc, etc, din « banii mei » traim : mancare, vacante, haine si facem economii (cand se poate :)) ). Cum placerile lui costa mult de regula, le plateste din « banii lui » insa, nu inainte de a avea acordul meu :)). N-am facut nici un aranjament in sensul asta niciodata, nici oral nici in scris in contractul de casatorie (da, avem si d-ala, nasol rau, nu ? ), si iaca, merge.
Ar trebui sa-mi pun intrebari de genul oare ne iubim cu adevarat sau nu ?

Conchita,

Mergi la inceput

eu cand zic de cont comun, nu ma refer neaparat la un cont bancar comun. ci la ideea ca banii castigati de mine si cei castigati de el sunt ai nostri la un loc, adica portofelul comun al familiei, si fiecare luam din el dupa nevoi si cu bun simt, pt nevoile personale si cele comune. adica ce zice oana1177 de exemplu, tot la ideea de cont comun duce, chiar daca sunt conturi bancare diferite. ca din banii castigati de familie se platesc nevoile familiei

si cand zic de conturi separate ma refer cum am spus deja, cand vine facuta de gaz punem fiecare jumi juma, eu platesc telefonul meu tu pe al tau, la vacante platim jumi juma... daca eu raman fara bani ma imprumut de la el, si apoi ii dau inapoi. asta nu pot intelege - in primul rand mi s-ar parea foarte dificil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CarmenAlbu spune:

Ce spune Concita e foarte sanatos, si se aplica in majoritatea familiilor, nu sa fi complet separat ci daca vrei sa ai economii personale pentru viitor ( cand sunt facute din banii pe care ti-i aloci de comun acord cu partenerul) nu e deloc lipsa de incredere din punctul meu de vedere! Iti da demnitate si aici fac referire numai la femeile care au un partener mai mult decat contabil, cunosc sotii de directori care isi fac manichiura pe ascuns ca sotul contabilizeaza fiecare iesire la suc, si fac eforturi, si nu e normal, desi si ele lucreaza!
Cheltuielile familiei sunt luna de luna cam aceleasi ( rate asigurari scoli gaz caldura si ce o mai fi), deci se stie cu o oarecare precizie ce bani raman si din aceia sunt stabilite costurile personale, ca femeia vrea sa si le economiseasca pt ce o vrea ea, e treaba ei, barbatul , acelasi lucru!
Nu vad neincredere in faptul ca eu vreau sa am bani poate pentru o surpriza pe care sa i-o fac sotului, lucrez dintotdeauna, ar fi ciudat sa nu ma pot baza pe niste economii daca este cazul! ( le-amavut dinainte de a forma o familie la fel si sotul)
Cat despre subiect si autoare, acolo vorbeste de maruntisuri in sensul ca totul trebuie justificat si e umilitor sa trebuiasca sa dai toate detaliile atunci cand si tu iti aduci aportul financiar in viata de cuplu! De aceea in cazul ei, e mai bine sa gestioneze unul singur cheltuielile comune, si restul sa revina fiecaruia, sa nu mai existe probleme! Si aici nu intra in discutie pe ce card punem supermarchetul, supermarchetul intra la cheltuieli de familie!
Sunt si modele cu totul absolut comun si functioneaza, nu se vorbeste de acele familii, ci de familii ca ale autoarei care a ajuns intr-un punct mort si a apelat la opinia noastra, dandu-ne detalii destule cat sa ne formam o parere!
E doar placut semtimentul cand de craciun poti sa platesti o vacanta in 2 fara sa afectezi bugetul familiei!

Letizia
Doamne Ajuta-ne!!!
28+ cu

Mergi la inceput