Fulguleti de nov-dec 2006 (230)

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns diamat spune:

ce am observat eu la noi:
cu cat eu sunt mai obosita, stresata, nervoasa, prinsa cu altceva, cu atat d e mai 'neascultator'. nu faptul ca nu ma asculta e problema, ci ca, de fapt, nu mai comunicam. si asta pentru ca EU nu mai comunic cu el. si apoi nici el cu mine. iar eu ii cer intelegere lui, cand de fapt eu nu sunt in stare sa ii ofer acelasi lucru. deci ii cer lui sa fie mai matur decat mine. deci nu merge

Citat:
citat din mesajul lui dandusa

1.problemutele simple le clasez cu cele cu care ma intalnesc zi de zi
Crinuta se schimba de haine de tzspe mii de ori,le arunca prin toata casa,peste tot.discutii calme,jocuri strategice,apoi concurs cine strange mai repede,apoi nervi ca-i satula de concurs.apoi pedeapsa in ziua aia nu mai are voie sa umble la sifonier!nu pot sa strang la nesfarsit zi de zi...,efectiv nu pot!

eu as face asa: as pune 2 cutii de ikea langa sifonier si as ruga-o ca, daca vrea sa se schimbe, sa le arunce acolo dupa. si sa ramana, temporar, sifonierul ei . sa aiba acces oricand, sa se poata juca oricand si, atunci cand se satura, sa le aranjati impreuna in dulap. o data pe sapatamana sau mai rar

nici s-o pedepsesti, nici sa nu-i iei o bucurie, nici sa nu-ti faci nervi/pierzi timp strangand de n ori pe zi. si sa poata vedea ca se sifoneaza, de ex, insa fara sa-i scoti ochii pt asta.

Citat:
2.problemele complexe sant urmatoarele clasate,mai grave si au la baza lucruri facute intentionat cu scopul de a strica ceva sau de a rani pe cineva.

eu as incerca sa aflu de ce. d, de ex, incepe sa strice/faca 'rau' atunci cand ii lipseste ceva. atentie, afectiune, cand e plictisit, cand are o problema si cere atentie. decat sa ma supar pe el (desi uneori ma ia prin surprindere si ma mai si supar ) prefer sa trag aer adanc in piept, sa opresc tot, si sa vad ce problema are el.

Citat:
promisiuni ca nu mai repetam

asta in nici un caz. mi se pare f aiurea. odata ca si ca adult promiti si nu t poti tine de (ca uiti, ca intervine ceva, ca...ca... si apoi ca atunci cand isi incalca promisiunea - pe care, zic eu, oricum nu trebuia sa o faca, se mai simte o data prost. pe nedrept, pentru ca promisiunea nu era facuta din suflet, ci pt ca asa l a invatat mama/a auzit/a fost rugat sa zica

ma duc la dentist

dianocica cu d (3+)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saryta spune:

La multi ani, Ruxandra ! - multa sanatate si fericire alaturi de cei dragi.

Mariana - mamicuta de 3 - ANDRA('99), SARA('05) si ANTONIA(nov.'06)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chinico spune:

Ruxandra LA MUUUULTI ANI!!! Noi iti dorim multa sanatate tie si alor tai, sa-ti creasca mare si voinici baietii!!

nu am apucat decat sa citesc putin putin, ca si cum n-as fi citit deloc, revin maine, azi a revenit piromanul de pe taramuri mioritice si suntem ocupati taare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Hai sa povestesc si din experienta mea de mama urata si rea, dupa cum ar zice Crinuta
Cu pedepsele - am zis ca nu cred in ele si imi mentin parerea. Totusi, pe Roxana am pedepsit-o de vreo doua ori in anii mai recenti, de cand s-a facut mai mare (6-7 ani). Si de ce? Pe principiul "do the crime, do the time". Mai pi romaneste - esti destul de mare sa cunosti regulile, ai discernamant ca sa faci alegeri bune, ai stiut ca vor exista consecinte neplacute, dar totusi ai decis sa alegi gresit. Eu nu mai stiu ce sa fac, de discutat nu are rost, ca doar explicatiile le stii foarte bine, chiar nu mai stiu ce sa fac, doar sa te las sa simti pe pielea ta ca n-a fost bine ce-ai facut. Iar pedeapsa, luat din timpul de screen time - tv si calculator.
Toate astea dupa muuulte, multe discutii, cand am simtit efectiv ca nu mai am absolut nici o solutie.
Dar imi mentin parerea - tot mai bine fara pedepse. Chiar cand le-am aplicat, i-am spus Roxanei ca sunt tare dezamagita de purtarea ei, ca nu imi plac pedepsele, ca prefer sa avem incredere una in alta, dar daca increderea si respectul nu functioneaza, atunci trebuie sa incercam altceva. Si asta doar la o varsta la care ea intelegea foarte bine ce se intampla.

