Dilema....

Dilema.... | Autor: xxxwoman

Link direct la acest mesaj

O sa incerc sa fiu scurta desi sunt extrem de multe de zis... E important sa aflu si alte pareri, in ideea ca poate intr-adevar eu sunt cea care nu procedeaza cum trebuie....

In cateva cuvinte.... insarcinata in 39 de saptamani si 5 zile :) (da, stiu, mai e doar o aruncatura de bat)... analize si ecografii facute ca la carte (al doilea bebe, diferenta de rh cu sotul, vaccin facut dupa prima sarcina... tot tacamul....). Ecografie de morofologie fetala in saptamana 24, un mic retard de crestere la cea mica (primul e baiat, va dati seama ce noroc pe capul nostru sa avem pereche... ). Ecografie in saptamana 32, retard mai mare sesizat pe cap (biparietal si circumferinta echivalentul saptamanii 29.....). Medicul ce mi-a urmarit si prima sarcina (si de care am fost multumita) s-a aratat putin surprins, dar na... a incercat sa ma linisteasca - nici dvs. nu aveti capul mare.....

Ma rog, eu am ramas cu un semn de intrebare cu atat mai mult cu cat nu aveam cauza care sa produca efectul... M-am agitat vreo cateva zile, am dat zeci de telefoane in ideea sa repet ecografia si in alta parte, sa mai aflu o parere de medic... La preturile de pe piata (mamicile stiu....), in conditiile in care mai avem unul acasa si sotul este singurul din campul muncii in aceasta perioada, am cautat sa gasesc si ceva cat mai ieftin, eventual la vreun spital.... Cert e ca medicii pe la care am ajuns sa sun se cam fereau de problema de cum auzeau la telefon despre ce e vorba...Unul mai curajos ca sa spun asa mi-a sugerat 2 nume (n-o sa le dau aici, sau nu deocamdata) - mergeti la unul din ei sunt cei mai buni....

Zis si facut, doar ca la renumitii medici tarifele erau pe masura... In fine... dintr-o coincidenta de nume (de care mi-am dat seama mai tarziu) am ajuns la un anume doctor, spital renumit....

Expus problema, analizat dosarul si toate ecografiile, calculat retardul pe fiecare ecografie in parte (totul in limita a 5 - 8 zile pana la acea blestemata ultima ecografie cu retard de 3 saptamani pe cap....). Decis la repezeala - il scoatem maine, dar veniti la giulesti ca sunt mai dotati pentru prematuri. Intre timp 3 doxe de dexametazona pentru maturarea plamanilor la 8 ore....

M-a busit plansul... cum adica maine? Adica e saptamana 33... pana la 40 mai e, poate mai creste... Cum doriti, veniti maine si incercam sa facem o ecografie aici (aici in spital adica, fara bani) si monitorizare.....Facut ecografie, monitorizare, placenta arata imbatranita dar totul ok in rest, doar un bebelus mai mic (singurul in grafic e femurul - dar na, tati are 1 metru 86... poate seamana cu el?!)...

Medicul renumit pe ecografii si probleme o da cotita... mai asteptam 2 zile, veniti iar la monitorizare... incercam atunci sa masuram si fluxurile sa vorbesc cu cineva... Vorbitul acesta mi-a ridicat primul semn de intrebare - De ce renumitul medic nu masoara fluxurile? In fine... a urmat o luna jumatate in care o data la 2 - 3 zile eram la spital pentru perfuzii cu vitamine si glucoza, la recomandarea lui... un Elevit pe zi... si muuulte monitorizari...

Bebe creste dar creste si diferenta de la ecografii... nu e tocmai in grafic... Imi recomanda 1 aspenter pe zi in saptamana 34 - 35... si iau, cam o saptamana....

