Cum suportati xenofobia?
Raspunsuri - Pagina 2
cait spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Sibylle ia sa vedeti ce vedem noi la televizor in Franta: Sib http://aripicarecrescinnoi.blogspot.com/ ***** www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">MULTUMIM PT CEEA CE ATI FACUT PT SONIA Nasterea ariciului Vladimir ***** ***** Anna, o nastere cu viteza Syb asta nu o vazusem pe aici.Deja mi se pare jenanta faza pe care au facut-o cu salutul roman.De parca noi facem scene umoristice cu pedofilii francezi prin toate colturile lumii..hai ca m-am anervat nitel cand am vazut scena asta. |
Cait
http://biomonde.ecosapiens.ro/
carmaw spune:
Dragele mele.....sa nu generalizam;...printre toate natiile sunt extremisti
va spun asta pt ca pe mine Franta m a ajutat f mult!
---------------------------------------------------------------------
Pefectiunea nu exista!
luxe spune:
Ptr mine, a fost si este inca incredibil cate aud de romanii din Italia !!! Imi pare rau....dar gandeste_te Madi,daca toate astea se intamplau in Romania,noi nu am fi fost cu nimic mai buni decat ei...cred ca din contra...!
Asta a vrut media sa faca....stii cum e cu spiritu de turma...!!
Cred ca te doare....dar, lascia stare !!!!!
delphin spune:
M-am confruntat putin la inceput, la prefectura cand aveam nevoie de "recipise" fiind inca in ancheta de mariaj.
Apoi am primit o replica super cool la servici de la un "putoi" de 23-24 ani
"Eu vorbesc franceza mai bine ca tine!"
Raspuns...C'est bien! Felicitation!!! Quand tu va parler le roumain comment moi je parle le française, vient m'adresser la parole à nouveau
In rest nu am nici o problema, cui nu-i convine ca sunt de origine ro. sa nu mi se adreseze! Eu nu am nimic de pierdut!
Glicina spune:
citat din mesajul lui Madi25 Cred ca orice strain se confrunta cu problema xenofobiei atunci cand locuieste intr-o tara straina. Intrebarea mea este cum suportati sau reactionati? Puneti la suflet daca un autohton va spune sa plecati inapoi in tara natala? |
Draga Madi,
Padure fara uscaturi nu exista. Oamenii se tem de ceea ce nu cunosc si reactiile lor de aparare iau diverse forme, iar xenofobia este una dintre ele. Daca ti-as spune sa nu pui la suflet ar fi aiurea, nu asta vrei tu sa auzi acum. Asa ca uite, eu zic sa-ti dai voie sa simti durerea respingerii, durerea face parte din viata. Si sa plangi, sa te descarci. Insa eu cred ca e f important ca apoi sa-ti stergi lacrimile si sa te ridici deasupra durerii. Probabil ca tu esti acolo de putin timp, inca nu ti-ai facut prieteni. Eu nu te cunosc, nu stiu nimic despre tine, dar sunt ferm convinsa ca in momentul in care vei avea o activitate, ceva care sa-ti bucure sufletelul, starea ta de spirit se va schimba. N-ai putea sa faci un curs de ceva, nu stiu, ceva ce-ti place, ce te-ar putea scoate din casa, la lume, la viata? Sa nu-ti fie frica sa iesi, sa nu te temi de oameni, nu sunt toti la fel, nu sunt toti rai! Uite, vezi tu, pe forumul acesta suntem toti (sau aproape) romani si tot ies discutii. Apar tensiuni. Dar si dispar :) Pt ca, la un moment dat, oamenii tot gasesc ceva care sa-i lege, se formeaza grupuri, se leaga prietenii. Asa e si-n viata reala. Hai, fruntea sus, sigur intr-o zi vei reusi sa te acomodezi acolo.
Presupun ca tu esti o natura mai sensibila, dar asta nu inseamna ce meriti sa suporti toate magariile. Incearca sa accepti ca si ceilalti au necazurile lor, ia-i ca atare si mergi mai departe, bucura-te de tot ce ai, de tara cea frumoasa in care te afli, cauta sa inveti cat mai multe despre Italia si italieni, sigur te va ajuta!
