K2 or Annapurna

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Citat:
citat din mesajul lui lara_c
Pai ce ai vazut tu pana acu' se reduce la google.

Cand vei calatorii efectiv pe undeva cu copii sau fara, sa ne zici si noua. Si te astept cu detalii exacte, unde ai mancat unde te-ai usurat, chestiii din astea pe care le intrebi si tu.........
Pana atunci spor la mirare!!!

Eu am ocazia si imi permit sa calatoresc oriunde vreau si cu copil si fara . Ca ma crezi tu sau nu ma lasa rece ...
Da' se vede de la o posta ca te oftici

Lara w21+ Jamie and Errie 19mths

normal ca ma oftic si sint invidios. in locul meu tu nu ai fi?...sa vina una sa spuna ca a mers cu un copil de 18 luni la 5400 m pe K2 ..si ce amintiri are...si ce frumos...ce experienta...ce priveliste...comuniunea mama-copilas-natura la 5400m e ceva extraodinar..etc etc.
si in plus sa o auzi cum spune ca "anul viitor am de gind sa plec fix pt summit traseu pe partea chineza...60 000 pounds dar merita.....dar parca mai bine merg in caraibe 2 saptamini la ultra all inclusive" ...ce zici?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Llaura

La inceput m-am gandit sa-l lamuresc pe guestus cum e cu presiunea, da' mai bine ii propun urmatorul experiment: Guestus, prima data cand mergi cu avionul incearca sa deschizi geamul. Daca ai probleme foloseste un ciocan (ai grija sa-l iei de acasa). Cu cat trebuie sa lovesti mai tare cu ciocanul ca sa deschizi geamul, cu atat presiunea in exterior e mai mare (nu conteaza ca muntele e mai jos decat avionul, tu foloseste cu incredere ciocanul ; nu uita sa faci un grafic in excel si sa ni-l arati).
A. Voi va cunoasteti sau va injurati in bezna asa, sa mai treaca vremea? Cheers!

inca un candidat avem... explica tu cum vezi situatia cu presiunea, oxygenul etc etc la 4000 m si apoi arata corelarea cu avionul si ciocanul si tu esti cu boyle...este? hehehe

te pomenesti ca ai ceva ore la o scoala de maistri si zugravi si ai venit aici sa tii prelegeri si ma bully pe mine cu excelul

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

densitatea atmosferei se micsoreaza (in general) cu altitudinea pentru ca atractia gravitationala a Pamantului se miscoreaza si ea (cu inversul patratului distantei).
Densitatea inseamna multe molecule in unitatea de volum, iar atractia gravitationala mai mica le permite sa se disperseze mai mult decat la nivelul marii.

E numai aparenta contradictia densitate mica si rece la altitudine. E adevarat ca un gaz mai cald va fi mai putin dens (dar asta e o afirmatie aproximativa cu aplicatii directe la umflatul baloanelor). Aici aerul de mai sus nu e (in general) mai cald si totusi e mai putin dens. (la 10km altitudine, unde zboara avioanele cu reactie de cursa mai lunga, sunt vreo minus 50C). Ca in gluma cu cascavalul: cu cat avem mai mult cascaval, cu atat vom avea mai multe gauri. Dar, cu cat avem mai multe gauri, cu atat avem mai .... putin cascaval !! Unde-i contradictia ?...

Temperatura e mai mica deoarece nu sunt surse directe de caldura. Razele soarelui nu prea incalzesc aerul direct. Ele incalzesc suprafata Pamantului, care radiaza caldura inapoi, incalzeste aerul de jos, care se ridica, si care incalzeste aerul prin radiatie termica, prin curenti de convectie, etc).

Oricum, eu nu prea vad legatura directa intre fizica cuantica a lui Schrodinger si rarefierea care poate fi inteleasa pana si in mecanica newtoniana din liceu (ca eu acolo m-am oprit cu ea). Restul de variatii locale, care pot evident perturba sistemul, inversa toate aceste legi (la scara locala -- de exemplu inversiuni de paturi cald/rece, etc) sunt complicat de studiat, iar eu n-am depasit decat cu putin nivelul lui Jules Verne cu raza varzalie.

Oricum, trageti cu teorii de tip tun dupa fenomene de talia mustelor, ca sa-mi citez unul din profesorii din facultate. Bineinteles, daca vreunul dintre voi face ecuatii atunci imi cer scuze anticipat :D si ii las dreptul la cuvantul care lumineaza (si speram, fara sa trasneasca) :-D

Si eu nu depasii cateva modeste via ferrata prin Francia si ceva atractii nationale. Dar abia astept albumul DC pe K2 poate urmati un exemplu bun si daca esuati faceti ceva scoli prin zona.

