Cu ce sa inlocuiesc pesmetul la gomboti?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Ml quark-ul ar tb sa nu iti dea batai de cap daca il lasi la scurs bine de tot inainte, eu una as face asa : mai intii strivesti bine quark-ul facut in casa cu furculita sau chiar il mixezi putin cu mixerul normal, apoi crema de brinza pe care o obtii o pui frumos intr-o sita cu o bucata de tifon in ea si o lasi toata noaptea la scurs ( in frigider ). In felul asta esti sigura ca a iesit tot lichidul in exces.

ca fapt divers sa stii ca se pot face galuste si din malai numai ca nu am mai auzit sa fie umplute cu fructe sau dulceata ci numai servite cu sos sau linga carne, ciuperci ... tehnica e urmatoare : mai intii faci mamaliga pe care o lasi sa se raceasca apoi o farimitezi cu furculita sau in robot, adaugi oua, brinza si putina faina (poti pune faina de orez ) ca sa lege mai bine .. faci galustele pe care le fierbi in apa fierbinte cu sare pina cind se ridica la suprafata.
Din malai, cu conditia sa fie macinat fin ca o faina, se pot face multe prajiturele, biscuiti.
uite o reteta ( off topic ca nu e galusca fiarta ci o briosa coapta )
http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2009/09/tortine-di-polenta-e-fichi-con.html
1,5litri lapte
450gr malai super fin ca o faina
400gr smochine taiate cubulete
60gr di unt
bicarbonat
sare
glazura:
ciocolata amara
apa
saram putin laptele, varsam smchinele tocate in lapte, untul inmuiat ( topit) si malaiul trecut prin sita . Amestecam cu o lingura bine de tot si adaugam un praf de bicarbonat ( asa cum am pune sare in mincare ... cit iei cu degetele) si amestecam bine.
Lasam compozitia obtinuta sa se odihneasca 20 minute.upa care o varsam in forme mici ca de muffins/briose de silicon sau in tavi speciale unse cu unt si presarate cu faina (se pot presara cu aceesi faina de malai fin sau cu faina de orez .. pt cei cu intoleranta la gluten)
coacem briosele in cuptorul deja incalzit la 18o°C cca 30min dac faci o tava de prajitura sau 15-20min daca ai decis sa le coci in forme de muffins ( portii mici).
Cind sunt gata se scot din tava si se lasa la racit.
Intre timp se topeste ciocolata la bain marie cu putina apa si cind e luchida o lasam intii sa se raceasca putin si apoi o turnam peste briose .
lasam sa se raceasca bine inainte de a le servi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Hmmm, greu raspuns ML, eu am facut mereu cu gris, din acela de al nostru. Aici se gaseste si nu am probleme. Stiu ca mama a cumparat si in USA, sora mea locuieste acolo si cand mama e la ea, ii face supa cu galuste de gris si papanasi :). Nu stiu insa cum se numeste...Daca doresti, o intreb...ca e acum acolo si precis ca a cumparat iar sa ii gateasca surorii mele :).

Reteta mea de papanasi e simpla de tot. Si eu fac branza acasa, aici nu gasesc(a mai fost un subiect al tau legat de asta parca), dar o fac din lapte si kefir rusesc. Nu are chiar gustul branzei din Ro, dar e OK. Cu aceeasi branza fac si branzoici.
Mie imi iese cam o jumatate de kg de branza la care adaug 2 oua si gris, putina smantana lichida. Nu stiu de ce, aici trebuie sa adaug gris mai mult(desi scurg tare bine branza) dar pun atata pana consistenta amestecului imi permite sa fac bilele de branza, sa se "tina" cum se spune. Incerc unul in apa clocotita si daca nu se imprastie(am patit asta, i-am pus pe toti si s-au imprastiat, n-a ramas unul intreg , am aruncat totul) ii pun si pe restul. Ii fierb 2-3 minute(pana se ridica la suprafata) si apoi ii mai las in apa in care au fiert inca 10 minute, ii scurg si ii tavalesc in pesmet prajit. Eu fac des, cam o data pe saptamana, de cina.
Reteta ta suna apetisant, sa ne spui cum a iesit....

La reteta cu prune, eu nu folosesc gris ci faina alba. In astea cu branza insa nu merge...
Semolina vad ca e ceva mai mare decat grisul nostru, dar parca mai bine as incerca cu asta decat cu grits(desi vad in fotografii ca e alba...o fi ceva amidon de porumb?). Ce adaugi in compozitie trebuie sa fie mai dur, nu fin ca faina...amidonul nu e bun. Eu am incercat cu amidon sau cu faina pe motive de criza de gris(nu am avut acasa) si au iesit compacte, nu pufoase. Daca stii care e diferenta intre galustele de gris si galustele de faina...cam asta era diferenta si intre papanasi.
Acuma pentru reteta aceea cu capsuni e posibil sa fie nevoie de faina sau amidon, arata ca o coca...papanasii mei de branza sunt destul de moi, nu poti pune nimic in interior. Eu nu am auzit niciodata de papanasi fierti umpluti...sunt tare curioasa cum ies.
Uite o reteta(e ca si cum fac eu, ca si compozitie) ca sa compari:
http://www.e-retete.ro/retete/papanasi-fierti
Si reteta de gomboti cu prune cum o fac si eu:
http://www.e-retete.ro/retete/gomboti-cu-prune

fii alaturi de Mihaita


vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Ce interesanta reteta crista-s!