Intre timp ajung si la doctorita mea, care ma programase peste 2 saptamani dupa acea ecografie si care imi iau inima in dinti sa-i spun ca am mai cerut o parere.... Povestesc ce si cum si spune si ea ca medicul respectiv nu e medicul pe care ala mi-l recomandase dar tot e bine, ca fluxurile fusesera masurate (si ieseau ok....) de un medic bun de la celalalt spital, pe care ea il stia.... Ii spun ca mi-au recomandat aspenter, se mira - in saptamana 35.... Ma rog, ma asteptam sa sara in sus dar a reactionat ok, si ea ar fi cerut o a doua parere in situatia mea....
Imi da trimitere la Fundeni, de unde ies cu trombofilie... dr Uscatescu se mira de aspenter la o sarcina atat de mare si recomanda Clexane....dar imi spune sa ma sfatuiesc totusi cu medicul si sa fac ce cred de cuviinta... (Daca e careva interesat de ce nu s-ar recomanda aspenterul atat de tarziu in sarcina va voi explica intr-un post separat...) dar la modul ca ea nu se mai amesteca....

Vb cu ambii medici, cel vechi imi spune sa merg pe mana dr uscatescu, celalalt imi spune sa mai citesc de Clexane ca nu e tocmai ok, dar hai sa schimbam totusi si vedem pe parcurs....

OK ZIC... SCHIMB...

Greseala sau frica ... cert e ca in ultima luna jumatate am mers in paralel la cei 2 medici, de ajunsesem ca 4 zile din 7 sa fiu la diverse spitale... Ambii imi recomandasera odihna, iar doctorita initiala ma tot chema o data la 2 saptamani si intre timp diversele investigatii, in timp ce celalalt ma astepta (sau nu... ca numai eu stiu cat timp am pierdut in perioada aceasta) la spital la fiecare 2 zile - Odihna dar o ora pe drum la dus si o ora la intors, 3 ore sa facem monitorizare, o ecografie si perfuzia (primele 2 o jumatate de ora... restul in functie de banii mei din buzunar care se transferau la ceilalti - o ora sau 3 de aseptare....trimisa de la o sectie la alta... ).

Mereu vizitele la el se terminau cu 'mai vedem peste 2 zile ce si cum si daca e cazul sa programam nasterea...'. si mereu ecografiile in care celalalt medic (al treilea... sau al catelea o fi fost) ce masura fluxurile ajungea la aceeasi concluzie - circulatie ok, de ce sa-l scoti mai repede? pana la 40 de saptamani ajunge la 2 kile jumatate....da, chiar asa.. n-am mentionat... Am plecat de la un bebelus de 1,5 kg ecografic si acum avem 2,6....

Stresul nostru, ingrijorarile, plansul... numai eu stiu ce e si acum in sufletul meu... Dar n-a murit speranta.... M-am uitat pe dosarul primului copil, la ultima ecografie, cea de 37 de saptamani jumatate avea o medie de 35 de saptamani, cu capsorul echivalent a 34 si ceva... O greutate estimata de 2,380 de grame... Si dupa 2 saptamani am nascut un copil perfect sanatos de 3,250...AM INCERCAT sa ma linistesc, si oamenii pot gresi, e chestie de milimetri... E fetita, o fi mai mica.... nu stiu ultima menstruatie (e stabilita ecografic pe la 10 - 11 saptamani de sarcina, la prima ecografie)... dupa baietel am avut un ciclu neregulat, o viata sexuala dezastruasa (nu stiam data ultimului contact sexual nu pentru ca ar fi fost atat de multe incats a nu mi le amintesc... ci pentru ca s-a intamplat atat de rar la cat eram de obositi si agitati in perioada aceea incat nici prin cap nu mi-a trecut.... ).

