Ati emigra in alta tara? (3)
Raspunsuri - Pagina 3
balerrina spune:
Citat: |
Nope! Eu stiu ca i se datoreaza lui Al Gore. |
'
Edit sa mai zic ceva. Shucks! Azi trebuiau vopsite ouale? Mie de ce nu mi-a spus nimeni? |
Se vopsesc joia si sambata, Mai ai timp sambata, dar sa nu vopsesti miine. Eu o sa vopsesc sambata.
-- C
balerrina spune:
citat din mesajul lui lai Mey copii, in Ro/Europa lumea doarme, Guestus e-n vacanta de Paste, mai o tachinare, un ghiont, o panseluta, muah ce sezatoare faina acilea |
In SUA nu-i meseria de academician cea mai respectata; mult mai respectati sunt medicii - de iegzemplu, toata lumea-i la per tu, inclusiv doctorii, numa' medicii-s Dr. X, Dr. Y. (prin alte tari pe unde ma invart io numa' facultate daca ai, nu conteaza de care, esti Lic(entiat). X, Lic. Y; si-mi amintesc si acum ca pe usa la bunica scria Fam. Ing. Z ). 1% sunt si ei mai respectati. Da' si sa ai tenure in SUA, cu per tu cu tot si fara 1%, nu-i rau deloc. Lai |
Si avocatii ... cica :)
noapte buna,
-- C.
lai spune:
yap, da' cu o treapta mai jos, ca ti se limba plimba-n gura pana zici esquire asa ca raman tot la per tu
Lai
beren spune:
citat din mesajul lui ruxij Poate e diferit, dar exemplul cu secretara care crapa de ciuda pe profesori ca argument pt lipsaa de respect social, nu e prea bun. Beren e f. destept, poate mai mult |
Da, am si altele din pacate. Dar am si unul pozitiv recent: conduceam prin Texas, un pic cam repede. Asa ca legendarul ranger ma ajunge din urma si ma opreste; ma invita la el in cruiser, se uita in acte, ma intreaba unde ma grabesc si ... cu ce ma ocup. Si-i zic ... La care el "power to you, man!" si-mi da doar avertsiment. Ei, m-am gandit, e un inceput.
Cu 1% ma tem ca nu merge argumentul: sunt profi tenured la Berkeley care se simt tratati ca dirt de legislatura, la fel la Cornell, Santa Barbara. Iar secretara e importanta, orice ati spune voi. Iulianm, eu cam prin locuri de nivelul asta am gustat strugurii :)).
Ramona J spune:
citat din mesajul lui balerrina Se vopsesc joia si sambata, Mai ai timp sambata, dar sa nu vopsesti miine. Eu o sa vopsesc sambata. -- C |
Ah, multumesc. Dar miine am voie sa fac ceva? Ca de nu-i voie ma duc cu copiii la film si vedem noi ce mincam de Pasti. Mie nu-mi place sa le fac din timp, vreau totul proaspat. Adica ma spetesc simbata probabil.
ruxij spune:
Ei, da, aici ai dreptate, beren, secretara e cea mai importanta. Ca e si cea mai ofticata pe faculty e partea a doua.
Inteleg frustrarea legata de legistatura si probabil de alocarea fondurilor. Banuiesc ca este mai pregnanta in domeniile umaniste si probabil si in matematica pura si alte domenii de acest fel. In rest, sigur ca nu profesorii sunt "dracu", excuse my French, da' cat de cat un respect cat de om normal eu zic ca ni se acorda acolosha. Ca eu una nu cer cine stie ce, doar atat, sa fiu si eu considerata un salariat normal, nu un luzar si un ratat (ca sa dau si traducerea la rongleza).
