Nazdravani de prin 2003

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Wow, ce-mi place ca s-a adunat lumea deja...presimt ca va fi mai multa activitate aici si ca n-o sa pot tine ritmul . Nu-i bai, o sa citesc de zor!

paula, dincolo nu am mai apucat sa scriu...si eu sunt de parere ce Alexandra e avansata pentru conditia ei, face foarte multe activitati si asta nu pot decat sa spun ca este excelent. Ce anume te nelinisteste in legatura cu viitorul ei? Faptul ca nu e acceptata de societate boala? Ca nu exista grupuri in care copiii sa aiba activitati comune? Ca nu are cine sa aiba grija de ea mai tarziu? Parca se pornise la un moment dat ceva, parea o idee faina asa ca proiect, un fel de grup de parinti cu copii...nu mai exista? Daca poti sa iti deschizi sufletul aici, eu cred ca putem povesti si despre Alexa, mie tare mult mi-ar placea. Adevarul e ca eu stiu numai de afara cum e cu un copilas din acesta, ce mai vad si pe aici(nu neaparat copii cu down dar si autisti si inapoiati mintali sau alte feluri de handicap mintal/motor), sper sa nu spun aiureli....

Vik, noi insularele . Ce ma bucur ca scriem la un subiect comun mai ales despre copii .

anka, adaptare usoara mai departe...vin ele toate incet-incet...eu si acum am lucruri noi, pe care le aflu...asa ca "ta det lungt" cum zice suedezul ceva de genul incetisor....

Acum despre restul chestiunilor discutate: nici aici nu am vazut niciodata copii in scaunul din fata(exceptie facand bebelusii in scaune intoarse cu spatele la directia de mers), in bratele parintilor sau asa ceva...si aici vad multe masini cu cate 2-3 scaune in spate. E si aici lege usturatoare si nu se joaca nimeni cu viata copilului...desi accidentele pe insula sunt atat de rare si rar am auzit sa moara cineva...nu avem autostrada si viteza maxima e 90 km la ora pe portiuni mici(nu in oras, evident). Silvia nu mai are scaun ci inaltator si merge acum mandra nevoie mare ca isi pune centura obisnuita. Cateodata trebuie sa ii mai atrag atentia ca uita, uneori uit si eu si ne trezim la scoala(e drept ca in 2 minute cu masina suntem la scoala) sau la magazin ca Silvia nu si-a pus centura. Frane bruste nu imi amintesc in cei aproape 3 ani sa fi pus Ovi vreodata...eu va socotesc viteze pe cele care conduceti in Ro si mai ales in Bucuresti...eu ma cruceam de cate ori ajungeam acolo si eram doar pasager.

Despre ce stie/nu stie Silvia...sireturi nu stie nici ea sa isi lege, avem pantofi cu scai, sandale la fel sau cu catarama, cizme cu fermoar sau scai, etc. A vrut la un moment dat sa invete, i-am aratat cum si cand a facut funda si a tras de capete, s-au desfacut fundele si a ramas siretul intins. Am izbucnit amandoua in ras si s-a lasat pagubasa. Mai incercam peste o vreme, cand vrea iar.
Silvia nu stie ceasul, inca incurca zilele cu ieri, maine, azi , nu stie ce inseamna peste 5 minute, o ora, o zi sau o saptamana, dar stie zilele saptamanii si in ce data suntem, se uita pe caledar si imi spune(asta au invatat de ex la scoala, pentru ca in fiecare dimineata cu asta incep adunarea de dimineata...). Stie sa numere in suedeza si romana de la 1 la 100 si mai departe , o face uneori de plictiseala cand mergem cu autobusul si tot de plictiseala jucam fazan pe masina . Si aici e iar priceputa. Facem asta cu cuvinte romanesti, am incercat in suedeza si nu merge .
La dus se spala ea singura pe corp, eu o spal pe spate dar pe cap o spal eu, din aceleasi considerente spuse de iuliana...parul lung.
Dimineata o imbrac eu, pentru ca e devreme si ne grabim, dar in we sa imbraca singura, nu are pretentii...de pieptanat o piaptan eu tot din considerente de graba, dar stie si ea si tot asa in we exerseaza .
A vrut la un moment dat sa isi taie unghiile de la picioare(pe cele de la maini le roade de la 2 ani, asa ca nu am treaba ) si nu prea a reusit si am continuat eu.
Cam asta mi-am adus acum aminte...