30 grade..soare ..etc conditii la fel ca in bucuresti si oxygen mai putin in peru. de ce?

explica sa inteleg si yo cum se defineste o variatie a stratul de oxygen...de ce in tibet si bangladesh si santa fe este mai putin oxygen decit in Ro.
iei raza pamintului fixa si functie de ea ai variatii de oxygen...ca atunci iar nu merge teoria ta.....sau care e smecheria aici.

curaj lllaura..ac-dc...e loc sa explicati simplu ca pt orice muritor. deci nu veniti cu ecuatii lui X si a lui X...feneomenul il vrem intii apoi altele.
iulianm ..boyle nu merge aici ..sorry

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
Ai dreptate e numa un rho*g daca scrii corect ecuatia de echilibru a unui fluid cilindric.
Ah silita sa refac liceul:)) Da corect, poti ignora mumos altitudinea in calculul lui g pentru variatia densitatii aerului. Ca deh te raportezi la raza Pamantului. :))

Acus daca te-am prins explica corectia aceea cu umiditatea ca sa lamurim si de ce-i Santa Fe-ul mai dat naibii.

Santa Fe e ... City Different. C-asa a venit ordin de la primarie.

Altfel, high desert. Nimica fancy, chestie de vanturi, nu de altitudine, ba chiar in CA sau NV sunt unele mult mai uscate desi mai joase.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui Guestus

sa repet dupa tine ce? ...adica yo iti spun ca unde stai tu ai oxygen lipsa si tu vii acum sa ma pui sa repet asta ..nu e comedie?

ideea era ca tu sustineai ca mergi cu sotul la > 3000 m pt aer curat...si yo am zis acolo ai oxygen putin...si mergi sa te bucuri de ceva si dai in altceva mai nasol. comprende? la sanateatea ta m-am gindit si nicidecum sa te bully sau sa fac misto...or sa te caut la legile fizicii care sint convins 100% ca le cunosti ..este?

Guestus, dar eu nu te-am contrazis la lipsa de oxigen, ce te ambalezi asa. Apoi, am mai scris, lipsa de O2 e la 2300, lipsa e la 3000+. Chiar crezi ca eu simt asa o diferenta? De vizitam zona venind din New Orleans, well, era altceva. Iar "curat" nu-i egal cu "rarefiat".

Pe mine nu ma pasioneaza sa fac parada de ceea ce stiu in afara orelor de servici ori a comunitatii profesionale din care fac parte. Pe voi (tu si Beren) vaz ca da. E chiar asa fun sa pui intrebari la care cunosti raspunsul? Eu gasesc ca e plictisitor, in special cind 90% din audienta nu va poate urmari. Stii, cind faci o prezentare, te adresezi grupului, si succesul se masoara in pe citi i-ai facut sa te inteleaga. Din audienta, in jur de 5% s-ar putea sa fie specializati in subiect, alti 10-20% buni cunascatori, insa marea majoritate vor fi familiarizati (best case scenario) doar cu ceea ce discuti tu. Eu gasesc o mai mare realizare cind reusesti sa te faci inteles de astia din urma.

Dar m-ai facut sa zimbesc cu "la sanateatea ta m-am gindit si nicidecum sa te bully sau sa fac misto". Jawohl, jawohl, Herr Guestus .

Altfel, ti-ai stricat bunatate de subiect, care avea potential sa devina interesant.

Beren, hai ca poti mai mult de City Different si vinturi ((:

Mergi la inceput

Ok...deci curat nu este rarefiat! ok?

atunci ce este curat...ce inseamna.

daca nu iti dau deloc oxygen insemna f curat.. cel mai curat....nu?

Mergi la inceput

deci pot sa aflu altitudinea in baza oxygenului sau nu? vorbesc singur aici?

peste 1 luna incepem alt subiect...care a fost mai mult spre centrul pamintului...
lara_c..sa te gaseasca luna iunie pregatita cu raspunsul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui Guestus

Ok...deci curat nu este rarefiat! ok?

atunci ce este curat...ce inseamna.

daca nu iti dau deloc oxygen insemna f curat.. cel mai curat....nu?

Redirecting: din "Discutii generale" du-te la subcapitolul “Stiinta si cercetare”, intra la “Intrebati si va raspundem” al lui AkaManah si bate-i acolo la cap. Care o fi de serviciu, s-o indura si de tine, sa-ti dea raspuns.
Succes!

Mergi la inceput

Citat:
Bine daca tot faci parte dintre cei care adora ecuatiile hidrostatice ma las batuta.

Nici vorba de adorat ; stiu ca nu e nici domeniul tau, dar asta e de fapt un subiect de liceu (pe care orice absolvent mediocru de facultate de fizica ar trebui sa-l cunoasca).

Mai multe despre cel mai vechi oras-capitala din US o sa-ti spuna altii mai avizati (:D); probabil si istoria lui S.F. Institute, inclusiv a primului proprietar al vilei, sau anecdote spicy despre Gell-Mann. Asa, pentru o audienta larga.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui iulianm
Redirecting: din "Discutii generale" du-te la subcapitolul “Stiinta si cercetare”, intra la

Eu as zice sa lasam re-directatul celor care se ocupa de asta; la fel si cu teaching-ul.

O regula de aur in teaching e sa nu-ti subestimezi niciodata audienta; eu sunt convins ca un procent mult mai mare din cei care citesc aici inteleg foarte bine replicile. Ori ii subestimezi pe ei, ori te supraestimezi pe tine...

Mergi la inceput