Gradinita cu program normal sau program prelungit?

Sper sa nu fie prea ciudat titlul, va scriu ca am o dilema ... Si nu am gasit inca solutia cea mai buna.
Fetita mea e nascuta in februarie 2007 si inca nu e la gradi, urmeaza sa mearga din toamna. In iulie urmeaza sa nasc si in toamna as avea un copil proaspat inscris la gradinita si unul de 2 luni. Problema cea mai mare ar fi acea "imunizare" a copilului la gradi, mai exact toate bolile pe care le-ar aduce acasa la bb mic.
Am intelesc ca la gradinitele cu program normal rata de imbolnaviri e mai redusa din urmatoarele motive:
- ceva mai putini copii in grupa
- isi aduc mancare de acasa, adica nu folosesc aceleasi tacamuri etc la fel de frecvent
- daca e cineva sa ii ia acasa la 12, atunci are si cine sa stea cu ei cand sunt bolnavi (adica nu ii aduc bolnavi la gradi, ca la gradi cu program prelungit)
Cele enumerate mai sus sunt "zvonuri", nu stiu cat adevar e in ele, nu mai stiu cum e acum la gradi.
Sotul ar vrea sa o inscriem la program prelungit, ca sa interactioneze mai mult cu copii, sa manance pranzul acolo (e cam mofturoasa si poate asa incepe sa manance mai multe...) etc. SI de la program prelungit pot sa o iau la 12 daca totusi consider ca e necesar.
Aveti vreun sfat cum ar fi mai bine sa fac, la care gradi sa o inscriu, macar in primul an?
Sper ca am reusit sa ma fac inteleasa
Anca, de ANDA - 28 februarie 2007 si
26 + cu
Raspunsuri

madau spune:
Uite poate n-o sa-ti vina sa crezi dar Miruna nu mi-a venit niciodata bolnava de la gradi. Plus ca in grupa ei nici unul dintre parinti nu aduce copilul daca e mucios, cu febra, etc. Nu zic, e si mai rezistenta de fel, dar daca parintii sunt responsabili multe din problemele astea pot sa nu apara. Dar nu generalizam, am dat doar un exemplu.
Zici ca la program normal nu mananca acolo....la noi la gradi iau masa de pranz si gustarea si abia dupa aceea vin parintii sa-i ia acasa. Cei de la program lung, raman sa doarma de pranz, apoi isi iau gustarea de ora 16-16.30 si acasa.
La program redus la noi sunt mai multi copii decat la program lung, tocmai pt ca-s mai multe locuri la redus, de aici rezultand si un numar mai mare de copii/grupa. Miruna e la program lung si-s 20 de copii in total, grupele de redus au cam 30 de copii.
Astea au fost doar cateva exemple...acum tu faci cum crezi/simti ca e mai bine. Daca as fi in locul tau l-as insrie la program lung si as vedea cum se adapteaza. Daca merge bine il lasi, daca nu..poti oricand sa-l iei la pranzMadau si
Alexia Miruna (15 dec 2005)
www.flickr.com/photos/madau/collections/72157600567493374/" target="_blank">poze pana la 1 an, www.flickr.com/photos/madau/collections/72157600567398541/" target="_blank">de la 1 la 2 ani, PARTY 3 ANISORI , de la 3 la 4 ani , Turcia 2009
www.geocities.com/nov_dec_2005/povesti2005.htm#madau" target="_blank">povestea nasterii Mirunei, www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=1b04435806e76a5905bfb2&skin_id=4&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">filmulet aniversar
filmuletze poznase www.dropshots.com/madau" target="_blank">1 si www.dropshots.com/Miruna" target="_blank">2
bijuterii noi la UNIQUE BIJOUX

szivarvany spune:
Noi suntem la program scurt, asa e gradinita. Deci sandwich la pachet, in grupa mica erau 18, acum in cea mare sunt 15 copii.
Asta nu ne-a scapat de racelile din primul an de comunitate.
Eu am laes program scurt pt ca i se potriveste copilului meu.
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu
Sela

Alizee spune:
madau, sunt foarte rare cazurile de copii care nu se imbolnavesc la gradinita, cel putin la varste atat de mici.
Selene, ai gandit bine ca va putea veni cu toti virusii luati de la colegi.
Fetita mea, in primul an de gradinita, pt 2-3 zile de gradi, 2 saptamani statea racita acasa.
In primul an de gradinita, foarte multi copii sunt mai mult raciti.
Eu, daca as fi in locul tau, as da copilul mare anul viitor la gradinita. Pana atunci, si cel mic va mai creste.
Dar daca poti tine copilul mare departe de copilul mic, atunci cand este racit, poti incerca sa o dai la gradinita.
Nastere usoara si bebe sanatos.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Darria spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Selene Am intelesc ca la gradinitele cu program normal rata de imbolnaviri e mai redusa din urmatoarele motive: - ceva mai putini copii in grupa - isi aduc mancare de acasa, adica nu folosesc aceleasi tacamuri etc la fel de frecvent - daca e cineva sa ii ia acasa la 12, atunci are si cine sa stea cu ei cand sunt bolnavi (adica nu ii aduc bolnavi la gradi, ca la gradi cu program prelungit) |
Am copil la program normal asa ca pot sa spun dpmdv cum este:
- > 30 copii/grupa ce vin zilnic, cu unele exceptii cand sunt bolnavi.
- da, mancarea este la pachetel.
- nu exista asistenta care sa verifice si refuze copii bolnavi. Sunt adusi bolnavi(contagiosi) la gradi, chiar cu antitermicul dupa ei. Desi pe afisierul fiecarei clase scria ca nu sunt primiti la gradi copii bolnavi(febra, tuse, secretii nazale, etc... ) educatoarea accepta.

