Temele de casa

Temele de casa | Autor: alina240

Link direct la acest mesaj

Buna ziua,

Sunt fericita mamica a unei fetite in varsta de aproape noua ani si care este in clasa a doua la scoala. Insa avem o problema legata de temele pentru acasa in sensul ca nu prea are atractie pentru ele. Niciodata nu isi face temele din proprie initiativa, intotdeauna trebuie sa insist eu si cand totusi incepe sa le faca pierde foarte mult timp, ba ii este sete, ba foame, ba vrea la baie, ba si-a amintit ceva si trebuie sa faca, etc. Si imi cere mereu sa stau langa ea atunci cand isi face temele. Am incercat diverse lucruri astfel incat sa o determin sa fie mai responsabila dar nu am reusit. De ex. i-am instalat biroul in camera ei astfel incat sa-si poata face temele in liniste dar s-a tot plans ca in camera ei este singura si nu-i place. As fi lasat-o in continuare acolo dar incepea sa-si faca tema si daca reveneam dupa cateva minute constatam ca nu avansase deloc cu tema si facea total altceva. Am mutat biroul in camera de zi astfel incat sa fie mai aproape de noi(eu si tatal)dar nici asta nu a fost o idee buna pentru acuma este atenta la tot ce se intampla si/sau discutam noi adultii si iarasi nu se concentreaza sa-si faca temele. Uneori mai stau langa ea, stiu ca nu este bine dar sper ca astfel isi va termina mai repede temele dar si atunci se tot fastaceste, ba nu scrie stiloul, ba nu mai stiu ce.
De aceea va rog daca aveti unele idei sau sfaturi care m-ar putea ajuta sa o determin sa devina mai responsabila. Mentionez faptul ca la scoala se descurca bine, este perintre primii din clasa, invatatoarea este multumita de ea, eu cred ca este putin comoda.

Astept sfaturile voaste.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ni-na spune:

Este un copil absolut normal.
Singura mea sugestie(mama de baiat in clasa aII-a)este sa gasesti o motivatie care s-o grabeasca: iesit afara la joaca(functioneaza la al meu) bucatarit, acces la jucarii care sunt rezervate numai 'dupa teme".(ultima gaselnita zuzupetul...soarecul).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Asa am fost eu. Mama trebuia sa stea (doar prezenta fizica) in camera in care faceam eu lectiile. Asta pana prin clasa a 4-a. Fratele meu si le-a facut singur din prima zi.
Acum sunt eu mama de baiat in clasa 1. Daca are un obiectiv clar (de obicei antrenamentul la karate care incepe la 5 sau vre-un desen animat) - baga viteza. La inceput am zis sa facem lectiile in tihna si pateam ca tine. Bine, asta nu inseamna ca s-a lecuit, ci doar ca am reusit sa-l fac sa se concentreze sa le termine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns annablue spune:

Daca te ajuta cu ceva, si al meu baiat de cls I face IDENTIC.
Cred ca este perfect normal si ca cei care la aceasta varsta fac altfel vor fi fost prea devreme "responsabilizati".
Eu am discutat cu un psiholog si mi-a explicat ca e normal ca un copil sa nu fie motivat sa-si faca lectiile daca nu gaseste o placere in ele, mai ales daca sunt multe (si la acest capitol mie mi se pare barbar cat de multe teme si caiete au) si daca copilul nu este dornic sa le faca in ideea ca va obtine ceva placut pt asta (gen dna va fi multumita, sau va iesi afara, sau primeste o recompensa la un nr de zile, etc).
Nu cred ca e grav ce se intampla, doar ca trebuie sa gasesti o metoda de a motiva. Spun asta pt ca stiu cat de obositor este sa stai efectiv cu gura pe copil si sa tot verifici ca isi face temele, pt ca dupa un timp sa fi la fel de obosita ca si copilul...
Eu am si un bb de 1 an si trebuie sa ma impart intre ei, asa ca e de doua ori mai greu.
Tot ce ma poate bucura este ca stiu ca acets lucru se va schimba la un moment dat si pana atunci incercam sa gasim "butoane" pe care sa apasam.
Ceea ce va doresc si voua!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alina240 spune:

Va multumesc pentru sfaturi. Intr-adevar au foarte mult de scris. Am vorbit si cu d-na invatatoare si dansa mi-a spus la fel, adica este normal sa prefere sa se joace decat sa faca temele. Si totusi sunt unele mamici care spun ca nu au astfel de probleme si copii lor isi fac singuri temele, regret ca nu fac si eu parte din categoria lor. Dar cum ati spus si voi pana va mai creste putin o sa ma straduiesc sa gasesc diverse lucruri care sa o motiveze. Sunt mai linistita ca sunt singura in situatia asta si ca fetita mea nu este o exceptie.
Va doresc tuturor mult succes la scoala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabi_K spune:

mama mea avea o problema idem cu mine. De fapt eu ma puneam la teme, dar trageam de timp, ma miscam ca melcul. Si atunci mama (fiind profesoara, putea sa aprecieze timpul necesar) s-a saturat, si intr-o zi mi-a zis: ai exact 60 de minute sa-ti termini temele. A pus ceasul sa sune, si a iesit din camera. Puteam s-o intreb, mi-a si raspuns, daca aveam nevoie de ajutor, dar fix peste o ora cand a sunat ceasul, trebuia sa pun jos creionul si sa-mi fac ghiozdanul. A doua zi am mers plangand, ca mai aveam de scris vreo jumatate de propozitie, si n-am apucat, si mi-a fost frica ce se va intampla daca ma prinde invatatoarea Ziua urmatoare n-a mai avut probleme cu mine

