Plange dupa 2 luni de gradinita
Buna ziua,
Sunt foarte ingrijorata!
Fetita mea are 3 ani si de pe 25 ianuarie merge la gradinita. La inceput a fost foarte fericita, mergea acolo cu mare bucurie. Nu a plans nici un moment (era si pregatita dinainte, in sensul ca ii spuneam mereu ce frumos este la gradi si ce frumos va fi cand ea va creste mare si va merge la gradinita).
Toate bune si frumoase timp de 2 luni.
Acum doua saptamani insa am trezit-o dimineata sa mergem la gradi si a spus ca ea nu vrea. Am imbracat-o totusi si am dus-o, iar acolo a avut loc prima criza infioratoare de plans.
Asta se intampla intr-o vineri. A doua zi - sambata - am mers la o zi de nastere tot cu copii de la gradinita. La un momenta dat ma cheama animatoarea si-mi spune ca ea plange. Intr-adevar, statea pe un scaun si plangea. A stat numai cu mine la petrecerea aceea, a refuzat sa stea cu ceilalti copii.
Apoi a urmat vacanta - timp in care i-am mai amintit din cand in cand ca este in vacanta si apoi iar va merge la gradinita.
Azi dimineata iar a spus ca nu vrea la gradi, am dus-o totusi si scena cu plansul s-a repetat.
Ea nu spune nimic cand o intreb. Directoarea gradinitei imi spune ca asa se mai intampla cateodata, ca nu plang de la inceput dar cand incep sa se plictiseasca de gradi incep sa faca mofturi (desi eu imi dau seama ca la ea nu e un moft, ci suferinta reala). Educatoarea imi spune sa stau linistita ca totul este ok. Azi mi-au spus ca asa fac copiii dupa vacanta... dar la fetita mea a inceput plansul inainte de vacanta.
Aveti idee ce ar putea fi? Ati avut astfel de probleme?
Sunt foarte ingrijorata... de maine incep serviciul (pana acum am stat acasa) si voiam chiar sa o las la program lung de acum... iar ea nu-l mai suporta nici pe cel scurt.
Raluca, mama Nectariei, 30.03.2007
http://www.drepturile-gravidelor.ro
Raspunsuri
Luciana84 spune:
Salut Ramiha,
Poate fetitza ta s-a certat cu vreun copilas de pe-acolo, sau poate cineva a agresat-o. Mai incearca sa vorbesti cu ea, poate iti va explica de ce nu-i place la gradi. Un copil de varsta ei ar trebui sa se distreze la gradinita, pentru ca e inconjurat de alti copii si pentru ca fac diverse activitati cu totii. Fetitza mea are 2 ani, si sta de aprox. o luna acasa cu mine, si vreau sa-ti zic ca se plictiseste de moarte, nu-i mai convine nici o jucarie. Ii lipseste gradinita si iesirile in aer liber cu copiii.
Urmareste-ti fetitza mai indeaproape, si cu putin noroc, poate ti se va destainui. Daca va continua sa planga cu atata fervoare, incearca sa schimbi gradinita.
Mult succes!
natalia_nica spune:
Sigur i s-a intamplat ceva la gradi... Poate ceva ce nici macar n-a observat nimeni, un cuvant de la colegi/educatoare/ingrijitoare, a impins-o cineva, a bruscat-o etc. Si noi am patit la fel si atat m-am tot consultat cu educatoare/ingrijitoare si cu Denis pana am aflat: facuse de cateva ori pisu in pat la somn, copiii observasera, iar un coleg il necajea ca face pisu pe el. Si asa n-a mai vrut la gradi, tot cu plans de sarea camasa de pe el... Am rezolvat in timp. Adica i-am explicat si eu si educatoarele ca nu-i nimic daca mai face in pat, ca se intampla, i-am spus ca daca il mai necajeste cineva sa-i spuna : 'Quiet' (ii place lui chestia asta din Pinocchio ), un timp nu l-am mai culcat la gradi, iar de ceva timp ne-am revenit la normal.
Poate fetitei tale nu-i place ceva sau cineva e la gradi... Dar nu cred ca vei afla de la ea, la varsta asta nu spun ce-i supara. Spunea cineva ca s-ar putea afla jucand roluri, adica tu te faci ca esti educatoarea si ca sunteti la gradi, si asa poate iti dai seama ce-o supara. La mine, sincer, n-a mers... Poate la voi functioneaza. Eu, dupa cum ti-am scris, am vorbit cu toata lumea pe la gradi,mi-a mai spus si Denis cate ceva intamplator, pana am aflat.
ramiha spune:
Fetelor, multumesc mult de raspunsuri! Sunt chiar disperata, pentru ca maine trebuie sa incep si eu in sfarsit lucrul dupa 3 ani de stat acasa cu ea, totul parea ca merge bine si a aparut chestia asta chiar acum...
Si eu cred ca a suparat-o o fetita. Imi tot spunea ca fetita respectiva ii spune "Tu nu esti prietena mea!" (am auzit-o si eu spunand asta), ca le spune celorlalti copii sa nu se mai joace cu ea, ca ii ia jucariile si o exclude de la joaca. Intr-o zi chiar a avut bomboane si a dat tuturor copiilor, numai ei nu a vrut sa-i dea. Parea ca nu pune la suflet, dar probabil ca la un moment dat a intrecut masura de nu mai vrea fetita mea sa mearga la gradinita.
Acum pun alta problema: cum ar trebui sa procedez eu ca parinte in situatia asta?.
Am vb cu educatoarea in ideea de a intelege impreuna care este cauza problemei si a lua masuri, dar ea imi tot spune ca nu este nici o problema, sa nu-mi fac griji ca totul merge bine, ca nu a mai plans dupa ce am plecat etc. Raspunde de parca i-as face observatie, desi nu asta e intentia mea (dimpotriva, o apreciez mult pt ce face cu copiii, iar fetita mea o iubeste foarte mult). Dar eu stiu ca nu este totul ok: copilul refuza sa vorbeasca de gradinita, refuza sa se imbrace, plange cand ajunge acolo, iar fetita aceea ii face zile fripte in continuare. Ce sa fac?
Copilului cum sa-i vorbesc, cum sa-i explic, cum sa o invat sa se poarte?
Orice sfat este mai mult decat binevenit!
CorinaDani spune:
raluca, dar fetita ta cat de mult constientizeaza si accepta faptul ca tu vei incepe din nou serviciul ? i-ai spus, i-ai explicat deja acest lucru ?
poate ca si acest detaliu i-a influentat comportamentul, pe langa posibilele probleme de la gradi, cu fetita respectiva...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
natalia_nica spune:
Eu, ca mama cu copilul ranit, in asemenea situatie, as invata-o sa contraatace (verbal, nu fizic, bineinteles). Stiu ca suna rautacios, dar asta e! Copilul meu nu trebuie sa suporte umilinte de la nimeni, chiar daca e vorba despre alt copil. La Denis a functionat (cum am scris mai inainte, spune 'Quiet' copiilor care-l necajesc, apoi ii ignora). Poate gresesc, poate nu, nu stiu. Eu asa am ales sa procedez...
ramiha spune:
CorinaDani, nu am suflat un cuvant despre serviciu, stiu ca ar avea reactia descrisa de tine, asa ca mai bine sa nu stie. Oricum pentru ea e tot una daca vin sa o iau de acasa sau de la servici :)
natalia_nica, ai dreptate. Pe fetita mea am invatat-o mereu ca e bine sa vorbeasca frumos, sa dea si altora din ce are, sa-si imparta jucariile etc si si-a insusit foarte bine calitatile astea. Dar de acum o vom invata mai bataioasa.
anya spune:
Copiii mei nu au plans in primele zile de gradinita. Dupa vre-o doua saptamani au inteles cam care e treaba si i-a apucat plansul. Cel mare a miorlait vre-o 2 luni. Cel mic dupa o luna de mieunat a ramas sa planga osaptamana da, una nu - dupa cum se schimba tura educatoarelor. Era clar - pe una din ele nu o placea de loc (de fapt nici-un copil nu o placea si cam toti protestau la tura ei). Culmea e ca nu le facea ceva anume, dar ei au simtit-o - inainte sa stie cum o cheama, ii ziceau "Doamna care nu iubeste copiii". Cu timpul am rezolvat si a fost inlocuita.
