Copilul din vecini
Raspunsuri - Pagina 11
olympia spune:
Mai ,mie chiar asta mi-a dat prost la imagine si la educatia copilului asta: "ei isi permit, noi nu, vai, comoara mea, noi oropsitii lumii, bietii de noi"
Pai daca nu mi-as permite o distractie pentru copiii mei si sigur nu-mi permit multe, nu i-as lua in brate sa-i plasez altora cu rugaminti ci as cauta alte compensatii, activitati amuzante, ieftine, acasa sau aiurea si as face in asa fel incat sa nici nu fie de fata cand altii pleaca acolo unde nu-mi permit, ca sa nu sufere sau sa compare.
Pene colorate... cate putin din toate!
album
gradina
sdcristian spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui vikinga
dar nu-i visul si idealul meu sa devin bona de meserie. doar nu-s filipineza de romania acu':) eu imi traiesc clipa acum crescindu-mi copiii cu drag, ma bucur de momentele astea tocmai pt ca stiu ca trec repede. ca s-a nimerit si al' din vecini prin preajma am zis nah e loc si pt el, greseala mea ca nu am cugetat mai bine in ce ma bag. curind ma intorc la un job, la afacerea noastra care va ramine copiilor nostri, un job atractiv si mai ales bine platit. si apoi de cind al mai instarit se angajeaza ca bona de meserie pt unul care se plinge de finante. e chiar pe dos. ea ar putea face un bacsis pt un coafor muncind ca bona pt mine, mai ales ca am mai multi copii si poate ar fi necesar un ajutor. ea cu un singur copil si cu jobul de 4-5 ore pe zi nu are nevoie de ajutor. daca era femeie cu vreo cariera ceva ori full job altfel se punea problema. ca ma si enervez acu' ca parca mi s-a luat valul de pe ochi. Asta tocmai pt ca nu am stat prea mult sa o disec, mda stiam ca nu e bine si corect, dar nu ma complicam sa stau sa pun ordine in ginduri si in ce si cum se face. ori nu se face. vrea P cu noi, ei hai sa-l luam, e copil nevionvat, ce stie el. cam asa ziceam mereu. plus ca am atitudinea ca eu pot tot, eu pot orice, nimic nu gasesc a fi prea greu ori fara rezolvare. atitudine care mi-a daunat de data asta. ca uite totusi nu pot chiar orice si de fapt nu vad de ce ar trebui sa pot! si in ultima fraza ma refer mai ales la riscuri! atentie si tie fdoina! ca nici eu nu am stat prea mult pina acum sa ma gindesc la aspectul asta. in caz de raniri grave, accidente..e o responsabilitate morala uriasa si nu trebuie luata cu usurinta. Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo www.youtube.com/watch?v=ULmPKIoDDDA&feature=related" target="_blank">pe tarimul nostru de vis. |
nu ziceam sa o chiar faci... ca evident nu ar accepta. da poate si-ar da seama de una alta. asta daca la chestii mai finute si mai subtile nu reactioneaza.