Incerc sa conchid... Ultima monitorizare si ecografie inainte de Paste, bebe ok... fluxurile ok... Am primis momentul ca erau ambii medici acolo (sper ca ma intelegeti - nu doctorita mea ci medicul recomandat si medicul ales de el sa masoare fluxurile) sa intreb de cordon, de una de alta... Ei, asta sa fie durerea cea mai mare... Circulatia e ok, are 2,4 kg... Mai aveti aproape 2 saptamani, il duceti la 2,5 (spune cel cu fluxurile in conditiile in care celalalt imi spusese dinainte de ecografie ca stabilim functie de fluxuri daca il scoatem dar ca el asa ar recomanda la cum arata placenta......) Ma rog, iese celalalt de la ecograf si raman cu medicul meu, care, sau frustrat sau deranjat de remarcile celuilalt care nu vedea de ce ar trebui bebe scos acu mi-o tranteste: - Bebe e foarte important, dvs. contati mai putin....

Mi s-a rupt filmul in momentul ala... nu m-am putut abtine si am fost poate acida (prietenele mi-au reprosat asta) - CONSIDER CA AM SI EU O IMPORTANTA, CU ATAT MAI MULT CU CAT ACASA MAI AM UN COPIL DE 2 ANI JUMATATE CARE ESTE INNEBUNIT DUPA MINE... Motivul pentru care m-am extenuat fizic si psihic 2 luni evitand sa ma internez in spital si sa fiu mereu sub supravegherea lor....Si el are nevoie de mine.. si dumnezeu stie cata nevoie, ca in 2 ani si 8 luni si-a vazut bunicii de 3 ori cate 2 zile, n-a avut bona sau oameni cu care sa fie lasat.. A fost cu noi sau la cresa...

Am omis sa mentionez, ramasesem de la ecografia de morfologie facuta cu doctorita mea cu o intrebare, voiam sa verific ceva.... Ea spusese atunci ca parca s-ar vedea ceva la gurita (din cate am inteles eu la momentul ala la buza de sus, o buza de iepure?) dar cea mica a stat o ora numai cu gurita deschisa... greu o prindeai... In final mi-a spus ca nu e nimic, uitati - am prins-o si in poza, e ok... Cand am ajuns aici am intrebat de la prima ecografie daca se vad ceva defecte.... - nu, nu semne de calcifieri pe capshor, nu alte malformatii... doar ca e bebe mai mic... zic si la gura? se vede ceva, vreun defect - avea un dubiu medicul care mi-a urmarit sarcina pana acu.....Nu, nimic iesit din comun.... OK....
Acum, inainte de sarbatori ma trezesc ca medicul faimos imi spune (in afara faptului ca eu n-as conta) ca parca s-ar vedea ceva la facies.... are barbia crapata ciudat (mentionez ca prima dr se referea la buza de sus....)... Il intreaba si pe cel cu fluxurile, acela e retinut: "eu nu vad nimic, nu se vede, cum sta ea acum alea care se misca sunt degetelele.... nu vad ceva ciudat...".

Concluzia ultimei intalniri - ne vedem marti a treia zi de PASTRE daca nu apar probleme intre timp, eu oricum sunt in bucuresti, daca e ceva ma sunati....

Am incercat sa trec sarbatorile in liniste... incerc de o luna sa profit de timpul cu familia mea la maxim (pentru ca m-am speriat de tot, de injectiile cu clexane, de posibilitatea de a pierde sange mult in cazul unei cezariene dupa cum el spunea... Asa a ajuns si sotul sa doneze in numele meu doar ca sa am garantia ca se poate face o rezerva de a2 negativ in caz ca mi se intampla ceva....). Sincer mi-e frica de moarte, nu pentru mine neaparat dar nu ma simt pregatita sa nu-mi mai vad copiii sau sotul... Mama a murit cand aveam 23 de ani si mi-a fost al naibii de greu, nici acu nu ma pot obisnui cu ideea... De aceea nu concep sa-mi las copii.... Dar dupa cum faimosul medic spunea - se poate intampla orice....

Trecand peste toate, nu vreau sa fiu sarcastica sau sadica - as face orice pentru oricare din copii mei, ma bucur ca am reusit sa o duc pe cea mica undeva la 2,5 kilograme, la 39 de saptamani are masuratorile destul de ciudate - capul de 33 - 34, burtica de 35, femurul de 37.... Dar inca sper ca e din cauza calculelor gresite, a faptului ca e fetita si e mai mica... Si tot asa, gasesc scuze cel putin pana va trebui sa infrunt realitatea, oricare ar fi ea...

