Ati emigra in alta tara? (5)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Eu aveam un website de unde cumparam bilete ieftine pe Broadway. Am vazut o piesa cu Mary Louise Parker si nu cred ca a fost mai mult de $20-$25 biletul, ba mi l-a si adus un curier.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui iulianm
No, no, no. Texasul e Oltenia Americii (asta aporopos de bancuri, scuze Ramona). Altfel,

In ce sens?

Si care ar fi "Moldova Americii" ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren

Citat:
citat din mesajul lui iulianm
No, no, no. Texasul e Oltenia Americii (asta aporopos de bancuri, scuze Ramona). Altfel,

In ce sens?

Si care ar fi "Moldova Americii" ?

Al bancurilor.

De Moldova nu ma leg, din printzip.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Paula2003, parerea mea este ca acea cunostinta exagereaza un pic. O fi bine in Canada (Guestus, si zau ca e bine, si mie nu mi-e frica de ala moale, ca ai mei au facut si aici si acolo, asa ca vom sta doua luni la vara in Romania, eu si copiii), dar nici chiar asa. Dupa sase luni doar de Canada, cu un avans frumusel si servici de la inceput, probabil cu o istorie de credit, chiar daca micuta, buna... se poate sa iei credit pentru casa... si probabil sa mergi o saptamina in Caraibe. Dar repet, daca ai servici de la inceput si daca ai ceva bani adunati prin alte parti... Nu mai credeti si voi chiar tot ce vi se pune, ca va amariti sufletul degeaba.

Eu repet, nu inteleg incrincenarea nici cind vine dinspre Romania, nici cind se indreapta spre Romania. Eu am incetat sa fac comparatii intre Romania si Canada cam din al doilea an de Canada... sotul meu inca le mai face. Nu ajungi nicaieri comparind pentru ca, in general, nu se compara ceea ce trebuie. Si nici nu incurajez comparatiile cind ma duc in Romania, unde, de altfel ma duc cu placere, inca e 'acasa'... chiar daca tot 'acasa' e si aici si ar fi oriunde as locui o perioada mai mare de timp, impreuna cu familia si ne-ar fi bine.

Romania e speciala pentru noi, e tara noastra de pina la 32 de ani cu tot ce s-a intimplat in viata noastra pina atunci, bine sau rau. A ramas tara din care am venit si dupa ce am plecat si asa va ramine toata viata. Nu vreau si nu pot sa schimb asta. Oameni sint peste tot, si acolo si aici, dar si neoameni sint peste tot. Parinti buni si cu interes fata de copiii adusi pe lume sint peste tot, dar si parinti indiferenti.

Am intervenit la un moment dat la acest subiect pentru ca se intelegea ca in Romania nu poti face oameni din copii (excludem cazurile in care exista conditii mai bune de dezvoltare a unui copil, daca ai posibilitatea si puterea sa o faci, atunci te duci acolo unde e mai bine pentru copilul tau, viata lui este mai importanta decit orice bucata de pamint si numele pe care il poarta) si in alte parti da. Noi sintem patru surori, cele mari au copiii mari si deja oameni, care o duc destul de binisor, fara prea multa descucareala tipic romaneasca, adica sint oameni decenti si atit. Cind am citit ce s-a scris, m-am gindit la mine si la sora mea mai mica. Da, a suferit enorm datorita suferintei sotului ei, mort nu de mult timp de cancer in git si a problemelor intimpinate datorita acestei boli atunci cind a inceput sa se confrunte cu sistemul de sanatate romanesc... Dar, in afara de aceasta, ea este genul de roman care nu pleaca... punct. Are doua fete, le creste acum singura si de citiva ani tot singura se descurca cu ele. Si le creste bine si frumos, poate cu unele lipsuri materiale, dar nu le lipseste nimic sa devina oameni. Si eu si ea facem acelasi lucru, crestem copii... greu la amindoua, noua pentru ca asa am ales noi, putea fi mai usor, ei pentru ca nu are incotro... Dar toti cei cinci copii, ai mei si ai ei au aceleasi sanse de a ajunge oameni, numai ca mie, personal, imi este un pic mai usor sa o fac aici decit as fi facut-o acolo.

E un exemplu personal, al unei familii de romani impartita si aici si acolo... dar ca ea exista mii in Romania si pina la proba contrarie inca mai cred ca oameni poti sa cresti peste tot in lume, iar gres poti sa dai tot la fel. Conditiile materiale si sociale sint doar niste accesorii, care ajuta parintii sa le fie mai usor, dar rezultatul nu-l garanteaza nimeni nici atunci cind sint asa cum ar trebui sa fie, nici cind nu sint. Cumva... acest rezultat este aleatoriu, ca sa nu merg pina acolo si sa spun ca tine de intimplare chiar.

Pentru noi, motivul principal al plecarii a fost exact acesta: sa ne fie un pic mai usor sa traim, sa ne crestem copiii, sa mai facem si alte lucruri in afara de a munci 12 ore pe zi pentru a ne plati chiria si intretinerea. Dar nu toti romanii erau in situatia noastra, nici atunci, cu atit mai putin acum.

