Copilul captiv (4)
Raspunsuri - Pagina 17
simali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui rrox3 Dar nu e cazul Soniei inca. E prea mica. Si cu siguranta e afectata mult mai putin. Nu ar avea nici un beneficiu din adevarul asta acum, din contra. Ea are nevoie sa stie doar ca nu ea a provocat ce se intampla si ca va trece si va fi OK. |
Stiu. Am vrut doar sa spun ca ea probabil deja SIMTE ca ceva e in neregula cu mami si ca acest ceva este danc si tulbure, nu doar o chestie cotidiana.
Astazi Vlad avea de scris la matematica problemele 1,2,3,4,5,6. El tocmai rezolva problema 2. Peste umarul lui m-am aplecat sa citesc problema 6 sa vad daca e dificila. Eu am citit in gand cam jumatate din problea 6 IAR EL A COMPLETAT DE CITIT RESTUL ca si cum citisem cu glas tare pana atunci.
Sunt atatea elemente in relatia cu copilul care scapa ratiunii noastre!
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
simali spune:
citat din mesajul lui conchita mi-a scris Felicia!!!! hai ca nici literele nu le mai nimeresc de entuziasm!! a scris si pe blog la ea si mi-a dat niste linkuri sa le pun aici pentru toata lumea: http://www.joy2meu.com/Codependence1.html http://www.amazon.com/Toxic-Parents-Overcoming-Hurtful-Reclaiming/dp/0553381407/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1272640257&sr=8-1 ma duc sa citesc pe blog, scrie despre ce ni se intampla noua acum!! nimic |
Nu pot sa-ti spun cat ma bucur ca ai luat legatura cu Felicia. Ea nu avea voie sa lipseasca dintr-o astfel de saga.
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
ane2200 spune:
citat din mesajul lui gina_raluca Ane2200, scuza-ma, cred ca nu am inteles bine intrebarea ta. M-ai intrebi o data si iti scriu, din experienta mea si a colegilor mei si din cartile despre psihoterapie citite, ce poate/nu poate spune un terapeut? |
Am fost plecata pe week-end, acum am revenit acasa. Intrebarea era daca e normal c aun terapeut sa spuna asa ceva, ca nu esti capabil de iubire. Raspunsul a fost foarte ok.
P.S. Fostul sot nu e psiho-terapeut, in cazul in care asta s-a inteles
Edit: Gina - bafta multa cu doctoratul si cu terapia.
inchiderea asta fata de altii nu demonstreaza incapacitatea de a iubi, ci frica de a iubi. capacitatea e intacta, doar ca are lacat. frica esecului, a abandonului, a tradarii...asta ne tine. |
E super cum ai organizat "proiectul". Cu ce te putem ajuta?
Ma apuc sa citesc blogul Feliciei. Multumim ca l-ai postat si aici.
Ane & Raul - 17 martie 2007
www.onetruemedia.com/my_shared?z=1cb90b71924d712907dbca&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank"> filmulet Raul
Varsta Raul
flower-power spune:
Nelia, bine ai revenit Asa si eu vreo saptamana am umblat cu ochii rosii. Apoi am fost ok. Apoi iar am inceput sa-mi pun intrebari...
Felicia, tare ma bucur ca esti in zona
Referitor la cat si cum sa le spunem copiilor, multa vreme mi-am imputat faptul ca nu am avut puterea sa-i spun baietelului meu[3,9ani atunci]ca va trece printr-o operatie. O operatie grea, pe cord deschis...9 ore in sala si inca trei intrari in blocul operator...1 luna de terapie...De fapt i-am spus cand am vorbit despre plecarea la spital ca mergem sa ne facem bine. Ulterior am realizat ca frica mea de a fi nevoita sa-i dau raspunsuri m-a facut sa actionez asa. Dupa ani intr-o discutie, m-a pus in fata unei realitati la care nu ma gandisem niciodata "Dar de unde crezi tu ca stiam eu ce inseamna o asa operatie?"
chris27 spune:
Album foto | Slideshow
excursie
www.sonia.as.ro/" target="_blank">ajutati o fetita minunata!
