Ati emigra in alta tara? (5)

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Fetele din vest, USA, Canada, Australia voi aveti bone si menajere permanente? Cunoasteti multi din jurul vostru care au asa ceva?E in Ro o moda ori chiar o necesitate? De fapt ce inseamna in Ro asta? Un standard de viata, daca nu ai e o jena ori cum e? Eu chiar nu stiu. Nemtoaicele din jurul meu, femei cu copii (mai mari de trei ani cind sunt de gradi) si job nu au decit maxim un ajutor o data pe saptamina la curatenie, eventual f putini au pair la copii.Mi-a ramas in minte ceva de la un anumit subiect, cunascatoarele stiu la ce ma refer, chiar nu vreau sa aduc in discutie persoana pt ca o simpatizez, dar sincer am fost f mirata. Ea acasa, el cu afaceri dar in datorii, dar totusi platesc si bona si sofer cu toate ca e un efort.E asta un caz izolat ori ceva frecvent?Pe aceeasi treapta cu mercedes in fata si fara bani de benzina, ori ultimii bani, vindut si sufletul la banci pt cea mai mare casa, etc etc?Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo www.youtube.com/watch?v=ULmPKIoDDDA&feature=related" target="_blank">pe tarimul nostru de vis.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren

Ce e asa de greu de inteles si acceptat ca, in ce priveste dotarile materiale, vestul este cu cateva ordine de marime deasupra Romaniei?

Uite, asta nu inteleg nici eu.

Intii, ca-i ridicol sa te-apuci sa compari SUA cu Romania, de parca n-am sti pe ce lume traim, context istoric si geopolitic & stuff.
Da' sa compari SUA din 2010 cu Romania anilor '90, cum deja se intimpla pe scara larga, (ca de-atunci dateaza mare parte din amintiri, vad), deja mi se pare culmea.
Bine ca nu comparati SUA cu cnezatul lui Litovoi.

Sfatul cu:
Citat:
sincer, eu cred ca nu ai fost informata, poate o vizita n-ar strica, ti-ar pieri o groaza de stereotipii create fata de america.
e extrem de actual si invers.

Pina la urma, concluzia topicului va fi ca o viata care nu este traita intr-o tara bogata practic nu merita traita.
Probabil ca tibetanii (care s-au amuzat de spaimele mele legate de o calatorie in Himalaya exact cum m-am amuzat eu de spaimele unora fata de o calatorie in Romania), la o asemenea concluzie deja ne-ar privi cu compasiune maxima, pentru extrem de limitata noastra putere de intelegere a realitatii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

Eu am ajutor la curatenie o data la doua saptamani. Aici in Houston cel putin am multi cunoscuti care au ajutor la curatenie o data la doua saptamani sau o data sau de doua ori pe saptamana. Cu ajutor permanent nu stiu personal pe nimeni - exista in SUA, dar nu asa mult ca in alte parti; costurile in general sunt ridicate la bona si menajera permanenta, mai ales daca vrei o bona/menajera "profesionista"; si apoi e si parte din cultura sa fii self-sufficient si sa strangi dupa tine.

Prin alte parti din lume unde am mai locuit eu e foarte obisnuit sa ai menajera si bona permanenta (America Latina, parti mai dezvoltate din Asia - in America Latina inegalitatea in societate fiind in general f. mare, e ieftin sa-ti iei ajutor permanent, si e si parte din cultura mult mai mult decat in SUA; chiar multe menajere/bone in familii bogate au propriile lor menajere/bone; in partile mai dezvoltate din Asia cu indice mai redus de inegalitate, erau la inaintare.. bonele filipineze ).

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui iileana

Citat:

Da' sa compari SUA din 2010 cu Romania anilor '90, cum deja se intimpla pe scara larga, (ca de-atunci dateaza mare parte din amintiri, vad), deja mi se pare culmea.
Bine ca nu comparati SUA cu cnezatul lui Litovoi.

Sfatul cu:[quote]sincer, eu cred ca nu ai fost informata, poate o vizita n-ar strica, ti-ar pieri o groaza de stereotipii create fata de america.
e extrem de actual si invers.

www.trilulilu.ro/bright/566e0d1c4a9b15" target="_blank">see details

Eu iti dau dreptate la partea cu decalajul de ani, insa adaug ca mi se pare la fel de ridicola critica celor care vorbesc de US si Canada din carti, filme, Oprah, google, impresiile rudelor apropiate sau mai putin apropiate, ori a vecinei de la trei care are o verisoara a carei sora are un cumnat ce a plecat in US/Canada , sau numai au schimbat avionul in Raleigh sau mai stiu eu pe unde. Nici ca turist macar nu poti sa-ti faci o parere despre viata de zi cu zi, respectiv sistem, dintr-o alta tara.

Asa. Acum partea a doua, cu sfatul de a revizita Ro. Eu am revizitat dupa zece ani de stat aici. Impresia mea, bazata pe experienta mea de acum citiva ani, a fost ca lucrurile au alunecat in jos. Nu am sa descriu ce am avut de tras, am sa listez numai cu cine am avut eu treaba in cele noua zile (care au inclus o simbata si o duminica) de stat in Ro: spital, morga, medico-legale, stare civila, procuratura, politie, CEC, Casa de Pensii, notar. M-au frecat ca pe hotii de cai. Si era un frig de -25C, ma tot trimiteau de la Ana la Caiafa si invers, asa...cale de vreo sase-sapte statii de tramvai, ca tot "uitau" ca imi mai trebuie un document. Asta dupa ce ma interesasem de ce acte e nevoie, dar lista continua sa creasca, parca era aluat de cozonac pus la dospit. In plus erau in circulatie ambele tipuri de bani, vechi si noi, un haloimas total. In afara de Procuratura, restul toti au fost ne-oameni, pe mine m-a izbit lipsa de omenie/compasiune, agresivitatea mai ales in combinatie cu incompetenta, atitudinea de "legea sunt/o fac eu" si badarania.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

nu am bona, din motiv evident, Andrei e adolescent.
Din cate stiu de la sezatoare, nu cred ca vreuna din fete are menajera permanenta, ci doar cineva care vine de 2 -3 ori pe saptamana si face o curatenie mai amanuntita.
Eu nu am menajera, inca nu imi permit