vikinga spune:
Stiti vorba aia cine nu are batrini sa si-i cumpere?Cred ca tre sa fie schimbata ori actualizata.Cine nu-i are sa-si ia un psiholog.M-a ajutat atit de bine LadyJ sa-i conturez vecinei mele tipul de personalitate si metoda de a interactiona cu ea, dar atit de bine de nu-mi vine a crede cit de in fata era adevarul asta si ma mir cum de nu l-am vazut! Contradictia asta bulversanta intre semnele ca e o mama buna ori cu intentii f bune si unele treburi care o fac sa para contrariul.Mda, acum toate au o explicatie si acum vad si eu imaginea de ansamblu f clara.Se reduce totul la tipul ei de personlitate evitanta, pt care ar avea nevoie de ajutor de specialitate dar pt ca nici ea nu stie lucrul asta si cum barbatul ei chiar daca in sistemul de sanatate ori nu are nici el habar, pt ca nu-i asa de nu vede singe nu stie ca e o buba acolo, dar poate si pt ca si lui ii prieste sa aiba asa o nevasta, simtindu-se si el poate si mai barbat pe linga, nu vede asadar nicio problema, asa ca nu vad cum ar putea-o ajuta.Iar eu daca chiar vreau sa fac ceva bun ar trebui sa incep cu ea, asa ar fi trebuit sa fac, daca ea e bine si copilului ii va fi bine. Dar de unde sa stim noi oameni fara habar de asa ceva..normal ca am cazut in pacatul de a o raporta pe ea la normalitate, ori la mine asa cum sunt cu bune si rele, la cum cred eu ca ar trebui sa fie. Si asta e gresit.Acum am inteles atractia si dependenta ei fata de mine si de ce a zis ca seman cu barbatul ei. Pentru ca eu am luat prea multe hotariri, eu am trasat o linie si ea doar a trebuit sa mearga pe ea, fara grija ca ar putea gresi ceva. Frica ei de necunoscut, frica de situatii care crede ea ca o depasesc, situatii in care ii e frica ,, ca nu ar putea fi destul de buna, toate si le-a adapostit intr-un mediu sigur: carti, sot si vecina.Acum am explicatia unui lucru care ma framinta: simteam ca si ea stia ca nu e ok cum face, ca nu e corect, ca P. al ei are nevoie de mai mult de cit poate oferi/duce ea si mai stiam ca nu ii e confortabil cu faptul ca apeleaza la mine si probabil daca nu era dragostea pt copilul ei, m-ar si evitat pe deplin la cite a tras-o si ea cu mine. Nu este deloc o norocoasa pt ca pare la prima vedere ca se da la fund, si ca profita. De fapt nu-i deloc bine cu viata ei intre cei 4 pereti imaginari de siguranta formati in jurul ei. Chiar daca mie imi e mai greu eu totusi is mai libera. Si libertatea aduce fericire, libertatea e grea poate, dar e de bine, adica e o greutate placuta.Si inca ceva, simteam eu cu al nshpelea simt al nostru, femeile, ca nu va accepta oferta cu un euro, nu d ela mine imprumut ci la urnitul ei din loc ma refer, simteam eu asta si acum stiu via LadyJ si explicatia logica.Grele nu-i asa?Oricum pt mine ramine clar ca nu ma voi mai baga cu P. in situatii riscante inafara casei dar in rest daca timpul si disponibilitatea imi vor permite voi schimba placa cu ea. E chiar simplu, greu nu e. Cine stie poate va aduce ceva bun.Continuind ca inainte nu as face decit ca ea cind trata constipatia copilui cu grija, dar netratind cauzele. Nu o sa continui ca inainte dar am acum idee cum sa fac asa in limitele timpului meu.LadyJ Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo www.youtube.com/watch?v=ULmPKIoDDDA&feature=related" target="_blank">pe tarimul nostru de vis.
pisigri spune:
Vik....nu vrei sa fii mama mea?
If you can't say something nice, then don't say nothing at all
"In a world filled with hate,we must still dare to hope.In a world filled with anger,we must still dare to comfort.In a world filled with despair ,we must still dare to dream. And in a world filled with distrust,we must dare to believe."-Michael Jackson
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
vikinga spune:
Citat: |
citat din mesajul lui pisigri Vik....nu vrei sa fii mama mea? |
vikinga spune:
citat din mesajul lui olympia Mai ,mie chiar asta mi-a dat prost la imagine si la educatia copilului asta: "ei isi permit, noi nu, vai, comoara mea, noi oropsitii lumii, bietii de noi"Pai daca nu mi-as permite o distractie pentru copiii mei si sigur nu-mi permit multe, nu i-as lua in brate sa-i plasez altora cu rugaminti ci as cauta alte compensatii, activitati amuzante, ieftine, acasa sau aiurea si as face in asa fel incat sa nici nu fie de fata cand altii pleaca acolo unde nu-mi permit, ca sa nu sufere sau sa compare.Pene colorate... cate putin din toate!albumgradina |
vikinga spune:
Acum probabil e putin curios cum am concluzionat deodata brusc, pentru fetele care au citit subiectul si chiar tin le multumesc tare mult pentru idei si ajutor.Eu de ce am discutat aici atitea aspecte legate de copil, familie si mai ales de ea, pentru ca simteam eu cumva ca trebuie sa merg la radacina comportamentului ei. Cum ziceam acum vreo 2 pagini, m-am gindit la mentalitate, virsta, depresie etc etc dar la tipul ei de personalitate nici nu mi-a trecut prin cap sa ma gindesc.Eu ma gindeam asa in felul meu ca oricum ai fi, oricum ai dori sa fii si sa faci(adica citit, lenevit, liniste deplina ori la altii shopping, distractii, alte adictii si comportamente) ei ma gindeam eu ca astea devin pe loc minore si ti le si mai adaptezi cind e vorba de copilul tau. Si gata pentru mine era problema rezolvata, de ce sa ma gindesc eu ca personalitatea ei ar putea influenta cumva normalitatea pe care orice parinte trebuie sa o ofere copilui. Dupa puteri macar dar ma rog, ceva acolo cit de cit.Dar in cazul ei treaba e mai complicata pt ca ea indeplineste toate descrierile acestui tip de personalitate si is mai acutizate, nu-i asa ceva tangential. De ex fac asa cu cuvintele mele un rezumat pe scurt:-incredre putina in capacitatea lor-teama exgarata de esec-prefera situatiile in care au control si stiu ca pot face fata bine fara sa se aleaga cu critici( de ex alaptatul pina la 5 ani, adica acolo a fost tarimul ei, a putut, era singura care putea treaba asta fara sa fie criticata stiu eu de sot, asa ca a facut-o nene)-evita situatiile noi(prieteni noi, lucruri noi), de ex nici macar nu-si serbeaza ziua pentru ca nu are prieteni si se simte f bine asa mi-a zis, zice ca e ok, e fericita asa.-frica de esec ii aduce in situatia de a sta tiptil singuratici undeva, de ex printre carti, la inot si pe bicicleta. ca de ex nici alte activitati de relax nu face, adica mers la fitness, aerobicul si step dance-ul meu cu multe femei si muzica si zapaceala unde am si invitat-o a zis ca nu e de ea dar asa rizind incurcata cu groaza, la piscina clinicii nu merge mai nimeni. dimineata isi mai fac unii exercitiile dar nu vin acu bolnavii sa faca inot, stiu ca e mai mereu goala goala mai ales la orele la care merge ea. ii e frica cu masina dar nici cu autobuzul nu merge cu toate ca are statiile f aproape, merge pe bicicleta la munca indiferent de vreme(si avem iarna un vint...).-daca ar putea fi invizibila ar fi perfect. stiu asta din multe situatii in care am vazut-o. de ex invitatiile la ziua mea printe atitia oameni noi galagiosi si deschisi si chiar prietenosi de fel, avem o trupa mare pe cinste, is la fel oameni ce ies vara pe mare, is f volubili, activi, nu constipati, aroganti ori sfiosi.