Eh, cu "la per tu", sa stiti ca la per tu era in Houston si deasemenea si in California (locuri unde imi petrecui timp). Da' la noi aci la porumb, in Midwest, toti suntem Prof. X si Prof Y. Eu nu's Lia si profesorul de langa nu e "John", cum erau in California. Am gasit diferenta mare de atmosfera. Diferente de cultura:)
Mai era ceva, da' uitai
Apropos de oprit politia, fusei oprita de 4 ori in ultimii patru ani. De trei ori am primit doar avertisment--o data faceam speeding in school zone, al'data intoarcere in intersectie/neoprit la stop sign si a treia oara speeding 85 in Wisconsin undeva. Iar a 4a oara am fost informata ca n-am stickerul cu registration lipit la numar. Ii aratai registration si stickerul, mi-l puse politaiu' chiar el pe placuta, dupa care mi-a zis "you're all set honey" In nici unul dintre cazuri nu ma intrebara cu ce ma ocup, deci sigur nu e de la aia :)
balerrina spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Ramona J
Ah, multumesc. Dar miine am voie sa fac ceva? Ca de nu-i voie ma duc cu copiii la film si vedem noi ce mincam de Pasti. Mie nu-mi place sa le fac din timp, vreau totul proaspat. Adica ma spetesc simbata probabil. Lume multa, oameni putini |
RamonaJ,
La mine in familie, traditiile sunt mostenite din sud, mama mea e dintr-un sat din Teleorman. De la mamaia mea asa am invatat ca se vopsesc ouale numai joia si sambata. Am dat acum un search pe net si se pare ca in alte parti din Romania se vopsesc si vinerea. De la mamaia mea am invatat ca in Vinerea Mare nu e bine sa faci treaba,
-- C.
miereamara spune:
Am stat pe ganduri daca sa va povestesc sau nu despre sistemul medical din USA si despre cat a trebuit sa lupt cu companiile de insurance ca sa mi se acopere anumite proceduri. Luni de zile. Nervi, stress, multe lacrimi si nopti nedormite de grija. Nu m-am calificat pt Medicare pt ca am fost cinstita si am declarat si venitul tatalui copilului desi nu eram casatoriti si nu ar fi avut cum sa afle in veci ca locuim in aceeasi casa si contribuie la cheltuili. Privind inapoi, acum imi pare rau, stiind cati bani intra in buzunarele companiilor de asigurari si cat rau mi-a facut stresul acela continuu in sarcina.
Am avut initial o asigurare de student, platita integral de scoala. Aveam dreptul la o singura ecografie in sarcina. Restul, doar dc se demonstra ca sunt necesare dpdv medical. La 9 saptamani am avut amenintare de avort si am ajuns la urgente. Am asteptat 12 ore!!! inainte sa ma vada cineva. Pana la 21 de saptamani nu se intervenea decat daca avusesei in prealabil 3 pierderi de sarcina. Ghinion, eu avusesem doar una. Am ajuns acolo la 4 dupa amiaza si am plecat la 6 dimineata. Cu o ecografie in buzunar si recomandare pt odihna.
La 18 saptamani am avut programata ecografia morfologica, totul in regula. Asigurarea mi-a refuzat plata acestei ecografii, pe motiv ca am avut una inainte. M-am luptat cu ei 3 sau 4 luni, telefoane, scrisori de la medic, vorbeam azi cu ei la telefon si maine imi spuneau ca nu au vorbit cu mine. Un cosmar. S-a rezolvat totul cand i-a contact avocatul universitatii. Nota de plata ar fi fost 1200 de dolari, nenegociabil!
Nasterea a costat un pic peste 40.000 de doalri. Nasterea mea a fost un cosmar provocat de un medic care a refuzat sa imi faca cezariana si m-a lasat sa ma chinui 2 zile in conditiile in care a recunoscut apoi ca nu avea sanse copilul sa se nasca vaginal, era prea mare si intr-o pozitie imposibila.M-a lasat sa imping 5 ore, dupa 2 zile de travaliu. Dar inainte de a imi face cezariana a insistat cu forcepsul si apoi cu vacuumul. Epidurala mi-a fost facuta de un rezident, prost facuta astfel incat nu a prins. Intr-un final au trebuit sa imi faca anestezie generala. Copilul a intrat in distress si cand s-a nascut nu a respirat, apgar 6. Nu mi-a spus nimeni nimic, din intamplare am vazut pe fisa lui. Dupa operatie am avut complicatii si am fost deschisa pt a doua oara. Copilul a stat o saptamana in terapie intensiva, a avut o infectie, i-au facut tot felul de investigatii, punctie lombara la o zi, antibiotice. Intr-un final am plecat acasa. Asigurarea nu imi platea mie decat 3 zile de spitalizare, eu m-am externat, copilul a ramas in spital, din fericire am dat peste oameni buni la suflet care m-au lasat sa stau cu el fara sa platesc.