casuta noastra
chris27 spune:
Album foto | Slideshow
excursie
casuta noastra
conchita spune:
cris27, izolarea e tot o fuga, corect? de ce ai repeta patternul mamei tale? dupa cum vezi, toti avem scheleti in dulap si nu e nici o rusine in a iesi in fata si a cere ajutor. ramai cu noi, te rog, avem nevoie unii de altii. imi plange inima cand citesc ca si tu ai experimentat centrele de plasament, dar cris, asta e trecutul, nici daca intinzi mana sa-l atingi nu mai poti, e scrum. intentia noastra este singura chestie salvatoare, sa ne regasim ca sa putem trai in prezent si sa nu ne compromitem viitorul. uite cata lume aici e deschisa sa ajute cu o vorba buna si o imbratisare - nu tocmai dupa astea am tanjit noi cand eram copii? haide, fruntea sus, lasa lacrimile sa curga daca vrei, sa spele tot, dar trebuie sa stii ca la sfarsitul drumului astuia anevoios spre sine ne asteapta armonia si pacea sufleteasca. adica sper! alta cale nu exista.
ane, cu feedback si idei. :-)
flower, nu am stiut despre baietelului tau ca a avut asa operatie grea... e totul ok acum, da?
cat despre spus copiiilor, via ce spune si Simali, eu am retineri. e ca in dilema cu adulterinul intr-o familie, ii spune partenerului sau nu? pe de o parte, a spune e si-un act egoist, atata vreme cat "problema" e strict personala - arunci sacii in spatele altuia. in cazul copiiilor, ei trebuie protejati. nu mintiti, dar expusi adevarului cu respect in primul rand pentru dreptul lor fundamental de a se simti aparati si fericiti in familie. pe de alta parte, cum sa ma duc la sonia si sa-i zic, stai sa vezi, tocmai am descoperit ca familia mea e posibil sa nu ma fi iubit, inclusiv mami a mea, drept pentru care sunt trista si nu am tragere de inima sa ma joc cu tine. si ea sa inteleaga din asta ca are vreo vina, pentru ca suporta efectele crizei mele, nu? ntz, nu-mi suna bine. e si foarte mica, i-as face rau aiurea. ce sa inteleaga ea din "cred ca mama mea nu m-a iubit"??? la 3 ani si-un pic...ar fi cruzime din partea mea.
ma uitam dupa niste carti pe amazon si am gasit una pe care dupa aia am pierdut-o, despre "normalitate", dilema de baza a copiiilor captivi care, fara model in copilarie, nu stiu ce e normal si cum arata normalul...va suna cunoscut? as vrea sa regasesc cartea, dar nu mai reusesc.
chris27 spune:
Album foto | Slideshow
excursie
casuta noastra
gina_raluca spune:
Ane, am revenit pentru ca voiam sa fiu sigura ca-ti raspund la intrebare. Nu, un psiholog nu poate spune unei persoane ca nu e capabila de iubire (nu includ aici personele cu tulburari de personalitate antisociala). Din contra, psihologul ajuta persoana sa inteleaga ca e capabila de toate sentimentele umane, dar ca din cauza traumelor si a abuzurilor, a fost nevoita sa suprime anumite sentimente pentru a fi sigura ca nu va mai trai niciodata panica, frica,neputinta, nepasarea. Multi dintre cei care nu pot investi emotional in relatii sunt enorm de atasati de animale (pentru ca ele nu pot rani cum poate rani un om).
Multumesc mult pentru urari!
Chris27, daca simti nevoia sa retragi pentru putin, fa-o. Fa asta daca te ajuta. Daca vrei sa-ti respecti intimitatea, poti sa stergi mesajele, dar sa stii ca nu e o rusine prin ce ai trecut. Nu esti tu resonsabila de asta, nu a fost alegerea ta. Ia putin timp pentru tine si cand te simti mai bine si daca vrei, revino aici si scrie despre panica si durerea ce le simti acum. E enorm de greu sa iti permiti asta. Noi evitam si incercam sa fugim de tot ce ne doare, dar durerea aia tot ne urmareste si se manifesta cateodata indirect, psihosomatic (dureri fizice fara nici o explicatie) sau in relatiile cu cei din jur (unde simti ca trebuie sa fii mereu circumspecta, vigilanta).