Crestinismul si evolutia spirituala 8
Raspunsuri - Pagina 3
Sabina spune:
Iasmin, ai citit viata parintelui Seafim Rose?
El s-a convertit dupa ce a ascultat o cantata de Bach.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iasmin08 Nici un sfant nu s-a iubit. Pustnicii (care au iubire cat n-o sa avem noi doua impreuna o viata intreaga laolalta si adunat cu neamurile), isi pedepsesc trupul prin frig, foame, nesomn. |
am o problema de intelegere imensa cu afirmatia asta. nu pricep de ce sa te urasti sau sa-ti fi indiferent, in timp ce te schingiuiesti ca sa-i iubesti pe altii? cum ii iubesti pe altii ca pe tine insuti, asa cum tu mai inainte spuneai ca nu-ti faci singur rau, dar pustnicii isi fac rau...as putea sa inteleg ca pedepsesti patima, dar nu trupul. trupul nu are nici o vina, e tarana, o mana de oase si-un botz de carne cu legile lui fiziologice lasate de la Dumnezeu. suntem vinovati pentru cum functioneaza corpul care ni s-a dat? eu cred ca suntem vinovati de altele, nu ca avem un corp. de ce trebuie urat corpul, tu ziceai ca nu ne facem rau singuri. pustnicii de ce isi fac rau singuri?
pe bune daca nu ma intreb cat pot de serios daca Dumnezeu chiar ma vrea sa-mi dau cu biciusca peste ochi si sa stau nemancata si nedormita. nu ca n-as sta, ca sufar de insomnie si sunt la dieta, desigur nu din aceleasi motive ca pustnicii.
nu stiu mai, sunt in nebuloasa si mai mult. eu inteleg ca viata e pretioasa, e frumoasa, suntem lasati sa ne bucuram de ea si sa ne veselim, suntem promisi pentru bunastare si viata lunga si fericire vesnica. asa inteleg eu.
Sabina spune:
Arta este in mod cert o forma de Dumnezeire (nu o cale sigura pentru Mantuire, deoarece asa ceva nu exista...reteta pt Mantuire adica)
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina spune:
Nici mie nu mise pare ca-si pedespsesc trupul.
E cu totul altceva acolo. In momentul incare traiesti la asa intemnsitate ca pustinicii, ce ni se pare noua pedeapsa pentru trup, pt ei e doar o cale, pentru ca incercarile lor sunt mult mai grele decat nemacarea....
Cum mi-am alaptat copiii
conchita spune:
of, Iasmin, sa stii ca asa cum unii pot plange cu sange, altii pot scrie cu sange sau compune muzica din ficatii lor si picta cu venele si tot asa. mama ce ma doare cum vorbesti despre arta. :-))
pai sa-ti zic o poveste si are legatura cu veriga lipsa dinainte. cand adam si eva au fost alungati pe pamant, se facea ca ei erau oamenii primitivi, oamenii pesterii. si uitasera de unde venisera, si mirosul florilor, si glasul lui Dumnezeu. si cum stateau ei asa intr-o seara la focul in care ardea un picior de bizon, isi ridica ochii catre stele si se mira de unde vin si ce sunt licuricii aia sclipitori. dar bizonul? pe mama lui cine-a facut-o? si au luat un taciune stins, l-au lipit de peretele pesterii si s-au lasat ghidati de ritmul sangelui in vene, desenand scene de vanatoare de bizoni. aia e arta, amintirea despre Dumnezeu, vocea Lui in sangele nostru care ne mangaie ca mai avem o speranta de intelegere, de cunoastere, de dragoste si linistire a durerilor. aia e arta.
Iasmin08 spune:
Sabina, am tot respectul pentru tine dar imi pare rau ca nu sunt intru totul de acord cu tine.
Serafim Rose este numit de noi parinte, nu sfant.
Ce tie nu ti se pare (ca isi pedepsesc trupul) nu e adevarat.
Ei isi pedepsesc trupul tocmai ca sa nu ii duca in ispita....Sau cum zice parintele duhovnic ''nu pune lemne pe foc".
Nu stiu cat esti de familiara cu atitudinea monahilor, posturile lor aspre... Ei spun ca cu cat acorzi mai multa atentie trupului, cu atata tinzi sa iei in desconsiderare cele duhovnicesti. Cu cat pui trupul suveran peste viata ta, cu atata sufletul pierde.
Postul te ajuta enorm la rugaciune (doua aripi are omul catre cer: postul si rugaciunea), iar restul te ajuta sa te smeresti.
Iar smerenia dupa absolut toti sfintii parinti este cheia si lacata....drumului catre Dumnezeu.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
Sabina spune:
eu stiu ca nu este sfant, am vrut doar sa-ti arat ca arta duce la iubirea de Dumnezeu. Un exemplu minuscul e asta.
Cand creezi e o mare, mare semerenie si un mare mare chin. In acele momente.
E o jertfa permanenta.
Cum mi-am alaptat copiii
Iasmin08 spune:
Conchita, atunci cand ne rugam, spun sfintii parinti sa nu ni-L inchipuim pe Dumnezeu (ca imaginatia nu e buna si trebuie tinuta in frau).
Cat despre simturile noastre sunt considerate portile prin care intra ispita!! Auzul e una dintre porti. Si nu, muzica nu e mantuitoare, in tot cazul nu toata , ci o parte infima. Nu conteaza ce e si cum e. Muzica bizantina e una, muzica lumeasca altceva.
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iasmin08 Ei isi pedepsesc trupul tocmai ca sa nu ii duca in ispita....Sau cum zice parintele duhovnic ''nu pune lemne pe foc". Nu stiu cat esti de familiara cu atitudinea monahilor, posturile lor aspre... Ei spun ca cu cat acorzi mai multa atentie trupului, cu atata tinzi sa iei in desconsiderare cele duhovnicesti. Cu cat pui trupul suveran peste viata ta, cu atata sufletul pierde. |
iar mi se pare ca se bat cap in cap. pai mai putin timp pierd eu cu trupul ca il hranesc si-l spal si-l ingrijesc decat as petrece infometata si cu rani pe corp si vai steaua mea cazand de-a-n picioarelea de oboseala. tu stii ce halucinatii iti da foamea? ai experimentat vreodata fenomenul? eu, da, fortata de imprejurari. 3 saptamani de foame si o tona de viziuni si vedenii si aventuri in lumea macabra. de aceea nu inteleg. asta imi suna a sinucidere. trupul este ce este, ispita e in minte, aia trebuie educata. si inima lasata in grija lui Dumnezeu.
daca e sa fac scenarite, pustnicii trec prin alte misiuni in viata asta, au incercari asumate si in anumite scopuri. exemplul lor ar fi piatra de poticnire pentru de-astia neinsemnati ca mine cu misiunea de-a trai onest si curat si in dragoste de Dumnezeu.
Iasmin08 spune:
Sabina te rog sa delimitam ''creatia'' noastra, mai ales in arta, pentru ca un mare chin au si manelistii sa creeeze noi linii melodice de dat din buric si nu mantuiesc pe nimeni. Pune te rog frumos o limita intre una si alta.