relatii despre colegiul din America
Buna fetelor,
Va rog mult sa-mi spuneti care este procedura de intrare in colegiu pentru absolventii din America, copii sotului meu din prima casatorie locuiesc cu mama lor in America, vor termina liceul si trebuie sa aplice pentru un colegiu, cum se procedeaza? Sigur ca problema sunt banii, iar eu stiu ca pot beneficia si de bursa sau ceva de genul asta, si inca o intrebare trebuie sa plateasca cand aplica pentru un colegiu? sau ce costuri implica?
va multumesc mult
Raspunsuri
Chuny spune:
Da' de ce-ai deschis subiectul la sectiunea "in 1 sau in 2" ? Colegiul copiiilor din prima casatorie a sotului a devenit o sursa de stres pt voi ca si cuplu? Las' ca poate au pus deja deoparte pt colegiu si nu va saraci nimeni din cauza asta.
cecilialia spune:
draga Sibylle te rog sa nu fii rea, nu sunt un stres pentru noi, sau poate doar ptr.ca ne dorim ca orice parinti sa mearga copii la un colegiu, orice parinte isi doreste asta nu? Doar ca nu stim cum se procedeaza, si nu am inteles prea bine de la ei, oricum nici ei nu stiu exact cum stau lucrurile. Cat despre bani.....sigur ca vrem sa stim ce costuri implica asta atata timp cat nu ne permitem sa platim o facultate in America (probabil ai uitat viata din Romania) sigur ca vrem sa stim ce trebuie facut in continuare nu?
Am postat acolo ptr.ca nu stiam unde sa postez mesajul ...scuze
Chuny spune:
pai sper ca mama a pus bani deoparte pt ei ca daca nu, din cate stiu, e foarte scump; ce sa fac, tu ai deschis subiectul la sectiunea problemelor de cuplu :-)
toate cele bune
balerrina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cecilialia draga Sibylle te rog sa nu fii rea, nu sunt un stres pentru noi, sau poate doar ptr.ca ne dorim ca orice parinti sa mearga copii la un colegiu, orice parinte isi doreste asta nu? Doar ca nu stim cum se procedeaza, si nu am inteles prea bine de la ei, oricum nici ei nu stiu exact cum stau lucrurile. Cat despre bani.....sigur ca vrem sa stim ce costuri implica asta atata timp cat nu ne permitem sa platim o facultate in America (probabil ai uitat viata din Romania) sigur ca vrem sa stim ce trebuie facut in continuare nu? Am postat acolo ptr.ca nu stiam unde sa postez mesajul ...scuze |
Depinde la ce scoli vor sa mearga si cat de buni sunt. Bursele sunt in general putine la nivel de facultate, si sunt foarte competitive. Daca vreti sa tineti costurile jos, mergeti la scoli care sunt in statul in care sunt copiii rezidenti, si mergeti la scoli publice.
Costul pe an al scolarizarii este de la cateva mii de dolari pana la 30-40 de mii pe an. La asta se adauga cheltuielile de intretinere. De aceea in SUA marea majoritate a parintilor le fac copiilor cont de educatie in care economisesc bani special pentru asta. Copiii compneseaza de multe ori aceste cheltuieli lucrand slujbe part-time.
Relativ la cum sa aplice, exista advisori la liceu care ii pot ajuta cu asta.
Uite si un link:
http://www.wikihow.com/Apply-to-College
-- C.
analuz spune:
Nu as exclude din start colegiile private care sunt mai scumpe. Bursele oferite de colegii/universitati sunt in general "need-based", in functie de venitul parintilor. De exemplu, la Harvard recent au hotarat ca toti studentii cu venitul parintilor sub 60k (cred), vor primi ajutor financiar aproape complet. La Harvard este imposibil de intrat, dar vroiam sa-ti explic cum isi permite lumea studii care costa 50-60k pe an. Nu-mi este clar daca copiii sunt acum in Romania sau in State. Dar faptul ca nu prea stiu cum se procedeaza cu admiterile la colegiu imi sugereaza ca nu au prea investit in note, activitati extra scolare, tot ceea ce inseamna o aplicatie la colegiu. De acum ar trebui sa se pregateasca serios pentru SAT, daca au posibilitatea, sa viziteze colegiile din zona, sa discute cu school counselor sa vada cam ce nivel de colegii le-ar fi recomandat, etc. La colegiu aici se insista foarte mult pe "fit", adica in afara de renume si prestigiu, colegiile sunt foarte diferite dpv al atmosferei, atitudinii profesorilor, "party culture", etc, si este important sa-si aleaga un colegiu in care sa se poate integra si dezvolta in urmatorii 4 ani.
As mai recomanda, in cazul in care nu sunt chiar pregatiti pentru colegiu sa se intereseze de un community college pentru urmatorii doi ani (timp in care pot locui acasa), dupa care se pot transfera la o universitate mai buna din statul respectiv. Stiu ca Illinois si California au un sistem de community colleges foarte bun (si ieftin fata de o universitate de 4 ani).
balerrina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui analuz As mai recomanda, in cazul in care nu sunt chiar pregatiti pentru colegiu sa se intereseze de un community college pentru urmatorii doi ani (timp in care pot locui acasa), dupa care se pot transfera la o universitate mai buna din statul respectiv. Stiu ca Illinois si California au un sistem de community colleges foarte bun (si ieftin fata de o universitate de 4 ani). |
Asa e Harvard, si mai sunt cateva universitati Ivy League care au program nou de burse bazat pe venitul parintilor. Insa costul vietii in Boston va fi destul de ridicat. Sunt si burse date de fiecare stat pentru studentii din statul respectiv care nu sunt bazate pe veniturile parintilor. De exemplu in Indiana exista astfel de burse care sunt bazate exclusiv pe merit si care iti acopera scolarizarea in intergime daca mergi la o universitata in Indiana sau jumatate daca te duci la o universitate in alt stat.
