Un sfat va rog!

Un sfat va rog! | Autor: Mihakvcs

Link direct la acest mesaj

Buna tuturor,am si eu o problema careia nu prea ai mai gasesc rezolvare:fetita mea de 3,5 ani a devenit obraznica de vreo 2 luni incoace..totul a inceput prin a copia ce face o colega de la gradi..exemplu cand vrea ceva tipa pana nu mai poate respira ca ea vrea!(niciodata nu a facut asa ceva pana acum 3 luni,cand vroia ceva ma intreba daca pot sa-i cumpar..uneori ai cumparam ,alteori ai spuneam ca nu pot si ai voi cumpara alta data..atat era si plecam)nu mai vrea sa plece din parc,mai nou de cateva zile incepe sa fuga daca ai spun ca trebuie sa plecam,scoate limba si ma loveste daca incerc sa o iau in brate,nu ma aculta nici daca o rog frumos nici daca ridic tonul,pur si simplu ma ignora.Am incercat cu pedepse genul -azi fara desene,sau fara jucarii- se comformeaza zice ca ai pare rau iar maine o ia de la capat:( ati trecut prin fazele astea,cum le-ati rezolvat?Va rog mult dati-mi un sfat,ce ar trebui sa fac?poate veti spune ca de 3 luni trebuia sa luam deja masuri..ei bine am tot dicutat cu ea,si se parea ca a inteles,se mai linistise,dar in ultima sapt situatia s-a inrautatit chiar ne-a scapat de sub control(are acelasi comportament si cu mine si cu sotul)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns crissandrada spune:

Parerea mea e ca trebuie sa fiti mai fermi. Daca ai zis ca o pedepsesti fara desene o zi asa sa fie chiar daca ii pare rau si spune ca nu ma face. Daca a doua zi incepe iar, aplica din nou pedeapsa. Daca face circ in parc azi, o avetizezi ca daca nu inceteaza maine nu o mai aduci in parc si te tii de cuvant. E destul de maricica ca sa inteleaga cand vorbesti cu ea. Si foarte importat e sa faceti front comun tu cu sotul tau, ca daca unul o pedepseste si celalalt o alinta iese mai rau.

Bazar general DC

Criss de Alessia si Andrada
"Humor is mankind's greatest blessing" - Mark Twain (Umorul este cea mai mare binecuvantare a omenirii)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Off topic : la inceputul unui cuvant, se scrie cu i din i, nu cu i din a. Adica : ii spun, NU ai spun.

On topic : Este posibil ca fetita sa nu se simta bine la gradinita din cauza unei educatoare sau ingrijitoare, de aceea te pedepseste cu neascultarea. Nu cred ca doar copiaza comportamentul unui alt copil, mai ales ca stie ca nu e bine ce face.
Incearca sa afli ce comportament au educatoarele si ingrijitoarele fata de copii.

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adriana mica spune:

Mihakvacs, noi ne-am confruntat recent cu copierea anumitor comportamente de la unii din colegii de la gradi. La noi a fost vorba doar despre folosirea unor expresii cu caracter agresiv.

Cum am procedat noi? In primul rand, nu am folosit metoda pedepselor decat foarte rar, si numai dupa ce am incercat in prelabil in momentele respective varianta stimularii empatiei ("tie ti-ar palcea daca as face asa fata de tine?") si pe cea a transmiterii de asigurari repetate referitoare la sentimentele noastre pt el ("chiar daca mai supara, eu nu as face asa ceva fata de tine"). in plus, l-am incurajat de fiecare data sa incerce sa gaseasca metode neagresive de a transmite ceea ce simte; i-am tot repetat ca este normal sa fie suparat in anumite momente ca lucrurile nu se intampla asa cum si-ar dori, dar ca mult mai constructiv este sa discutam impreuna si sa gasim o solutie. Trebuie sa recunosc ca a functionat, lucrurile s-au imbunatatit vizibil in ultima perioada.

Rar, cand se intampla sa aplicam o pedeapsa, o facem cu fermitate doar si cu foarte mult calm. Am incercat sa ii transmitem ideea ca pedeapsa nu este un capat de tara si ca este de preferat ca in loc sa se agite pt ca a fost pedepsit, mai bine sa isi foloseste timpul pt a se bucura de celelalte lucruri care ii fac placere. In situatiile astea, acum reactia lui fata de pedepse este ceva de genul: "Chiar daca mi-am cerut scuze, pedeapsa ramane valabila, nu-i asa mami?". Evident se bucura atunci cand timpul alocat pedepsei expira, si il vad ca isi da silinta sa nu se mai repete.

Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)

Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Mihakvcs, atunci cand fetita ta e prost dispusa sau e obosita sau e doar curioasa sa-ti vada reactiile, nu rezolvi nimic daca o pedepsesti sau daca te superi pe ea .

