Cum e sa nasti in Romania?

Cum e sa nasti in Romania? | Autor: raluca_ivy

Link direct la acest mesaj

Sunt insarcinata in 7 luni si, deci, ca viitoare mamica, as vrea sa va impartasesc din experienta mea. Poate ca ce voi scrie va parea o mica telenovela, dar este perfect adevarat, si daca veti avea rabdarea sa cititi pana la final, veti intelege de ce "apreciez" atat de mult sistemul romanesc.
Inca dinainte de a ramane insarcinata am inceput sa ma intesez ce analize trebuie sa faci, ce medici buni exista in oras si, bineinteles, costurile.
La inceput nu am fost atat de speriata, mai ales ca aveam un atu: un card oferit de firma unde lucrez care imi acoperea eventualele consultatii si echografii pe care le faceam (altfel trebuia sa scot din buzunar intre 100 si 150 lei pentru fiecare vizita la medicul de obstetrica-ginecologie). In rest, toate analizele le-am platit: cele pentru stabilirea RH-ului. pentru depistarea eventualelor boli cu transmitere sexuala, triplu testul, morfologia fetala (400 lei)etc., etc.
Si pentru ca situatia sa fie si mai "frumoasa", la nici 2 luni de sarcina, sefa mea imi spune ca imi reduce salariul si imi schimba pozitia pe care o ocupam in cadrul firmei pe motiv de neperformanta. Super, nu? Mai mult de 2 ani totul functioneaza bine si, la o saptamana dupa ce anunt ca sunt insarcinata si ca nu voi mai face ore suplimentare (care, apropo, nu au fost niciodata platite, sunt informata ca mi se reduce salariul la jumatate (si, credeti-ma, nu aveam un salariu foarte mare).
Dar, gata cu "vaicareala". Am zis ca o vom scoate la capat cumva, insa problemele au continuat: medicul la care apelasem pentru monitorizarea sarcinii se ocupa de nasteri doar la o clinica privata din oras (costul - 5000 lei cu 3 zile spitalizare incluse dupa nastere. Am continuat sa ma duc la el deoarece nu plateam consultatiile (aveam cardul de la firma), dar cu cat treceau lunile cu atat ma ingrozea gandul ca nu voi avea bani pentru nastere - nici nu se pune problema sa nasc la o clinica privata.
Am inceput sa caut un medic in spitalul judetean, dar, surpriza, fiecare avea tariful lui si, mai putin de 2000 lei nu accepta nici unul. Asadar, ce este de facut intr-o astfel de situatie? Am inceput sa cer ajutorul rudelor care, binevoitoare, mi-au dat bani, insa acei bani a trebuit sa-i folosesc pentru a-mi plati ratele la apartament si la creditul de nevoi personale, pentru ca altfel a-si fi pierdut casa.
Din cauza problemelor am inceput sa am contractii la 6 luni, dureri de burta constante, nu am mai putut merge la serviciu, iar acum medicul imi spune ca daca tratamentul pe care-l urmez nu va avea efectul scontat, exista riscul de nastere prematura.
Englezii, de exemplu, nu trebuie sa plateasca serviciile pe care le furnizeaza statul. Germanii, daca si-au platit asigurarea, primesc tot ce au nevoie la spital sau de la farmacie. Noi, daca avem nevoie de ceva, nu conteaza ca am cotizat la stat, va trebui sa platim in plus.
Celor care au avut rabdarea sa citeasca pana la final ceea ce am scris, le multumesc. Viitoarelor mamici le doresc sa nu treaca prin ce trec eu si sa aiba o nastere usoara.
Raluca

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Raluca, sarcina usoara si sanatate multa!

Eu zic sa te linistesti, ca vezi bine ca iti este afectata starea de sanatate de atata stres si alergatura. 'Nenascuta' nu ramai. In ultima instanta, cand incep contractiile, mergi la camera de garda si nasti cu cine este de garda. Mie mi se par colosale sumele de care zici tu. Intra la subiectul cu mamici de Constanta, aici http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=151258
si sfatuieste-te cu ele. Sigur o sa afli doctori pe care te poti baza fara sa dai zeci de milioane.

Te mai asteptam cu vesti!

Bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Si mie mi se par de domeniul SF-ului ce sume vehiculezi tu pe acolo. Daca ai posibilitatea, vino la Brasov sa nasti la Clinica Eva, privat, ok, curat, unde nasterea cu totul inclus este 2000 ron. Daca vrei cezariana, dai mai mult: 2500 ron, insa nu cred ca este cazul la tine.