In cazul tau, cred ca ar trebui sa faci cateva "sapaturi" sa vezi de ce plange. Faptul ca nu a vrut nici la petrecere sa stea cu copiii ma face sa cred ca ar fi niste copii de vina. Poate au ras de ea sau au necajit-o....
ramiha spune:
Anya, directoarea gradinitei unde merge fetita mea mi-a spus de la inceput ca unii copii incep mofturile dupa 1-2 saptamani, cand se prind ei ca nu e mare smecherie gradinita. Dar fetita mea a fost super incantata 2 luni. Dupa care s-a intamplat ceva.
La petrecerea unde a plans a fost si fetita care o necajeste. Nectaria (fetita mea) tot voia sa se joace cu ea (ea crede ca sunt prietene), pe cand cealalta fetita o ignora total sau ii spunea "Nu ma joc cu tine, nu esti prietena mea".
Cu cat ma gandesc mai mult si pun lucrurile cap la cap, cu atat imi devine mai evident ca fetita respectiva este cauza.
Ramane intrebarea: CUM SA PROCEDEZ?
lilib72 spune:
ramiha, incearca sa vorbesti cu mama copilei respective, explica-i problema si poate ca ea v-a reusi sa schimbe atitudinea fetitei sale.
bafta
lili@domnisorica daria
hobby
mina spune:
Salut!
Raluca, asa cum au zis si fetele, se intampla ca dupa o perioada de "acomodare" cand toate li se par noi si frumoase la gradi, copiii sa-si dea seama ca ... e pe bune, adica ei chiar trebuie sa stea acolo zilnic...si sa nu le prea convina. Asta ar fi una.
Aceeasi problema "cutare nu mai e prietena mea" am avut-o si noi. De fapt si acum (desi am schimbat gradinita si toate-s muuuult mai bune si mai frumoase) se intampla sa mai sufere cumplit cate 2-3 zile ca nu stiu ce fetita nu-i mai e prietena. Eu am tot incercat sa il fac sa inteleaga ca el poate fi prieten cu toti copiii, ca nu e vorba de o relatie de exclusivitate, ca daca unul dintre ei il tine la distanta are si alti colegi/prieteni cu care sa se joace, ca asa se mai intampla uneori, o prietenie se raceste pur si simplu pentru ca cei doi prieteni incep sa aibe alte preocupari, etc etc.
Pe de alta parte, tine-o tot asa cu dialogul cu fetita, fara sa pui presiune, pentru ca ei au un sistem destul de ... ciudat as zice eu vis a vis de ce ii deranjeaza la gradi.
Matei plangacea destul de mult cand eram la fosta gradinita si incet incet am aflat si cauzele: De exemplu, a inceput sa pape foarte putin fara vreun motiv aparent. Dupa indelungi cercetari abile si discutii cu ingrijitoarea, am realizat ca inapetenta lui era provocata de faptul ca a vomitat o data in timpul mesei si a fost atat de rusinat incat i-a fost teama sa nu se mai intample. Mai mult decat atat, abia dupa vreun an dupa ce am plecat de la respectiva gradinita, a recunoscut ca lui nu-i mai placea mancarea fiindca doamna-l batea la cap sa pape si-l boscorodea ca nu papa de ajuns. Si la el e clar, daca insisti sa manance, i s-a taiat apetitul. Off the record, numai in clipa in care am inteles ca nu trebuie sa insist deloc cu mancarea, am reusit sa-l aduc la normal.
O alta cauza a miorlaielilor era ca ... se plictisea. Pur si simplu nu-l mai atragea nimic din ce se facea acolo.
Asadar, pot fi multe cauze, nu neaparat grave, dar pe care le descoperi cu multa rabdare.
Succes
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
www.tocanadecuvinte.blogspot.com" target="_blank">TocanaDeCuvinte
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it