Citeam mai demult intr-o carte ca, atunci cand copiii nostri au manifestari de neinteles, s-ar putea sa le fie goala "cupa dragostei".
Cupa dragostei se umple cu mangaieri, incurajari, pupaceli si imbratisari.
Uneori suntem coplesiti de programul si grijile zilnice si nu ne mai ramane prea mult timp pentru pupaceli si imbratisari si gadileli.
Pupacelile si imbratisarile si gadilelile si declaratiile de dragoste fac minuni in cele mai multe cazuri, iar "obrazniciile" dispar ca prin minune :).

Pentru parinti, de dragul copiilor

"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabriela42 spune:

sunt etape ale copilariei,este doar inceputul slefuirii si dureaza pina devine diamant.ne straduim sa-i invatam ce credem ca este potrivit si vin di lume cu multe apucaturi urite dar asa invata vazind si corectind.acum micuta incearca sa va testeze limita si sa va acapareze,la virsta asta picii au mult mai multa personalitate decit parintii amindoi.nu-mi place metoda pedeapsa si o aplic pe cea constrins,adica;ne trezim mincam mergem la...facem asa apoi ma gindesc sa-ti fac o surpriza(decupam,jucam fotbal,sah,pictam,mergem la lac si aruncam cu pietre...).tu da-i tema nu ea tie!daca cedezi acum este maxim rau pt ea mai ales ca merge la gradi.incearca sa vorbesti cu educatoarea si intereseazate daca are un exemplu pe care il copiaza.micul meu a mers la gradi la 3 ani era mielusel si intr-o saptamina l-am gasit in grupul,, pedepsitilor,,ei copiaza rapid ce le convine si te incearca.la noi a functionat expresia,,trebuie,,.acum,,t,, sa mincam,sa ne nani,sa plecam la.fii mai ferma fara sa va enervati,uniti in decizii si cu vorba frumoasa.eu il rog si de 100 de ori pina face ce ii spun,nu am alte metode daca ridic tonul el incearca sa fie peste al meu si se poate isca rapit un circ.si acum na parca nu suntem cu totii tereoristi de mici si dorim ca toti sa ne indeplineasca dorintele.eu ma pun in locul lui uneori si incerc sa-l inteleg,la nervozitati il tratez cu ris si se calmeaza imediat il gidil si renunta si chiar zice ca nervosii pierd mult in viata sunt tristi nu au prieteni...cu cumparatul fii vigilenta explicai intii mincare hainute apoi...este iar un capitol periculos care se poate lasa cu tavaleli.bafta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madalinuza spune:

BUNA
Eu am un baietel de 3 ani si 3 luni. Incepuse si el sa faca crize de nervi cand nu i se indeplineau dorintele, vorbea urat, etc. La noi a functionat asa cum zicea Adriana, faptul ca copilul s-a simtit ascultat. Cand devenea nervos il intrebam care e problema, il ascultam, ii explicam de ce nu se poate. Apoi ii spuneam ca il inteleg ca e suparat, ca e normal sa fie asa dar ca ce vrea el nu se poate. Am observat ca cei mici fac multe scene pt ca li se pare ca dorintele lor nu sunt bagate in seama.
In cazul in care scena continua foloseam metoda "pauzelor" adica ii spuneam sa mearga in camera lui pana se calmeaza. Asta NU este o pedeapsa ci ii ofer posibilitatea de a nu-si exagera trairile de dragul spectacolului. Metoda nu am inventat-o eu, am citit despre ea si la noi functioneaza. Nu il las mult timp izolat, se spune ca in general tb 1 minut pt fiecare an de viata, deci eu il las cam 3 minute. Si cand il iau din camera lui chiar daca mai plange este cooperant.
BAFTA MULTA.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paula2003 spune:

In momentul cand ii ducem in colectivitate trebuie sa ne asumam si riscurul de a deprinde unele apucaturi.
Acum perfectiunea nu ogasesti la nici o gradinita, dar macat celui mic sa-i fie bine. Vezi de ce face asa, vorbeste cu educatoarea, anunta ca te deranjeaza acel copil...care o invata prostii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mihakvcs spune:

Multumesc pt raspunsuri..incercam sa fim mult mai rabdatori cu ea dar in acelasi timp mai fermi in decizii..de 2 zile am aplicat metoda cu foaia pe perete -fapte bune-fapte rele..pt faptele bune primeste bulina vesela..pt cele rele bulina trista..la 3 buline triste 2 zile fara desene..se pare k functioneaza,,are 2 buline vesele si se teme sa nu primeasca si trista;)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabriela42 spune:

felicitari continua si va fi bine pt toti.incearca sa fii vesela chiar cind este la furii la noi tensiunea dispare imediat daca eu rid si nu ma supar ,se va impotrivi de multe ori dar vor trece.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doxinu spune:

Intra pe SmartWoman si acolo un psiholog raspunde la intrebarile parintilor,plus ca intalnesti multe situatoo asemanatoare.
Sunt faze prin care trec toti copii.Cred ca singura solutie este rabdarea si comunicarea cu puiul

Mergi la inceput