Calendarul gradinarului vesel (12)
Raspunsuri - Pagina 28
valentinag spune:
Lali e superb la tine.Imi place gardul tau,super misto!
"La vita e bella"
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
xelanoimis spune:
Buna tuturor,
am nevoie de un sfat si m-am gandit ca aici este locul potivit pentru o intrebare. In gradina blocului avem un copacel de vreo 4-5 anisori, cam de 3-4 m inaltime, dar subtirel. Un vecin nesimtit a fost deranjat de el si i-a rupt crengile, asa ca am ramas cu un ciot cam de un metru. Dupa cum arata ruptura banuiesc ca s-a intins peste gard si a tras de craca pana s-a rupt. Imi vine sa plang de suparare, chiar nu inteleg cu ce deranja, nu era aproape de blocul vecin, si nu avea cum sa devina o problema nici daca mai crestea.
Vreau sa stiu daca mai pot face ceva pentu copacel, poate totusi nu moare si ii dau iar la primavara crengute. Ar trebui sa-i tai ciotul mai "frumos", eventual sa-l tratez cumva?
olympia spune:
Liviana, la multi ani pentru B!
Championul e un praf albastru care se amesteca in 10l de apa si se gaseste la fitosanitare, e doar "de contact" deci nu patrunde in sistemul plantei. Am inlocuit din rosii ca se palisera si din castraveti i-am scos aproape pe toti ca erau la fel, albiciosi si amarati. Pun acum din nou seminte direct in gradina. Cred ca a fost o boala favorizata de frigul si ploile trecute.
A rasarit din fasolea de la tine, dar unele cuiburi sunt mai amarate, cred ca unul din soiuri era mai iubitor de caldura si l-am pus prea devreme, dar nu mai stiu care, ma lamuresc cand creste...
Lali, e tare frumos la voi acolo!
Leloo, ma faci sa pun la prins puiuti de trandafiri cataratori si ti-i dau la toamna. Am alb-roz si rosii, de doua feluri, unul chiar de dulceata.
Xelanoimis, ce copacel era? Cred ca daca era arbust il poti lasa sa creasca asa tufa, cum da el din radacina, ca e si mai greu de rupt. numai sa nu-i toarne apa fiarta sau altceva la radacina, ca am auzit si de-astea.
Pene colorate... cate putin din toate!
album
gradina
Lali spune:
Fetelor tare multumesc de aprecieri mai als ca vin de la cunoscatoare. Eu am fost tare sceptica, mai ales ca la bloc nu prea aveam flori, dar incet, incet vad ca-mi dau drumul. In orice caz nu trece o zi fara sa stau vreo ora in gradina cu folos sau numai cu gandul de a ma bucura de fiecare frunzisoara si floricica noua. Mi-a inflorit murul, are niste flori de toata frumusetea, cu toate ca l-am plantat abia in week-end-ul trecut.
Am gasit un magazin bun si nou de plante, cu vanzatoare niste fete studente sau absolvente de horticultura cu care chiar ai cu cine sta de vorba. E la intrare in Baneasa Shopping City.
Leeloo, am vazut ca ai scris ca vrei o salcie. Eu am vazut la acel magazin niste salcii crete, sunt diferite putin de cele clasice, dar sunt tare frumoase. Eu doar le-am admirat, ca nu am loc din pacate de vreuna...
Fetelor, o intrebare: mi-am luat si seminte (mai tarzior ) sunt puse de vreo luna, au iesit plantute care au cam 5 cm inaltime si sunt tare firave. Cand trebuie sa le raresc si eventual replantez, ca le-am semanat in niste jardiniere micute ? E vorba de busuioc, cimbru, patrunjel, lamaita si flori de nu ma uita.
xelanoimis spune:
Nu stiu ce specie era, dar nu e arbust. De cand ne-am mutat acum 3 ani, l-am sapat si l-am mai udat cand era necesar asa ca inceput sa-i mearga bine si s-a inaltat frumos si zvelt, pe un ax principal si nu foarte stufos. Sa-i toarne apa ar fi probabil mai greu caci desi e in gradina blocului, terenul e proprietate privata comuna locatarilor din bloc si e inchis cu gard, iar copacelul nu e chiar lipit de acest gard si banuiesc ca nemernicul e din blocul(curtea) vecin(a). Oricum e foarte trist ca nu pot face nimic in acest sens, mai ales ca mai am niste tei pe langa gardul cu pricina, plantati de mine si care nu au apucat inca sa se inalte. Tare am senzatia ca nu o sa fie prima suparare de acest gen.