Noa am zis ca o sa fiu scurta dar vad ca m-a apucat mancarimea de limba . M duc la somn, dar mai viu eu!

fii alaturi de Mihaita


vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

VIK - deci pana la urma ati cumparati chilotii mov?
Sa porti sanatoasa rochita! Azia astept si eu o terapie de shopping prin centru [love]
Vai dar chiar ca aveti un taram de vis acolo!! Iar tu, esti din filme doamna! Unde zici ca sunt chestiile alea ramase dupa nastere?? Copiii sunt superbi! Sa fiti sanatosi!

IULI - am gasit deci size chart, m-am lamurit macar ca US si Canada au aceleasi sizes Eu eram cuplata pe UK.
Problema e ca aici se sta cam rau cu incaltarile, din cate vad, asa ca imi facea cu ochiul Amazonul deocamdata. Si aici e ceva Geox dar cam musamale - fata de ce Geox exista in Germania sau in Spania, Geox la Canada e vax albina... Dar ma gandeam sa ma duc la magazin sa determin numarul la Geox si apoi sa cumpar de pe Amazon, ca sunt mult mai multe modele. Din cate stiu din Germania, Geox si Ecco aveau aceeasi masura. Aici nu am vazut inca Ecco, dar nici nu am umblat prea mult.
Emma cat poarta acum la picior?

MIHAELA - eu de la natura sunt mereu cu piciorul in acceleratie. Nu functionez decat cu planuri anticipate si dau randament maxim cand ma informez in avans Am o agenda in care de buna vreme scriu. Nume de magazine, adrese, linkuri. De naturiste, de mobila, de asigurari, de centre medicale. "Citeam" de vreo 2 ani harta, astfel incat acum imi e usor sa ma orientez. Ma uitasem pe you tube la diverse chestii (de exemplu stiam cum arata interiorul statiilor de metrou ) Asa functionez eu
Totodata, sunt constienta ca o sa aflu lucruri noi si peste 5 ani, si sper ca totul sa decurga lin si conform setei mele de a afla, de a vedea si de a trai lucruri.

Fug sa ma organizez, ca s-a trezit familia
Aa.. uitam... Noi nu mai avem poze online, dar o sa pun cateva zilele astea. Altfel, sunt posesoare de doua gargarite, Eliza de august 2003 si Erika de iulie 2008.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danat spune:

Ce frumos! Subiect nou, si deodata, 2 pagini deja! Noi suntem?!?!
Si eu sunt curioasa sa ne cunoastem intre noi. Deocamdata ma acomodez citind...invatz din mers cine, ce, cum, care, unde Voi citi de la subiectul fetelor dupa ce scriu acum.

Ankalaura bine v-ati asezat la locul vostru deocamdata . Restul, nu are rost sa-ti mai spun si eu, vin singure, se rezolva (majoritar mai usor decat in Ro). Eu am o teorie: odata trait in Ro (mai ales in Bucuresti, cu tot ce implica orasul acela, de la trafic, pina la functionari, magazine, etc) orice alt oras dintr-o tara civilizata e mai usor de luat in piept, chiar si de la inceput.
Iar tu, ca o bataioasa ce te stiu (virtual) vei face fatza sigur, cu brio!

Mihaela draga mea, dar eu nu ma grabesc DELOC sa creasca Radu, vai, dar chiar as incremeni timpul in loc in anumite momente, asa dulce e uneori, seamana cu felul in care ea la 2-3 aniori. Dar asta se intampla din ce in ce mai rar...
Apropos de dush singur, si alte "independenturi" din astea, e vorba ca EL vrea sa le faca singur, si na, nu ma bag peste voia lui. Acum nu o sa tragem de sapun si burete care sa spele pe care

In rest, nici Radu nu stie sa lege sireturi (si am suferit cand am vazut pantofi draguti, din piele intoarsa, culoarea camilei, pina la glezna, dar cu siret), dar stie lucruri mai mult decat se cer aici la intrarea in scoala. Nu este nici mult peste dar nici sub copiii de varsta lui.
Si daca socotesc ca stie la 6 ani jumate 2 limbi perfect si deja invata si pe a treia...eu imi scot palaria in fata lui
As vrea sincer, sa fie putin mai gras (1-2 kg, nu cer mult). A ramas la 24,5 kg la o inaltime de 1,29 m.... e luuuung si ii numeri coastele, omoplatii. Numai falcutzele mai sunt de capul lui Uneori chir ma ingrijoreaza ca nu mai pune nici un gram pe el, cu toate ca maninca relativ bine (perioade si perioade...).

