*LMA* Puiuti de Randunici 2008! (404)
Raspunsuri - Pagina 3
ariel_7000 spune:
seara buna!
cu programul de papa/somn, la noi e simplu...daca nu primeste mancare la ora LUI si daca nu se culca la ora LUI, iese urat, urat....asa ca, la orele LUI, ne supunem programului....
cu alex, am incercat sa-i fac program de masa/somn...a mers perfect, cat am putut sa o "controlez"...acum, ca e mare, nu mai merge...probabil, veti constata si voi asta la momentul potrivit. imi zice foarte senina:"degeaba ma culci tu la pranz, ca eu nu dorm...stau in pat si ma uit pe pereti"...si asa este.
cu mancarea la fel. cat era mica, am stat si in cap si in fund, am facut ca toate orataniile pamantului sa inghita si ea inca o lingurita...acum, mananca oarecum la ore fixe, caci i-am explicat ca nu o sa stau sa ii pun masa din ora in ora sa ma rog de ea sa manance. mananca relativ bine, cantitativ. teo o depaseste cu muuuult, insa pt ea este un progres vizibil!!! de la cele cateva lingurite luate in sila, a ajuns sa manance cate un castronel.
nu ma agit ca mananca prostii, caci la noi in casa nu are de unde. pana si dulciurile le selectam cu ochi critici. de ce? pt ca parerea noastra este ca acum, in primii ani se pun bazele unor conduite corecte fata de alimentatie.
parerea mea este ca nu poti creste un copil cu bune obiceiuri alimentare, in mijlocul unei familii care mananca gresit.
nu sunt habotnica, mai intram si noi la un Mac (eu cu alex), dar mai mult pt jucarii...rar, rar de tot cere cate o inghetata de acolo.
ii las sa guste aproape orice(de la pufuleti la inghetate/ciocolate), tocmai, pt a nu repeta greseala facuta cu Alex cand era mica, adica aia NU, aia NU si acum 1-2 ani (cand a inceput gradi) nu o mai puteam opri. acum a ajuns la stadiul sa refuze ea, cand chiar nu are chef.
referitor la alimentele BIO, incerc pe cat se poate sa le dau cat mai natural, insa e imposibil sa ii feresc de ne-bio. insa, evit pe cat posibil "dusmanii". clar, in alimentatia lor nu exista mezeluri, budinci, orice marca Danone, prajituri de cofetarile, jeleuri si alte chestii de care sunt constienta ca sunt foarte daunatoare.
referitor la pedepse...nici la teo nu merge cu time out. eu ii vorbesc si ii explic si ma dau cu fundul de pamant cand ma baga pe "ignore". oricum, sunt constienta ca mai devreme sau mai tarziu, voi ajunge si cu el la "pedepse", de tipul conditionarilor. cu alex la asta am ajuns...oricat de AP m-am vrut. din punctul meu de vedere, teoriile AP suna bine pe hartie. cand incerci sa le pui in practica, mai greu...ma refer ACUM, la varsta de 7 ani a Alexutzei, nu la 2 ani ai lui Teo. de ce spun asta? pt ca la un moment dat ajungi vrei nu vrei la "nu faci asta? nu te mai uiti la desene!"
incep si eu ca Nico, probabil nu sunt cea mai buna mama, demna de premiul de onoare AP, insa, recunosc, ca uneori nu ma mai tin balamalele cu 2 copii atomici, dintre care unul se tavaleste pe jos si urla, iar altul da din picior si urla...si atunci, ajung la singura solutie palpabila si anume: "tu, fara desene pana maine!" si "tu, ridica-te imediat, ca altfel ma supar!" (si aici ma intreaba marcel:"si daca te superi, ce faci?" corect...ma dau eu cu fundul de pamant si cum zicea cristina, plec eu si ii las ...
deci, concluzia, dupa 7 ani, e ca nu stiu cum e mai bine, daca e bine cu time out, daca nu, daca e bine cu pedepse gen conditionare sau nu, daca sa ii las sa reflecteze la conseciinte (din care de multe ori trag tot eu!!!). habar n-am...un lucru stiu: nu o sa-i lovesc si nici nu o sa ii jignesc! dar nici nu am sa le permit absolut orice, pe motiv ca sunt AP...