Citat:
citat din mesajul lui vikinga

Fetele din vest, USA, Canada, Australia voi aveti bone si menajere permanente? Cunoasteti multi din jurul vostru care au asa ceva?
E in Ro o moda ori chiar o necesitate?
De fapt ce inseamna in Ro asta? Un standard de viata, daca nu ai e o jena ori cum e? Eu chiar nu stiu. Nemtoaicele din jurul meu, femei cu copii (mai mari de trei ani cind sunt de gradi) si job nu au decit maxim un ajutor o data pe saptamina la curatenie, eventual f putini au pair la copii.
Mi-a ramas in minte ceva de la un anumit subiect, cunascatoarele stiu la ce ma refer, chiar nu vreau sa aduc in discutie persoana pt ca o simpatizez, dar sincer am fost f mirata. Ea acasa, el cu afaceri dar in datorii, dar totusi platesc si bona si sofer cu toate ca e un efort.
E asta un caz izolat ori ceva frecvent?
Pe aceeasi treapta cu mercedes in fata si fara bani de benzina, ori ultimii bani, vindut si sufletul la banci pt cea mai mare casa, etc etc?

Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo www.youtube.com/watch?v=ULmPKIoDDDA&feature=related" target="_blank">pe tarimul nostru de vis.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Eu aici nu am auzit pe nimeni sa aiba menajera. Ori au si nu se lauda(de fapt ei nu se lauda cu nimic...) ori nu au. Pe aici sunt firme care vin la curatenie, nu stiu sa fie femei asa la negru...
Dar in Ro aveam si eu . O femeie care venea 2 zile pe saptamana si imi facea curat, calca haine...asta ca sa avem noi timp in we(cand era program de curatenie) sa mergem in excursii. Nu era scump si femeia facea treaba buna. Nu stiu daca e o moda sau chiar o necesitate...aici de ex. nu simt necesitatea asta. Nu avem unde merge asa des ca in Ro, am colindat deja insula in lung si in lat , iar din doua zile libere(in Ro lucram uneori si sambetele) gasim timp si pentru curatenie. Plus ca am copii mari acum, ajuta la curatenie si ele.

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui iulianm
cine am avut eu treaba in cele noua zile (care au inclus o simbata si o duminica) de stat in

Asta pare chiar logic ...

Imi pare rau pentru experienta ta foarte neplacuta. Dar cred ca ileana se referea la un cadru si mai general. Si sunt convins ca lucrurile se schimba, numai nu stiu in ce fel. E deja alta generatie...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Iarasi impartasiti impresii, culese in urma cu cativa ani.

Nu mi s-a intamplat ca un functionar al statului sa fie badaran, in schimb, vanzatoarele sunt groaznice.
Langa locuinta mea este un mini-market, care dupa ce a concediat vanzatoarele si stau la vanzare doar patronii si familia, vanzarile au crescut atat de mult, incat au adus produse noi si au investit in ghivece imense de flori pt decor. Fostele vanzatoare, se strambau la clienti, de parca erau musafiri nepoftiti si au mai si furat din incasari.
Asta este un caz singular, altele nu cunosc.

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui iulianm
cine am avut eu treaba in cele noua zile (care au inclus o simbata si o duminica) de stat in

Asta pare chiar logic ...

Imi pare rau pentru experienta to faorte neplacuta. Dar cred ca ileana se referea la un cadru si mai general.

Am vrut sa spun nelucratoare, ca acolo simbata nu se lucreaza (astia de aveam eu treaba cu ei), da' a iesit ca giga. Nu-i bai. Eu in timpul liber imi tin mintea cit pot in repaus, sa se linisteasca .

Eu m-am referit la partea temporala, asta s-a intimplat la departare destula de '90. Concluzia mea a fost ca in domeniul serviciilor treaba s-a dus in jos destul de rau. fata de ce-am tras eu cu autoritatile, fumul de tigara (ca is alergica si-i prezent in Ro de cum te dai jos din avion pina te urci inapoi, ori poate era prezent?), vinzatoarea de la Piine si ala de m-o scuipat pe strada sunt de-a dreptul pur si simplu peanuts.

Si se vede diferenta dintre "ma duc in vacanta" fata de "ma duc cu treaba". Cind te duci in vacanta, esti cam ca intr-o bubble, ca te vezi cu cei dragi, rude/prieteni, care vrei nu vrei, tot se ocupa de tine si-ti fac timpul si sederea (implicit experienta) mai placute.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Nici eu n-am auzit pe nimeni sa aiba menajera. Eu nu am, mi-e jena sa-i cer altcuiva sa-mi spele jegul, mai degraba facem noi.
In curand insa mi se termina mat leave, ma duc la lucru si ma gandesc serios sa-mi caut pe cineva sa vina o data pe saptamana. Nici nu stiu undee sa caut, poate o firma?! Barbatu-meu e harnic, dar cat e acasa prefera in mod evident sa stea cu copilul in loc sa frece podelele. De permis imi permit.

Mergi la inceput