Prima gradinita - ce cautam?

Prima gradinita - ce cautam? | Autor: sdcristian

Link direct la acest mesaj

asa

saptamana viitoare vom merge sa vedem o gradinita unde sa mearga puiul din ianuarie. e particulara, accepta copii de 2 ani cu pampers, e aproape de noi

ce e important la o gradinita pt un copil de 2 ani? evident nu multa "invatatura" la varsta asta

ce sa ma uit? ce sa intreb? de unde stiu daca e ok sau nu?

noi vrem sa fim genul fara pedepse, mai liberali asa, sa lasam copilul liber sa observe si sa invete si sa exploreze.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns roli25 spune:

Curatenie in sali, in bucatarie, bai, cat de spatioase/luminoase sunt salile de grupa.
Meniu
Daca au curte amenajata, curata, sigura si daca scot copiii.
Cam astea sunt lucruri prioritare la varsta asta.
Desigur e foarte important si personalul. Din discutii, incearca sa vezi ce fel de om e directoarea, eventual daca poti afla ceva si despre educatoare...parerile parintilor sunt importante.

Roli mami de Andrei (16 ianuarie 2008) si Marc (9 iunie 2006)

www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603790736786/" target="_blank">ANDREI
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603794082565/" target="_blank">MARC
www.flickr.com/photos/14037522@N04/2472556291/in/set-72157604930822343/" target="_blank">VACANTELE NOASTRE IN 4
BAIETII MEI IUBITI

Se zice ca doua lucruri sunt infinite pe lumea asta: universul si prostia umana. În privinta universului, eu înca mai am unele îndoieli. (A.Einstein)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns trischa spune:

Cel mai bine ai fi sa vorbesti cu parinti care au si care au avut copiii la gradinita respectiva.Daca sunteti invitati la vizionare cand e program poti sa urmaresti copiii din gradinita si asa iti dau seama de multe lucruri.
O alta chestie care mie mi-a placut cand copila mea a fost prima data la gradi-la varsta de 1 an si 10 luni-a fost ca am putut sa stau in fiecare zi cu ea.Asa progresiv,azi o ora,mäine 30 min...si tot asa.
Si cel mai bun raspuns ai sa-l primesti chiar de la copilul tau dupa ce o sa mearga la gradi.
Mult succes!

Inca ceva,nu te uita dupa ultimele dotari si ultimul racnet de mobilier si asculta cu atentie ce-ti spun doamnele de acolo,instinctul te ajuta mult,nu pune tu multe intrebari ci stai asculta si uita-te in jur.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adriana mica spune:

La varste mici, de preferat este ca locatia sa fie pe un singur nivel. Sa aiba incaperi separate pt masa / somn / joaca, curte, bucatarie proprie.

Despre personal este foarte greu sa iti formezi o parere preliminara (asta pt ca vor incerca sa iti lase o impresie buna la prima intalnire). Nu cred ca exista gradinite particulare unde se impune o educatie spartanta copilasilor de 2 ani, dar totusi poti aduce in discutie ca iti doresti o abordare liberala, sa vezi macar cum reactioneaza. Foarte important este sa fie deschisi in a comunica cu parintii.

Evident, la varste mici nu se pune problema de a merge la gradi pt a "invata", dar anumite aspecte sunt importante (macar cu caracter informativ), mai ales daca aveti in plan sa frecventeze o singura gradi pana ajunge la varsta scolara (ceea ce este de dorit).

Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)

Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sweetmelon spune:

Cred ca scriu a 3-a oara ceea ce scriu acum(ma rog, o sa dau copy paste), am scris la alte subiecte asemanatoare.
La inceput si eu ma uitam f mult atunci cand cautam o gradinita, la cum arata locatia,curtea, la ce jucarii si dotari au. Recunosc ca mai pe locul doi ma uitam la personal si gandeam foarte gresit. Dupa experienta pe care am acumulat-o, eu as alege o gradinita pe urm criterii:
-daca o gradinita particulara care functioneaza de ceva ani nu are acreditare eu cred ca ceva pute acolo. Parerea mea. Adica ori nu au spatiu suficient la nr de copii, ori nu au personal calificat, ori ceva clar nu este in regula. Eu n-as mai alege o astfel de gradinita si nici una care abia s-a deschis. Experienta conteaza f mult, dar daca au experienta si nu sunt acreditati, fugi.
-deasemenea, la inceput nu ma interesa mai deloc, copilul fiind mic, ce invata exact acolo. Ma interesa sa nu planga, si mi se parea ok la vremea respectiva sa nu fie pus sa invete ceva. Iar este un lucru important de care eu nu am tinut cont. La varsta asta copiii absorb foarte multa informatie si cred ca au nevoie sa fie stimulati, nu lasati pur si simplu sa se joace toata ziua doar de dragul de a nu plange si de a dori sa vina si a doua zi la gradinita.
-personalul TREBUIE sa fie calificat, adica educatoarea sa fie intradevar educatoare, ingrijitoarea ingrijitoare, bucatareasa bucatareasa si asa mai departe. Si cred ca suntem indreptatiti ca si parinti sa cerem acte doveditoare, la cati bani dam la aceste gradinite, cum ca persoana care se ocupa de copilul nostru chiar este pregatita in acest sens.
-un alt aspect, mancarea. Nu sunt importiva sistemului de catering in gradinite, dar daca asta inseamna ca mic dejunul sa fie o zi cremvursti, o zi parizer deja este o problema, care din nou, nu se pupa cu suma ce reprezinta taxa gradinitei.
-atunci cand platim gradinita, trebuie sa primim neaparat chitanta, chiar daca nu avem ce face cu ea. Asa este corect, nu?
-mi se pare deasemenea foarte important ca toaleta copiilor sa nu coincida cu toaleta personalului.
-un alt aspect(chiar spunea o mamica pe aici mai demult ca se practica), nu stiu cum se face, dar tu stiindu-ti copilul nu f mancacios de fel, de la gradinita ti se va spune mereu ca mananca de rupe, ca mai cere o portie, chiar si din mancarea pe care tu stii sigur ca o uraste. Nu zic, copiii mananca mai bine cand sunt unii cu altii, dar sa nu exageram. Istoria se repeta si cu "vai, n-a plans deloc" sau "vai, a dormit de bunavoie, abia l-am trezit". Avem dreptul la informatii corecte si adevarate despre ce fac acolo copiii nostri. Eu merg numai pe intrebat copilul.Dar sinceritatea personalulului este iar importanta.
-despre siguranta in spatiul gradinitei: acum sigur ca nu sunt cladiri concepute special pt asta, asta este dezavantajul fata de cele de stat(nu stiu cum este acolo, dar presupun ca s-a tinut cont de anumite aspecte). Insa, la prima vizita la o gradinita, trebuie
sa ne uitam la ce au acces copii: gen foarfece, detergenti etc. Poarta si usa inchisa sunt obligatorii, s-a mai discutat pe aici despre asta. Si rar gasesti acesta conditie indeplinita.
-prezenta unui medic sau macar a unei asistenta in gradnita este dupa parerea mea f importanta.
-gradinita trebuie sa aiba spatiu mare de joaca afara, sa fie scosi cand vremea este ok, nu tinuti inchisi pe motiv ca racesc, cand de fapt le este lor mai comod sa ii tina in clasa.
-parintii trebuie sa fie informati saptamanal despre ce au facut copii, ce au invatat, cum s-au comportat etc.
-sedintele cu parintii isi au rolul lor si trebuie sa fie macar una la 3 luni
-acum despre dotari: spatii specifice, dormitorul sa fie dormitor, bucataria bucatarie, sali suficiente si spatioase, jucarii specifice varstei si educative in acelasi timp (plastilina, carticele, puzzle, lego etc), atractive, de calitate(adica sa nu se zgarie in ele). Sa se faca o data pe an curatenie generala, cu gradinita inchisa, cu zugravit, improspatat jucariile, mobilierul etc
-supravegherea video este de dorit pentru transparenta totala.
Iti recomand sa vizitezi gradinita neanuntat, daca te anunti totul va fi pregatit sa para perfect. Studiaza reactia copiilor, daca sunt relaxati, in largul lor.
Mult succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sdcristian spune:

multumesc

curtea e mare, au si o scoala particulara, alti parinti sunt multumiti.