simali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui leeloo2004 Neata! Am reusit sa pun poze noi cu gradina - daca vreti sa le vedeti le gasiti de aici incolo! Simali - uite trandafirul caruia ii merge bine: http://home-and-garden.webshots.com/photo/2398786750050279906mVGbgA - chiar de dimineata am vazut ca bobocul sta sa se deschida deja, si uite si fratiorul lui cel nedezvoltat: http://home-and-garden.webshots.com/photo/2250684780050279906hzIPEj. Dupa cums e vede, frunzisoarele sunt verzi si ok (adica nu pleostite) nu pare bolnav, dar sunt foarte-foarte mici, nedezvoltate... Oare cum pot sa-l ajut? Acum am inceput sa-l ud o data pe saptamina cu ingrasamint pentru trandafiri, sa vedem daca da ceva rezultate...eu zic ca pamintul acolo e tare prost...dar astept si parerea ta! |
In primul an de la plantare trandafirii nu cresc cine stie ce pentru ca-si formeaza radacinile. Unele specii cresc mai mult altele mai putin. Chiar si la cele care cresc mai mult (la cataratori de exemplu) e indicat sa faci taieri la 30cm de sol si sa scrifici florile din primul an pentru a stimula formarea de noi tulpni si implicit formarea unei tufe frumoase si bogate in anii urmatori. Cei doi trandafiri ai tai nu par sa fie din aceeasi specie. Parca la cel mai putin dezvoltat frunzele au forma si culoare diferita.
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
emaaimee spune:
buna, de multa vreme nu am mai dat pe aici!
acum ca e destul de cald pt Irlanda, mi-au inflorit muulte flori. eu am 2 gradinite mici in fata casei, cos de rachita, suspendat la intrarea casei si curtea interioara. noutati: in fata casei am jardiniere la ferestra. si in pe terasa afara jardiniere suspendate de balustrada. in fata am mai cumparat inca 3 rododendroni,alti trandafiri mi-a inghetat yucca( au fost -15gr iarna asta, cea mai rece din '67 incoace)si am pus de jur imprejur in cerc gura leului, pansele, begonii, craite. mai am crini,niste bulboase pe care nu le-am avut in ro. tot in fata, mi-a murit cercelusul de la ger. mi-a inflorit in sfarsit liliacul mov&magnolia hortensia are bobocei, trandafirii cataratori la fel.
in curtea interioara am cateva plante de capsune cu capsunele verzi, patrunjel, ceapa& usturoi verde, pansele, begonii,echinacea alba&roz, maci californieni, clematis mov inflorita si inca alte 3 clematis, mur, jasmine alb, crini imperiali& pitici, 2 pui de mar, dalii, gladiole, lalele, rododendroni& trandafiri cataratori, iedera, sweat pea cataratoare si inca cateva am lapsus
din 4 copaci mari cati aveam in spate, unuia i s-a rupt varful si incepusera sa ii creasca crengile laterale, deja ajunse la prea voluminos in parti si deranja alti 2 copaci si cu regret l-am taiat. langa el am pus un mar.
ne tot chinuim cu gazonul, tuns, tratat, indesit si arata ok. trebuie sa dau cu solutie de melci& tratament de flori iar.
lali, poti sa le repici/replantezi in alte ghivecele mici. daca-s asa firave ia si tu vreo 3-4-5 plantute si pune-le intr-un ghivecel si tot asa, cand se fac un pic mai mari si mai zdravene le poti planta in pamant.
ALAPTATUL HELPLINE
de piticotu' uriash
m-am facut maricica
POVESTEA MINUNII
emaaimee spune:
si mai am si eu plante mici din seminte- pepiniera: panselute, tagetes, portulaca, caltunasi cataratori si tufa.
aaa si am si geranium rosii si climbing in gradina.
ALAPTATUL HELPLINE
de piticotu' uriash
m-am facut maricica
POVESTEA MINUNII
leeloo2004 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui simali
In primul an de la plantare trandafirii nu cresc cine stie ce pentru ca-si formeaza radacinile. Unele specii cresc mai mult altele mai putin. Chiar si la cele care cresc mai mult (la cataratori de exemplu) e indicat sa faci taieri la 30cm de sol si sa scrifici florile din primul an pentru a stimula formarea de noi tulpni si implicit formarea unei tufe frumoase si bogate in anii urmatori. Cei doi trandafiri ai tai nu par sa fie din aceeasi specie. Parca la cel mai putin dezvoltat frunzele au forma si culoare diferita. "Calea de mijloc este calea ZEN" Alice |
Ce sa zic, pe ambalaj scria ca sunt acelasi soi, dar stiu si eu ce au pus aia inauntru...erau din aia cu radacina ambalata in rumegus. Zici sa sacrific florile...dar imi e mila si drag de el, cred ca totusi am sa-l las sa infloreasca sa ma bucur si eu de florile lui! Cu celalalt mai vad eu ce si cum...
Olympia - daca ai cum sa prinzi puiutii, ii primesc cu bucurie!!!
Lali - multumesc de info - am sa incerc si eu sa vad ce au la acel magazin!
xelanoimis (mama ce nickname ai... ce inseamna?) - nu ai o poza cu pomul de dinainte sa fie rupt - sau acum cu el, daca mai are frunze? poate ne putem da seama ce tip/specie e...
Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
Lali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui emaaimee lali, poti sa le repici/replantezi in alte ghivecele mici. daca-s asa firave ia si tu vreo 3-4-5 plantute si pune-le intr-un ghivecel si tot asa, cand se fac un pic mai mari si mai zdravene le poti planta in pamant. ALAPTATUL HELPLINE de piticotu' uriash m-am facut maricica POVESTEA MINUNII |
Merci, asta cred ca e solutia ca sunt prea firave pentru pamant direct !