Insa eu zic ca si la stat se naste super ok: prietena mea a nascut cu domn director de la Maternitatea Brasov. Tarif cu totul: 1200 ron (anestezist, neonatolog, asistente, moase, infirmiere) si a avrut cezariana!. Si nu cred ca in Constanta o nastere este mai cu mot decat in Brasov, da-mi voie sa ma indoiesc de asta!

Asa ca da-o dr... de frica, de bani, fii barbata, curajoasa! Tot ce conteaza acum nu este frica ta (frica de ce anume???), ci faptul ca bb sa stea cuminte in burta, sa fie dusa sarcina macar pana in 37-38 de saptamani. Nu crezi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns raluca_ivy spune:

Multumesc tuturor pentru incurajare. Nu mi-am pierdut speranta, insa simteam nevoia sa impartasesc si altora experienta mea, si sunt convinsa ca nu sunt singura intr-o astfel de situatie.
Cat priveste costurile despre care am amintit, nu am fabulat cu nimic (intrati pe Google si cautati clinica Euromaterna in Constanta, sau clinica Isis - singurele private de aici - si veti vedea preturile). Stiu ca pana si la Bucuresti, si acum am aflat ca si la Brasov (multumesc blackgirl), preturile sunt cu mult mai mici decat in Constanta, iar conditiile sunt mult mai bune. La noi nu ati vrea sa vedeti cum arata toaletele sau peretii in spital.
Va multumesc inca o data pentru mesajele voastre si va voi tine la curent cu evolutia sarcinii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns clary spune:

Citat:
citat din mesajul lui raluca_ivy

Multumesc tuturor pentru incurajare. Nu mi-am pierdut speranta, insa simteam nevoia sa impartasesc si altora experienta mea, si sunt convinsa ca nu sunt singura intr-o astfel de situatie.
Cat priveste costurile despre care am amintit, nu am fabulat cu nimic (intrati pe Google si cautati clinica Euromaterna in Constanta, sau clinica Isis - singurele private de aici - si veti vedea preturile). Stiu ca pana si la Bucuresti, si acum am aflat ca si la Brasov (multumesc blackgirl), preturile sunt cu mult mai mici decat in Constanta, iar conditiile sunt mult mai bune. La noi nu ati vrea sa vedeti cum arata toaletele sau peretii in spital.
Va multumesc inca o data pentru mesajele voastre si va voi tine la curent cu evolutia sarcinii.

Fetelor,Raluca nu fabuleaza deloc.Si eu sunt cam in aceeasi situatie doar ca eu am medic in spitalul judetean ca la maternitate privata nici nu se pune problema.Verisoara mea a nascut la Euromaterna in ianuarie anul asta si a costat-o 4700 ron(cu trei zile incluse,3 epidurale),la Isis nasterea(naturala,cezariana,in apa) este 1000 de euro.
o cumnata a nascut luna trecuta la Spitalul Judetean si a costat-o 800 ron,nastere naturala.E drept ca nu a avut conditiile de la particular dar si ea si fata sunt bine si sanatoase.

cununie civila

21+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Eu am crezut ca acel 'peste 2000' de care spunea se refera la bani ceruti 'pe fata' de medic pt a-i urmari sarcina si a venit la nastere. Daca voi vorbiti de clinici particulare, atunci e alta treaba. E clinica particulara, fac cum vor. Cine isi permite, da bani si naste acolo, cine nu, se duce frumusel la maternitate de stat si naste acolo. Nu vad ce legatura are cotizatul la stat cu costurile la clinicle private. Nu sunt conditii bune, ti se cer bani pt medicamente si pansamente, mai dai 5 lei la infirmiera, dar nu nasti pe camp/nu ramai neneascuta daca nu ai mii de euroi disponibili. Sunt mii de femei care nasc in maternitati de stat bine mersi si fara probleme.

Bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Buna, Laura, cei aproximativ 2000 lei despre care spuneam mi-au fost ceruti pe fata de medicii la care apelasem in Spitalul Judetean. Pot sa dau exemplu pe doctorita Peteanu - am vorbit cu asistenta ei, care locuieste in aceeasi scara cu mine si mi-a spus ca nasterea costa 2500 lei. Daca mai punem si spaga binecunoscuta din spitalele noastre, ajungem la o suma considerabila.
Clary, tu la ce medic te duci? A zis o suma de la inceput, sau dai cat te tine buzunarul?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LoraG76 spune:

Cumnata mea a nascut saptamana trecuta in Iasi - nastere naturala - 400 de lei dati medicului, care, apro-pos, s-a purtat ireprosabil si apoi a trecut zilnic pe la ea prin salon sa o consulte. Exista si medici dedicati, care fac asta din daruire, pasiune si nu pt. bani. Cautati-i pe aceia si nu "somitati" care-ti flutura tarife dinainte pe sub nas, aia nu sunt medici buni, ci oameni de afaceri. In Piatra am auzit de tarifele astea (si pe mine ma intereseaza ca nasc acusi): 400-500 de lei, nastere naturala, 800-1000 lei, nastere prin cezariana. Primul copil l-am nascut tot intr-un spital de stat, in Iasi, si nu mi s-a parut ceva iesit din comun...na, nu erau conditii super, dar 3 zile nu se intampla nimic, prefer banii dati la o clinica privata sa-i folosesc altfel. Bine, nu se discuta cazul celor care au multi bani si isi permit.

Lora, mami de Iustina si 21+

Bazar DC - ajutati copiii

Teledon pentru Dan
www.inimacopiilor.ro

(Niciodata sa nu spui niciodata!)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crissandrada spune:

Eu am nascut de 2 ori in spital de stat. In afara conditiilor neplacute ce tin de saloan, bai, paturi si patuturi nu am avut nici o nemultumire. Prima data nu am nascut cu dr, doar cu moasa. Acum 2 ani am nascut cu dr caruia i-am dat 300 lei si a venit dupa nastere in fiecare zi pana am iesit din spital. Copilul a fost sanatos, fara probleme. Nu am mai dat nimanui nici un ban si nu s-a uitat nimeni urat la mine sau m-a tratat mai cu sictir. Nu mi-a cerut nimeni nici un ban. Deci se poate si asa.
Si la echo morfologica am mers in Iasi la dr. Onofriescu si nu am platit sume fabuloase desi era si este foarte renumit.

Acum nu stiu cum e in Constanta dar sigur se poate si altfel.

Bazar general DC

Criss de Alessia si Andrada
"Humor is mankind's greatest blessing" - Mark Twain (Umorul este cea mai mare binecuvantare a omenirii)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns clary spune:

Citat:
citat din mesajul lui raluca_ivy

Buna, Laura, cei aproximativ 2000 lei despre care spuneam mi-au fost ceruti pe fata de medicii la care apelasem in Spitalul Judetean. Pot sa dau exemplu pe doctorita Peteanu - am vorbit cu asistenta ei, care locuieste in aceeasi scara cu mine si mi-a spus ca nasterea costa 2500 lei. Daca mai punem si spaga binecunoscuta din spitalele noastre, ajungem la o suma considerabila.
Clary, tu la ce medic te duci? A zis o suma de la inceput, sau dai cat te tine buzunarul?

Eu ma duc la d-na doctor Solopenko Elvira,are cabinet in zona la CET.Inca nu mi-a spus nimic de bani pentru nastere.Dar eu i-am zis din start ca nu am bani de clinici private si ca de-asta vreau sa nasc la Judetean.Ideea e ca daca nu ai doctor in spital ,nu te baga nimeni in seama cand ajungi acolo.tu ai fost la doctorii cu renume din oras si din cauza asta si tarifele sunt pe masura dar eu sunt multumita de dna doctor,nu este foarte cunoscuta,este tanara dar si un bun profesionist...la toate eco-urile l-a masurat pe bebe si mi-a dat toate detaliile.
Daca vrei poti sa mergi si la ea si vezi cum ti se pare fata de ceilalti medici.

cununie civila

21+

Mergi la inceput

Multumesc mult, clary.
Mi-am gasit o noua ocupatie care ma va face cu siguranta sa ma detasez (oarecum) de cotidian: mi-am facut un blog in care voi scrie despre drepturile femeilor insarcinate si nu numai. Ca o mica paranteza, am terminat Facultatea de Drept. Blogul va putea fi vizitat incepand de azi, dupa pranz.
Asadar, cine este interesat, poate sa-l vizualizeze:
http://raluca-myblog.blogspot.com/

Mergi la inceput