cum gestionam banii in familie?tu/eu sau noi?-2-
Raspunsuri - Pagina 3

sdcristian spune:
acuma ar fi culmea sa cerem voie sa ne luam un ruj. de fapt depinde de ruj - ca sunt si unele chiar scumpe. na, sa-mi iau acum unul de 300 de lei, am avea ceva probele cu bugetul. daca in schimb vreau unul de 30 il intreb eventual daca crede ca imi sta bine. si nici el nu imi cere voie sa-si cumpere un suc. astea sunt nimicuri, mi-as face viata prea grea daca m-as incarca cu atatea discutii
cand e vorba de sume mai mari, de chestii pe termen lung, discutam. nu cheltuim jumatate din buget fara sa stie celalalt
nu stiu de ce ar avea unii conturi separate - cat de disfunctionala sa fie vreo familie, in care unul cheltuie fara sa se uite pe ce si-si papa banii in 2 zile, sa trebuiasca sa ai cont separat de al lui/ei. si daca sa zic l-ar lovi astazi vreo insolatie pe al meu si ar face asa ceva - daca contul lui s-a golit ce-i fac, il las sa moara de foame ca nu mai are bani de mancare? platesc doar jumatate la intretinere? sau ma lasa el fara tampoane ...??? unde sunt oameni maturi, se rezolva mai simplu si chestiunile financiare.

columbiana spune:
eu am o amica aici, cu conturi separate, ea pleaca de doua ori pe an in Caraibe fara barbat si copii pentru ca ea cistiga mai mult decit el; el n-are bani de vacante;
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui sdcristian nu stiu de ce ar avea unii conturi separate - cat de disfunctionala sa fie vreo familie, in care unul cheltuie fara sa se uite pe ce si-si papa banii in 2 zile, sa trebuiasca sa ai cont separat de al lui/ei. si daca sa zic l-ar lovi astazi vreo insolatie pe al meu si ar face asa ceva - daca contul lui s-a golit ce-i fac, il las sa moara de foame ca nu mai are bani de mancare? platesc doar jumatate la intretinere? sau ma lasa el fara tampoane ...??? unde sunt oameni maturi, se rezolva mai simplu si chestiunile financiare. |
iar eu nu stiu de ce va aruncati la etichete si diagnostice despre altii, cand nici macar nu cititi ce se discuta. a zis cineva ca-l lasa pe altul muritor de foame??? cont comun pentru chestiile mari, cont separat pentru BANII DE BUZUNAR.
lara, nu-ti da barbatul, iti iei tu. bani de buzunar. bani de buzunar. bani de buzunar...nu de vile cu piscine, nu pentru diamante sau alte minuni, bani de buzunar. ti-i poti scoate cash saptamanal sau nu, exact asta era ideea.
ok, eu renunt.

olympia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui conchita Llaura, unde am zis eu ca un cont comun inseamna control? control e atunci cand unul vrea cont separat, dar celalalt se simte amenintat, nu are incredere, vrea strict cont comun - ala e control. eu am zis de la inceput ca situatia ideala, pentru mine, e cont comun plus cont separat, pentru ca in afara de partenera cuiva, mai am si identitate proprie, nu-s sclav pe plantatie, nu m-a luat nimeni in proprietate. daca eu vreau si cont separat, apai am si cont separat, iar daca asta e resimtita drept amenintare la adresa barbatului, asta e problema lui de incredere si tre sa negociem sa vedem care e cauza reala. cat despre suma lunara pentru tine, nici partea aia nu ai inteles-o corect, nu ti-o recomandam tie, ci mamelor care stau acasa si cer bani sotului pentru fiecare rahatel, faza care mi se pare umilitoare - in cazurile astea, o suma lunara pentru cheltuiala ar fi un pas mult mai demn si corect si drept. nimic |
Conchita dar de sotul care merge la job si cand intra leafa o scoate pe toata cash si i-o da nevestei... casnice