ML, am mai googlait putin si am gasit retete unguresti de turos gomboc. Cum inteleg ce scrie, am vazut ca in retetele lor se pune si gris si faina...cam in cantitati egale. Cum spuneam, eu am incercat si nu mi-a placut ce am obtinut. O fi chestie de obisnuinta, mama nu punea faina niciodata si eu asa stiu papanasii, fara faina
Apoi am mai gasit o www.epicurious.com/recipes/food/printerfriendly/Central-European-Cheese-Dumplings-233357?printFormat=3x5" target="_blank">reteta unde scrie un alt fel de faina...oare seamana mai mult cu grisul nostru? Acea matza meal...

fii alaturi de Mihaita


vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Tot io . Traducerea grisului sudez(manna gryn) in engleza imi da semolina.

fii alaturi de Mihaita


vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Mihaela ma bucur ca iti place reteta sper sa ii placa si dragei noastre Ml. Eu n.am facut reteta asta dar o cunosc pe proprietara blogului si stiu ca e om serios. Malaiul insa e musai sa fie unul foarte fin aici exista unul special se numeste fioretto si se gaseste in general prin veneto caci acolo sunt traditionale aceste dulciuri din malai ( biscuiti si checuri) sau prin magazinele bio.Eventual citesti pe punga de obicei scrie dc e si pentru dulciuri si cit de macinat este .
In italiana grisul se numeste semolina si stiu sigur ca si in america se numeste la fel sa verificati insa pe punga ca e pentru galuste (gnocchi ) si nu cel pentru facut paste in casa (care e de fapt faina de griu dur si care in italiana s-ar traduce cu semola di grano duro ).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adinag spune:

ML, in Austria e plin de gomboti, eu ii tiam de la mama de acasa sub denumire de "cnedle", acum stiu si de ce (in germana: Knoedel). In Austria se fac frecvent cu capsuni, insa cel mai mult imi plac cei cu caise .

Pofta buna!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Crista, mi-a placut blogul cu briosele iar reteta este interesanta. Poate sa o incerc candva, desi smochinele le gasesti gata mucegaite (din cauza pretului ridicat nu se cumpara) iar malaiul fin este destul de rau, cu gust amar (de obicei luam din cel mare pentru mamaliga, f. bun, aproape ca cel al bunicilor). Oh, Crista despre ce minuni vorbesti tu! Tare proaste sunt multe produse pe aici (cel putin in zona mea), uneori si cele cu pret ridicat/organice.
Multumesc pt. branza, asa am facut, abia acum am scos-o din tifon, pare scursa bine.

Cred ca grisul (poate fin??!!) este "cream of wheat", dar, cumva si semolina (de fapt pe cous-cous la ingrediente scrie semolina; in trecut am pus cous-cous , acum imi amintesc, au iesit cam tepeni), dar oricum nu-l vreau ca are gluten.
Asa ca tot malai am sa pun sau quinoa... Ei, smantana lichida nu am in casa, doar lapte dulce si iaurt... sa vad ce iese... Multumesc si pentru retete, Mihaela, am gasit ceva interesant la ultima:

"Central European Cheese Dumplings (continued)
Omit the onion and substitute 1/2 to 3/4 cup fine-grind yellow cornmeal for the semolina"

Matza meal sa fie oare matzo meal? Ha, ha, cate denumiri nebune!

Mihaela, da, am mai vorbit despre branza facuta in casa la "Quark", dar nu mai tineam minte ca si tu o faci, nu cumperi. Chiar, cum iti iese a ta la gust? Eu pun exclusiv lapte batut, parca as incerca cu lapte dulce si kefir, cum spui (in speranta ca va fi un pic mai dulceaga, "quarkul" meu iese cam acrisor).

Adina, tu vorbesti despre cei cu branza sau cu aluat de cartofi?



Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Da, matza este matzo , are la baza faina alba...:

http://en.wikipedia.org/wiki/Matzo

Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Macrina spune:

Ml, nu gasesti aici gris? PE site-urile europene gaseti din ala romanesc
Mama, ce de retete.. sigur am nimerit rau aici.. , e pentru slabanoage, nu ca mine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

ML malaiul dc il gasesti amarui inseamna ca e vechi sau ca n.a fost pastrat bine asa stiu eu .. naspa .. dar daca ai lua din cel macinat mai mare si l-ai baga la robot (risnita de cafea ar fi cea mai potrivita) sa il macini mai bine ? apoi il treci prin sita ?? in loc de smochine cred ca merg si stafidele sau alte fructe uscate de tine.

cream of wheat tb sa fie gris fin e ideal dar e cu glutine deci degeaba vorbim aici :-)

Mergi la inceput