K2 or Annapurna

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Eram si eu curioasa asa ca pisica. Pisica vie I mean

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Daca voi chiar credeti ca Guestus ar avea nevoie de explicatii...

Laura, intre Boyle si pisica lui Schrodinger mai e si Rayleigh-Taylor, care arata cum e cu aerul mai dens "deasupra", deh stim asta de vreo 2 secole. Stie si iulia, for sure :).

io doar am intrebat/sugerat, n-am dat cu ciocanul ... da' sa stii ca nici nu's proces Poisson

Ajutor DC | www.savethechildren.net/romania/copiii_romania/legislatie/legislatie_acteinternationale.html" target="_blank">Drepturile Copilului | www.salvaticopiii.ro/index.html" target="_blank">Salvati Copiii | R.A. Rescue | Quackwatch | www.math.caltech.edu/code/petition.html" target="_blank">"Mistere" | www.tolkiensociety.org/ts_info/mallorn.html" target="_blank">Mallorn

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren

Daca voi chiar credeti ca Guestus ar avea nevoie de explicatii...

Pey daca n-are, ce incurca lumea p'aci? Sunt alte subiecte mai...palpitante, unde se poate desfasura in voie.

da' un peter post tot i-ar prinde bine...chiar si pe munte ((:

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren

Citat:
citat din mesajul lui iulianm
e mai dens, cu cit urci, cu atita devine mai subtire. La acelasi volum de aer, daca presiunea scade, ai mai putine molecule (vezi legea lui Boyle).

Nu e aplicabila, pentru ca temperatura nu e constanta pe verticala, ci scade considerabil.

ai putea sa-ti editezi 'lipsa de atentie'

Ajutor DC | www.savethechildren.net/romania/copiii_romania/legislatie/legislatie_acteinternationale.html" target="_blank">Drepturile Copilului | www.salvaticopiii.ro/index.html" target="_blank">Salvati Copiii | R.A. Rescue | Quackwatch | www.math.caltech.edu/code/petition.html" target="_blank">"Mistere" | www.tolkiensociety.org/ts_info/mallorn.html" target="_blank">Mallorn

densitatea atmosferei se micsoreaza (in general) cu altitudinea pentru ca atractia gravitationala a Pamantului se miscoreaza si ea (cu inversul patratului distantei).
Densitatea inseamna multe molecule in unitatea de volum, iar atractia gravitationala mai mica le permite sa se disperseze mai mult decat la nivelul marii.

E numai aparenta contradictia densitate mica si rece la altitudine. E adevarat ca un gaz mai cald va fi mai putin dens (dar asta e o afirmatie aproximativa cu aplicatii directe la umflatul baloanelor). Aici aerul de mai sus nu e (in general) mai cald si totusi e mai putin dens. (la 10km altitudine, unde zboara avioanele cu reactie de cursa mai lunga, sunt vreo minus 50C). Ca in gluma cu cascavalul: cu cat avem mai mult cascaval, cu atat vom avea mai multe gauri. Dar, cu cat avem mai multe gauri, cu atat avem mai .... putin cascaval !! Unde-i contradictia ?...

Temperatura e mai mica deoarece nu sunt surse directe de caldura. Razele soarelui nu prea incalzesc aerul direct. Ele incalzesc suprafata Pamantului, care radiaza caldura inapoi, incalzeste aerul de jos, care se ridica, si care incalzeste aerul prin radiatie termica, prin curenti de convectie, etc).

Oricum, eu nu prea vad legatura directa intre fizica cuantica a lui Schrodinger si rarefierea care poate fi inteleasa pana si in mecanica newtoniana din liceu (ca eu acolo m-am oprit cu ea). Restul de variatii locale, care pot evident perturba sistemul, inversa toate aceste legi (la scara locala -- de exemplu inversiuni de paturi cald/rece, etc) sunt complicat de studiat, iar eu n-am depasit decat cu putin nivelul lui Jules Verne cu raza varzalie.

Oricum, trageti cu teorii de tip tun dupa fenomene de talia mustelor, ca sa-mi citez unul din profesorii din facultate. Bineinteles, daca vreunul dintre voi face ecuatii atunci imi cer scuze anticipat :D si ii las dreptul la cuvantul care lumineaza (si speram, fara sa trasneasca) :-D

Si eu nu depasii cateva modeste via ferrata prin Francia si ceva atractii nationale. Dar abia astept albumul DC pe K2 poate urmati un exemplu bun si daca esuati faceti ceva scoli prin zona.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

Oricum, eu nu prea vad legatura directa intre fizica cuantica a lui Schrodinger si rarefierea care poate fi inteleasa pana si in mecanica newtoniana din liceu (ca eu acolo m-am oprit cu ea).

AB_AC, sorry pt confuzie, asta cu cuantica nu are legatura cu Guestus si oxigenul. Ma refeream la ping-pongul cu Beren, raspunzindu-i Laurei ((:

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Da, eu fac "ecuatii" si altele mai "de speriat" pe langa, dar discutia asta e de nivel de colegiu ...

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

densitatea atmosferei se micsoreaza (in general) cu altitudinea pentru ca atractia gravitationala a Pamantului se miscoreaza si ea (cu inversul patratului distantei).

Nope, la o coloana verticala de aer (presupus gaz ideal) in echilibru mecanic, variatia de presiune cu pozitia e proportionala cu produsul dintre constanta gravitationala si presiune, impartite la temperatura (in K). Pe o distanta de 3 km, constanta gravitationala variaza sub 1%, dar temperatura cu vreo 10%.