eu acum am scris in urma unui circ cu fiica-mea... d-ala cu dat cu piciorul de pamant si cu pumnul in masa (din partea ei) si cu respirat adanc si numarat pana la 100, fara enervari, din partea mea si cu 1 ora de explicatii si asigurari ca asa e bine si in final sa ma intrebe: "da' ma lasi?" (era vorba despre mersul al ziua unui copil din parc...copil cu care a vorbit fix de 3 ori in cei 7 ani, adica cu care nu are absolut nicio tangenta! plus ca ziua este in we, cand ea va pleca la Valeni, unde, clar va fi muuuult mai bine decat aici...
mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
" SAVE THE EARTH, IT'S THE ONLY PLANET WITH CHOCOLATE!"
ariel_7000 spune:
LA MULTI ANI, OLGUTULE! LA MULTI ANI, BITZA!!! SA FITI FERICITE!
mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
" SAVE THE EARTH, IT'S THE ONLY PLANET WITH CHOCOLATE!"
mihutza11 spune:
in primul rand
La multi ani sarbatoritilor de zilele astea: Diana, Matei, ANa-Teodora, Robert Cristian si Naomi! sper ca nu am sarit pe nimeni!
La multi ani Olgutza si Bitzulina! sanatate multa si tot ce va doriti voi!
si acum sa incep sa descarc din desaga..
Citat: |
citat din mesajul lui Kya Eu cu pedepsele nu sunt de acord. Sincer nu le vad rolul educativ. La Sanziana nu ar functiona in veci. La alti copii poate da, dar eu ma refer strict la al meu. Am incercat si time-out pe canapea. Sta acolo intepenita si plange pana se invineteste. Mai incearca sa se dea jos, dar daca ridic un deget amenintator inspre ea, se intoarce supusa la loc. Si continua sa planga si sa urle. Apoi dupa ce trec minutele regulamentare, si deja plange cu sughituri (care se duc inspre apnee), conform teoriei o iau in brate. Si mititica se agata de gatul meu cu o forta incredibila, ma pupa de ma albeste, si intr-un final se linisteste cu leganat si mangaiat. Si stau eu stramb si judec drept - ce a invatat copilul? Ca eu sunt adult mare, atotputernic si fioros; ca ea e mica si la cheremul meu; a aflat si cum e sa fii abandonat; iar eu am descoperit ca poate fi dresata ca un caine pe care-l ameninti cu lesa. OK, siiii? Rezultatul acestui exercitiu educativ? Eu cu Sanziana nu l-am aflat, deci declar experienta nereusita si de nerepetat in viitor. |
offf ce bine ai zis.. ca asa simt si eu.. insa si al meu mai practica sportul asta.. si de fapt e de ajuns acum sa ii spuna/sau sa ii spun Andrei "treci" ca stie ca e pedepsita.. si mi-e asa o mila de ea dupa aceea.. in pana mea.. ca ea e copil bun si zau ca nu vreau sa o inraiesc.. insa e si o parte buna ca in ultima vreme parca am impresia ca ma intelege mai bine cand ii explic de ce nu e bine/voie o chestie.. parca e mai focussed, ca sa zic asa.. sorry, nu imi vine in romana..
Mimo cu apa: Andra bea f multa apa.. mai ales acum de cand au venit caldurile peste noi.. cand aveam bibe tot asa o vedeam ca pe o joaca, sau mai bine zis ca pe un inlocuitor de suzi.. de vreo cateva luni i-am scos so biberonul, bine ea nu adormea tragand din bibe, si nici nu a simtit lipsa.. de "iaia"=suzi ma mai intreaba cand o vede prin poze ..
in fine eu mai bucur ca bea apa, as putea sa ii mai urmez si eu exemplul.. dar nu iese intotdeauna..
