Cantina scolii

Cantina scolii | Autor: KatyI

Link direct la acest mesaj

Am auzit niste zvonuri ca se vor introduce cantine in unitatiile scolare. Este adevarat?

Sunt genul de parinte, care pune accent mare pe alimentatia sanatoasa, si cand am auzit ideea mi se parea o rezolvare buna, mai pentru copilasii care sunt la program prelungit.
Spun din propria experienta, am studiat cateva luni la o facultate din Finlanda, unde in aveau o cantina, era extraordinar de binevenita.
Cu 1.85 euro mancam foarte bine si foarte sanatos. A-si plati suma respectiva si aici, daca a-si stii ca ofera copilului mancare de calitate.

Poate a-ti auzit ceva despre aceasta tema si ma lamuriti.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Citat:
citat din mesajul lui KatyI

Am auzit niste zvonuri ca se vor introduce cantine in unitatiile scolare. Este adevarat?

Sunt genul de parinte, care pune accent mare pe alimentatia sanatoasa, si cand am auzit ideea mi se parea o rezolvare buna, mai pentru copilasii care sunt la program prelungit.
Spun din propria experienta, am studiat cateva luni la o facultate din Finlanda, unde in aveau o cantina, era extraordinar de binevenita.
Cu 1.85 euro mancam foarte bine si foarte sanatos. A-si plati suma respectiva si aici, daca a-si stii ca ofera copilului mancare de calitate.

Poate a-ti auzit ceva despre aceasta tema si ma lamuriti.

Sincer ma indoiesc de faptul ca se poate in cazul tuturor scolilor. In primul rand trebuie tinut cont de o multime de factori: spatiu, posibilitatea asigurarii igienei, platirea personalului etc.
Desigur ideea este excelenta (si asa, dupa cursuri unele clase se transforma in mini-cantine atunci cand se serveste mancarea de la catering) dar sunt curioasa cata aplicabilitate va avea in realitate.

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alba_ca_zapada spune:

Parerea mea este ca doamne fereste sa se implementeze ideea. Daca s-ar aplica asa ca in Finlanda ar fi superb dar "romaneste" nu cred ca ar fi o idee buna. Sa te tii intoxicatii alimentare....

Fi-mea nu poate sa bea laptele pe care il primeste la scoala pentru ca este un lapte cu un gust oribil si evident ca il primeste rece. Am auzit ca unora li se da branza topita in loc de lapte. Despre branza topita am citit numai de "bine".

Nu va faceti iluzii.

Eu auzisem mai demult ca urma sa le dea cate un mar. Chiar isi puneau problema sa-l inveleasca in folie. Macar marul era o chestie naturala.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui alba_ca_zapada

Parerea mea este ca doamne fereste sa se implementeze ideea. Daca s-ar aplica asa ca in Finlanda ar fi superb dar "romaneste" nu cred ca ar fi o idee buna. Sa te tii intoxicatii alimentare....

Fi-mea nu poate sa bea laptele pe care il primeste la scoala pentru ca este un lapte cu un gust oribil si evident ca il primeste rece. Am auzit ca unora li se da branza topita in loc de lapte. Despre branza topita am citit numai de "bine".

Nu va faceti iluzii.

Eu auzisem mai demult ca urma sa le dea cate un mar. Chiar isi puneau problema sa-l inveleasca in folie. Macar marul era o chestie naturala.

cineva acolo sus, ne iubeste!

Alba ca zapada nici puiul meu nu agreeaza laptele de la scoala. Tot asa zice ca are gust oribil (eu nici macar nu l-am gustat). Cat despre merele naturale, am avut io o surpriza acu' cateva saptamani. Nu stiu care din baietii mei au lasat un mar mancat pe jumatate in biblioteca si tot ziceam sa il iau sa il arunc si tot uitam ca ma luam cu altele. Dupa cateva zile arata de parca abia fusese lasat acolo. Nu isi schimbase culoarea catusi de putin, ce sa mai vorbim de stricat sau altele. Bibelou, ce sa zic, ''puteai sa juri ca-i viu''. Asa natural, ma lipsesc, ca eu stiu ce mere din astea ''naturale'', care nu se strica le mai dau?
Cat despre toxiinfectii alimentare, pai am vazut si in cantinele studentesti probleme, in cele din tabere... Aici ai nimerit-o.
Dar oricum marea majoritate a scolilor n-au spatiu pentru asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns KatyI spune:

Intradevar, spatiul si personalul sunt importante, dar la cererea parintiilor si copiilor nu se poate rezolva?

iar calitatea mancarii nu o verifica nimeni?