Iti doresc tot ce-i mai frumos pe lume si sa-ti dai ragazul sa simti frumusetea
Ah, n-am raspuns la intrebarea ta. Nu pun la suflet daca vreun localnic ma trimite acasa, casa mea e planeta pamant, eu sunt acasa.
Marox spune:
citat din mesajul lui Sibylle si eu imi amintesc o faza din 2005, lucram ca secretara. Si a venit la serviciu un jandarm sa faca o ancheta pt ca noaptea fusesera vandalizate niste usi. Si vb si cu mine, imi zice ca am un "mic accent" si ma intreaba de unde sunt. ii spun, nu zice nimic, dar inainte sa iasa pe usa imi spune "Vous, les Roumains, vous ne devriez pas exister!". Adica voi, romanii, n-ar trebui sa existati. Pe moment am fost socata si, desigur, impresionata de uniforma ca sa am curaj sa reactionez; dar m-am pus pe boceala acolo la job :-)) Si am povestit la toata lumea. Dupa o saptamana apare jandarmul din nou si vine sa isi ceara scuze spunandu-mi ca n-a vrut sa zica chiar ceea ce a zis ... sau ceva de genul Cineva din colegi il sunase sa-i spuna ca nu trebuioa sa spûna ceea ce a spus si de asta a venit sa-si ceara scuze. Culmea e ca prin 2007 eu traduceam pt jandarmerie si ma luau cu masina de acasa, ma aduceau, imi plateau si masa ( asta numa' asa ca sa ma laud ce bine era). Si intr-o zi cand ajung cu ei la sediul central, cine credeti ca era la poarta, portar ? s-a facut rosu de rusine, fusese retrogradat :-)) cu siguranta ca nu din cauza incidentului cu mine pt ca nu a fot raportat, dar se vede ca era un cretin si sigur nu-si facea treaba bine. |
Ce cretin, doamne... Cred ca astia de la jandarmerie sint prin definitie prosti! Acu' citiva ani mi s-a intimplat si mie sa traduc la jandarmeria din comuna. Arestasera niste tineri, nici nu stiu daca erau majori. Adjudantul incepuse sa-i interogheze si le mai baga si cite o sageata asa, ca erau români. Cind le-a spus ceva de avocati, ceva de genul ca nu sint avocati români (in sensul ca "românii nu sint in stare sa fie altceva decit hoti"), n-am mai rabdat si i-am zis ca nu-i asa, ca exista si avocati români. Tipul nu m-a bagat in seama, in schimb colegul lui m-a privit surprins si mi-a zimbit.
Iar faza cu "petit accent" e atit de clasica... De fiecare data imi zic ca daca e atit de "mic" de ce-l mai remarca?!!
Am avut si eu complexele mele...multe, multe...legate de accent. Dar, in cele din urma, l-am acceptat, asta e si pace! Faptul ca lucrez la primarie si toata lumea ma cunoaste pe mine si accentul meu si nimeni nu se preface ca nu ma intelege, m-a ajutat foarte mult. Colegii sint in admiratie pt franceza pe care o stiu, am reusit concursuri cu probe in franceza, pe care ei nu le-au luat.
Last but not least, sotul meu e francez...cum sa-mi spuna cineva sa ma intorc in tara mea?!!!
Una peste alta, in afara de (deja) faimosul "salut roumain" al lui Ruquier, pe care l-am vazut, culmea, la stiri in Ro, nu cred ca francezii ii detesta pe români mai mult decit pe alte natii. Ba, fata de cum sint priviti negrii sau arabii, sintem chiar privilegiati. Ma rog, parizienii care intilnesc conationalii nostri in metrou in fiecare zi, poate au alta parere. Daca cineva, un strain, vorbeste bine franceza, e corect, are un serviciu, adica nu traieste din ajutoarele sociale, e integrat in societate. Probabil n-o sa aiba multi prieteni francezi, dar nici n-o sa fie injurat pe strada.