intrevederea cu viitoarea invatatoare
Dragele mele,
A sosit timpul sa fim scolari din toamna.
Ne-am inscris si as vrea sa le cunosc pe cele 2 doamne invatatoare care vor avea clasa I.
Dar, nu prea stiu ce si cum sa le intreb.
Adica eu le-as intreba direct, ca la inchizitoriu:
- dati multe teme?
- lucrati mult in clasa?
- pe ce va bazati in evaluarea copiilor?
- ii lasati afara/ incurajati miscarea?
- doriti o clasa de olimpici?
etc
Cred ca s-ar speria daca as incepe cu asmenea intrebari.
dati-mi si mie idei, voi cum ati procedat la aceste intalniri, si poate la sfarsitul subiectului, putem selecta un set de intrebari universal valabile pentru astfel de situatii.
Merci!
eu
, cu
(DPN 20.08.2010), andi
(24.06.2003) si tati
Raspunsuri
eusunteuasa spune:
Buna!
cred ca intrebarea a2a ar fi luata din start ca o jignire. Ca mamica iti inteleg temerile
Eu as incerca sa aflu mai multe despre doamnele invatatoare de la actuali sau fosti elevi, parintii acestora...o plimbare pe langa scoala timp de cateva zile si o intrebare gen;,,Ati auzit de d-na inv...cum este.etc si pui intrebarile tale
sau cand se termina orele as fi prin preajma si as intreba un parinte cu un copilas de mana
mi se pare cea mai buna sursa
Face to face cu invatatoarea, i-as povesti un pic despre copilul meu si abia apoi as intreba-o daca programa pentru clasa I este aglomerata astfel incat copilasii sa nu mai aiba timp de joaca si doar de lectii (as afla astfel daca le da teme multe sau nu ;)), apoi discutia si-ar urma mersul ''firesc'' despre importanta miscarii
Si pentru ca te intereseaza la fel de mult si partea de evaluare,o poti ruga sa-ti spuna din experienta dumneaei cum percep copiii calificativele la inceput de clasa 1, daca le constientizeaza..si asa din ce spune d-na, iti dai seama de ce tien cont in evaluare. Oricum,in evaluare, acordarea calificativelor se face pe baza unor descriptori de performanta, elaborati in concordanta cu standardele curriculare ale fiecarei clase.
Subiectivitatea, insa, exista pretutindeni.
Eu as mai intreba-o pe d-na daca incearca sa le faca celor mici si o educatie alimentara. Aici, suntem tare deficitari si ar fi bine ca un dascal care observa ca un copilas are la pachet salam sau semi-preparate,sucuri ''naturale'' sa aiba o discutie cu parintii respectivi si poate ii va convinge ca e mai sanatos un mar, o felie de branza, chiar si cascaval peste care poate sa puna 2-3 feliute de rosii...etc
Nu de alta,dar copiii imita totul si mereu parca e mai bun pachetelul colegului,chiar daca nu e prea sanatos,asa e?
M-ar mai interesa ce activitati extrascolare vizeaza in clasa 1, eu le-as da o mare importanta.
daca esti de parere ca pot fi de ajutor,ma mai gandesc..deocamdata atat mi-a trecut prin minte
Bafta multa!
pitzinuca spune:
multumesc pentru raspuns, voi tine cont de el.
eu
, cu
(DPN 27.08.2010), andi
si tati
_
traduceri si asistenta
"Fericirea nu are valoare daca nu e impartasita."
Miriluta spune:
Noi nu am intrebat-o nimic pe invatatoare pt ca ne-a prezentat ea singura
. Am cunoscut-o cu 1 saptamana inainte de inceperea anului scolar cand s-a organizat prima sedinta cu parintii. Ne-a expus in ce consta planul ei, ce fel de activitati va face cu copiii, pe ce materii pune accent, ce se intampla cu copiii care se descurca mai bine la o anumita materie si ca atare se plictisesc la ora respectiva, cum vor fi ajutati copiii care au unele dificultati, cat timp ar trebui sa aloce copii pt teme (ideea era ca nu trebuie stresati copiii. Daca vedem ca nu mai poate si nu da inainte, lasam teme neterminata si asa isi poate da si ea seama care copiii fac fata si la ce volum de teme). Restul problemelor le-am clarificat pe parcurs atunci cand a fost nevoie.
pitzinuca spune:
miriluta - banui ca ce povestesti se intampla in Germania...
multumesc pentru raspuns.
eu
, cu
(DPN 27.08.2010), andi
si tati
_
traduceri si asistenta
"Fericirea nu are valoare daca nu e impartasita."
Gabi_K spune:
subscriu... si eu as intreba parintii de clasa a 4-a. Exact aceste intrebari. Daca le intrebi pe invatatoare, s-ar putea sa nu primesti raspunsuri reale.
