Ati emigra in alta tara? (5)
Raspunsuri - Pagina 8
ocebine spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui buflea
Pai eu nu contest asta si nimeni nu vrea sa-ti demonstreze contrariul. Tie poate sa-ti fie bine oriunde, asta nu depinde de preturi, depinde de o gramada de alti factori (venitul tau in locul respectiv, atmosfera, oamenii, familia aproape ...etc). Discutia de fata o luase pe panta comparatiei preturilor si se comparau merele dulci ale New York-ului cu perele acre ale Bucurestiului ca sa iasa strugurii amari in Romania. Si sincer, vroiam sa-ti salvez ceva dolari sa nu cumva sa crezi ca trebuie sa dai sutele la teatru...stiu ce inseama sa cumperi inmultit cu 4. Anamaria "With sufficient thrust, pigs fly." |
[/quote]
D-aia am inceput postarea mea cu "off-topic"...
Nici mie nu-mi plac comparatiile fortate (de ambele parti).
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Adina Iulia Un bilet la teatrul la TNB: tocmai ce spusesem ca valoareaza ceva in jur de 7-10 EUR (in sensul ca e cam 30 RON, maxim 40 RON, biletele de la Nottara sunt ceva mai ieftine) |
Deci ca regula generala, un spectacol in Romania costa de cel putin 10 ori mai putin decat un spectacol din America ... cu toleranta de rigoare.
Ramona J spune:
Nu am spus ca atita costa o gradinita in Queens. Alexandru a fost la gradinita asta si m-a costat vreo $3000 anul. Nu stiu cum e cu programul prelungit, nu m-a interesat. Am vazut acolo un pret de $675.
Aici ma costa $230, probabil ca de asta te-ai incurcat cind m-ai citat.
Deci programul academic costa $325, in Romania costa 1250 RON, tocmai am cautat si am transformat, e vorba de $408.
Deci la $230 pe care-i dau acum e chilipir curat, mai ales ca sint foarte incintata de gradi asta. Dupa ce Ruxij a pus "down" NJ de atitea ori, uite ca o laud pe teacher de la gradi, ca-i mutata de acolo.
Adina, eu mai degraba as plati $90 pentru Beligan decit pentru Lion King. Aici e chestie de alegere personala, ca n-as da $300 pentru o pereche de pantofi de exemplu, mai degraba as iesi la un restaurant bun.
Edit: ia sa vezi cum imi sar in cap iubitoarele de Jimmy Choo!
kariguld spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui allinta
Asta este o diferenta ?! Eu nu am fost niciodata agresata, nici macar pe strada. Si locuiesc in zona ultra-centrala. Hoti, criminali si violatori sunt peste tot in lume. Eu la altceva faceam referire, dar daca va este greu sa comunicati cu mine, eu ma retrag. allinta A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect. Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni. |
allinta, hai ca-ti spun eu cum este in germania.
la fel cum spunea balerrina, de orice hartie ai nevoie, suni si intrebi, te duci si rezolvi pe loc, sau unde trebuie asteptat se trimite raspuns prin posta. fara amanare, veniti maine, poimaine, la anul si la multi ani!
daca cumperi un produs, orice fel, de la banala mancare pana la produse de lux le poti returna fara nici un fel de probleme, vanzatorii nu comenteaza, nu te iau la intrebari nesfarsite, iti dau banii pe loc isi cer eventual si scuze si-ti spun cu un zambet larg ca te mai asteapta la ei. o fi fals zambetul si exersat la scoala, ce conteaza daca tu te simti tratat omeneste!
la scoala copii sunt tratati cu respect de profesori. ai mei copii au un diriginte, un tip super ca om, discuta absolut orice cu copii, iar copii se simt liberi si-l intreaba orice fara ca el sa se acreasca.
daca copilul nu ajunge la scoala pana la 8 si 20 si jumate, scoala te suna acasa sa intrebe daca au plecat copii spre scoala. daca tu confirmi plecarea lor, atunci intra in scena politia....si invers, daca nu ajung de la scoala la timpul stiut de tine ca parinte, tu suni scoala si scenariul se repeta. daca in caz se intampla ceva, agresiuni intre copii (ca se intampla, sunt inevitabile) scoala ia masuri severe se anunta si politia dupa caz, nu se lasa totul asa pe urechea stanga.
peste tot pe unde mergi, la autoritati, la banca, la medic, etc esti tratat cu respect, ti se vb frumos, nu esti trimis de la ana la caiafa.
si ex pot continua.