In 2 luni am ajuns din om neom... Ultimele vizite le-am facut la medicul initial ce mi-a urmarit sarcina... Ultima data, ieri, mi-a spus ca e ok, e asezata cum trebuie dar are capshorul destul de sus, n-are rost sa actionam in vreun fel, mai lasam pana marti si mai vedem atunci... daca nu sufera si mai creste 1 mm tot e bine... E mai putin panicoasa aceasta doctorita, le ia asa cum vin si mereu a cautat sa ma incurajeze si sa-mi spuna ca avand in vedere analizele n-ar avea ce sa fie decat pur si simplu un bebe mai mic.... In timp ce celalalt ma cheama cu bagajul de 2 luni odata la 3 zile...

Am ales sa nu merg marti la el din nou, n-am fost nici miercuri, nici joi, nici azi... (sincer nici n-as fi avut cum, am baiatelul in vacanta si ca sa ma pot eu misca trebuie sa se invoiasca sotul de la birou... in conditiile in care au acolo stau de la prima ora dimineata pana la 1 - 2 la pranz... nu s-ar fi putut efectiv...). Azi ma trezesc ca medicul imi da apel....

DILEMA DIN TITLU - Nu-mi vine sa-i spun nimic mai mult decat i-am spus atunci (contez, imi place sa cred ca inca (,) contez...)... Nu-mi vine sa-l sun deloc si nici sa-i dau vreo explicatie... E imoral? Voi cum ati actiona in locul meu?

Mentionez ca niciunuia din ei nu i-am dat bani grei pana acum... Lui de exemplu am incercat sa-i dau pe la a doua sau a treia monitorizare si n-a vrut sa primeasca, mi-a spus ca vedem la final, sa fie totul bine mai intai....

In speranta ca o sa ma ajute dumnezeu sa trec si peste asta, am hotarat in sufletul meu sa raman la primul medic si primul spital, uneori parca mi se pare ca am abuzat de celalalt, desi cred ca doar sunt eu mai simtita... era totul intr-un spital de stat... Una din prietene spune ca e medic de treaba si ala, bani nu ti-a luat, te-a primit in saptamana 32... cati ar face asta?? NU STIU... DAR CATI AR INCERCA TIMP DE 2 LUNI SA PROGRAMEZE NASTEREA UNUI BEBELUS PREMATUR SI CU RETARD DE CRESTERE?

Vedeti pe undeva adevarul?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns xxxwoman spune:

Hm... o zi deja si nicio parere... Sper totusi ca am luat decizia cea mai inteleapta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinabobe spune:

eu am facut tratament cu clexane toata sarcina de la 7 saptamani. am nascut prematur la 35 de saptamani, ultimul clexane l-am facut dimineata la 9 iar la ora 18 am intrat in cezariana. iti spun asta ca sa vezi ca nu se moare din asta...nasti intr-un spital nu in camp. si mie dr imi spusese ca trebuie oprit clexanul cu minim 12 ore inainte de operatie...asa ca stai calma ca totul va fi bine si du-te la dr care ti-a inspirat cea mai mare incredere dar alege si un spital unde au o sectie buna de terapie pt copii...
in ceea ce priveste retardul de crestere, probabil este normal daca ai trombofilie si nu ai facut tratamentul, din cauza asta apare...eu am mers pe clexane, acum fiecare alege cum crede. in privinta programarii nasterii dc retardul creste mi se pare normal sa il scoata prematur pt a nu aparea probleme, asa se procedeaza cu atat mai mult cu cat sarcina este destul de avansata deci nu ar mai fi riscuri majore.
aspenter nu se mai ia in trim 3 asa mi s-a spus si mie de la fundeni , ginecologul mi l-a recomandat insa pana aproape de nastere, a spus ca doza este foarte mica (unu la 2 zile)si nu creeaza probleme asa ca eu l-am luat.

