Cum e mai bine: sa taci sau sa te aperi?
Azi mi-a spus o colega ca atunci cand cineva te acuza de ceva, daca esti nevinovat atunci trebuie sa taci, sa nu spui nimic, sa lasi lumea sa vorbeasca, intrucat daca nu ai facut nimic nu ai motive sa te aperi. Daca iesi in fata sa te aperi, atunci in mod clar esti vinovat.
Ce credeti de acest lucru?
Raspunsuri
ADRIANKA spune:
Eu nu cred ca cine se scuza se acuza, de fapt eu nu pot sa tac daca sunt considerata vinovata de ceva si eu ma stiu curata. Bine, nici nu stau 5 ore la discutii, dar nici nu tac malc. Depinde si de temperamentul fiecaruia, eu sunt mai vulcanica, ma aprind imediat si de aia nici nu pot sa concep sa las pe cineva sa creada fie si pret de cateva secunde ca as fi vinovata de ceva, daca nu ar fi adevarat.
Dar am intalnit si persoane, care, chiar daca erau pe nedrept acuzate de ceva, taceau sau ziceau: "Bine, fie cum crezi tu" sau "daca tu asa consideri, asa o fi..." Raspunsurile de genul asta mai mult scot din minti pe cel care acuza si nu cred ca lamuresc cumva situatia.
alex_andra spune:
Eu sunt genul care nu tac. Spun ce am de spus, mai ales daca sunt acuzata pe nedrept.
Acum, depinde si de situatie si daca contextul ma intereseaza sau nu si de cat de grava e acuzatia.
La servici nu am tacut niciodata. Si nu numai in ce ma priveste pe mine. Eu iau apararea tuturor. Colegii ma stiu ca eu tot timpul sunt sincera si pe fata si daca ceva ma deranjeaza spun, nu-s ipocrita, tac si pup sefii in diverse parti
Si de-asta sunt si apreciata, printre altele.
Dar, e adevarat, ca de cand sunt mamica, sunt mai calma si spun lucrurile pe un alt ton.
Eva m-a transformat intr-o persoana mai echilibrata. Inainte luam foc imediat. Acum discut mai calm, dar tot spun ce am de spus.
Inclusiv cu conducerea institutiei.
Si ma mandresc ca sunt dintr-o bucata si ca nu umblu cu cioara vopsita, sa stii.
Pentru ca, astfel, mi se da credit si cei din jurul meu se pot baza pe mine si pe parera mea sincera.
CU directorul meu am avut multe showuri, tocmai pt ca puneam punctul pe "i".
Dar intr-un final, a ajuns sa ma aprecieze tocmai pt asta.
Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)
Poti ajuta si tu!
Tala spune:
Vorba 'cine se scuza se acuza' e valabila (in opinia mea) atunci cand nu te acuza nimeni de nimic defapt si incepi tu sa te scuzi. Cand insa te acuza cineva si taci si mai esti si nevinovat atunci mai ai o 'calitate': esti prost! E tare rau sa-ti inghiti cuvintele si sa citesti 'victoria' pe fata celui care te-a acuzat pe nedrept (da, am fost si eu proasta de cateva ori) insa, chiar daca se zice ca nu castigi nimic, eu nu recomand nimanui sa taca - de aici se nasc frustrari, concluzii gresite, stigmate...numai de bine nu. Nu militez pentru violenta verbala (sau de alt fel) dar avem gura si pentru a ne apara.
http://tabloute.blogspot.com/
Bucurie!
Madi25 spune:
Discutia a fost in urmatorul context: cumnata colegei a fost acuzata de soacra ei in mod direct de adulter. Respectiva tipa a facut scandal si a sustinut sus si tare ca nici gand de a-si insela sotul, in schimb soacra incearca sa-i distruga familia. Soacra si cumnata ei au sarit din nou si mai abitir si au si concluzionat ca daca nu era vinovata nu avea motive sa se apere, ca atunci cand taci este evident ca esti inocent; daca te aperi, esti vinovat.
Eu nu am inteles logica acestei gandiri. Mie mi se pare normal ca sa pui lucrurile la punct inca de la inceput. Cu tacerea in numele inocentei poti ajunge si la inchisoare...parerea mea.