Bazar general pe DC
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
M-am nascut pentru succes!
Llaura spune:
Sa dau si eu un exemplu: barbatu-meu lucreaza aici pt compania pt care a lucrat si in Ro. Aceeasi companie, aceeasi pozitie, aceeasi persoana fara nici un training aici nimic, raport salar Ca:Ro = 18-15:1 (15 daca calculam beneficiile din Ro gen masina, calc, tlf care mie una mi se par penibile). Cam asa e in tenis
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramona J Nu am spus ca atita costa o gradinita in Queens. Alexandru a fost la gradinita asta si m-a costat vreo $3000 anul. Nu stiu cum e cu programul prelungit, nu m-a interesat. Am vazut acolo un pret de $675. Aici ma costa $230, probabil ca de asta te-ai incurcat cind m-ai citat. Deci programul academic costa $325, in Romania costa 1250 RON, tocmai am cautat si am transformat, e vorba de $408. |
Nu m-am incurcat deloc. Ambele sesiuni sunt academice la gradinita specificata de tine. Ba mai mult, au si pauza intre ele de o jumatate de ora.
Ce am sesizat eu este ca tu ai dat o informatie trunchiata - ai spus ca tu ai platit 250/luna (adica 3000/an) fara sa spui ca asta se intampla acum 8 ani, 3 zile pe saptamana, timp de 3 ore.
Acum avand toate datele complete, poate vine cineva din Romania sa spuna cat costa o gradinita in Bucuresti, in aceleasi conditii.
Evident ca asta nu face Romania mai superioara Americii, dar cu siguranta este mai ieftina.
monicutza_bb spune:
citat din mesajul lui allinta
Asta este o diferenta ?! Eu nu am fost niciodata agresata, nici macar pe strada. Si locuiesc in zona ultra-centrala. Hoti, criminali si violatori sunt peste tot in lume. Eu la altceva faceam referire, dar daca va este greu sa comunicati cu mine, eu ma retrag. allinta A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect. Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni. |
Pentru mine siguranta personala si a familiei face o mare diferenta in alegerea unui loc pentru a trai si a-mi creste copii.
Daca tu nu ai fost niciodata agresata, nu inseamna ca toata lumea a avut norocul tau.
Am locuit 27 de ani in centrul Bucurestiului, in Piata Rosetti. Nu ma imbracam provocator, nici macar nu aveam cine stie ce fund sau tzatze, dar mi s-a intamplat (nu o data, de nenumarate ori) sa fiu urmarita pe strada in drum spre casa, sa mi se bage mana intre picioara chiar la intrarea in bloc (imi aduc aminte ca ieri, ce sentiment nasol am avut, m-am simtit violata propriu-zis. Ma intorceam de la servici pe la 7 seara, imbracata cu o fusta pencil, lunga peste genunchi, cu camasuta si sacou, nimic sexi sau provocator sau vulgar... si totusi am fost pipaita in locuri intime fara nici o nerusinare).
Mi s-a taiat geanta de 2 ori in autobuz, pt ca vorbeam la mobil care era mai rar pe vremea aia (nici macar nu era al meu personal, era primit de la servici).
Era sa fiu batuta (eu si inca o prietena) de "faimoasa" Nikita in Romana, iesind de la KFC, ca i s-a parut ca s-a uitat prietena mea nu-stiu-cum la ea
Si mai sunt muuuulte, doar ca incerc sa imi reprim amintirile neplacute, sa pastrez doar ce este frumos in Romania.
Intradevar hoti, criminali si violatori sunt peste tot in lume, doar ca in alte locuri/tari cetateanul se poate baza mai mult pe politie si pe celelalte persoane din jur pentru ajutor decar in Romania (parere personala, bazata pe experientele din perioada de acum 5 ani, inainte de a pleca).
Mie nu imi este greu sa comunic, credeam ca si miere tot asta a facut cu exemplul cu geanta, dar daca tu vrei sa vorbim doar despre ceva anume, atunci hai sa deschidem un subiect separat: Functionarii si serviciile publice in alte tari, sau mai stiu eu, ce te intereseaza pe tine.
Ce pot eu sa iti spun din experienta jobului actual cu vama US si cel precedent din Romania tot cu vama (Romana de data asta), cu toate ca birocratie exista peste tot, diferenta este enorma. Exceptand spaga care trebuia data invariabil la fiecare transport, sau cand cunostinta de la vama si-a schimbat jobul si firma a ramas in pom, cu camion plin in vama o saptamana pana a gasit alta cunostinta, tona de acte (majoritatea "infrumusetate", ca era tare greu sa fie 100% pe bune mereu), ce mai... durere mare. Aici este mult simplificat, totul este corect 100% si culmea suntem si crezuti pe cuvant (nici o data nu a existat control pe camion, poate si datorita "marfii" mai exclusive transportate), 2-3 formulare bine stiute de toata lumea care trebuiesc trimise brokerului si gata! Si am inteles ca dupa 9/11 US a inasprit regulamentul pentru importuri (nici nu vreau sa imi imaginez ce usor era inainte de tragicul eveniment).
Ce altceva te mai intereseaza? in masura experientei mele raspund cu draga inima.
miereamara spune:
Si pentru mine siguranta personala ocupa loc fruntas, de aceea am dat exemplul respectiv, chiar daca a fost formulat mai in gluma.
Pe langa chestia cu geanta furata, mai am alte patanii, una chiar cu "celebra" Nikita (haha, in timp ce imi atentionam o amica sa nu care cumva sa o supere pe N. m-am impiedicat si am calcat-o pe picior)
Alt exemplu: in Bucuresti mi se furau scrisorile din cutia postala (eram in perioada in care aplicam la universitatile americane si persoane "binevoitoare" pur si simplu imi luau plicurile din cutie (plicurile fiind mai mari, ieseau cumva din cutia postala). Aici ma asteapata la usa pachetele comandata de pe diverse site-uri, nu se atinge nimeni de ele.
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank">Baby Gator
balerrina spune:
Despre teatru ...
Eu am fost si ma duc cu mare placere la teatru si in Romania si in SUA. Fiecare are farmecul lui si le apreciez pe amandoua. Costurile mi s-au foarte mici in Romania, si mai mari in SUA. In SUA in general merg la teatru in Chicago. Si in Romania insa preturile variaza in functie de cine suporta cheltuielile. TNB este in mare parte sponsorizat de stat, de aceea pretul pe care il dai nu e de fapt pretul spectacolului. Am vazut de exemplu Don Quijote a lui Puric si biletul a fost vreo 5 euro, era undeva mai sus, insa s-a vazut foarte bine. La SteppenWolf in Chicago de exemplu, biletele merg de pe la 30 pana pe la 60 in functie de ora spectacolului, costul montarii si cat a fost sponsorizata montarea.
Am avut ocazia sa vad pe bani (putini spun eu) spectacole de foarte buna calitate in SUA, dar nu in orasele mari, ci in centre universitare. In SUA, toti de la Lady Gaga (apropos si ea a cantat la mine la scoala si biletele au fost mai mult decat acceptabile), trupe de balet, teatru, etc merg in turneu ... Am vazut de exemplu un one man show cu Robbin Williams care a fost exceptional. Biletul meu a fost $75 insa erau si de $40.
-- C.
Ramona J spune:
citat din mesajul lui buflea
Nu m-am incurcat deloc. Ambele sesiuni sunt academice la gradinita specificata de tine. Ba mai mult, au si pauza intre ele de o jumatate de ora. Ce am sesizat eu este ca tu ai dat o informatie trunchiata - ai spus ca tu ai platit 250/luna (adica 3000/an) fara sa spui ca asta se intampla acum 8 ani, 3 zile pe saptamana, timp de 3 ore. Acum avand toate datele complete, poate vine cineva din Romania sa spuna cat costa o gradinita in Bucuresti, in aceleasi conditii. Evident ca asta nu face Romania mai superioara Americii, dar cu siguranta este mai ieftina. |
Pai tot atunci (in anul urmator) am platit mai mult pentru o gradinita nasoala din Romania.
Oricum o intorci, din punctul meu de vedere NY e net superior chiar daca e sa ma coste $5 mai mult in fiecare luna.
Oricum, cind a fost sa aleg intre US si RO n-a fost din motive financiare in cazul meu.