Si ca sa ma prezint pe scurt si eu fetelor noi: ma numesc Dana, si sunt mama lui Radu Stefan, care azi a facut 6 ani si 7 luni. Locuim de aproape 2 ani in Viena, si incercam sa ne acomodam (vorba fetelor, mereu mai descoperi ceva nou intr-o alta tara - bun/ mai putin bun...). Ne place aici. Asta conteaza.
Primii 5 ani dupa emigrare te cam simti ca intr-o masina de spalat (asta am citit undeva pe un alt forum - apropos pt Ankalaura). Nu se preciza daca e vorba de masina de spalat rufe sau vase


Va pup si sper sa fie muuult mai animat subiectul nostru de-acum inainte!



_

Iubeste-ma atunci cand merit cel mai putin, pentru ca atunci am cea mai mare nevoie.





www.youtube.com/watch?v=Yo2lzhB282Y" target="_blank">Tribute to an angel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danat spune:

Deocamdata revin ca am citit ce a scris aici Vikinga.
Bine ai venit pe la casa noua, si sa iti traiasca puii. Inteleg ca esti din nou proaspata mamica si felicitari si pentru asta
Pai daca asta e solutia ca sa arat asa bine ca tine, draga Vikinga, ma apuc si eu, mai fac inca 2 copii...si-mi iau si caine!!!

Mi-a placut mult ce ai povestit de Nadja, apropos de cumparaturi, vorbit pe mai multe limbi si culoarea preferata. Si mie imi place aceeasi culoare, tare mult, dintotdeauna. O fi ceva legat de gluma ala cu... putin mov?!

Si lui Radu al meu ii place mult painea (cum am citit despre Aldo). Chiar mi-a declarat de mai multe ori ca cea mai buna mincare este painica cu apa. Daca il aude cineva....

Radu mai nou spune substantive in germana, dar le articuleaza in romana dupa cum ii suna lui bine: de ex zilele trecute imi arata departe ceva si imi spunea "ce cauta Kranul ala acolo linga bloc?" si eu intelegeam craniul...ma gandeam, ce o vedea el, cand colo, era vorba de o macara (der Kran). Copiii tai fac asa?

De cati ani sunteti in Germania? M-a uns pe suflet afirmatia ta, cum ca germana rade tot . Si eu am senzatia ca abia reusesc sa mai leg o fraza in engleza, de cand sunt asa tare concetrata pe germana. Am ajuns sa gandesc in germana uneori, ca sa mai exersez, si chiar daca ma exprim cu greseli, ma tot fortez, ca sa fac progrese. Chestia aia cu vesnicia ca sa inveti germana, nu prea mi se mai pare gluma acum

Noi avem niste poze aici (sunt din concediul trecut, dar altele mai nou nu am):
http://s299.photobucket.com/albums/mm296/danateu/Tirol%202009/?action=view¤t=IMG_4404.jpg

Mai citesc si mai revin... ca ma cheama si mincarea din cuptor, o aud deja




_

Iubeste-ma atunci cand merit cel mai putin, pentru ca atunci am cea mai mare nevoie.





www.youtube.com/watch?v=Yo2lzhB282Y" target="_blank">Tribute to an angel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danat spune:

Uofff, si pt ca varsta isi spune cuvantul, ma intorc iar ca o baba respectabila sa mai scriu ceva ce uitasem si cu care as fi vrut de fapt sa incep:

Multumim Cristina pentru deschiderea noului capitol



_

Iubeste-ma atunci cand merit cel mai putin, pentru ca atunci am cea mai mare nevoie.