Sustin sugestia cu sa inceapa sa ia cursuri la un community college si apoi sa se transfere.
-- C.
lai spune:
Cred ca e buna ideea cu community college doi ani si apoi transfer. Dar eu as incerca pe mai multe cai, as aplica si la community college, si la univ. de stat din statul respectiv, si la univ. private ff bune si banoase. Oricum e o idee buna sa aplici la mai multe univ. deodata; un consilier la scoala ii poate sfatui in functie de performantele lor scolare si extra-scolare de pana acum cam la ce nivel de univ. sa tinteasca, si ei sa aplice la cateva de nivelul respectiv, cateva la nivel mai sus ca nu se stie niciodata, si vreo doua la nivel mai jos unde practic sa fie aproape garantat ca intra.
Desi nici consilierii de la liceu nu sunt intotdeauna informati 100%. Spre exemplu eu am cunoscut un astfel de consilier care credea ca la Ivy League schools nu exista burse. Ceea ce e partial adevarat, pentru ca nu exista burse de merit, in schimb exista burse pe criterii de ajutor financiar. In cazul unei astfel de universitati nu m-as ingrijora prea tare de costul vietii, ajutorul financiar este acordat nu doar pt. taxa de studiu, dar si pt. casa, masa, (care oricum de regula sunt in campus si sunt mai ieftine decat daca ai locui in oras), rechizite, uneori si bilete de avion etc. Evident insa depinde de cati bani are univ. si de veniturile mamei (ajutorul financiar) si de nivelul de pregatire al copiilor (la ce univ. au sanse sa intre).
Sunt application fees, dar ele pot fi waived daca se demonstreaza ca ar fi greu pt. familie sa le plateasca.
Lai
balerrina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lai Cred ca e buna ideea cu community college doi ani si apoi transfer. Dar eu as incerca pe mai multe cai, as aplica si la community college, si la univ. de stat din statul respectiv, si la univ. private ff bune si banoase. Oricum e o idee buna sa aplici la mai multe univ. deodata; un consilier la scoala ii poate sfatui in functie de performantele lor scolare si extra-scolare de pana acum cam la ce nivel de univ. sa tinteasca, si ei sa aplice la cateva de nivelul respectiv, cateva la nivel mai sus ca nu se stie niciodata, si vreo doua la nivel mai jos unde practic sa fie aproape garantat ca intra. Desi nici consilierii de la liceu nu sunt intotdeauna informati 100%. Spre exemplu eu am cunoscut un astfel de consilier care credea ca la Ivy League schools nu exista burse. Ceea ce e partial adevarat, pentru ca nu exista burse de merit, in schimb exista burse pe criterii de ajutor financiar. In cazul unei astfel de universitati nu m-as ingrijora prea tare de costul vietii, ajutorul financiar este acordat nu doar pt. taxa de studiu, dar si pt. casa, masa, (care oricum de regula sunt in campus si sunt mai ieftine decat daca ai locui in oras), rechizite, uneori si bilete de avion etc. Evident insa depinde de cati bani are univ. si de veniturile mamei (ajutorul financiar) si de nivelul de pregatire al copiilor (la ce univ. au sanse sa intre). Sunt application fees, dar ele pot fi waived daca se demonstreaza ca ar fi greu pt. familie sa le plateasca. Lai |
Uite aici cu costul in campus fata de oras te contrazic, Exemplu concret care il stiu Johns Hopkins, statul la camin in campus era aproape dublu fata de locuitul in oras. Insa studentii stateau la camin ca erau obligati primul an, cum trecea primul an, cum se mutau toti in oras pentru ca gaseau mai ieftin, Poate la Harvard sa fie diferit, insa la Hopkins era mai ieftin sa stai in oras ...
Cu consilierii sunt de acord, multi nu prea stiu toate avantajele si posibilitatile de burse.
lai spune:
Balerrina, ok, nu stiu preturile campus vs. oras la toate universitatile mari; la cele unde stiu, e mai rentabil in campus; oricum ideea este ca univ. cu multi bani care dau pachete generoase de ajutor financiar de regula iti calculeaza un 'buget' in care includ si cazare si masa (punctul de referinta fiind preturile din campus), deci, daca beneficiezi de o bursa din asta, e ok chiar daca stai intr-un oras mai scump. Altfel, daca platesc parintii si studentul nu sta neaparat in campus, sigur ca e o idee buna sa iei in calcul si costul vietii in diversele locatii.
Lai
cecilialia spune:
va multumesc mult, ma straduiesc sa inteleg sistemul american, copii sunt in America de un an si jumatate, nu a fost usor pentru ei sa se integreze, am sa le trimit mesajele voastre sa le citeasca si sa vada ce este de facut, ei locuiesc in seattle ideal ar fi sa gaseasca ceva cat mai aproape de casa, sincer nu stiu daca au universitati acolo (probabil ca da) dar am sa caut.
multumesc mult