-nu ies in fata, n-au idei, nu le palce diversitatea sau situatiile noi pentru ca...se tem de ele. de la o luna dupa nasterea letiziei am facut un babykaffee, adica prietene care vin sa-l vada pe bebe, aduc flori, acdouri pt copil, ca in spital nu am dorit vizite cum e obieciul locului sa vina toti a doua a treia zi acolo la clinica. asa ca am facut un party in stil mare, cu cafeluta si prajiturele dar si sampanie, brinzeturi frantuzesti, masa aranjata frumos numai cu pahare cu picior, petale de trandafiri, etc etc, prietene multe unele noi pt ea si cind a dat cu ochii in asa ceva, ea asteptindu-se la o cafea si niste mamici pe acolo, serios ca a dat inapoi si a zis las ca vine ea miine ca nu vrea sa deranjeze. pai cum sa deranjezi draga daca te-am invitat zic, si o trag in casa fara alte comentarii si ce fac! cer liniste si-mi prezint vecina prietenilor noi, adica ea in picioare linga mine si atita ochi pe ea!! pt mine f normal pt ea groaznic, nici vocea aia calma si suava nu-i mai iesea! abia de mai piuia saraca. s-a asezat pe un scaun si de acolo nu s-a ridicat. eu n-am habar eu de multe fineturi psihologice dar macar am simturile mele si simtind-o stinjenita ii aduc in apropiere o prietena calma, buna, linistita si cu aceleasi preocupari, adica copil de clasa intii. -singuratici-anixiosi -hipersensibili -parere proasta despre puterea lor, despre ei insasi. de ex cit de des am auzit "eu nu as putea sa fac atitea ca tine", nu as putea sa am doi copii, deja unul ma depaseste, nu pot gati, orice gatesc nu le place sotului si copilului, nu as putea face asa o petrecere de copii cu 12 copii invitati, nu as putea face o petrecere de ziua mea ori a sotului cu atitia invitati ca la voi. o invit la cumparaturi ca-s reduceri zice ca nu-i de ea, i-am zis sa-si ia o fusta pe care mi-a admirat-o, dar a zis ca iar nu e de ea, dar la insistentele mele a luat chiar doua si chiar le-a purtat cu placere toata vara, insa culorile neaparat cit mai stinse. si as mai putea veni cu alte exemple.cum as putea-o ajuta: cu pasi mici zicindu-i ca si ce face ea e bine.hai sa luam exemplu cu mincarea gatita.avind ei doi o relatie la distanta cind se vedeau la sf de sapt nu gatea nimeni, mergeau impreuna se plimbau, mincau afara, cumparau chestioare si ciuguleli. el minca la cantina in timpul sapt si pt ca a trait mult timp singur isi facea si singur si chiar si acum isi mai face. copilul dupa atita sin si pe urma borcanele a mincat la acele crese prelungite, dus acolo poate pt ca ea il simtea mai in siguranta acolo, ii gateau, era ingrijit bine, ea avea controlul doar noaptea la alaptat. deci siguranta.ajunge aici dupa ce ca e pusa in atitea situatii noi, printre oameni noi, job nou, hop ca si la gradi unde a mers P. nu au mincare gatita, unde mai pui ca nu exista aici asa ca in orasele mari gradinite cu program lung.gateste acasa cite ceva nu-i iese, copilul nu maninca, ca de fapt toti copiii fac nazuri la urma urmei, ea renunta usor pt ca zice ca e cu siguranta mincarea ei atit de proasta.in fine copilul maninca la mine, eu habar neavind de problemele ei, ii mai si zic ca a mincat 2-3 portii, ori il lasam pe P. sa zica ohhh mami ce bun a fost, si el tot ii explica cu amanunte, fara sa intervin si io colo cum se cade cu modestie, tac milc nu din orgoliu ca nu am taine de gospodina din astea, ci pt ca ma gindeam ca asa poate se ambitioneaza si ea! dar ea nu se ambitioneaza ci inghite stinjenita situatia de dragul copilului, ca simteam si io ca se rusineaza, ca nu era vb ca minca copilul hai o data, minca uneori in fiecare zi din saptamina. imi aducea flori si imi multumea ca-s buna si il primesc si pe P in familia mea ca pe un membru.incearca o data sa ma intrebe cum se face nush ce mincare pt copii, io in fuga zic pai arunci o gaina, tai o ceapa, dai un clocot, pui 3 cartofi, invirti si gata e mincarea, adica asa pe scurt neimaginindu-mi ca ea chiar nu are habar deloc, ea avea nevoie sa-i fi pus cu rabdare pe hirtie, sa-i fi explicat cu rabdare si asa mai departe.pe urma imi amintesc clar ca a gustat la mine paella cu fructe de mare si tare i-a mai placut si m-a intrebat de reteta.paella nu-i la indemina oricui mai ales daca nu ai simt si habar de mincaruri mediteraniene si ce-i zic: aah pai asta e prea greu, nu cred ca-ti iese, las' ca-ti dau io o reteta mai simpluta de peste si fructe de