Cu mancatul dimineata la noi cam e regula cereale cu lapte.. dar nu din alea de copii, ci normale, simple, si asta de f mult timp.. nu ca i le bag eu pe gat, dar cum se trezeste imi cere "cianini"? bun si daca mai fac o omleta sau paine prajuta sau clatite din alea americane sau mai stiu eu ce, vin ca un fel de completare la lapte.. pana la pranz, cand cere "bibitza"=ciorbita, mai cere ori banana, ori mar ori "bilica"=branzica, ii zice string cheese, e un fel de mozzarella, care se desface in fasii.. nu stiu daca intelegeti despre ce fel de branza vb..
apoi dupa nani tot asa imi mai cere ceva, un snack pana la cina.. si de obicei e un fruct sau biscuite, ceva ce nu i-am dat la prima gustare.. cina de obicei e cam pe la 6-7 seara si pana se culca mai papa o budinca sau in iaurt.. si mai primeste si cookies din alea cum au americanii, asta f rar ca nu prea cumpar..
oricum am obs ca e mare carnivora.. daca ii pun piureul cu carnita, mananca intai carnita, la ciorba de perisoare la fel, intai alege carnea.. insa, ma bucur ca mananca si salata verde si rosii.. mai putin castraveti sau ardei..
Ramo vino mamicule sa ne luam de mana cu trairile.. am o perioada nasoala sufleteste din motive scrise si de tine.. am si zile mai bune, dar per total parca am un nor de depresie deasupra..oricum am inceput sa imi caut job, dar mai greu momentan pt ca nu am experienta de USA.. insa sper sa se rezolve si asta.. de aia nici nu am mai scris de multisor pe aici.. Andra ma simte de multe ori si vine la mine ca si cum ar spune "mami o sa fie bine" si ma strange in brate si ma pupa, si iar imi vine sa plang de bucurie si de multumire lui DD pt ce copil bun mi-a dat.. de aia de multe ori mi-e frica sa nu o stric eu cu tipete nemeritate sau cu depresiile mele.. si desi o mai cert tot ea mititica vine la mine sa ma impace.. offf ca mi s-a pus un nod in gat deja numai cand scriu...
Olgutz super vesti de la eco! sa creasca mare samburica!
Simo
CristinaG ma bucur mult ca ai reinceput sa scrii!
am vazut si pozici cu Ursuleti frumosi foc si Muffy-bucatar sef.. oare a mai fost cineva? ca am vazut si citit tot..
si gata scrisoarea - cred ca e record personal..
la toata lumea!
edit ca am mai facut niste greseli pe ici pe colo..
Mica dansatoare
www.onetruemedia.com/shared?p=88ed9962aab40888261d95&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Primul anisor
gecko spune:
Mimo, pe bune ca si al tau intelege, stie, a retinut de prima data ca nu e bine aia/nu e voie aia/se raneste daca face ailalta. Dar este lot of fun sa o auda pe maica'sa de dimineata pana seara facand educatie. Ca deh, la varsta asta nu iese la Mall cu prietenii, nu merge in baruri la agatat si nu pune piedica la semafor octogenarelor...asa ca se distreaza si el cu ce poate si cu cine poate. Pana una alta tu esti cea mai importanta fiinta din viata lui si vrea sa petreceti cat mai mult timp impreuna, facand lucruri impreuna. Si atata timp cat nu bati holurile cu el in patru labe si nu te catari pe canapea si sari in fund pe parchet atunci se multumeste si el cu ce poate scoate de la tine...tacatacataca...e un fel de-a ba da/ba nu. Nu stiu de unde invata jocul asta dar le place la nebunie (Patrick de luni bune il practica...imi arata in carte un iepure si zice puppy si se uita strengareste la mine. Asteapta sa incepem jocul. Si eu ii spun ca ii rabbit si el puppy si eu rabbit si el puppy si rade de se prapadeste. Daca nu am chef de intrat in joaca, el zice puppy, eu zic tot puppy si el tot striga dupa mine "mommy, puppy", ma tot atentioneaza pana ce cedez si intru in joc.)
Cam asa si voi cu repetarea acelorasi nazbatii.