Nici time-out-ul nu imi place Singura varianta de time out pe care am aplicat-o o data cu Cristi a fost cand aveam prieteni la masa, iar el s-a purtat de-a dreptul neplacut, arunca cu mancare, tragea de fata de masa, iar copiii oaspeti care stateau langa el erau chiar deranjati. Stiam ca era obosit, insa nu mai era chiar un bebe care sa nu poata sa aiba deloc autocontrol. Asa ca am mers cu el in camera lui, ne-am asezat pe pat si am stat de vorba. I-am spus ca inteleg ca e obosit, dar ca asta nu inseamna ca e acceptabil sa-i deranjeze pe cei care sunt la masa. Ca noua ne e foame si ca vrem sa mancam. Iar daca el nu vrea sa manance si e obosit, atunci sa stea in camera si sa se odihneasca pe pat, cu o carte, iar in timpul asta noi vom continua sa mancam. Daca vrea sa stea la masa cu noi, atunci trebuie sa se poarte frumos. Si l-am intrebat: "Ce vrei sa faci?" "Veau la masa" "Bun, hai la masa" Si s-a purtat foarte frumos, de fapt mai corect e sa spun ca s-a purtat normal, pentru ca in mod obisnuit la masa mancam, glumim, radem, dar in nici un caz nu aruncam cu mancare.
Daca il trimiteam pur si simplu in camera lui nu stiu ce rezolvam... poate doar sa-l frustrez si mai tare. Sau sa-l fac sa planga, sa se simta abandonat, izolat, singur pe lume... nu cred totusi ca ar fi inteles ca actiunile lui sunt neplacute pentru altii, ci doar ca il izolez, il pedepsesc.
Asa banuiesc eu... Si am povestit aici ce merge la noi si ce am simtit ca dat rezultate bune.

dandusa, uite ca raspunsul lui diamat mi-a amintit ca vroiam sa raspund la faza cu dulapul de haine.
1. Vestea buna e ca atunci cand mai cresc pot sa isi puna singuri hainele la loc... cateodata Si Roxana schimba uneori cateva tinute pe zi. Uneori le pun la loc eu, alteori impreuna, iar alteori le pune singura. Asta depinde de cat de odihnita sunt.
2. Faptul ca nu o mai lasi cateodata sa umble in sifonier nu o vad ca o pedeapsa, ci ca pe o metoda de prevenire. Ai si tu limite, iar daca simti cateodata ca nu faci fata la mai mult, atunci limitezi aria pe care copiii pot sa o "demoleze". E doar natural. Si la noi e la fel.

Asa, si mai era ceva. Uneori sunt atat de depasita, incat nu mai am putere de nimic. Stii cum e, cresti 1-2-3 copii fara nici un fel de ajutor. Si atunci cand sunt la pamant nu-mi pasa nici macar de disciplinare, de curatenie, de nimic. Face careva o boacana, dau din umeri si intorc spatele, sa nu mai vad ce au facut. Si ma rog doar sa nu le cada vreun dulap in cap. Asta e, lucrurile se intampla (shit happens ), iar eu nu sunt Atotputernicul sa am solutii la toate. Am invatat sa am mila pentru mine. Daca de cele mai multe ori pot, sau nu pot, dar trag de mine, iata ca apoi mai vin si timpurile in care nu mai pot... si am invatat sa nu-mi mai pese! Fac copiii o tampenie... asta e, doar nu s-o darama lumea!

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Daca n-am scris astazi...! Noroc ca am in frigi o ciorba, foarte buna, si am ce sa le dau la copii. Asta la cina, ca la pranz am mancat asa: ou fiert, bucatele de cascaval, bucatele de sunca, rosii si ardei. Un deliciu, mi-a furat Cristi mancarea din farfurie! Eu nu stiu cum de nu-i obez, ca de cele mai multe ori baga in el "ca la crazy", vorba Roxanei

