Cu ce sa inlocuiesc pesmetul la gomboti?
Raspunsuri - Pagina 2
mihaela_s spune:
La noi papanasii se numesc gomboti de branza . Turos gombocz.
Si galustele cu prune se numesc gomboti cu prune. Cum zice ML.
Foarte buna ideea cu maruntitul painii in sac .
Pofta buna!
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
ML spune:
Atunci pe prune le cheama Szilvás ? Sau sunt "fructe"? (asa cel putin traduc in engleza "plum dumplings", deci cu prune)
P.S. Eu tot pe forum am auzit primasi data de gomboti, asa ca am trecut in titlu sa stie lumile ce caut.
Uite asa Mihaela, care-s cu branza? Sunt diferiti de papanasi? Dulci sau sarati?
Take joy! (poze)
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ML Crista, buna ideea! Ma gandeam sa incerc cu ciocanul , |
Nu, cu sticla-i cel mai bine.
Gomboti le zice in Ardeal...tare ma mai amuzam de mama, cand ne intreba daca vrem gomboti...in Bucuresti nu stie nimeni ce-s aia si nici multa lume n-am auzit ca face.
Imi ploua in gura...
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
mihaela_s spune:
La prune le spune szilva. szilvas inseamna cu prune . Turo este branza de vaci iar turos inseamna cu(de) branza.
Papanasii sunt dulci. Mama punea zahar, eu nu pun ca nu ne plac tare dulci. Se pune zahar cand se mananca, peste ei "impesmetati" sau mai nou noi ii mancam cu dulceata. Da, gombotii(ambii si cu prune si papanasii) sunt ardelenesti, preluati din bucataria ungureasca.
Eu gatesc des gomboti si de unii si de altii...reteta de papanasi o am de la mama(o fac dupa ochi si simt "la mana" asa ca nu va pot spune cantitati ) iar cea de gomboti cu prune de la matusa(mama nu face). Unguroaice amandoua.
edit ca acum am vazut intrebarea...gombotii cu(de) branza sunt papanasii.
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
mihaela_s spune:
Ah da si papanasii mei, gombotii adica sunt fierti. Din aceia prajtiti nu stiu sa fac, in schimb mancam in studentie in Cluj la cantina din cei prajiti cu sos dulce de smantana ...era desertul preferat. Ii primeam de obicei la masa de seara, sambata....
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
ML spune:
Pana la urma a mers, nu cu sticla, nu cu ciocanul, cu sucitorul, Rufus.
L-am terminat in robot, se facuse destul de marunt incat sa nu dezmembreze aparatul. , Crista.
Multumesc, Mihaela, interesante detaliile. Mi-a ramas pesmet, cat de curand am sa dau o tura cu Turos gombocz, acum ca stiu cum le zice , tot fierti, ca ai tai . Ia uite cum ajungi sa oftezi dupa mancarea de cantina!
Take joy! (poze)
crista-s spune:
Rufus ai dreptate ca in Bucuresti nu e cunoscut numele de gomboti dar galuste cu prune DA si e chiar mincare nationala :-) zau .. eu chiar nu cunosc pe nimeni la Bucuresti care sa nu fi mincat galuste cu prune ( din aluat de cartof fiert, fierte cu pruna la mijloc sau iarna cu marmelada/magiun de prune si apoi tavalite in pesmet prajit cu zahar si scortisoara ) . La noi acasa se mai faceau si fara prune, suluri mici de aluat de cartofi, fierte si apoi tavalite in pesmet si ce numeau putzishoare .. cind nu avea mama chef de facut aluat fierbea niste macaroane din alea lungi si groase din cutia de carton daca le mai tineti minte, pe care le rupea cu mina si le trecea apoi prin pesmetul dulce ... mincai de te spargeai :-)
Ml si eu am furat de la tine ideea sa sparg nucile in punga desi le sparg cu spargatorul/clestele de nuci ( deci nu ar trebui sa sara ) nu cu ciocanul, mie imi sar cojile in toate partile si le gasesc pe dupa mobila mereu :-)
ML spune:
Asa, in punga, cu clestele am spart si eu alunele. Bunica nu avea, vezi, pe atunci, cleste. Si nici alune. Nici robot ori mixer. Nah, am cam uitat de unde am plecat, lasai telul la coclit .
Take joy! (poze)
principe spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ML Atunci pe prune le cheama Szilvás ? Sau sunt "fructe"? (asa cel putin traduc in engleza "plum dumplings", deci cu prune) P.S. Eu tot pe forum am auzit primasi data de gomboti, asa ca am trecut in titlu sa stie lumile ce caut. Uite asa Mihaela, care-s cu branza? Sunt diferiti de papanasi? Dulci sau sarati? Take joy! (poze) |
In Aardeal silvoita ai zice la gemul de prune,deci posibil ca szilvas sa insemne pruna.
dar coltunasii moldovenesti,cei cu dulceata si apoi tavaliti prin pesmet,n-ati manca?...ce bunatate
daca amesteci pesmetul cu nuca macinata si zahar...sau nuca de cocos ,ies si mai buni,ies gomboti exotici.
aaaa, si ca sa fie mai usor de facut si si mai gustosi ,inlocuieste gemul de prune sau pruna cu pruna uscata.
ML spune:
Principe, as manca si coltunasi cu dulceata, da' nu le stiu reteta.
Data viitoare am sa amestec pesmetul si cu nuca. Prune uscate nu pun ca sunt toate cu conservant cele de pe piata.
Mihaela, mi-ai facut pofta cu papanasii! Am gasit o reteta in engleza, nu din ochi (mi-e mai usor astfel), papanasi unguresti cu capsuni in mijloc.
Ce vroiam sa te intreb... spune sa pun... "grits" in compozitie. Acum nu stiu daca a tradus gresit, dar grits este malai pe aici, ai auzit de papanasi cu malai? Parca se punea tot gris ca la cei cu prune (sau semolina care tot un fel de gris cred ca este...)... Oricum, prefer sa pun malai sau din nou, quinoa (faina) in loc de gris/semolina. Oare merge?
Inca ceva... imi fac cu ochiul si capsunile, capsuni am, se va tine compozitia legata la fierbere si cu capsuna acolo?
Aici sunt turogombocii (imi place ca spune sa bati albusul si sa-l amesteci usor in compozitie. Nu cred ca am procedat asa in trecut. Am emotiuni si cu branza ca o fac in casa (quark) si nu stiu daca se lasa legata, fiarta si maltratata ):
http://puszta.com/eng/hungary/cikk/epres_turogomboc
Take joy! (poze)