Apoi...ce atata discutie. Acum un an, acum 11 luni, acum 10 luni...etc...i-am tot spun sa nu mai umble la cuptor. I-am dat si explicatiile: ca arde, ca se raneste, ca il strica bla, bla, bla. Crezi ca ar fi mai trebuit sa ii dau si ieri explicatia de ce sa nu umble la cuptor? Eu zic ca nu in conditiile in care in zilele precedente trecea pe langa cuptor si din putinul lui vocabular imi spune "Mommy no, no, hot, bon (broken)!". Stie foarte bine consecintele si interdictiile...doar se distreaza si el...si daca alergatul prin casa si datul cu capul de pereti nu ma afecteaza sunt totusi lucruri la care setez limitele...asa ca NU hotarat umblatului la cuptor (indiferent de motiv: joaca/distractie/plictiseala) si administrarea avertismentului..."NU fa aia!!! Asta iti e primul avertisment...daca continui mergi si stai singur in camera ta"...continua...ii bag privirea si ii dau al doilea avertisment...si el se opreste de cele mai multe ori. Dar am spus, e baiat bun...la el prinde pedeapsa. Are coleg la gradinita care nu are buton de STOP. Cu toate avertismentele si pedepsele musca, trage de par, impinge copii intr-o veselie.
Apoi, Patrick are si limite largi. Sigur ca sunt o mie unul de lucruri marunte care ma enerveaza...matzaiala, saritul de pe canapea, saritul in pat, aruncatul cu apa in baie etc...dar le consider lucruri marunte pe care le tratez cu indiferenta si doar stau pe'aproape sa ma sigur ca nu se raneste (foarte tare).
Avertismentele si pedepsele se aplica la lucrurile majore...cele cu NU clar...cuptorul, prizele, nemersul de mana pe strada, lovitul altor copii.
Ca zici de cerutul de ciorba la mic dejun si tavalitul pe jos in restaurant...si care e problema? Iti zic eu care e problema...traiesti in Romania unde fiecare judeca pe fiecare...si fiecare e interesat sa faca o impresie buna la cei din jur. Ca ziceati si voi cele care ati mai fost prin Europa, zicea parca si Nicoleta, de copiii vestici care se tavalesc prin supermarketuri...nu este nimic anormal in comportamentul lor...este tipic varstei sa isi incerce norocul, sa vrea sa fie nitzel vedete, sa dea spectacole in public...nu parintii lor gresesc lasandu-i sa-si faca numarul ci gura casca intretin momentul...ca daca are copilul spectatori atunci de ce sa nu iasa la un bis si daca tot da gratuit din gura tanti Veta de la 7 de ce sa nu bage si niste lacrimi artificiale in priza ca poate asa, rusinata de comentariile vecinei si satula de tantrumurile zilei, mama va ceda si va cumpara rahatul de pe raft.
Multe, multe de spus...dar ziua este scurta
si sa nu uit:
La Multi Ani Olgutzica!!! La Multi Ani Bitza!!!
Sa fiti sanatoase, fericite si mereu inconjurate de dragoste!!!
gecko spune:
uite asa sunt eu ca diareea...nici mama furazolidonului nu ma mai opreste...
Iar o bag pe Mimo in vizor. Si iar cu mama lor de pedepse.
Cu bautul de lichide...Patrick e innebunit dupa bautul din pahar (lapte, suc) si toata ziua imi deschide frigiderul sa se serveasca. Si cand a inceput ma turba...ca vroia sa isi care singur paharul prin casa. Asa ca am stabilit limite...vrei suc? foarte bine...dar eu iti car paharul pana acolo unde vrei sa te joci...vrei in sufragerie? acolo ti-l duc...ti-l pun pe masuta...bei...il pui la loc pe masuta...nu faci asa atunci nu primesti...da stiu...sunt scorpie si o fac pe puternica in fata unui copil neajutorat. Ce sa zic...viata e dura si trebuie sa invete de mic.
Acum traim in perfecta armonie...vrea suc...deschide frigiderul si si-l scoate...deschide dulapul si isi ia paharul...asteapta cumintel sa ii torn dupa care imi arata directia in care sa il duc...sau daca schimba camera de joaca ma striga, imi arata paharul si directia in care se duce si vrea ca paharul sa-l urmeze.
Prefer asa decat ca nepoata care si la ai ei 6 ani (responsabili) isi pune paharul in echilibru perfect pe perna sau il lasa uitat pe mocheta si la prima zbenguiala il varsa.
