Crestinismul si evolutia spirituala 7

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Da,Iasmin,n-am zis ca nu exista iad si rai dupa judecata particulara,ci ca acestea,dupa judecata universala,devin -iadul tot iad si raiul-imparatia cerurilor.
Da,mi-am adus aminte ca la parastase cinta preotul tot asa cu "nu e nici durere,nici suspin",si nu e vorba de Imaparatia ci de rai...Ideea e ca ele exista,oricum s-ar denumi si in ce etapa se numesc intr-un fel sau altul si sint dovezi ca sufletul nu moare(ceea ce e datator de sperante si alungator de frica de moarte si de necunoscutul ce decurge din ea)si mai ales ca timpul e pretios si ca trebuie sa-l punem intii pe Dumnezeu in viata noastra,si apoi pe om.

Crinuta,pai si la noi se pune mare pret pe rugaciunea pt sufletul plecat,atitea parastase si rinduieli avem tocmai spre a-i fi de ajutor.

Sa ne-ntoarcem la viata vremelnica!va pup!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Asa stim si noi: prin durere ne ispasim din pacate aici. Si e de mii de ori mai bine sa fie aici decat in iad.
Mamabear, unde esti? Parca vad ca ai fugit sa citesti cartile pe care ni le-ai recomandat si pe noi ne-ai lasat sa ne intrebam aici ce si cum. Haidi, bre, si ne zi. (si mai fa o cafeluta din aia dulce de-a ta, ca sotzului tare i-a placut)

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Katya, ramane cum am stabilit. Facem tot ce putem aici, ca daca ajungem dincolo si nu suntem la lumina... Si nu stim daca dupa aia o sa ne pomeneasca cineva asa cum vrem noi ( a se vedea la alte subiecte care... si care...)
Deci la ale noastre Katya
(Mey, io cred ca am suparat-o pe surioara mea mamabear. Iaca am facut-o si pe asta)

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Am zis ca plec si pe urma am vazut ce-a scris Crinuta.Da,la voi e diferit de la noi:pt ortodocsi nu mai exista posibilitatea ca sufletul,odata plecat,sa se mai ajute in vreun fel:situatia lui se decide exclusiv in viata paminteasca.Deci el nu mai poate face nimic pt el:e rai sau iad.De aceea le revine celor ramasi sa-l mai ajute cum pot,asta daca sint si ei constienti caci,daca sint doar cu numele crestini,nu se pot ajuta unii pe altii:cel plecat degeaba striga la cel ramas caci acesta,daca nu crede in viata de dupa moarte,nu-l poate ajuta...Ati vazut ca bogatul n-a fost lasat sa-si previna fratii...De-aia zicea si Pascal ca omul nu pierde nimic crezind,dar,daca nu crede,pierde totul...De aceea si lupta e atit de mare,de a te lepada de pacat si de a te pocai in timpul vietii,e cel mai sigur...

Chiar ca plec,va pup a mia oara.O astept si eu pe mamabear,desigur...

Mergi la inceput

Da,iasmin ,facem ce putem aici,de-aia ne-am adunat la topic,sa ne canonim aici in loc de pe lumea ailalta...

Stai linistita,ca n-ai suparat pe nimeni,nu te mai gindi ca superi pe unul sau altul,esti cea mai draguta!

Eu inchid comp.,pe la noapte poate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Citat:
citat din mesajul lui Katya

Am zis ca plec si pe urma am vazut ce-a scris Crinuta.Da,la voi e diferit de la noi:pt ortodocsi nu mai exista posibilitatea ca sufletul,odata plecat,sa se mai ajute in vreun fel:situatia lui se decide exclusiv in viata paminteasca.Deci el nu mai poate face nimic pt el:e rai sau iad.De aceea le revine celor ramasi sa-l mai ajute cum pot,asta daca sint si ei constienti caci,daca sint doar cu numele crestini,nu se pot ajuta unii pe altii:cel plecat degeaba striga la cel ramas caci acesta,daca nu crede in viata de dupa moarte,nu-l poate ajuta...Ati vazut ca bogatul n-a fost lasat sa-si previna fratii...De-aia zicea si Pascal ca omul nu pierde nimic crezind,dar,daca nu crede,pierde totul...De aceea si lupta e atit de mare,de a te lepada de pacat si de a te pocai in timpul vietii,e cel mai sigur...