mare. adica nu-i de tine, iti dau eu ceva mai usurel pt tine.ori ma invita la cafea. ea cum ziceam face prajituri, dulciuri, acolo are control. cu toate ca e munca in zadar, ca-s migaloase si nu-s pretabile unei familii cu copil mic. si face ea pt mine doua feluri de prajituri. si vin io, imposibila si io in felul meu. ba insarcinata ba la cura, nu-mi mai amintesc cum eram dar am suferit des de starile astea in ultimii ani, ori numai de astea:)). dar ma rog in vizita incerc sa maninc si io colo cumintica si nu-mi intra pe git! blat neinsiropat, uscat, crema grasa si duuuuulce, deasupra glazura care arata bine, desen in detaliu frumos, dar pe care nu o maninc de fel ca-i numai margarina cu zahar si colorant. asa ca-i dau cu grija glazura cea migalita la o parte si incerc sa gust resul.in sarcina imi dadeau dulciurile prea dulci arsuri si ma feream de coloranti ca in gravizenie am fost adict bio, apoi in cura de slabire daca tot era sa o comit cu deserturi pai trebuia sa fie ceva demential de-mi salta limba in gura si mi se dadeau ochii pe spate. asa ca ciugulesc un colt si atit.pe urma ei nu beau cafea asa ca nu au filtru ci o dracie din aia de infuzat nush cum, o face din timp ca s afie sigura ca-i iese, asa ca dupa ce ca e zeama lunga e si recisoara, clar nu prea beau cu placeream vrut io sa nu arat dar cred ca-s destul de expresiva.imi aduce rapid un ceai, era saculet de musetel care la noi in tara se bea cind te doare maseaua ori burta:)), lol nici ala nu-mi place.si-i cer apa. pt ca eu chiar beau f multa apa, la aia nu fac nazuri.si chiar eram f fericita cu apa mea, ok stiam eu ca nu-i prea frumos cum am facut, dar vb aia suntem vecine doar nu ne impiedicam in superficialitati din astea, adica nu-mi place e ok ce atita drama.nici ei nu i-au placut vinetele mele si mi s-a parut amuzant cum i-a venit sa dea la rate lol:)). la ei vinetele is asa noi aparitii pe piata de stiu eu 15 ani adica nu e ceva traditional asa ca nu prea stie nimeni sa le gateasca. dar altii maninca salata mea f bine.dar totusi pt ea toate treburile astea au avut alta importanta.daca as fi stiut problemele ei, as fi mers la ea in vizita cu o gaina o ceapa si ce mai trebuia si ii aratam cum se face o supa pt copii. adica ea facea si eu o indrumam.ii iesea buna, copilul ei minca, minca si al meu.si asta era intr-adevar un pas inainte.si nici nu m-ar fi deranjat.copiii se jucau, eu-mi beam apa mea si ea ar fi cistigat la urma incredere ca si ea poate.Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo www.youtube.com/watch?v=ULmPKIoDDDA&feature=related" target="_blank">pe tarimul nostru de vis.
vikinga spune:
citat din mesajul lui ladyJ Vik, Foarte frumos ai sintetizat. |
ladyJ spune:
Vik, am citit acum penultimul tau post(nu-i dau quote ca-i lung ).
Extraordinar de bine le-ai potrivit.
Persoanele care sufera de tulburari de personalitate, cum e in acest caz tulburarea evitanta, se deosebesc de cei considerati ´´normali´´ prin grade. (de exemplu daca un om e inhibat sau timid nu inseamna ca sufera de tulburare de pers. evitanta, gradul ´´problemei´´ nu afecteaza functionalitatea individului in viata de zi cu zi)
Cei cu tulburari de personalitate nu sunt nebuni, pentru ca tulburarile sunt incadrate undeva intre normal si anormal, deci putem spune ca sunt la granita patologicului, dar nu patalogic.
Pana iti iei cartea iti dau o lectura pe PM.
(pentru ca stiu ca vei intelege foarte bine ideile de acolo, chiar m-a surprins placut rapiditatea cu care ai analizat, si pentru ca sunt convinsa ca in putinul timp pe care-l ai vei tine cont de personalitatea vecinei, asa cum ai spus, spre binele lui P)
Ar fi genial daca s-ar duce la un terapeut, acesta i-ar putea face profesional o analiza, n-ar putea decat sa o ajute. Sigur ca P va beneficia din plin de orice ajutor pe care mama sa il primeste.