vorbitul la copii
in primul rand bine v-am gasit si sper sa ma primiti si pe mine in familia voastra sunt o mamica a unui copil de 3 ani si 4 luni ,este primul meu copil si singurul,suntem in italia si copilul de la varsta de 2ani si 10 luni adica din septembrie merge la gradinita aici in italia si nu vorbeste destul de mult,il inteleg cand imi cere ceva,este atent ,aude bine,este vioi ,jucaus,dar cuvintele la el sunt reduse o propozitie la el este formata dim maxim 4 cuvinte si uneori le mai si incurca cu cele in italiana,din experienta voastra va rog mult sa-mi spuneti daca este nevoie sa merg cu el la un logoped?eu comunic cu el mult cat este acasa ii citesc,ii cant ,dar degeaba va rog mult sa imi spuneti si mie parerile voastre.
Raspunsuri
szivarvany spune:
Mersul la logoped este sigur de mare ajutor si vei primi sfaturi exacte.
Voi acasa vorbiti romaneste cu el ?
Poate pentru ca cele doua limbi sunt foarte asemanatoare fonetic, inca are greutate in a comunica si a diferentia clar cele doua limbi.
Stiu ca e important ca din scutece cine alege sa-i vorbeasca alta limba decat uzual, sa nu treaca nicio clipa in a-i vorbi n alta limba, astfel copilul isi fixeaza din start cu cine in ce limba poate comunica si nu le confunda.
Cel putin mie logopedul mi-a spus clar sa nu vorbesc cu fi`mea in italiana pentru ca nu va face diferenta intre cele doua limbi - romana si italiana. Nu stiu daca am facut bine, insa am renuntat atunci la a-i vorbi in italiana. Si am ales maghiara.
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela
Kya spune:
Eu cred ca e doar un pic confuz - are de vorbit in 2 limbi, le incurca si atunci prefera sa taca, sau sa spuna acele cateva cuvinte de care e sigur ca sunt corecte.
Daca aude bine, reactioneaza la stimuli verbali cum trebuie, te intelegi cu el, cred ca e ok. In plus, gandeste-te ca si inceputul gradinitei a reprezentat un stress pentru el, ceva nou la care trebuie sa se adapteze intr-o noua limba. Parerea mea este ca are nevoie de timp sa se adapteze la noutati.
La gradinita a ras cumva cineva de el ca nu vorbeste bine? Sau ar avea vreun motiv sa se rusineze daca greseste cuvintele?
Voi acasa cu el vorbiti romaneste?
Raluca mamica de Sanziana
God didn't bring me this far, to leave me here!
alinuta1982 spune:
da noi vorbim romaneste acasa cu el doar la gradinita aude italiana si sta acolo 8 ore pe zii si nu cred ca a ras cineva de el acolo nu stiu sigur dar nu cred,dar parerea voastra este sa merg urgent la un medic logoped cu el?
Kya spune:
Pentru linistea ta, si ca sa elimini orice ipoteze de genul asta, nu strica sa il vada un logoped. Macar primesti o parere avizata, copilul este evaluat, si in funcite de asta o sa ti se spuna ce sa faci mai departe.
Multa bafta!
alinuta1982 spune:
pentru linistea mea azi la gradinita am cerul sfatul medicului care este in permanenta acolo deoarece este gradinita privata platim anual si un medic,mi-a spus ca copilul este in faza de asimilare el inca asimileaza cuvintele,mi-a spus ca copilul raspunde la toate comenzile ei si ca este un pic puturos la vorba,dar parerea ei este sa sa nu inceapa un tratament pana la varsta de 4 ani,ea oricum il tine sub observatie si ma va tine la curent.
szivarvany spune:
Cand ai scris tratament, la ce anume s-a referit logopedul ?
Este oricum foarte bine ca aveti la gradi logoped, care il poate observa indeaproape pe copil
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela
alinuta1982 spune:
nu stiu exact ce tratament ea vorbea si eu ascultam,dar oricum un pic sunt mai linistita acum stiind ca un medic il are sub supraveghere,si mia mai spus ca si la copii italieni intalnesc cazuri de intarzieri ale vorbitului.
Kya spune:
Ma bucur ca e totul ok!
Ca idee, nici fii-mea nu e vorbareata. Deocamdata are doar 2 ani, dar prin comparatie cu alti copii de varsta ei, e foarte in urma cu vorbitul. Vorbeste mult pe limba ei si cu multe onomatopee, dar cuvinte "pe romaneste" nu spune decat putine.
Prefera sa gaseasca alte metode sa se faca inteleasa, decat sa pronunte ceva... Dar e ok, nu-mi fac griji, avem timp berechet si pentru vorbit.
deliafairais spune:
un unchi de-al meu nu a vb pana la 3-4 ani deloc. apoi intr-o zi, s-a dus la bunica-mea si a zis: 'imi dai te rog un pahar cu apa?'
alinuta1982 spune:
ma bucur mult ca ma-ti sprijinit si ca mi-ti spus si mie parerile voastre,chiar incepusem sa fiu ingrijorata acum sunt mai limistita.