nu stiu daca o sa ramana acolo in alti ani, ideea ar fi la 3 ani sa il dam la stat, doar ca acuma nu il primeste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MACARIE spune:

sa intrebi de unde le da apica de baut...eu am vizitat o gradi
si le dadea apa de la chiuveta....eu pana atunci i-am dat numai apa plata si nu am acceptat ideea de a bea de la chiuveta.

--------------------------------------------------------------------

Nu va ingrijorati de ziua de maine,caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi.Ajunge zilei necazul ei.......Iisus Hristos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Pana si gradinitele de stat au acum bidoane de apa plata....

Poti merge dimineata, cand intra copiii la gradinita si vezi daca se duc cu placere la "miss" sau urla cand se despart de parinti. Nu mai e prima luna, cand urla toti. Copiii sunt cel mai bun barometru.

Atentie si la meniu (sa nu primeasca prajeli si dulciuri din comert), de preferat sa le gateasca acolo. Cunosc copii care au scapat pe jos mancarea sau au vrut inca o bucatica si nu au primit deoarece catering-ul aduce portiile numarate. Daca se gateste acolo, intotdeauna mai exista un plonic de ciorbita sau o bucatica de prajitura. Cand mancarea este adusa in gradinita (cine stie cum se face transportul) ori o primesc rece, ori trebuie reincalzita...cam complicat.

Din punct de vedere educational, pana in 3 ani - atentie doar sa nu vorbeasca agramat ingrijitoarele. In rest e suficient sa iubeasca copiii si sa le faca placere sa interactioneze prin joc cu ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monik16 spune:

Citat:
citat din mesajul lui sweetmelon

Cred ca scriu a 3-a oara ceea ce scriu acum(ma rog, o sa dau copy paste), am scris la alte subiecte asemanatoare.
La inceput si eu ma uitam f mult atunci cand cautam o gradinita, la cum arata locatia,curtea, la ce jucarii si dotari au. Recunosc ca mai pe locul doi ma uitam la personal si gandeam foarte gresit. Dupa experienta pe care am acumulat-o, eu as alege o gradinita pe urm criterii:
-daca o gradinita particulara care functioneaza de ceva ani nu are acreditare eu cred ca ceva pute acolo. Parerea mea. Adica ori nu au spatiu suficient la nr de copii, ori nu au personal calificat, ori ceva clar nu este in regula. Eu n-as mai alege o astfel de gradinita si nici una care abia s-a deschis. Experienta conteaza f mult, dar daca au experienta si nu sunt acreditati, fugi.
-deasemenea, la inceput nu ma interesa mai deloc, copilul fiind mic, ce invata exact acolo. Ma interesa sa nu planga, si mi se parea ok la vremea respectiva sa nu fie pus sa invete ceva. Iar este un lucru important de care eu nu am tinut cont. La varsta asta copiii absorb foarte multa informatie si cred ca au nevoie sa fie stimulati, nu lasati pur si simplu sa se joace toata ziua doar de dragul de a nu plange si de a dori sa vina si a doua zi la gradinita.
-personalul TREBUIE sa fie calificat, adica educatoarea sa fie intradevar educatoare, ingrijitoarea ingrijitoare, bucatareasa bucatareasa si asa mai departe. Si cred ca suntem indreptatiti ca si parinti sa cerem acte doveditoare, la cati bani dam la aceste gradinite, cum ca persoana care se ocupa de copilul nostru chiar este pregatita in acest sens.
-un alt aspect, mancarea. Nu sunt importiva sistemului de catering in gradinite, dar daca asta inseamna ca mic dejunul sa fie o zi cremvursti, o zi parizer deja este o problema, care din nou, nu se pupa cu suma ce reprezinta taxa gradinitei.
-atunci cand platim gradinita, trebuie sa primim neaparat chitanta, chiar daca nu avem ce face cu ea. Asa este corect, nu?
-mi se pare deasemenea foarte important ca toaleta copiilor sa nu coincida cu toaleta personalului.
-un alt aspect(chiar spunea o mamica pe aici mai demult ca se practica), nu stiu cum se face, dar tu stiindu-ti copilul nu f mancacios de fel, de la gradinita ti se va spune mereu ca mananca de rupe, ca mai cere o portie, chiar si din mancarea pe care tu stii sigur ca o uraste. Nu zic, copiii mananca mai bine cand sunt unii cu altii, dar sa nu exageram. Istoria se repeta si cu "vai, n-a plans deloc" sau "vai, a dormit de bunavoie, abia l-am trezit". Avem dreptul la informatii corecte si adevarate despre ce fac acolo copiii nostri. Eu merg numai pe intrebat copilul.Dar sinceritatea personalulului este iar importanta.
-despre siguranta in spatiul gradinitei: acum sigur ca nu sunt cladiri concepute special pt asta, asta este dezavantajul fata de cele de stat(nu stiu cum este acolo, dar presupun ca s-a tinut cont de anumite aspecte). Insa, la prima vizita la o gradinita, trebuie
sa ne uitam la ce au acces copii: gen foarfece, detergenti etc. Poarta si usa inchisa sunt obligatorii, s-a mai discutat pe aici despre asta. Si rar gasesti acesta conditie indeplinita.
-prezenta unui medic sau macar a unei asistenta in gradnita este dupa parerea mea f importanta.
-gradinita trebuie sa aiba spatiu mare de joaca afara, sa fie scosi cand vremea este ok, nu tinuti inchisi pe motiv ca racesc, cand de fapt le este lor mai comod sa ii tina in clasa.
-parintii trebuie sa fie informati saptamanal despre ce au facut copii, ce au invatat, cum s-au comportat etc.
-sedintele cu parintii isi au rolul lor si trebuie sa fie macar una la 3 luni
-acum despre dotari: spatii specifice, dormitorul sa fie dormitor, bucataria bucatarie, sali suficiente si spatioase, jucarii specifice varstei si educative in acelasi timp (plastilina, carticele, puzzle, lego etc), atractive, de calitate(adica sa nu se zgarie in ele). Sa se faca o data pe an curatenie generala, cu gradinita inchisa, cu zugravit, improspatat jucariile, mobilierul etc
-supravegherea video este de dorit pentru transparenta totala.
Iti recomand sa vizitezi gradinita neanuntat, daca te anunti totul va fi pregatit sa para perfect. Studiaza reactia copiilor, daca sunt relaxati, in largul lor.
Mult succes!

Ce bine era daca citeam si eu comentariul asta mai devreme...mi se pare f bine facut si imi dau seama ca gradinita aleasa de mine are si cateva minusuri. Dar oare exista asa o gradinita perfecta? Daca exista ma consolez cu ideea ca nu mi-as permite-o.
Oricum, ai punctat foarte bine fiecare problema .

MAMI DE PRINTESA Sara-Maria - 29.05.2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns trischa spune:

Va rog sa ma lamuriti de se poate la faza cu doctorul sau asistenta in gradinita,cati copii sunt intr-o gradinita unde e si un cadru medical?aj
Si acel cadru medical, e angajat al gradinitei?

Eu nu inteleg ce face un medic sau asistenta in gradi.

Multumesc anticipat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Din experienta mea: cel mai mult conteaza o educatoare buna.

Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005) & Monica (23 aprilie 2009)

Am blog

Mergi la inceput