Pene colorate... cate putin din toate!
album
gradina

sdcristian spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui conchita
iar eu nu stiu de ce va aruncati la etichete si diagnostice despre altii, cand nici macar nu cititi ce se discuta. a zis cineva ca-l lasa pe altul muritor de foame??? cont comun pentru chestiile mari, cont separat pentru BANII DE BUZUNAR. lara, nu-ti da barbatul, iti iei tu. bani de buzunar. bani de buzunar. bani de buzunar...nu de vile cu piscine, nu pentru diamante sau alte minuni, bani de buzunar. ti-i poti scoate cash saptamanal sau nu, exact asta era ideea. ok, eu renunt. ![]() nimic |
nu la asta ma refeream, tocmai am zis ca nu sta nici unul sa ii numere banutii de buzunar ai celuilalt
da se zicea ca unii sunt foarte cheltuitori si atunci perechea prefera conturi separate
cat de cheltuitor poate fi un om matur?

sdcristian spune:
ma refeream la conturi total separate conchita, fiecare cumpara ceva, facturile se impart jumi juma, ratele tot asa fix la jumatate... chiar cunosc oamni care fac asa.

Eseea spune:
Lara, cel mai bun si matur raspuns posibil, nu as fi reusit sa scriu mai bine. Sunt perfect de acord cu tot ce ai spus.
EDIT : sunteti o familie f frumoasa ( si ce vad in poze si ce povestesti despre familia voastra, cum va intelegeti ), felicitari
Mami de fetita si de baietel
Noi, 2 minuni:
www.supereva.ro/vedetesupereva/folderview.asp?folder=My%20life&page=1" target="_blank">es1.jpg
www.supereva.ro/vedetesupereva/folderview.asp?folder=My%20life&page=2" target="_blank">es2.jpg
Everything is hard before becoming easy...

Laura B spune:
Pana la urma ceea ce conteaza e ca partenerii sa se simta confortabil cu modul in care decid gestionarea finantelor Dupa cum vad eu lucrurile, cel mai rau nu e ca sunt conturi comune sau separate, ci cand prioritatile sunt vazute diferit de cei doi si cand stilurile sunt foarte diferite (ex: unul e cheltuitor, trebuie sa ia acum, ii trebuie musai obiectul x, sau excursia nu-stiu-unde, pe cand partenerul e foarte masurat, face planuri, compara preturile, s.a.m.d.).
In cazul nostru nu am discutat sa facem in vreun fel sau altul- asa a "curs" firesc.
Noi avem si conturi comune, si separate. In Canada (si probabil si in alte tari) legislatia privind conturile cu regim special de taxare pentru pensii, economii, etc. cere sa ai cont individual.
Salariile insa intra intr-un singur cont, din care achitam card-urile si platile lunare. Cand cumparam ceva platim pe cat posibil cu credit card-uri, insa cum nu vrem sa platim dobanzi, ne asiguram ca balantele sunt platite integral si la timp. La carduri suntem titulari fie unul, fie altul, dar amandoi avem carduri suplimentare si acces la toate conturile.
Cheltuielile mari -ca sunt pentru familie sau pentru hobby-uri- le discutam, amanam, sau hotaram amandoi. Cumparaturile normale le facem cand unul, cand altul, cand impreuna.
Cum amandoi suntem mai cheltuitori din fire, ca sa reusim sa facem ceva economii pentru investitii mai mari, am discutat si decis un buget de casa si unul personal. Citind pe aici realizez ca toate articolele de cosmetica si cele de igiena intra in bugetul lunar al casei, la un loc cu mancarea, produsele de curatat, etc. Acum daca asa am negociat, asta e, eu nu ma plang de cat costa lamele lui de ras, el nu se uita la cat sunt cremele mele de fata ... La cheltuieli personale luam in calcul hainele, si hobby-urile. Fara sa ne urmarim special, in mare reusim sa ne incadram in ce ne-am propus.
Pana acum nu am avut discutii, deci pentru noi sistemul de mai sus functioneaza.
"At first, dreams seem impossible, then improbable, and eventually inevitable. " Christopher Reeve
"A man who removes mountains begins by carrying away small stones" William Faulkner

ruxij spune:
Exact juma' juma' merge doar cand amandoi castiga cam la fel. Dc. unul castiga semnificativ mai putin atunci ori da ala mai mult, ori se reduce standardul de viata (in general e vorba de locuinta si masini) in asa fel incat sa se potriveasca bugetul celui mai "sarac". Ori nu prea cred ca face cineva asa. E cam complicat.