Selene spune:
Va multumesc pentru raspunsuri.
Complicata decizie.. La progr. normal vin bolnavi ca nu are cine sa ii controleze, la program prelungit vin bolnavi ca nu au parintii cu cine sa ii lase...
Am sa vorbesc si cu niste cunostinte, educatoare, sa vedem ce e de facut.
Oricum, vreau neaparat sa o inscriu, chiar daca o sa mearga mai rar la inceput, ca sa interactioneze cu copii de varsta ei mai mult (prietenii nostri au majoritatea bebelusi) si nici nu as vrea sa aman gradinita pana la 4 ani.la toate!
Anca, de ANDA - 28 februarie 2007 si
26 + cu

Kariris spune:
Parerea mea e sa o dai la orar prelungit si o poti lua daca/cand vrei dupa masa de pranz. Anul acesta mai ai sanse sa o tii departe de micutul de cateva luni, anul viitor insa iti va fi aproape imposibil sa il mai protejezi daca va veni cu virusi acasa de la gradi. Succes in alegerea gradinitei.
Lachi mamica de Karina si Iris
http://www.dropshots.com/lachione#albums/a%20treia%20luna

asi spune:
Indiferent de programul de gradi copii in primii ani se imbolnavesc mai des.Chiar daca parintii nu ii aduc bonavi la gradi , in perioada de incubatie a virusilor copii sunt aparent sanatosi desi sunt contagiosi.
E o perioada dificila mai ales daca vine si bebe mic.Poate daca astepti pana in aprilie-mai anul viitor nu va fi asa rau si bebe va mai creste.
Ei sunt norocul meu : Razvan si Maria
Cand Dumnezeu iti inchide o usa , intotdeauna iti deschide o fereastra.

roli25 spune:
La primul contact cu colectivitatea se imbolnavesc oricum, pana se obisnuieste organismul, fie program scurt sau lung. Ia in cosiderare criteriul "timpul tau"...cum iti e mai bine sa-ti faci treburile si sa te ocupi ce cel mic, astfel incat atunci cand o iei de la gradi, ca e la pranz, sau ca e dupa amiaza, sa ai timp si pt ea, caci te va solicita mult cand va veni acasa.
Cel mic, daca il alaptezi, e protejat. Nu e exclus sa ia si ceva adus de fetita de la gradi, dar nu ai cum sa eviti. Avantajul e ca cel mic se imunizeaza mai repede.
Roli mami de Andrei (16 ianuarie 2008) si Marc
(9 iunie 2006)
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603790736786/" target="_blank">ANDREI
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603794082565/" target="_blank">MARC
www.flickr.com/photos/14037522@N04/2472556291/in/set-72157604930822343/" target="_blank">VACANTELE NOASTRE IN 4
BAIETII MEI IUBITI
Se zice ca doua lucruri sunt infinite pe lumea asta: universul si prostia umana. În privinta universului, eu înca mai am unele îndoieli. (A.Einstein)

Deborah77 spune:
Eu as da-o la program prelungit, dar as avea grija sa o vaccinez cu cele optionale - varicela, prevenar...nu stiu, ce mai zice doctorul. Ceva imunostimulente, stat mult pe afara in vara asta...nu cred sa fie asa rau. Noi am inceput gradi toamna trecuta, la 2 ani si 10 luni. A mai racit, dar nu cine stie ce, mai o viroza, vreo 2 laringite...i-am dat antibiotic de 2 ori de gura doctoritei, ca se sperie si ne sperie si pe noi la laringite, desi clar sunt virale. Ar fi si ghinion sa se imbolnaveasca chiar din prima luna, in sezonul uracios se intra de la sfarsit de octombrie incolo, deci face si bb 3 luni, va fi mai viguros. Apoi....vazand si facand. Mai o izolati o zi doua, daca lucrurile se incurca o mai tineti si pe acasa vreo 3-4 sapt pana trec epidemiile prin gradi....Noi am lipsit mult din alte motive, tot de sanatate, dar mai putin legate de gradi: varicela, fimoza, mana rupta...parca nu se mai termina astea

Deborah77 spune:
Si inca ceva - daca bebele mic e sanatos si viguros , si sa dea Dumnezeu sa fie, in plus il si alaptezi, mai mult de niste muci n-or sa se prea lege de el. Nu cat il alaptezi exclusiv....