Chiar ca plec,va pup a mia oara.O astept si eu pe mamabear,desigur...

Katya mama, pai io ce-am spus? Nu tot asta? Sufletul odata ajuns dincolo nu mai poate face nimic pt sine, in schimb se poate ruga pt cei ramasi inca in viata pamanteasca.
In asta credem si noi.
of, ca tot caut citatel;e alea si nu le gasesc.

Crinuta si minunea ei

Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!

Second chance

www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy

www.valentina-sydneyseer.com/messages_2010.htm" target="_blank">2010 messages

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamabear spune:

Ana, pe tatal tau il vei putea vedea , dpdv al ortodoxiei, daca , dupa moartea ta, sunteti amandoi in rai si daca este de folos, dar sigur il vei vedea doar la si dupa judecata universala, daca sunteti amandoi mantuiti.

Pr Dumitru Staniloae, un un mare teolog contemporan, apreciat de intreaga Biserica Ortodoxa, in contextul prezentarii judecatii particulare citeaza pe Parintele Mitrofan care afirma ca fiecare suflet, chiar si cel rau, ajunge dupa moarte de doua sau trei ori in fata lui Dumnezeu, in zilele a treia,a noua si a patruzecea, cand primeste sentinta. Dar arata ca aceste afirmatii nu au temei dogmatic ci se bazeaza doar pe datele parastaselor bisericii. Dar - spune el - parastasele sunt facute pentru trimiterea sufletelor in rai, nu pentru vreo intalnire. Deasemenea mai citeaza pe Sfantul Simeon noul Teolog care spune ca Dumnezeu nu s-a aratat niciodata unui om lipsit de credinta. Este posibil ca intre acestea se gaseasca o conciliere. Oricum afirmatiile ca sufletul calatoreste 3 zile, 6 zile e in Rai etc, nu au baza dogmatica. Exista anumite traditii legate de asta ,unii parinti sunt de acord cu ele altii nu ( de ex grecii ). Numai Bunul Dumnezeu stie ce e cu adevarat dupa moarte. Pr Staniloaie spune in Teologia Dogmatica Ortodoxa: "Starile sufletelor care ies din trupuri sunt atat de variate si de complexe, ca Biserica a evitat sa dea formulari prea simplificatoare asupra a ceea ce se petrece cu ele"

In ceea ce priveste sufletele ce petrec in fericire, dupa judecata particulara, nu toate se vor vedea (spre deosebire de perioada de dupa judecata universala, cand toti cei mantuiti vor fi in comuniune). Despre sufletele care vor petrece impreuna si criteriile alegerii lor de catre Dumnezeu nu stim exact. Probabil este vorba de sufletele " compatibile". Este posibil ca, membrii unei familii, in conditiile plasarii lor in zona de fericire, sa fie impreuna, dar se poate sa nu fie impreuna. Tine de judecata lui Dumnezeu.
Dupa judecata universala toate sufletele mantuite vor fi impreuna.

Pr Serafim arata ca trecerea prin Vazduh ( despre ce reprezinta aceasta nu putem discuta aici ) este foarte dificila, cu atacuri demonice si altele, sufletul trebuie insotit, iar de merge singur este extrem de greu. Sufletul nu se poate intoarce. In Scriptura, nici bogatul nemilostiv nici saracul Lazar nu s-au putut misca de la locul lor. Doar unii Sfinti au primit in DAR posibilitatea de a calatori inapoi pe pamant (mai precis in zona lumii acesteia).
Oricum, in mod normal omul nu vede din Rai pe cei de pe pamant sau din iad, ca nu are super-puteri dupa moarte. Numai Dumnezeu e omniprezent, omul, fie el si in starea fericita, nu. Totusi exista posibilitatea , atunci cand Dumnezeu gaseste un folos din asta, ca sufletele sa vada starea altor suflete, fie ele in rai, in iad sau pe pamant, dar pentru perioade scurte, si in general insotite sau asistate. Dar nu este o regula. Sufletul are amintirile de pe pamant, dar bucuria aflarii in Rai, nu lasa loc dorului de o alta persoana. Sf Apostol Pavel, ca unul ce a urcat la ceruri, arata ca nici inima nici mintea nu poate pricepe bunatatile si starea de acolo.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamabear spune:

Citat:
citat din mesajul lui crinuta

Ce numiti voi " iad provizoriu" noi numim purgatoriu.

