Vocea poporului si dictatura majoritatii
Vocea poporului, "care nu greseste niciodata", asa cum se exprima prin referendum:
Conform unui studiu al asociatiei Pro Democratia, in caz ca li s-ar cere parerea prin referendum, romanii ar avea urmatoarele optiuni:
- 94% (din cei 68% care ar fi de acord cu organizarea unui asemenea referendum) ar vota pentru retragerea cetateniei rromilor care comit infractiuni în strainatate (63.92%)
- 91% (din cei 50% care ar fi de acord cu organizarea unui asemenea referendum) ar vota pentru reintroducerea pedepsei cu moartea (45,5%)
- 88% (din cei 47% care ar fi de acord cu organizarea unui asemenea referendum) ar vota pentru pedepsirea penala a celor care critica religia ortodoxa (41.36%)
( http://www.mediafax.ro/social/romanii-ar-vota-intr-o-majoritate-covarsitoare-pentru-pedeapsa-cu-moartea-5787016/ )
Si, in general, 72% sint de parere ca minoritatile trebuie sa se supuna majoritatii, oricare ar fi pozitia sustinuta de majoritate.
( http://turambarr.blogspot.com/2010/03/dictatura-majoritatii.html )
Se intimpla in Romania, tara membra UE, anul 2010, secolul 21.
------------
Edit. Am facut, cu albastru, corecturile care se impun, pentru ca, as usual, presa a retinut cam ne-nuantat cele spuse cu adevarat de sondaj.
------------
Edit 2.
Am facut si fro' doo socoteli (rezultatele sint cele cu purpuriu): care ar fi procentul celor care ar raspunde "da" la referendumurile respective din totalul participantilor la sondaj, in ipoteza ca cei care s-au exprimat impotriva organizarii acelor referendumuri s-ar prezenta, totusi, toti, la vot si ar vota, toti, "nu".
Nu-i prea incurajatoare nici asa starea de spirit a natiei si deschiderea ei catre valorile democratiei, dar parca nu mai suna chiar atit de infiorator.
Raspunsuri
beren spune:
E absolut infricosator, dar cumva nu chiar neasteptat. Nu pot decat sa spun: bine ca exista UE, Haga, CEDO si interdependenta economica. Pana la urma, ajungem noi si in Europa, doar Pamantul e rotund (sau poate ca 80% considera pedepsibila si opinia asta?).
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui beren E absolut infricosator, dar cumva nu chiar neasteptat. |
Nu-i neasteptat deloc, ai dreptate.
Sa nu uitam conditiile care genereaza astfel de opinii si, mai ales, asemanarea cu parerile populatiilor altor tari ce traiesc complet diferit.
Pentru mine, de mirare ar fi doar "penalizarea" criticilor ortodoxismului, un demers surprinzator.
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
valentinag spune:
D'aia tre' s-o lasam mai moale cu consultarea poporului pentru orice.Ca maine poimaine se face un referendum sa intrebe poporul daca mai vrea sa plateasca impozite,si 99.99 o za spuna Nu.E atunci sa vedem distractie!
La aia cu minoritatile sa se supuna majoritatii,mie una mi se pare de bun simt.evident,atata timp cat nu le sunt incalcate drepturile fundamentale.
"La vita e bella"
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
Llaura spune:
Raspunsurile astea sunt teoretice si pariez ca rezultatele referendumurilor ar fi altele.
O chestiune anume ajunge la referendum dupa ample dezbateri publice care au si rol de educare si de evidentiat fata cealalta a monedei. De aia Pro democratia mai bine s-ar tine de treaba ei decat sa dea cu fumigene din astea (si am mai vazut si altele zilele astea, nu spui de la cine persoana importanta).
Edit: nu zic ca nu se poate insela poporul, dar pe de alta parte luatul votantului de prost e ff periculos, vezi ultimele alegeri prezidentiale.
iileana spune:
citat din mesajul lui Llaura O chestiune anume ajunge la referendum dupa ample dezbateri publice care au si rol de educare si de evidentiat fata cealalta a monedei. |
Pot sa rid cu lacrimi la faza asta?
Asa, in baza experientei mele personale, comune cu a celorlalti romani solicitati nu de mult sa-si dea cu parerea printr-un referendum.
ladyJ spune:
Laura, ai dreptate doar partial.
Stii tu cate voci sunt in Romania care sustin ineptiile astea? Stii ce parere au romanii in general fata de etnia rroma, sau alte minoritati?
Terenul este ´´fertil´´, este suficient sa vina un carismatic mustacios care sa vorbeasca inflacarat de suprematia romanilor, a ortodoxiei si-a neamului dac, si apoi culegem roadele rasismului pur.
Apropos, este unul pe nume bendeac,un actor care presteaza la antena, care si-a exprimat in nenumarate randuri dorinta de a impusca in cap ´´cocalarii´´(nu prea am inteles la cine se refera, dar insasi tupeul de a declara public ca singura medota este baia de sange, mi se pare foarte foarte grava)Si beandeac asta are o multime de fani tinerei, el insusi are douazeci..si ceva de ani.
Llaura spune:
Ileana, tu poti sa razi, dar rezultatul referendumului acela mie una mi s-a parut perfect de inteles. De aia am si zis ca e periculos sa iei votantul de prost la infinit.
ladyJ, ai si tu dreptate, dar asta e, lumea se uita la stridente, legea e cum e, aia e.
iileana spune:
Asa.
Iata si "fumigena", in toata splendoarea, aici: http://turambarr.blogspot.com/2010/03/sondajul-ccsb.html
Vestea buna e ca acele procente se refera doar la acei dintre romani care ar fi de acord cu organizarea referendumului respectiv, se specifica in sondaj citi. Deci situatia nu-i chiar asa de sumbra.
Vestea rea e... exact ce zicea LadyJ:
citat din mesajul lui ladyJ Terenul este ´´fertil´´, este suficient sa vina un carismatic mustacios care sa vorbeasca inflacarat de suprematia romanilor, a ortodoxiei si-a neamului dac, si apoi culegem roadele rasismului pur. |
Unii romani se lasa usor influentati de teme ce genereaza "minia justitiara".
Llaura spune:
Ileana, eu la alta fumigena faceam aluzie, una cu noua lege a invatamantului care pute a fi fost scrisa exact din locul in care a fost scrisa.
iileana spune:
citat din mesajul lui Llaura Ileana, tu poti sa razi, dar rezultatul referendumului acela mie una mi s-a parut perfect de inteles |
Llaura, eu rid de convingerea ta ca un referendum este precedat de ample dezbateri publice care au si rol de educare si de evidentiat fata cealalta a monedei.
Si asta pentru ca, spre deosebire de tine, stiu exact, de la locul faptei, in ce au constat aceste ample dezbateri inaintea referendumului cu privire la parlament unicameral. La care si-a dat parerea o natie care, precum vezi, nu stie, in proportie de 3/4, care este rolul bicameralismului.
Rezultatul si mie mi s-a parut perfect de inteles, prea putini nu au vibrat la strigatele de lupta "de ce le e frica nu scapa" etc, care au invadat spatiul public si la propriu si la figurat.