Scoli de matematica: istorie si traditie

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Olina87
Citat:

´´un nebun arunca o piatra in apa si zece destepti se chinuie s-o scoata´´
asta e atac la persoana, nu e nici un moderator sa il sanctioneze?

Nimeni nu arunca cu piatra in cineva. Unde vezi tu atac?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren

Citat:
citat din mesajul lui denizel
De ce ne-ar fi interesat varstele exaacte ale parintilor la nasterea copiilor?
ca sa putem calcula exact cand a fost Creatiunea :).
De la Creatiune s-a pornit, nu de la Potop.



Pai denizel, acum devin confuz. Ce ne facem cu datarea cu carbon 12? Ia intreaba-l pe Xeno ce varsta au unele recorduri fosile binecunoscute (si cu precizie stim asta)?

Stii bine ca nu scriu asa ceva ca sa ridiculizez: e o contradictie serioasa pe care numai interpretarile simbolice o rezolva, in opinia mea.



Pai, ar trebui sa fii dezamagit, nu confuz :)). Doar v-am zis acum cateva zile ce hram port .
Daca datarea cu carbon 12 ma conduce spre ceva despre care se zice ca e rational, nu-mi place, asa ca-i pun ratiunii ochelari de cal si ma afund in neguri misterioase si... aaaaa.... confuze .


Pentru parinti, de dragul copiilor


"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Tot va citesc si zau daca stiu ce sa spun.

Titlul cu De ce? ma deranjeaza pentru ca da de inteles ca asta este ceva bine cunoscut, cand de fapt el trebuie mai intai demonstrat.

Evreii nu exceleaza in mod deosebit in matematici.
Ei sunt mai buni decat altii in multe domenii, datorita specificului lor, istoric, religios. Noi astialaltii am intarziat secole in multe domenii. In loc sa fim uniti ii prigoneam, faceam schisme si ne cautam calea - cale pe care ei o urmau de mult.

Stiati ca atomii de Carbon 14 au un timp de injumatatire de 5700 ani? (o fi vreun simbol?)
Carbonul 12 (cantitatea) nu se schimba dupa moartea organismelor vii. De aceea la datare se foloseste un procent intre Carbon 14 si Carbon 12. (discovery sa traiasca)

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Ne trebuie antiinflamatoare...
Ideea este ca reluam o tema veche: conflictul dintre traditie si stiinta. Calendarele sunt intr-adevar o conventie care tine de o multime de factori: traditie, religie, cultura, identitate. Evreii au acest calendar "de la inceputul lumii". Si romanii ortodocsi foloseau acelasi calendar pana spre anii 1700. Nu trebuie condamnat un asemenea calendar. Evreii il folosesc in cadrul ceremoniilor lor si nu ne trantesc un an 5700. Sunt convins ca nu le-ar merge afacerile daca ar utiliza calendarul traditional.
Pe de alta parte intrebarea initiala a fost un pic cam malitioasa dar, buna pentru o provocare. Nu cred ca proverbul "un nebun arunca..." este un atac la persoana.
Datarea cu C14 este deja o metoda destul de sigura si coroborata cu alte date poate duce spre rezultate destul de precise. Faptul ca au fost datate urme umane vechi de zeci de mii de ani este o victorie a stiintei care nu contesta traditia. Eu cred ca acest conflict intre religie si stiinta este superficial in zilele noastre si nu cred ca e cazul sa ne cramponam de curente specifice secolelor 16, 17, 18, 19. Atunci exista un conflict serios intre stiinta si biserica. Stiinta isi itea capul destul de curajos in timp ce biserica se temea de schimbarile carora nu le intrezarea rezultatul pe termen lung. Daca privin azi..biserica a avut dreptate- stiinta chiar a afectat negativ fondul religios general.
Referitor la evrei- calitatile lor sunt circumstantiale. Ca si grup sunt o entitate bhine conturata cu anumite caliati date de o istorie plina de provocari- unele aleatorii, unele naturale, unele provocate de altii si, in final, unele autoprovocate.
Eu zic sa facem pace si sa acceptam ca oamenii, in general, pot avea calitati\defecte in functie de moment si de privitor.


Veninul dauneaza grav sanatatii.

Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.

Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Olina87 spune:

despre stiinta, etica si evrei:
http://en.wikipedia.org/wiki/Grigori_Perelman

PS: LadyJ, ma onoreaza atentia pe care mi-o acorzi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Daca tot suntem in mood-ul asta, iata niste repere pentru a intelege mai bine povestea lui Grisha Perelman.

Problema pe care a rezolvat-o el era precum un varf inaccesibil alpinistilor: multi reusisera sa urce pana aproape de varf, dar ultima etapa se dovedea prea dificila mereu. Thurston, un matematician celebru la randul lui, aratase practic tuturor celorlalti care e traseul cel mai bun pana la golul alpin. Dar de acolo, privind catre caldarea glaciara, grohotis si surplombe, nimeni nu stia care e calea de urmat.

Thurston si Perelman sunt precum N. Baticu si E. Cristea: al doilea e cel care reuseste Fisura Albastra - si nu pentru ca a invatat de la primul cum s-o faca.

Intra in poveste acum Yau, un vechi prieten de-al lui Thurston. Desi si-a inceput si el cariera prin asocierea cu un nume mare (Calabi), in timp a demonstrat un caracter urat, genul care abuzeaza de pozitie si influenta. La inceputul anilor '90, a lansat un razboi de culise impotriva "scolii Arnoldt" de geometrie, impiedicand angajarea unor cercetatori valorosi, etc.

Pretinzand ca ii apara realizarile lui Thurston (dar de fapt impotriva vointei acestuia), Yau a montat o ofensiva incredibila impotriva lui Perelman: jurnale speciale unde zeci de profesori chinezi scriau articole de 300 de pagini "imbunatatind" solutia lui Perelman, un congres international cu acelasi scop... un imperiu impotriva unui om.

Spre meritul lor, comunitatea matematicienilor a recunoscut valoarea lui Perelman si i-a acordat medalia Fields, iar acum premiul Clay.

Dar Perelman a ramas dezgustat, deziluzionat. Tine foarte mult la matematica, la etica stiintei, iar atacurile gastii lui Yau intre 2006 si 2009 l-au facut sa se retraga din orice activitate oficiala. De-asta refuza premiile, pentru ca i-a fost spulberat un ideal, poate cel mai mare din viata.

Etnia sau religia lui n-au nimic de-a face cu nimic din povestea asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Olina87 spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren
Etnia sau religia lui n-au nimic de-a face cu nimic din povestea asta.

dar au de-aface cu subiectul in discutie - nu e Perelman evreu? asa scrie in articolul din wiki - poate si-or fi zis si domnii aceia - You e chinez? - de ce sa fie numai evreii buni la matematica, si de aia s-or fi apucat sa-l persecute (daca e asa cum povestesti)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

Si totusi nu mi-a explicat nimeni de ce era colega mea cu nume de ...ovici cea mai buna din tara la matematica (la olimpiade desigur).

**************
Citesc cu placere: Supereva.ro | Blogul meu |

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Cineva a spus ceva corect legat de scolile de mate. Oameni de religie mozaica pot apartine scolii ruse, americane sau israeliene sau franceze sau oricarei alta. Si exista evrei buni matematicieni si altii slabi.

Desprecopii probabil ca n-avea doua creiere in rest orice alta ipoteza ramane de cercetat:)

Si despre Grisha nu e doar etica si matematica. Ca sa fii atat de bun precum e el trebuie ca matematica sa fie parte din tine si sa nu o faci ca o meserie. Si cred ca ce a simtit el in fata nedreptatii ne depaseste oricum. Nu un man in coada il defineste.
Cat despre chinezi versus evrei forget it. Terence Tao a fost unul dintre cei care au verificat (incercat sa-ntelega si sa valideze) demonstratiile. Asa ca nu-i vreun complot chinezesc, e numai lipsa de bun simt si etica care apare in momentul in care unii nu pot accepta ca exista genii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui Olina87
dar au de-aface cu subiectul in discutie - nu e Perelman evreu? asa scrie in articolul din wiki - poate si-or fi zis si domnii aceia - You e chinez? - de ce sa fie numai evreii buni la matematica, si de aia s-or fi apucat sa-l persecute (daca e asa cum povestesti)


Era doar problema lui Yau, personala. In timp, a acceptat si el cat de absurda era pozitia lui. De data asta, la premiul Clay, Yau a fost parte din comitetul care a acordat premiul - si a votat pentru.

Mergi la inceput