Si am mai plecat ca ne eliberam de un anumit stres zilnic, care nu exista la aceeasi intensitate aici. Adica exista si coruptie, exista si lucruri neplacute la fel ca si in Romania, poate chiar la un nivel inalt, dar acest lucru nu impiedica patura medie de a duce o viata decenta, scoasa de sub influenta permanenta si suparatoare a acestor lucruri. Da, mai afli ca a mai picat unul sau altul, mai dai peste o in intimplare din care copiii tai nu au multe lucruri bune de invatat, dar sint rare si izolate, nu zilnice ca in Romania.

Insa, eu ii inteleg pe romanii care locuiesc in Romania, mai ales in orasele mari, cu o viata sociala activa, cu functii de raspundere, ca nu-si dau seama de acest lucru... normal este ceea ce traiesti, nu ceea ce ai dori tu sau altii sa existe. Noua ne-a luat ceva timp dupa ce am venit aici sa ne dam seama de acest lucru, de faptul ca depuneam eforturi sa facem fata cotidianului din Romania fara a altera prea mult fiinta noastra si interiorul ei... si ca, ajunsi aici, nemaifiind asaltati de cotidianul cunoscut si agasant intr-o masura destul de mare zic eu, ci de un altul, mult mai linistit si lipsit de stres, locul pe care il ocupau eforturile noastre de a face fata la ceea ce se intimpla in permanenta in jurul nostru, zi de zi, pe toate planurile, a fost luat treptat de altfel de eforturi, de preocupari mult mai placute si categoric mult mai constructive si folositoare.

Cu alte cuvinte, lipsa acelui stres cotidian romanesc a dus la evitatea consumarii inutile de energie si utilizarea acesteia pentru cu totul si cu totul alte lucruri, mai importante in viata noastra.

Dar in rest, in afara de aceste lucruri importante, dar nu chiar atit de importante incit sa-ti fie imposibil sa traiesti intr-un loc sub soare... consider ca am cam tot ce-mi trebuie sa fiu om si sa cresc oameni (sau sa dau gres!) si aici si in Romania si, probabil, in multe alte locuri din lume, ca nu pot sa spun ca peste tot in lume. Locul este doar o chestiune de alegere personala si, poate, va fi si la noi, ca la multi membri care au scris aici, si una profesionala peste ceva vreme.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/nelia#date/2009-03-30/13:05:37" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Uite niste preturi si in afara NY. La noi, la Opera: intre $60 si $200/spectacol (si avem sezon scurt, doua luni numai).
Am fost in februarie la Riverdance (voiam sa-l revad inainte de a se retrage), si am platit $120 biletul. Prima oara, in NY, am gasit bilete in fata teatrului (de la un politist!), parca $80 am dat. Nu mai stiu cu cit se vindeau la casa. Asta prin 2000-02.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Nu ma las ...
Vorbim de cazuri particulare in America si le comparam cu cazuri generale din Romania si sigur ca iese ca America e mai ieftina ca Romania, New Yorkul este mai ieftin ca Bucurestiul
Daca vrei sa te duci la teatru pe Broadway, la o piesa populara care nu inseamna ca e neaparat buna, atunci un bilet pleaca de la $90. In Bucurest nu stiu cat este ... sa spuna cineva de acolo. Si vorbesc de un spectacol care ruleaza zilnic pe Broadway nu de Madonna care cand a cantat la Madison SG a avut bilet minim $250, la balcon, in fundul salii. Au fost bilete si de $1000 la Madonna.
Daca vrei sa iei bilete mai ieftine la un show pe Broadway te duci la TKTS in Time Square si vezi ce a ramas nevandut pe ziua respectiva.

Nu inteleg de ce vorbim de tot felul de reduceri, cupoane, cluburi particulare la care apartinem sau nu ...etc. Astea sunt cazuri particulare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Daca-i pe asa eu prefer sa vad o piesa la TNB decit pe Broadway. Dar pe cind stau sa compar sint putine chestii care sa incline balanta spre Romania.
Asa ca din punctul meu de vedere comparatia cu biletele la teatru oricum pica. Oricum, nu vad de ce sa dai $90 daca se poate cu mai putin... Eu sint "frugal", recunosc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Buflea, zau ca nu sint cazuri particulare...localnicii stiu sa plateasca mai putin. Turistii platesc pret intreg pe Broadway...sorry

Anamaria

"With sufficient thrust, pigs fly."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Sigur ca e bine de gasit preturi cat mai bune, poate si in Romania sunt astfel de oportunitati acum ... nu stiu. Dar pentru comparatie nu putem alege cazurile particulare, apartenenta la un club, o intamplare norocoasa sau un politist care vindea bilete in fata teatrului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Eu stau aici...aici caut pret ieftin. Nu vad de ce as plati mai mult (ca un turist) cind pot avea in MOD NORMAL (nu particular) posibilitatea de a plati putin.
Asa cum nu ma duc sa maninc (ca localnic) la Planet Hollywood in Times Square si sa dau $20 pe un burger!

Anamaria

"With sufficient thrust, pigs fly."

Mergi la inceput