Si cu mancarea...eu inteleg teoriile alea cu datul unui start sanatos in viata...ce nu inteleg eu e de ce trebuie sa fie 7 oale pe aragaz...Dudu mananca sanatos din oala lui...Teo mananca sanatos din cranita ei (presupunand ca Monti ala e sanatos...nu stiu ca nu am studiat niciodata problema)...tu vrei sa slabesti si cochetezi cu tot felul de diete...Mimu are bai cu corasonul si ar trebui sa manance mai putin sarat, mai putin gras mai putin etc...de ce nu faci o oala mare pentru toata lumea care sa indeplineasca principiile sanatoase de alimentare de la 2 ani pana la 100???
Si acum chiar plec ca inca putin si apune soarele...
cami33 spune:
LA MULTI ANI, OLGUTZA!!!
LA MULTI ANI, IRINA!!!
_
Cami, mami de Maria Alexandra(02.05.2002) si de Luca Razvan(28.03.2008)
Coincidenta este felul lui Dumnezeu de a ramane anonim (A. Einstein)
dudurutza spune:
La multi ani Olga, cu sanatate si fericire
La multi ani Bitza, cu sanatate si fericire
multa pana vin fetele cu tratatia!
O zi cu soare mult, cu liniste in suflet si cu oameni buni in preajma, sa avem!
Nicoleta spune:
LA MULTI ANI, OLGULE! Sa fii sanatoasa, fericita alaturi de Sophie, de Radu si de samburelul din burtica!
LA MULTI ANI, BITZA! Sa ai parte de multe bucurii, sa fiti sanatosi toti 3!
-------------------------------------------------------------------------------------
Caloriile sunt animalutele mici care vin noaptea cand tu dormi si iti cos hainele mai stramt.
tonic spune:
[quote]citat din mesajul lui mimonix
Am avut recent o astfel de revelatie , cand vorbeam cu niste prieteni despre copii iar ei au zis asa "copilul sa-si faca viata dupa a mea, nu eu dupa a lui..ca mai intai am fost eu si pe urma a venit el" Corect, dar pentru mine personal imposibil de aplicat
Mimo ba eu nu cred deloc ca e corect, mai ales pt ca in general programul adultilor nu este unul sanatos si recomandabil pt copil, iar exemplul personal este o forma puternica de educatie.
Si mie nu-mi pari deloc ciudata pana la urma, cum a zis si Gecko aplicam ce se potriveste copilului si dinamicii familiei.
CristinaGoji spune:
La multi ani Olgutza!!!
La multi ani Olgutza!!!
Ariel - AP-ul nu se refera la a permite copilului sa faca orice. Asa vad eu lucrurile. Orice libertate a copilului merge pana nu incalca limitele celor din jur. Dar atunci cand incalca limita, ii comunici ca-i gata, mai departe nu se poate, intr-o maniera non-violenta, cu empatie fata de sentimentele lui, fara lupte pentru putere, cine-i mai tare/mare. Pentru ca si conditionarile astea nu pot merge la nesfarsit. La 7 ani ii interzici desenele, la 14 iesitul la discoteca, la 18 ce-i mai interzici? AP-ul e despre a comunica cu copilul in asa fel, incat odata ajuns la varsta "adulta" sa fie competent sa ia singur decizii ok, fara sa fie nevoie de vreo conditionare. Acuma si referitor la deciziile corecte se poate discuta, pentru ca ei nu sunt noi, iar ce ni se poate parea noua o decizie corecte, reiesind din experienta noastra de viata mai multa, poate nu e decizia corecta din punctul lor de vedere, dar omul invata din greseli. Asa am invatat toti. Nu stiu cum va fi la noi, cand unul va avea 7 si altul 6, banuiesc ca usor nu va fi, ca astia doi comploteaza impotriva mea de pe-acum. Sper sa am totusi ceva exercitiu pana atunci si sa ma descurc.
Cu mancatul in parc, le mai comit si eu, de cand ne-am mutat la tzara si venim in parc in oras, dar cum zice Mimo, ori mergem pe o bancuta mai retrasa, ori, daca parcul e foarte mic si nicio bancuta nu e mai retrasa, iau muuuulte lingurite si mancare si se poate servi orice doritor.
Mihuta -
Mami de Daria (21.04.2008) si Vladic (17.10.2006)
Vladic
Daria
"We do not stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
Author unknown