www.youtube.com/watch?v=Yo2lzhB282Y" target="_blank">Tribute to an angel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

danat, aaaah nu ma gandeam in sensul asta, ca daca ccc copilul vrea sa faca ceva, sa nu il lasi...departe de mine gandul asta . E clar ca ei cresc si au nevoie de cat mai multa independenta. Eu de ex, o las pe Silvia cand doreste sa isi spele si parul, dar ii spun ca e nevoie sa mai frec si eu putin pielea capului si atat. Nu vrea insa mereu. Si alte chestii...de ex, ea stie sa se stearga la fund singura...dar uneori ma cheama pe mine . Imi place si mie cand e mai mamoasa si se lipeste de mine si are nevoie de mine inca pentru anumite situatii...caci stiu ca va creste si fazele astea vor fi tot mai putine...de asta imi place si sa o iau de la scoala, ca avem momentul nostru acela care e special...pe drum pana acasa povestim de ale noastre, despre scoala, ascultam pasarele si ne uitam dupa pisici . Deh, la un moment dat vor disparea si astea...
Sa stii ca si Silvia vorbeste asa de multa vreme, cum vb. Raduc...ea amesteca destul de mult cuvintele in ambele limbi, unele cuvinte ii vin mai usor in suedeza si atunci asa vorbeste. Noi o corectam mereu si daca insist poate sa imi spuna si in romana, doar ca trebuie sa se concentreze .
Dana e foarte bine daca ai ajuns sa gandesti in germana...eu ma trezesc facand asta dupa o zi de munca, ajunsa acasa...de obicei gandesc in romana si mai ales cand am de numarat/socotit...asta imi vine greu in suedeza. Dar o stiu pe mama, ea romanca de nationalitate maghiara, cu scoala si liceul exclusiv la scoli maghiare...si acum socoteste numai in maghiara. Nu stie altfel tabla adunarii si inmultirii :).

Si sa ma prezint si eu: Mihaela cu doua fete: o adolescenta Diana de 1996 si o scolarita Silvia de 2003. Locuim de aproape trei ani in Suedia, pe insula Gotland, cea mai mare insula a Balticii si a Suediei. Poze cu noi mai recente sunt pe blogul cu vorbe dar si la calatorii.

fii alaturi de Mihaita


vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinamh spune:

anka, cum nu, are eliza poza . tot pe-acolo si www.talentedenazdravani.ro/andrei.htm" target="_blank">andrei, si iris.

si la capitolul "www.talentedenazdravani.ro/nazdravani.htm" target="_blank">nazdravani", 90% sunt ai nostri, din nastere.

andrei, de cand l-am tuns, se spala singur. sa vedem cat dureaza, ca mi-a soptit o pasarica cum ca dariucai nu-i place noua lui tunsoare, cu parul lung era mai dragut, asa ca fi-miu isi lasa iar plete . ah, fetele astea! si tocmai zicea ca ii place tuns scurt, pana cand si-a dat daria cu parerea...

edit> am plecat la joaca si la intoarcere am vazut ca n-am dat send la mesaj... asa ca e un pic defazat.

mie imi plac mici si descurcareti. si la ce e mai greu, sa strige "mama".
apropo de descurcareti, l-am invatat pe andrei sa umble la aragaz. bunica, sa-i sara tensiunea.... ca e mic. io nu eram mica, sa ma lase in clasa intai singura acasa... si cu unul mai mic in grija, sa-l iau de la gradi sa-i dau sa manance. la mine nu se gandeste.
oricum trebuie sa iau cumva cuptorul cu mw, chiar n-am atata curaj sa-l las sa umble singur la butelie...

am constata ceva... sunt mult mai usor de "manevrat" acum, inca nu au aerul ala de rebeliune, sa faca exact pe dos ce i se spune. la capitolul docil iris are premiul cu coronita, o fi ea plangacioasa, dar ce-i spun, aia face. si mai nou, numai daca spun eu, nu si alti adulti .