Otilia, fetita noastra cea "mare", momentan frecventeaza o gradinita privata, unde primesc trei mese. Suntem destul de multumite de felul in care se serveste mancarea (au o sala separata, fiecare grupa vine cu educatoarea, care ii ajuta si ii supravegheaza) iar calitatea mancarii e acceptabila (noroc ca nu este mofturoasa)
...ideea este ca mi-ar placea sa continuam la fel si la scoala.

Problema unei scoli particure iese din discutie...

si cred ca o sa ramanem doar cu speranta, ca intr-o buna zi, o sa fie si in Romania...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Asa cum funtioneaza gradinitele de stat - program prelungit - care asigura 3 mese/zi copiilor ar putea si scolile sa faca asta. Probleme este de spatiu, fonduri si bunavointa .

Copiii mei mananca/beau cu placere cornul si laptele.

Mergi la inceput

Eu cred ca majoritatea parintilor agreeaza ideea asta- ca deh, nu-i de colo sa stii ca ti-e puiul satul si nu vine acasa cu burtica goala. Ma gandeam ca macar astia micii care vin de la camin ar putea beneficia de asa ceva, ca la ei trecerea de la un program la altul se face mai greu.
La fiul meu care face afterschool putem plati catering (8 lei pe zi/ 2 feluri+desert, unul din feluri este in mod obligatoriu ciorbita), deci nu ajunge cine stie cat per total. Noi am optat pentru asta pentru ca stiu ca e prea mult sa stea cu doua sanwich-uri pana la ora 16.00 cand vine acasa. Am avut chiar surpriza sa vedem ca se rotunjeste bine dupa un astfel de program. Problema se punea ca el mai cere o portie, ca se trezeste la camin, cand cerea si de trei ori acelasi fel, pana sa se sature.
Eu cred ca si la cantina as plati, deci faptul ca platesc catering nu e mare diferenta.
Asa ca variante se gasesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns KatyI spune:

Citat:
citat din mesajul lui Iasmin08

Eu cred ca majoritatea parintilor agreeaza ideea asta- ca deh, nu-i de colo sa stii ca ti-e puiul satul si nu vine acasa cu burtica goala. Ma gandeam ca macar astia micii care vin de la camin ar putea beneficia de asa ceva, ca la ei trecerea de la un program la altul se face mai greu.
La fiul meu care face afterschool putem plati catering (8 lei pe zi/ 2 feluri+desert, unul din feluri este in mod obligatoriu ciorbita), deci nu ajunge cine stie cat per total. Noi am optat pentru asta pentru ca stiu ca e prea mult sa stea cu doua sanwich-uri pana la ora 16.00 cand vine acasa. Am avut chiar surpriza sa vedem ca se rotunjeste bine dupa un astfel de program. Problema se punea ca el mai cere o portie, ca se trezeste la camin, cand cerea si de trei ori acelasi fel, pana sa se sature.
Eu cred ca si la cantina as plati, deci faptul ca platesc catering nu e mare diferenta.
Asa ca variante se gasesc.

Cred ca suntem pe aceasi unda...si suma de care zici, tot pe acolo se invarte.
Cantina probabil nu este cuvantul potrivit, in orice caz nu ma gandeam si la o bucatarie, cum sunt la internate...ci la o sala de mese, unde se serveste mancarea adusa printr-o firma de catering.

v-asi povesti cum era acolo, si nu vad de ce nu ar fi posibil si aici

fiecare i-si lua o tava, tacamuri, 2 farfurii, 2 pahare, pe care le impingea si le umplea (in functie de cat credea ca poate sa manance)
o farfurie obligatoriu era cu salata, combinatia o faceam dupa preferinta cu diferite dressing-uri, pentru a doua farfurie aveau meniuri diferite, dar nu prea mancau ciorba...cele doua pahare le umpleam cu o gama larga de lactate, apa, ceai...la capat ne intampina o doamna zambareata care se uita peste tava si ne lua banii.
In mijlocul salii era o masa plina cu paine, cel putin de 5 feluri, din care puteam servii dupa plac.
Era si o ocazie buna pt "socializare"
Si intr-un mod bizar mie, prima oara se manca salata...
la final aruncam mancarea ramasa in niste saci si lasam tava intr-un loc amenajat pt asa ceva.
Semana mult cu cantina pe care o are magazinul IKEA...

Practic erau doi angajati, a doua persoana lua tavele si le introducea in niste masini de spalat uriase.

Mergi la inceput