hannen spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui olympia
Conchita dar de sotul care merge la job si cand intra leafa o scoate pe toata cash si i-o da nevestei... casnice ![]() ![]() Pene colorate... cate putin din toate! album gradina |
Sunt si cazuri de astea cind barbatul salariat ii da sotiei tot salariul din care ea se "chiverniseste" sa plateasca tot si sa-i ajunga si de "traiul" zilnic pina la urmatorul salariul,iar lui ii da o anumita suma de buzunar.Acolo unde sunt loan-uri si alte chestii care se pot plati direct prin banca (adica fiecare isi trage suma lunara) nu trebuie sa alergi de colo ,colo dupa plati dar trebuie sa fii cu ochii ca pe butelie sa ai bani in cont si sa vezi dupa plati citi ti-au mai ramas

Ideea conchitei cu o suma lunara pt. necesitatile femeii nu mi se pare rea deloc.Inteleg ce vrea sa zica lara,dar ma uit in jur si vad ca regula cu sotia care chiverniseste banii casei si-i da sotului de buzunar nu se aplica peste tot.De ex. in familiile mixte nu pupa sotia niciun ban decit cei necesari "traiului".
Ea cind are nevoie de ceva,cere!Sau isi ia pe "sestache" din banii de mincare,un ruj ...ca tot veni vorba si apoi ii zice lui ca nu mai are bani saptamana asta,a fost mai scump patrunjelul.
Cunosc o singura persoana care are bani separati de buzunar(in afara de cei pt. cheltuielile casei) si se simte foarte bine.Banii ei,sunt banii ei.Ca-i mai ramane si din cei ai casei,lucky,daca e fata desteapta si stie cum sa-i foloseasca cu cap.
De asemenea sunt si sotii care fac imprumuturi fara stirea sotului.Unele pt. diferite "damblale si adictii" ,altele pt. ca nu se ajung cu banii pe care-i primesc!
Si atunci se ajunge la adevarate drame!
In cazul in care sotul nu este salariat si munceste pt. el,sotia va primi suma necesara pt. "traiul" lunar ,in unele cazuri chiar si bani pt. ea separat,dar acces la conturile lui,ale firmei ,nu prea.
De ex. al meu ma intreaba daca ma tin "balamalele" cu o asa responsabilitate pe cap.Sincer,nu!
El stie mai bine decit mine ce are de facut,e munca lui,domeniul lui,in plus e mult mai chibzuit decit mine!!Pe cuvint de onoare ca de-ar fi banii toti,absolut toate conturile pe mina mea,am ajunge in strada intr-o luna.
Eu am contul meu personal,avem un cont comun unde imi baga suma necesara pt. o luna,el are alte conturi ale firmei.Eu am salariul meu din care fac exact ce vreau si am ales sa platesc anumite chestii (scoala,gradinita,carti pt. fete,alte taxe pt. gradi...)
In afara de faptul ca ini da bani pt. casa,sotul meu imi plateste taxa la masina,parcarea,mobilul...si citeodata si benzina

(acu ca ma gindesc ,cred ca de aia nu ne mai imbogatim si noi,ca toti cheltuim si nimeni nu stringe

In rest ,cum isi administreaza banii firmei,platile lunare extrase direct din banca...este problema lui ,in primul rind ca nu se compara salariul lui cu al meu,in al doilea rind pt. ca s-a oferit "and last but not least" pt.ca am incredere in el.

Dar eu de fapt intrasem sa zic ca ideea cu banii sotiei de buzunar,separati de cei ai casei ,mi se pare o idee faina.Mai ales cind sotia este casnica si nu are acces la niciun cont al sotului si ea nu are cont personal ci primeste bani in fiecare saptamana sau luna.Astia`s,te descurci!
Hannen

ISLAM DENOUNCES TERRORISM
I want to tell the world... a Story
Occupation 101: Voice of the Silenced Majority
The Future`s So Bright I Gotta Wear Shades

"In a world filled with hate,we must still dare to hope.In a world filled with anger,we must still dare to comfort.In a world filled with despair ,we must still dare to dream. And in a world filled with distrust,we must dare to believe."-Michael Jackson