Ce parere aveti de asemenea situatie?
Tala spune:
aproape ca nici nu merita comentat. Soacra si cumnata sa aduca dovezi clare sau si mai bine, sa-si vada de viata lor
http://tabloute.blogspot.com/
Bucurie!
bird70 spune:
Hahaha!
Se vede ca esti intr-o tara latina . Anglo-saxonii de aici ar fi spus: mind your own bussines! Cred ca acuzata trebuia sa spuna clar si fara sa se certe ca asta nu este problema soacrei si cumnatei si cu siguranta ea nu trebuie sa le dea loc socoteala. Singurul la care trebuie sa-i dea socoteala este sotul ei.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
alex_andra spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Madi25 Discutia a fost in urmatorul context: cumnata colegei a fost acuzata de soacra ei in mod direct de adulter. Respectiva tipa a facut scandal si a sustinut sus si tare ca nici gand de a-si insela sotul, in schimb soacra incearca sa-i distruga familia. Soacra si cumnata ei au sarit din nou si mai abitir si au si concluzionat ca daca nu era vinovata nu avea motive sa se apere, ca atunci cand taci este evident ca esti inocent; daca te aperi, esti vinovat. Eu nu am inteles logica acestei gandiri. Mie mi se pare normal ca sa pui lucrurile la punct inca de la inceput. Cu tacerea in numele inocentei poti ajunge si la inchisoare...parerea mea. Ce parere aveti de asemenea situatie? |
Daca soacra-mea m-ar acuza de adulter nefondat, evident, ca de asta discutam aici, nici nu m-as obosi sa ma cert cu ea. As sterge-o din viata mea. Si pe cumnata la fel.
De-asta zic, ca depinde de context. Sotul meu ma cunoaste. Avem o anumita istorie imppreuna si stie ca nu l-as insela. Asa ca nu m-as teme ca nu m-ar crede.
Deci, aici nu m-as obosi cu prea multe explicatii.
I-as spune soacrei, f calm, ca dat fiind ca nu-si vede lungul nasului, nu mai face parte din viata mea. Punct.
Dar aici tine si de relatia cu sotul. Sotul meu stie ca atunci cand mi se pune pata, pai mi se pune. Si sotul meu ma respecta si nu m-ar jigni cu suspiciuni de genul asta.
Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)
Poti ajuta si tu!
Lorikay spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Madi25 Discutia a fost in urmatorul context: cumnata colegei a fost acuzata de soacra ei in mod direct de adulter. Respectiva tipa a facut scandal si a sustinut sus si tare ca nici gand de a-si insela sotul, in schimb soacra incearca sa-i distruga familia. Soacra si cumnata ei au sarit din nou si mai abitir si au si concluzionat ca daca nu era vinovata nu avea motive sa se apere, ca atunci cand taci este evident ca esti inocent; daca te aperi, esti vinovat. Eu nu am inteles logica acestei gandiri. Mie mi se pare normal ca sa pui lucrurile la punct inca de la inceput. Cu tacerea in numele inocentei poti ajunge si la inchisoare...parerea mea. Ce parere aveti de asemenea situatie? |
Eu cred ca daca ar fi tacut i s-ar fi spus:"Aha, taci, inseamna ca am dreptate si nu ai cum sa ma contrazici!". Cred ca in situatia asta, oricum ar fi dat-o tot rau iesea. Eu i-as fi spus soacrei sa-si vada de treaba ei ca asta e problema mea si a sotului meu. Poate i-as fi spus ca nu are dreptate dar, in nici un caz nu i-as fi dat ei explicatii.
Deborah77 spune:
Am stat sa ma pun in locul respectivei, sa ma gandesc cum ar fi sa ma acuze pe mine soacra-mea, ba si cumnata, de adulter. Da, traiesc intr-o tara latina, dar la asa discutie m-as cruci si as merge sa-mi petrec timpul cu alti oameni. Nu trebuie sa fi englez ca sa stii sa le spui oamenilor sa-si vada de ale lor cand o iau pe aratura.