Adicatea, constanta gravitationala chiar poate fi prespusa constanta intre Buc si vf. Omu, da' temperatura ba.

Citat:

Temperatura e mai mica deoarece nu sunt surse directe de caldura. Razele soarelui nu prea incalzesc aerul direct. Ele incalzesc suprafata Pamantului, care radiaza caldura inapoi, incalzeste aerul de jos, care se ridica, si care incalzeste aerul prin radiatie termica, prin curenti de convectie, etc).

Iar apoi, de la 50 Km in sus, temperatura gazului electronic devine cateva mii de Kelvini, la care ne-am praji cu totii fericiti (mai ales sus la Santa Fe pe deal).

Citat:

din profesorii din facultate. Bineinteles, daca vreunul dintre voi face ecuatii atunci imi cer scuze anticipat :D

Mda.

Citat:

Si eu nu depasii cateva modeste via ferrata prin Francia si ceva atractii nationale. Dar abia astept albumul DC pe K2 poate urmati un exemplu bun si daca esuati faceti ceva scoli prin zona.

Ei, de ce nu Mer de Glace mai intai?

Sau macar o bucatica din TMB? Cu scoala (de la Grenoble), de exemplu.

Mergi la inceput

Ecuatiile nu-s de speriat ci necesita o pasiune ferventa pentru fenomene locale si conditii initiale. Pe care io nu o am. Bine daca tot faci parte dintre cei care adora ecuatiile hidrostatice ma las batuta. Ai dreptate e numa un rho*g daca scrii corect ecuatia de echilibru a unui fluid cilindric.
Ah silita sa refac liceul:)) Da corect, poti ignora mumos altitudinea in calculul lui g pentru variatia densitatii aerului. Ca deh te raportezi la raza Pamantului. :))

Acus daca te-am prins explica corectia aceea cu umiditatea ca sa lamurim si de ce-i Santa Fe-ul mai dat naibii.

Citat:

Iar apoi, de la 50 Km in sus, temperatura gazului electronic devine cateva mii de Kelvini, la care ne-am praji cu totii fericiti (mai ales sus la Santa Fe pe deal).
[\quote]

Asa di repede? Nu cumva incalzirea asta generalizata incepe pe la 90 km, bine mai putin ceva inversiuni locale? Stiu io ca mai sus intri sub influenta termica solara dar discutam de munti, nu? Sau in inceputul emigratiei spatiale ii mutam incet incet intai in termosfera s-apoi in exosfera?

[quote]
Mer de Glace mai intai?

Sau macar o bucatica din TMB? Cu scoala (de la Grenoble), de exemplu.

Pentru ca am stat prea mult prin le plat pays qui est moi ++ si ajunsei la Chamonix numa la o conferinta, mers cu trenuletul si intrat in grota marii care pic-pic se incalzea si apoi vazut din telecabina Mont Blancul si uitat cu invidie la cei cativa temerari care urcau batraneste.
Singura data cand am fost in .fr singuri fara treaba si fara copii au fost cateva saptamani toamna si cateva iarna in verisoara uitata a lui Chamonix si val d'Isere. In vallee de la Maurienne. Dar tot asa la Mont Cenis ajungi si cu masina daca ai:), iar pe la restul cu bicicleta o trecut si turul. Asa ca varfuletele intra la categoria sosonari daca meri pe jos. Asa ca nici de fala dar nici de rusine ca-i faina zona si pustie.

Mergi la inceput

Iulia aha:)

Mergi la inceput

Mai, da' nu vreti sa va mutati pe K2 si sa lasati Santa Fe-ul (si-al sau Deal) in pace?

Ori mutati K2-ul la alta latitudine (up), macar sa nu mai urce nimeni pe el! Voila, Beren, mai ai un parametru de luat in considerare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Citat:
citat din mesajul lui iulianm

Citat:
citat din mesajul lui Guestus

explica si mie cum este cu aerul curat cind astia spun ca oxygenul scade cu 30% la 3000 m. e curat si e putin?

Pey, Guestus, la tine rarefiat e tot aia cu poluat?

Eu iti explic partea cu rarefiatu’, te las pe tine la poluare, ca traiesti in Bucuresti ((:

Deci, stratul atmosferic e de vreo citiva km adincime. Aerul e compresibil, la nivelul marii e mai dens, cu cit urci, cu atita devine mai subtire. La acelasi volum de aer, daca presiunea scade, ai mai putine molecule.
Inca o data, repeta dupa mine: la acelasi procent de molecule, presiune mai mica ---> mai putin oxygen.

Acu’ du-te linistit la subiectul cu doctorii si intreaba acolo cum sta treaba cu hemoglobina la altitudine, de ce creste.

"Double, double, toil and trouble; fire, burn; and caldron, bubble."

sa repet dupa tine ce? ...adica yo iti spun ca unde stai tu ai oxygen lipsa si tu vii acum sa ma pui sa repet asta ..nu e comedie?
si vad ca ai sters ..ai mai avut ceva suculent scris cu domnul Boyle si aleluia..nu mai gasesc azi. dar asta nu este o problema...orice om cit traieste invata. mai ales din greseli.

ideea era ca tu sustineai ca mergi cu sotul la > 3000 m pt aer curat...si yo am zis acolo ai oxygen putin...si mergi sa te bucuri de ceva si dai in altceva mai nasol. comprende? la sanateatea ta m-am gindit si nicidecum sa te bully sau sa fac misto...or sa te caut la legile fizicii care sint convins 100% ca le cunosti ..este?

Mergi la inceput