mamica de Rares

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dayanara spune:

xxxwoman, dar ce valoarea are dbp? diametru biparietal?
la mine a iesit mereu mic , cu cat mai mic nu stiu, dar medicii mi.au spus ca e ok, ca e mic imi dateam eu seama dupa toate tabelele posibile si am nascut o fetita perfecta

roxana si silvana aroa (2.04.2010) ivan leonard(2.12.2006)
POZE

Mergi la inceput

Dbp-ul iese 8.1...inclusiv la prima sarcina iesea mai mic, dar la 38 de saptamani tot era 8,7... adica o comparatie pot sa fac si eu si parca nu-mi miroase tocmai ok....:(. Poti sa te uiti pe ecografiile tale si sa-mi spui in mare, eu stiu... cam cum iesea?

La prima sarcina cred ca am facut 4 - 5 ecografii, acum am 15....ma ia groaza de cate ori ma uit pe ele, sper si sper si incerc sa ma linistesc singura si nu-mi iese mereu...

Stiu ca se accepta o deviatie (aici nu ma pricep eu foarte bine la procente) de 2, maxim 3%. Dupa e o problema.... La mine pe primele ecografii facute dupa saptamana 32 cand am depistat problema iesea mereu pe foia printata deviatie mai mica de 2%.... la un moment dat procentul s-a schimbat in mai mic de 3.... Adica inca mai mic de 3, dar totusi mai mare decat 2.....

Nici nu stiu cum sa fac sa fie bine... stiu ca de fapt nu pot schimba nimic dar ma omoara faptul ca niciun medic nu are explicatia...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinushca spune:

alege care medic crezi ca e mai competent. in fond la ceilalti ai fost sa afli a doua parere nu ca sa ramai la ei. in locul tau nu mi-as mai face nici o grija in privinta asta. sanatate multa si tie si familiei largite!

Mami de (28.10.2008) si bb2 9+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns floaredemac spune:

Draga xxxwoman, eu nu stiu ce sa iti spun in privinta medicilor si a deciziilor pe care trebuie sa le iei, vreau doar sa te incurajez si sa iti urez sa ai un bebe sanatos, care sa infirme toate parerile descurajante ale medicilor. Ai grija de voi !

Mergi la inceput

Am mai apucat sa fac azi o ecografie la doctorita mea, totul pare in regula, bebelina e angajata deja, dilatatie - 2 - 3... Sper sa apuc sa mai fac niste analize de sange maine.. Azi am ajuns la stomatolog pentru o infectie la o masea... Sa nu mai spuna nimeni ca atunci cand vin nu vin gramada...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariana2005 spune:

xxxwoman, sa ai o nastere usoara, refacere rapida si un copil sanatos,..poate toate au fost doar o sperietura buna..

mami de fetita pe pamant si de baietel in ceruri

"Da-mi Doamne puterea de a accepta ceea ce nu pot schimba,
Curajul de a schimba ce-mi sta in putere,
Si intelepciunea de a face diferenta intre ele..."

Mergi la inceput

:) Multumim... Am nascut luni la 23.10 o fetita perfect sanatoasa de 2,660 kg. Ieri dimineata am ajuns acasa cu minunea... nu ne mai saturam uitandu-ne la copii nostri.. DA, POT SA DECLAR CA NU MAI AM NEVOIE DE NIMIC ALTCEVA...

Daca vreodata careva are nevoie de un sfat, se panicheaza de diferentele aparute la masuratori (eu am avut retard de 6 saptamani si diferente mari pe anumite segmente, dupa cum spuneam), putem discuta. Aveti dovada clara ca se poate sa fie si erori si ca oricum Dumnezeu e mai mare decat putem noi cuprinde cu privirea sau gandul...

Multa sanatate va doresc tuturor si nastere la fel de usoara celor care sunt pe ultimii metri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana_Perianu spune:

Felicitari din tot sufletul !
Ma bucur enorm ca e totul bine

18+

Mergi la inceput