Noi credem cu tarie in puterea rugaciunii, a Liturghiei pt raposati. Avem si novene pt sufletele din Purgatoriu, rugaciuni speciale, pt ca ele nu se pot ruga pt ele, insa se pot ruga pt noi.
Pe ei ii tine speranta, pt ca stiu ca dupa ce ispasesc pt pacatele lor pe pamant ( pacatele iertate prin Spovada trebuie ispasite, aici sau dincolo) vor fi cu Dumnezeu.
Rugaciunie si Liturghiile, precum si sacrifiile celor dragi ii ajuta sa scurteze timpul petrecut acolo.

Crinuta si minunea ei

Second chance

www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy

Cred ca a vrut sa spuna ca se afla provizoriu in iad nu ca se afla intr-un iad provizoriu. In Ortodoxie nu exista purgatoriu.
Noi marturisim ca pacatele iertate la spovedanie, pentru care penitentul a primit dezlegare de la duhovnic sunt iertate si nu trebuie ispasite nici unde. Pacatele spovedite pentru care penitentul nu a primit dezlegare se ispasesc prin canon, iar daca acesta moare, se tine cont de intentia lui, si plineste Dumnezeu lipsurile. Pacatele nemarturisite se pun in balanta cu faptele bune si se da verdictul. Dupa moarte sufletul, fiind lipsit de trup, nu mai poate face nimic pentru sine, si nici ispasi ceva, deoarece pocainta sau ispasirea se fac cu trupul.
Daca in urma faptelor sufletul ajunge in iad, se afla acolo pana la judecata universala ( poti sa-i spui si provizoriu, dar pare nepotrivit termenul ). La judecata universala se iau in calcul si CONSECINTELE FAPTELOR, CUVINTELOR, GANDURILOR, SCRIERILOR avute pe pamant. Aceste consecinte pot scoate un suflet din iad si sa-l treaca in randul celor mantuite, si tot consecintele pot trece un suflet aflat in rai, in starea fericita, la osanda vesnica (mai cu seama atunci cand a indepartat pe altii de la dreapta credinta si de la primirea lucrarii Duhului Sfant in Taine).
Biserica Ortodoxa invata ca sufletele care au avut dreapta credinta pot primi ajutor din partea Bisericii si din partea celor de pe pamant. Dar oricate slujbe ar face Biserica, asta nu inseamna ca un suflet este automat scos din iad. Slujbele, donatiile, rugaciunile particulare nu apasa vreun buton sau fac vreo vraja, ci fac apel la mila lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu, Persoana fiind, face ce crede de cuviinta.
Cunoastem in Traditia Bisericii cazul unui sfant care s-a rugat insistent pentru un necredincios, Dumnezeu a primit rugaciunea si l-a scos pe cel necredincios din iad, dar i-a cerut Sfantului sa nu mai repete astfel de cereri. Mai cunoastem cazul unui necrestin care a donat o piatra pentru construirea unei biserici, iar pentru aceasta era pomenit de preotul slujitor la proscomidie. Dupa o perioada, un inger a scos piatra din zidul bisericii si a cerut preotului sa nu-l mai pomeneasca.

Mergi la inceput

Pai tocmai de aia m-am mirat, pt ca stiu ca voi nu credeti in Purgatoriu, pe cand noi da, cu toata taria.
Intr-adevar, aici mai vad o diferenta, si anume ispasirea pacatelor.
Insa, cum a fost Sarbatoarea de ieri si cum sunt si altele, indulgenta plenara inseamna iertarea pacatelor si a consecintelor, practic anulaream ispasirii lor, vorbim de pacatele spuse la spovada, nu de pacate nemarturisite sau viitoare.

Si noi primim canon dupa spovada, dar nu tine loc de ispasire.

Crinuta si minunea ei

Second chance

Mergi la inceput

Am uitat sa mentionez faptul ca cei care au vizitat spiritual purgatoriul l-au descris avand mai multe trepte, numindu-le pe fiecare in parte, doar ca nu tin minte nici nr lor, nici fiecare ce reprezinta.

Crinuta si minunea ei

Second chance

Mergi la inceput