Cristina
Atelierul de creatie Biblioteca Nazdravanilor Naz si Ani, eroi de poveste
www.talentedenazdravani.ro/concurs_desfasurare.htm" target="_blank">Proba saptamanii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Dintre alte chestii din care vad cum Silvia creste si se transforma, este faptul ca nu ii mai plac povestile alea clasice. Iar la tv se uita la emisiuni despre animale...asa ca aflu si eu noutati . Recent mi-a povestit ca de ex, calutul de mare, taticul ii poarta pe copilasi intr-un fel de marsupiu pana se "nasc".
Iar seara la culcare citim din enciclopedii. Avem o serie tare draguta, in suedeza, cu 4 prieteni animalute care au o cutie magica si ii duce in tot felul de locuri...recent am fost in spatiu si am umblat printre planete(asa am aflat ca lui Pluto i-a fost retras numele de planeta in 2000 si ceva), am fost si in Roma antica si intre pictorii francezi...in fine, tare frumoase carticele. Apoi am citit Pippi Långstrump(Pippi Sosetzica cred ca e in romaneste) si daca aveti de unde sa o cumparati, v-o recomand din suflet. Am ras in hohote cu Silvia la cateva povestioare, sper sa fie si in romana(sau in alte limbi) la fel de haioasa traducerea.

si un we fain mai departe!

fii alaturi de Mihaita


vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

revin miine la cafea mai pe larg, azi am fost la un resto cu toata familia adica noi doi plus 3 copilasi:)), prima oara in restaurnat in toata formula.daca va zic cum a aratat programul azi haha ma ia pina si pe mine risul. pina nici eu nu stiu cum imi iese, am noroc ca-s rapida si organizata ca altfel eram mincata.am sa pun si poze proaspete facute azi cu puii mei cei frumosi.multumim de complimente. mai dolofana sunt, cred ca ati gasit pozele de dinainte de bb no 3, dar lasa nu-i nimic ca si asa acolo e targetul si in citeva luni ma fac la loc. trebuie sa-mi iasa si a treia oara.miine ma uit in voie si la pozele noi puse de voi.toata trupa doarme si eu m-am uitat la un film cu sotul si acum la culcare. a fost o zi frumoasa.PS:chilotii mov i-am luat fara sa comentez, ca am mai indraznit io odata sa ma impotrivesc si m-am lecuit. tot cu chiloti mov a fost povestea:), pe bune ca-s astia-s enervanti cu tona asta de chilotaraie atirnata in magazinele de dama, pe un mare perete asa cu dantelute si materiale lucioase, pietricele si fundite de mi se pierde fie-mea cu firea cind le vede:)) si nu numai ca ii cumpar fara sa mai comentez dar cind isi aduce ea aminte ma pune sa-i si imbrac, cica mami pintesa, ca in garderoba mea e locul ei preferat. sa ma fi vazut in luna a opta a noua cu obiectele alea mov de parca eram elefant travesti nu alta. cind mergem pe undeva unde asteptam ori se plictiseste si cumva uit sa-i iau un joc o carte cu mine, ii dau voie la postea mea sa o scormoneasca in voie, normal ca mi se potrivesc numai modelele XXL si va inchipuiti cam ce-i pe acolo. pt ea e cel mai dulce univers. e mama, e parfum, cutiute lucioase plus tot haosul specific unei posete XXL.secretul cu 3 copii e ca tre neapart sa dorm bine alea citeva ore pe noapte, pe miineVikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo www.youtube.com/watch?v=ULmPKIoDDDA&feature=related" target="_blank">pe tarimul nostru de vis.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yael spune:




CRISTINA, multumim de capitol nou.

Eu tot pe fuga, sapt. asta cel putin e full.

Luna viitoare se termina clasa 0 (cum zice Mihaela) si au inceput fetele cu un fel de oracole (sunt caiete speciale pentru prieteni, le cumperi) -am avut deja de completat 2 in weekend. Si asa am aflat ca mancarea ei preferata este supa de mazare iar de baut... laptele (ce Pepsi..., etc.)!
Care este mancarea preferata la voi?

Noi incaltarile le avem cu arici. Cel mai rapid si eficient (mai ales pt. gradinita, unde ies afara de 2 ori/zi).

IULIANA, sorry, nu-mi aduc aminte de tine. Insa ziceai ceva de poze, si da, normal ca vreau sa le vad! Astept! Nardi e la Mai-Iunie 2005, e nascut in Mai (exista Iunie-Iulie 2005!?). Deci avem copiii de o seama.
La fel ca si ANKA... avem fetitele de-o seama.

Ma duc sa-mi spal 3x nazdravanii (mi-ar fi placut ca macar unul sa se spele singur).

Pup, revin.

I,J ,N & E
--------------------------------------------------
"One who knows languages feels home everywhere."
(Dutch saying)

Mergi la inceput