A trecut.
Cand a inceput A. gradinita, la varsta de un an s-a imbolnavit foarte rau. Pe langa virus stomacal, infectii la urechi, strep, a facut doua pneumonii una dupa alta. Prima pneumonie nu a fost detectata la timp, am mers la urgent care center si m-au trimis acasa cu diagnosticul de raceala?! in conditiile in care copilul avusese 40 temperatura trei zile la rand si facuse si convulsii febrile. De abia la a doua vizita si la insistentele mele i-au facut un x-ray unde s-a vazut clar pneumonia. La a doua pneumonie am luat totul din scurt si s-a rezolvat mai repede. Dar din pacate pe fondul problemelor respiratorii si a unor alergii, acum a fost diagnosticat cu astm. Si acum incepe distractia. In timpul acesta am schimbat asigurarile. Asigurarea prezenta are 2 luni de preconditions, adica ce s-a intamplat in ultimele doua luni nu este acoperit. In prezent ma cert cu ei pt ca nu mi se pare corect, am avut asigurare tot timpul, fara gaps, mi s-a spus ca pot obtine un waiver. Este aceeasi asigurare, dar sunt planuri diferite. Am avut un termen de 30 de zile in care sa submit acest certificate of previous coverage, dar surpriza, il solicit de doua luni si inca nu l-am primit. In tot timpul asta aceeasi companie imi trimite scrisori de instiintare acasa cum ca nu imi sunt acoperite billuri pt ca pneumoniile si problemele respiratorii ale copilului sunt considerate pre conditions. Cum naiba scrisorile astea ajung in 3 zile si waiverul meu face 2 luni cu acelasi sistem postal nu stiu.
In rest ...numai de bine:)) e adevarat ca esti tratat impecabil de cele mai multe ori (poate am avut eu ghinion), dar daca nu ai asigurare buna...saracesti sau dai faliment.
Te trateaza la urgenta chiar daca nu ai bani, poti negocia cu ei (desi eu am obtinut numai un foarte mic procent redus, poate difera de la spital la spital). Concluzia mea dupa experienta proprie este ca dc esti un om cu o conditie economica medie (ca majoritatea americanilor) o boala sau o conditie cronica te saraceste.
Daca esti sarac nu ai nici o grija, plateste statul. Daca esti bogat, iar nu ai nici o grija.
Dar dc esti middle class cu o asigurare mediocra, trebuie sa stai sanatos, dc nu mori din cauza bolii, ai toate sansele sa faci depresie cand vei billurile medicale.
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank">Baby Gator
lai spune:
citat din mesajul lui ruxij Eh, cu "la per tu", sa stiti ca la per tu era in Houston si deasemenea si in California (locuri unde imi petrecui timp). Da' la noi aci la porumb, in Midwest, toti suntem Prof. X si Prof Y. Eu nu's Lia si profesorul de langa nu e "John", cum erau in California. Am gasit diferenta mare de atmosfera. Diferente de cultura:) |
In concluzie: daca vreti respect, mereti la porumb
Lai
ruxij spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui lai
In concluzie: daca vreti respect, mereti la porumb Lai |
Serios acu', voua chiar vi se pare dovada de mare respect ca iti zice Prof. X?? Mie nu. Mi se pare mult mai "cool" sa iti zica tot studentul pe numele mic. Doar ca se face in locuri liberale. Purdue nu e cea mai liberala universitate, din contra.
Am impresia ca nu intelegeti la ce nivel de respect m-am referit in postarea initiala. Pur si simplu un respect minim, nu as fi cerut sa mi se zica Dr. X, Inginer Y sau eu stiu ce, astea sunt niste prostii de suprafata. Lipsa de respect, dc. exista, o simti la alte nivele, nu doar superficial.