Si ca tot veni vorba de vorbele Roxanei, una care mi-a mers la inima. Povestea ea de o fetita de 3 ani, zic eu, ca si Cristi al nostru! Ea, nostalgica "Daaa, am avut si eu candva 3 ani... pe vremea aia nici nu se auzise de Cristi inca. Presupun ca pe atunci Dumnezeu de abia ii perfectiona culoarea parului".
Mey, v-am zis ca fata mea scrie? SCRIE, I mean! A inceput o carte(a doua). Azi am citit ce-a scris in fuga a scoala saptamana trecuta si m-am distrat de minune!
Acum vreo doi ani a facut un ziar de vreo 6 pagini, a scris si vreo 3-4 poezii... poate o sa mai auziti de ea

ruxandra, chefuiti? Sper ca da! La multi ani si multa bucurie sa ai in viata ta!

roxanica, sanatate Mariei, sper sa nu fie nimic complicat! M-am gandit la voi, ca si noi am fost raciti pe rand, intai Roxana, acum trag eu si cu Cristi, sa vedem daca se opreste aici.

iulia-stefy, eu am trecut prin cateva etape cu fluorul. Roxanei i-am dat cand a fost mica, mica, apoi am oprit, ca am citit minuni. Acum ceva vreme am luat pasta de dinti organica pentru copii, fara fluor (eu sunt dependenta de Sensodyne, mor de durere fara). Insa cand am fost la dentist ultima oara am reluat discutia desre pasta de dinti cu stomatologul, pentru ca Roxana are o carie pe o masea permanenta si asta m-a suparat. Am intrebat doctorul ce se poate face pentru preventie (ca de spalat, se spala) si zicea ca el nu recomanda suplimente de fluor, ci doar pasta de dinti cu fluor. Mai zicea ca si daca inghite putin cateodata tot nu e periculos, periculos ar fi daca ar inghiti un tub de pasta de dinti dintr-un foc. Asa ca la ea am reluat pasta de dinti cu fluor, iar la Cristi o folosesc alternativ cu cea fara. Ca el inca mai si inghite, deci nu as vrea sa inghita prea mult fluor, insa are nevoie de fluor pentru dinti... na, am fauct si eu cum m-a dus capul dupa discutia cu un stomatolog in care am incredere.

chinico, sunteti ocupati cu desfacutul cadourilor si cu mancatul bunatatilor? Buna treaba!

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

uitasem ceva foarte important

La multi ani , ruxandra draga

dianocica cu d (3+)

Mergi la inceput

mi-am pus dintii noi

si am revenit

Citat:

3.problemele f complexe sant cele cu care m-a blocat!

ca stiu ca tu n-o sa te superi deloc, imi permit sa zic tot (observati ce-mi arat dintii dupa ce am fost la dentist si am terminat 3 lucrari incepute acum vreo 2 luni ). daca nu sunteti fata cu d sau daca va stiti mai sensibiloasa, sariti cu gratie

eu nu cred ca problemele astea sunt mai grave decat restul. la prima nu zic nimic, pentru ca daca nu ai vazut exact...nu stiu...nu as putea sa zic nimic...insa a doua mi se pare acelasi lucru ca restul. numai ca reactia ei la o suparare a fost altfel. si te-as intreba de unde ideea cu scuipatul la suparare.

la noi e o chestie care functioneaza f bine. cam cum povestea donia de carti, noi facem cu oameni. stam la barfa cum ar veni (observati dantura, da?) d de ex nu se baga f tare in vorba daca sunt multi copii in jur, sta mult si studiaza inainte sa-i declare valabili dar folosim timpul asta intr-un fel. studiem oamenii, copii, actiunile si reactiunile. chiar si la tv daca mai prindem ceva pe animal planet (el nu prea se uita dar mai casc eu gura cateodata si arunca si el un ochi. si atunci comentam)

daca are loc vreun incident, il comentam. uite, baietelul s-a suparat pentru ca, si afacut aia. eu inteleg ca era suparat, chiar avea motiv, ai vazut ca...., insa nu cred ca e bine ca s-a razbunat. sau cum a pocedat. sau ca facut aia. cred ca daca se gandea mai bine putea sa ...

niciodata nu negam supararea sau frustrarea sau tristetea cuiva, sau o nedreptate. insa incerc sa pun f mult accentul pe cum reactionam, cum gestionam supararea...

acum nici noi nu suntem intr-o prioada f buna. pentru ca eu am avut o perioada agitata si nu am mai stat cu el cum ar trebui. insa stiu ca el e cel indreptatit sa se supere si ca eu sunt aia vinovata. si, apropo de ce zicea laura (nu zic ca la tine e la fel, zic de mine), sincer sincer, prefer de o mie de ori sa fiu trasa de maneca cand nu sunt corecta cu d, decat sa fiu acceptata/aprobata/inteleasa. pentru ca de fiecare data ma gandesc: pe mine ma inteleg toti, pe el cine il intelege, lui cine ii ia apararea? mai ales ca el nu se poate exprima asa bine ca mine, nu imi poate comunica trairile atat de clar...