Incearca si tu sa-i impui timpul necesar, spune-i sa faca ce vrea in acest timp, dar cand trece timpul stabilit, nu mai are voie sa-si bage nasul in carte. Las-o in camera ei, sa se obisnuiasca acolo, are nevoie de liniste sa invete, si nu de evenimentele din camera de zi.
Fii in preajma cand se apuca de o tema, asa pt. indicatii, dar las-o sa lucreze singura, dupa ce esti sigura ca stie ce are de facut. Si fii ferma, va trage o sperietura cava pleca fara teme a doua zi, dar asta sigur nu se va repeta daca vede ca nu glumesti

Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
www.dropshots.com/kincses3#" target="_blank">poze noi www.dropshots.com/kincses4#" target="_blank">poze si mai noi
www.dropshots.com/kincses5#" target="_blank">poze cele mai noi
Povestea nasterii: Lili si Robert

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Noi suntem in cls 1. In primul sem era ... crima si pedeapsa . Ne lua mult sa facem temele si cam aceleasi chestii (mi-e sete, mi-e foame, vreau la baie, n-am chef, etc, etc). Acum merge super. Adica stie deja ca nu iese afara (sau la prieteni) pana n-a terminat temele. De fapt noi cam dam in partea cealalta - adica le face repede (si scrie foarte urat) doar ca sa termine mai repede sa fuga la joaca.
Oricum trebuie sa-i gasesti o motivatie gen "dupa ce termini temele ..." unde ... = ceva ce vrea si ii place. Daca termini temele repede ai mai mult timp sa ...
Gabi - la noi nu prea ar merge ce zici tu. Pentru ca avem o cantitate variabila de teme. Uneori le termina in 10 min, alteori intr-o ora. In plus uneori nu pricepe la mate asa ca mai facem cate ceva suplimentar (explic ce n-a priceput, facem impreuna un ex. demonstrativ, face singura unul si abia apoi ce are tema).

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carolinah spune:

Fiica-mea nu are nicio jena in a se duce cu temele nefacute sau facute repede si neglijent la scoala sau sa ia insuficient pe caiet etc..., asa ca metodele astea nu tin. Habar n-am ce metoda tine, este in functie de ce chef are... uneori marge mai repede, alteori mai incet. Directorul scolii si invatatoarea ne-au asigurat ca trece cu vremea.

Pe de alta parte, eu ma bucur ca e mai relaxata, nu incrancenata cum eram eu cand mergeam la scoala, de si acum am cosmaruri ca am examen la facultate si nu stiu materia, n-am fost la cursuri etc.

Nu inseamna insa ca nu ma enervez cand vad ca scrie 2 propozitii intr-o ora. Si daca prefera sa faca 2 ceasuri teme (dupa afterschool, unde nu si-a facut temele!!!) in loc sa se joace, asta este, sa le faca...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lara_c spune:

Alina, e cev normal!!

Sustin ce au spus fetele si mai ales Anna Blue.
Nu stiu daca te face sa te simti mai bine dar in UK de exemplu copiii de varsta fiicei atle au cateva teme pe semesttru nu cateva in fiecare zi.
Sincer eu ma bucur ca ai mei copii cand vor fi mai mari nu vor fi stresati cu teme. Sunt mult prea devreme responsabilizati si mult prea tracasati de teme si de frica notelor copiii din RO.
Nu pre ai ce sa faci decat sa o motivezi si eventual sa o si ajuti daca se impotmoleste.
Dar nu scapa din vedere ca daca ar fi normal asa ( ma refer la teme f multe de facut neaparat pana a doua zi, 3 daca uiti tema acasa , etc)de la varste mici s-ar aplica si prin alte tari...
Asa ca incearca s afi intelegatoare si sa te pui putin in locul ei..

Lara w19+ Jamie and Errie 18mths

Hawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali * India*Nepal

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ivanoiuadela9 spune:

Alina eu cred ca toti copiii fac la fel . Cu aceleasi probleme ne confruntam si noi , mai ales ca are fffffffff mult de scris , cate 1-2 pagini din carte si culegere la matematica + la abecedar lectia si inca o pagina cu propozitii facute cu cuvinte date de mine . Oare toti copiii din tara sunt la fel de aglomerati? Noua ne ia cateva ore bune pana terminam temele .

Adela mami de Adrian Stefan 23.07.2009 si Maria Luiza 18.06.2002

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:
citat din mesajul lui carolinah

Fiica-mea nu are nicio jena in a se duce cu temele nefacute sau facute repede si neglijent la scoala sau sa ia insuficient pe caiet etc..., asa ca metodele astea nu tin. Habar n-am ce metoda tine, este in functie de ce chef are... uneori marge mai repede, alteori mai incet. Directorul scolii si invatatoarea ne-au asigurat ca trece cu vremea.

Pe de alta parte, eu ma bucur ca e mai relaxata, nu incrancenata cum eram eu cand mergeam la scoala, de si acum am cosmaruri ca am examen la facultate si nu stiu materia, n-am fost la cursuri etc.

Nu inseamna insa ca nu ma enervez cand vad ca scrie 2 propozitii intr-o ora. Si daca prefera sa faca 2 ceasuri teme (dupa afterschool, unde nu si-a facut temele!!!) in loc sa se joace, asta este, sa le faca...

Caro

Asa-i si fi-mea!
Adica nu-i pasa ca se duce fara teme sau cu ele in ultimul hal sau gresite.
De note nici atat nu-i pasa.

Dar de joaca si de prietenii ei - da, ii pasa .
Iar mie imi pasa de temele ei asa ca nu se joaca si nu iese afara pana n-a terminat temele.

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput