Ati emigra in alta tara? (3)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Citat:
citat din mesajul lui Hilde

Asta e o discutie care nu duce nicaieri. V-am spus ce am avut de spus.



Nu, nu gresit, nu ai spus. Ai mintit. In ce ma priveste, ai mintit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns balerrina spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren



La Columbia Univ. in NY este o secretara foarte capabila de origine italiana, care are pe usa urmatorul proverb deloc gratulatoriu pentru profesori: "Chi sa, fa. Chi non sa, insegna". (Cine stie, face. Cine nu stie, preda). In general, asta e atitudinea populara in US fata de profesori (chiar profesori plini de la universitati mari). Succesul financiar duce la un statut social mult mai ridicat decat succesul academic. Si asta e profund american, dar si o dezamagire pentru multi din est-europenii care imigreaza aici.


Cateva completari. Responsabilitatile unui profesor depind foarte mult de scoala si de domeniu. Concret, in toate universitatile de cercetare, cum este si Columbia, profesorii nu sunt angajati sa preadea, sunt angajati sa SI predea. Insa munca de baza este cercetarea, care inseamna a crea si a face. Un profesor intr-o universitate de cecetare are de fapt cateva slujbe care il fac un mic intreprinzator, pentru ca el este cel care obtine banii sa isi costruiasca laboratorul, sa plateasca studentii, aparatura, sa gaseasca solutii cu echipa sa la problemele la care lucreaza si asa mai departe. De foarte multe ori aceste idei sunt patentate. Ba mai mult, este destul de comun, ca multi profesori odata ce obtin tenure sa isi porneasca si propriile companii bazate pe ideile lor. Cele de mai sus se aplica la pozitile tenure-track si nu la pozitille temporare. Asta insa depinde foarte mult de domeniu. Ca sa iti dau un exemplu faptul ca azi putem comunica prin Internet se datoreaza tot unui proiect de cercetare in care au fost implicati o gramada de profesori.

Cu sistemul de sanatate si in general sistemul social, sunt de acord cu tine, nu este stralucit si mai este mult de imbunatatit.

-- C

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Cristina, ai dreptate in ceea ce spui in legatura cu profesorii, cercetarea si companiile. Dar beren vrea sa ne arate ca n-ar exista mare respect social fata de profesori. Poate ca nu suntem in top 5%, nu se compara insa cu dispretul simtit de mine in Ro. Nu tb sa iti ridice nimeni statuie ca sa fii respectat dpdv social.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Beren, nici eu nu sunt de acord cu tine. Am intilnit zicala de care amintesti cu referire la cei din departamentul de Economics/Finance/Business. Dar asa cum ziceau balerrina si ruxij, in universitatile de cercetare, profesorii sunt in primul si in primul rind axati pe...cercetare. Mai ales cei din departamentele de basic science si inginerie. Predatul e vazut ca o corvoada, un rau necesar daca vrei.

Oricum, pe unde m-am invirtit eu, atit ca studenta cit si dupa, nu am avut impresia ca profesorii/cercetatorii ar fi disconsiderati. Poate doar de cei care gasesc strugurii prea acri...? Si/sau amari?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Nu e cazul in discipline gen mate. La noi e separare clara intre mate si mate aplicata:) Beren e mate pura daca am inteles eu corect si atunci e putin diferit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Adica numai 1% din populatie se considera respectati dpdv social? Eu sunt de parere ca nu e asa. Atata vreme cat esti angajat si muncesti cinstit, primesti suficient respect.

Sa sumarizez.

Ca sistemul de sanatate e bun in America nu sunt nici eu de acord. Probabil, cum zice beren, e mai bun dpdv tehnic/material si dpdv al modului in care sunt tratati pacientii, dar are ff multe hibe cu privire la plata. Poti sa dai faliment usor din cauza notelor de plata medicale.

Ca in Romania nu se poate creste un copil ca lumea, iarasi nu's de acord. Se poate f. bine creste un copil f. bun si care sa devina un adult de nadejde.

Nu's de acord nici cu HS si cu izolarea exagerata fata de "plebe" Acu' nici in slum, dar nici HS, general astia cu HS o fac din motive religioase sau din cauza ca cc copilul lor e mult peste nivel si nu se poate integra. Sunt de acord bineinteles doar cu cei din urma ca nu imi plac religious nuts. Da' e dreptul lor sa faca ce vor. Pt mine o scoala publica buna, sau o privata nu mega exclusivista sunt absolut OK.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

Nu e cazul in discipline gen mate. La noi e separare clara intre mate si mate aplicata:) Beren e mate pura daca am inteles eu corect si atunci e putin diferit.

Poate e diferit, dar exemplul cu secretara care crapa de ciuda pe profesori ca argument pt lipsaa de respect social, nu e prea bun. Beren e f. destept, poate mai mult

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Citat:
citat din mesajul lui balerrina

Ca sa iti dau un exemplu faptul ca azi putem comunica prin Internet se datoreaza tot unui proiect de cercetare in care au fost implicati o gramada de profesori.

Cu sistemul de sanatate si in general sistemul social, sunt de acord cu tine, nu este stralucit si mai este mult de imbunatatit.

-- C




Nope! Eu stiu ca i se datoreaza lui Al Gore.

Valeu, l-ati prins pe Beren la mijloc?

Edit sa mai zic ceva. Shucks! Azi trebuiau vopsite ouale? Mie de ce nu mi-a spus nimeni?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Ei, that's exciting

Da, domeniul meu e cercetare fundamentala (nu aplicata :)) si din cea mai greu de explicat contribuabilului ... ca daca e sa spun la public lecture un banc despre topologisti ("Q: how many topologists it takes to change a light bulb? A: They'd rather knot..." ) nu rade nimeni.

Iar respectul sa creasca pentru ca facem cercetare? Nu, ma tem ca nu. Nici macar pentru cei care au grija de national security inventand algoritmi de detectie.

Eu stiu care este valoarea cercetarii si cat de importanta e pentru progres , asta fac de mai bine de un deceniu. Insa contribuabilul... vorba unui coleg fizician: "trebuia, dom'le sa patentam becul si eram aranjati acum!".

Mergi si-i explica lui nea senatorul din Capitol Hill ce importanta are ipoteza lui Riemann; o sa fie mai interesat de filmul cu Paltrow si Hopkins instead.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

Mey copii, in Ro/Europa lumea doarme, Guestus e-n vacanta de Paste, mai o tachinare, un ghiont, o panseluta, muah ce sezatoare faina acilea

In SUA nu-i meseria de academician cea mai respectata; mult mai respectati sunt medicii - de iegzemplu, toata lumea-i la per tu, inclusiv doctorii, numa' medicii-s Dr. X, Dr. Y. (prin alte tari pe unde ma invart io numa' facultate daca ai, nu conteaza de care, esti Lic(entiat). X, Lic. Y; si-mi amintesc si acum ca pe usa la bunica scria Fam. Ing. Z ). 1% sunt si ei mai respectati.
Da' si sa ai tenure in SUA, cu per tu cu tot si fara 1%, nu-i rau deloc.

Lai

Mergi la inceput