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
www.dropshots.com/kincses3#" target="_blank">poze noi www.dropshots.com/kincses4#" target="_blank">poze si mai noi
www.dropshots.com/kincses5#" target="_blank">poze cele mai noi
Povestea nasterii: Lili si Robert
Miriluta spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui pitzinuca miriluta - banui ca ce povestesti se intampla in Germania... multumesc pentru raspuns. eu , cu (DPN 27.08.2010), andi si tati _ traduceri si asistenta "Fericirea nu are valoare daca nu e impartasita." |
pitzinuca da e in germania. Insa nu vad nici o diferenta: si tu ai aceleasi temeri si griji ca si mine, si copilul tau e la fel de speriat ca si al meu
- care e strategia cu copiii
- pe ce se pune accent
- ce se intampla cu copiii care au dificultati sau cei care sunt foarte buni la o materie
Mie mie se par niste intrebari de bun simt, in definitiv e vorba de copilul tau si nu vad de ce s-ar supara, dimpotriva. Mie nu mi se par intrebari care ar pune la indoiala calificarea sau competenta invatatoarei ci intrebari prin care un parinte isi doreste sa afle cum vor decurge lucrurile pt copilul sau, indiferent de tara.

sorana spune:
Eu as zice sa o lasi intai sa zica ea. E posibil ca la o parte din intrebari sa-ti raspunda fara sa le fi pus.
Am si eu o intrebare pentru tine - la chestia aia cu "ii lasati afara" care e raspunsul corect? Pentru ca in cazul meu raspunsul corect e "nu, in nici un caz" :)). Si asa, in clasa, se alearga si se lovesc, daca ii mai lasa si afara cu cei de-a 8-a .... plus alergatul pe scari sus-jos ... mai bine nu. Iese de la scoala la 12 pana seara are tot timpul sa stea afara sub supraveghere :).
As mai intreba la ce concursuri merg si daca merg dintr-a I-a. (Aici e bine sa nu fie prea multe dar sa fie totusi).
La partea cu evaluarea as nuanta intrebarea - adica as intreba cam cate teste dau pe semestru, cate note la fiecare materie, cum se obtin celelalte note, etc (ex. fi-mea are 9 note la romana pe semestru si sunt ceva gen 6 in teste, 1 la citit, 1 e medie a dictarilor din semestru si 1 e medie a iesirilor la tabla din semestru).
Ar mai trebui sa intrebi ce fac la optional.
De dorit o "clasa de olimpici" probabil oricine isi doreste dar nu va avea. E imposibil (parerea mea) sa ai 25 din 25 cu rezultate bune la olimpiade. Dar tu mai ai pana acolo, primele olimpiade sunt in cls IV-a.
Important este sa "fie persoana potrivita pentru copilul tau" si asta e la feelingul tau si al copilului. Mi se pare mai important sa vezi reactiile ei si ale copilului la intalnirea dintre ei decat cati olimpici va avea (sau nu) clasa ...
Si ce zicea Gabi K - vezi ce pareri au parintii de la cls a IV-a.
Dar pe mine asta nu m-a ajutat pentru ca ambele invatatoare aveau parte de pareri bune de la parinti :)
Sorana si Monica (7 ani)
Miriluta spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui sorana As mai intreba la ce concursuri merg si daca merg dintr-a I-a. (Aici e bine sa nu fie prea multe dar sa fie totusi). La partea cu evaluarea as nuanta intrebarea - adica as intreba cam cate teste dau pe semestru, cate note la fiecare materie, cum se obtin celelalte note, etc (ex. fi-mea are 9 note la romana pe semestru si sunt ceva gen 6 in teste, 1 la citit, 1 e medie a dictarilor din semestru si 1 e medie a iesirilor la tabla din semestru). Ar mai trebui sa intrebi ce fac la optional. De dorit o "clasa de olimpici" probabil oricine isi doreste dar nu va avea. E imposibil (parerea mea) sa ai 25 din 25 cu rezultate bune la olimpiade. Dar tu mai ai pana acolo, primele olimpiade sunt in cls IV-a. Sorana si Monica (7 ani) |
Off-topic
Sorana vorbesti serios cu notele? Atatea note in clasa I? Eu nu am idee cum mai e scoala in Romania, de asta intreb.
Fie-mea tocmai e in clasa I si aici nu se dau note pana in clasa a IVa (nici sistemul asta nu mi se pare bun
dar altu' nu avem ). Cat despre materii, fac mate, germana, ceva asemanator cu lucrul-manual, muzica (toti copiii fac fluier) un fel de biologie usoara (animale cunoscute - ce mananca, cum si unde traiesc...chestii simple) sport si cam atat.Astia de la scoala sunt pe spate de cate stie fie-mea (deh, antrenament est-european
Cristina_C spune:
Miriluta, in Landul unde stam noi (Bayern) se pun note din semestrul al 2-lea al clasei a 2-a. In clasa a 4-a, pe diploma se trec notele la 3 materii si, in functie de media lor, copilul primeste recomandarea pentru urmatoarea scoala, care poate fi una din trei. La noi se si schimba invatatoarea din clasa a 3-a, deci prima nu esi ultima.
sorana spune:
Miriluta in actuala lege a invatatamantului se precizeaza ca numarul minim de note pe semestru = nr. de ore pe saptamana + 1
Daca au 8 ore de romana trebuie sa aiba 9 note. La sport 3 note (au 2 ore) iar la desen 2 note (au 1 ora).
Sorana si Monica (7 ani)