deci nu, numai eu sant mama 'rea si urata'?, si eu sunt cateodata , dar imi face tare bine sa ma traga cineva de maneca, pentru ca d merita mai mult

asta a fost pt anul de pauza. pauza iar cateva luni

dianocica cu d (3+)

Mergi la inceput

La soare ma pot uita, dar la dintii tai ba! Acum trebuie sa pui si o poza in care belesti fasolele

Citat:
citat din mesajul lui diamat
sincer sincer, prefer de o mie de ori sa fiu trasa de maneca cand nu sunt corecta cu d, decat sa fiu acceptata/aprobata/inteleasa. pentru ca de fiecare data ma gandesc: pe mine ma inteleg toti, pe el cine il intelege, lui cine ii ia apararea?

Te inteleg perfect!
Da' mie imi place sa fiu si inteleasa, nu neaparat aprobata. Sunt ok si cu trasul de maneca. Insa si cu intelesul. Ca doar om sunt si eu...

Laura, ce ai povestit de Dani, cu plecatul de la locul scuipatului, nu cred ca se incadreaza la categoria "pedeapsa". Ci e o consecinta fireasca. Scuipi, plecam. Nu e nimeni dator sa accepte o actiune neplacuta de-a ta.
Lasa cochilia/carapacea, ca si mie imi place sa am ce sa citesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia-stefy spune:

La multi ani, Ruxandra!
La multi ani, Ktrinel!
La multi ani, Luciaro!

Va citesc cu interes cum reactionati la nazdravaiile piticilor si ma inspir si eu de la voi... Si la noi sunt probleme, cam la fel cu cele deja expuse... si cam pe acolo si rezolvarea... Sunt constienta ca uneori din considerente de oboseala nici eu nu reactionez cum trebuie... Si inca ceva, cum scria si diamat, am simtit pe pielea mea ca atunci cand nu-i dau atentie face nazdravanii, ca s-o iau in seama.... si am mai citit si in "Intre parinte si copil" ca asa reactioneaza cand au nevoie de atentia noastra....

Va ofer o si ma duc....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxandra_sb spune:

Multumesc frumos doamnelor, minunatelor ce-mi sunteti.

o chestie nostima.. in vanzoleala zilelor trecute G dispare la un moment dat.., asta dupa ce inainte tot amana momentul sa se duca la wc.. intru la banuieli (cand e prea mult liniste si pace.. devine suspect ).. si-mi apare ca un ingeras cu juma de haine schimbate.. ciorapi/chiloti/pantaloni.

- Ce s-a intamplat G, de ce te-ai schimbat?
- S-au udat cu niste apa..
- Apa???
- Da, si am pus hainele vechi pe calorifer..

Banuiti ce s-a intamplat, nu? .. da m-am distrat tare .. sandalele erau in continuare ude de la "apa"

temele discutate:

1. flour
Baietii iau cam doza minima (cred ca 0,025 parca???) o data la 2 zile; vara ma bag o luna pauza.
Pasta la M am inceput cu bio (parca fara fluor), la G este inca din aceea de bb.

2. pedepse:
Intai si io sunt, uneori "schlimme Mutter" (=mama rea) .. mai ales cand e vorba de lectii lalala si dl M n-are chef. Sau de diverse jelituri ca vai, saracul de el.. cum adica sa-si puna haina in cuier, pantofii la loc sau farfuria in chiuveta.. ati mai pomenit asa grozavie?????

Revenim la G.. hmm.. nu prea sunt pedepse, in afara de incercat explicat si certat. De curand -cand eram io capiata- si el imi imprastiase usturoi proaspat prin sufragerie si mi-l si lasase acolo si fugise iarasi.. cum la prima strigare (civilizata) n-a reactionat.. i-am urlat un "Daca nu vii acum te ia mama dracului!" .. mielusel s-a intors si-a strans, spasit, usturoiul..

In rest, asta am observat si io.. cu cat eu sunt mai obosita, stresata, nervoasa, prinsa cu altceva, cu atat d e mai 'neascultator'. nu faptul ca nu ma asculta e problema, ci ca, de fapt, nu mai comunicam. si asta pentru ca EU nu mai comunic cu el. si apoi nici el cu mine.

..timpul sterge totul, dar focul naste foc (Iris)

Mergi la inceput