Case de lemn tip american
M-ar interesa sa-mi construiesc o astfel de casa pt ca am inteles ca costa mult mai putin decat una de caramida (pe care nu-mi permit sa o construiesc). Nu stiu insa daca se potriveste climei de la noi. Are cineva o asemenea casa? Cum e cu comfortul termic?
Raspunsuri
Allure spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Maya25 Cum e cu comfortul termic? |
oribil. la prima zi cu 25 grade mori de cald in casa, iti trebuie aer conditionat neaparat iar prin septembrie cind se raceste nitel vremea sub 15 grade, iti ingheata mustatile, trebuie sa pornesti caldura in casa ori faci frigul
nu mai spun de izolatia fonica...nu exista! auzi de la subsol pe ala de la etaj cind merge prin casa...cu timpul parchetul incepe si scirtiie infiorator, fiind montat pe structura tot de lemn deci instabila
le urasc foarte tare casele astea, mi se par ca niste cutii de chibrite si sint scumpe ca naiba! sint in mare cumpana daca sa-mi iau casa ori apartament aici....dezavantaje si colo si colo.
e ok si o casa din-asta pina la urma, dar sa stii la ce te bagi, altfel o sa fii dezamagita
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
True health is a journey not a destination, a process not an event, a habit not a diet.
"Man, you can do anything for 30 seconds!" Tony Horton, P90X
Maya25 spune:
Multumesc Allure ca mi-ai deschis ochii. Pe site-urile constructorilor de case de lemn nu se pomeneste nimic despre asta, din contra, cica comfortul termic ar fi sporit fata de cele de caramida. Ma mai gandeam si la soareci, oare nu fug pe sub dusumele si prin pereti? Oricum, mersi mult de info, m-am cam lecuit de idei din astea inovatoare (in Romania suntem inca destul de conservatori si se construieste preponderent din caramida).
Allure spune:
sint multe inconveniente...stiu pe cineva caruia i-a fost invadata casa la structura de termite
acoperisul se face dintr-o chestie usoara placata cu carton bitumat...asta se schimba la fiecare 6-8 ani ca se degradeaza...alti bani alta distractie!
aici (in america) se construiesc numai case de tipul asta, deci n-as avea de ales la o adica
e bine ca in romania inca se pastreaza obiceiul caselor de caramida
macar la voi casele "de carton" sint mai ieftine, aici sint exorbitante
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
True health is a journey not a destination, a process not an event, a habit not a diet.
"Man, you can do anything for 30 seconds!" Tony Horton, P90X
anca74 spune:
Allure, de cati ani esti in Canada? Intreb ca, ma gandesc eu, nu ai avea cum sa faci asemenea afirmatii complet deplasate daca te-ai fi stramutat aici din Romania in urma cu macar un deceniu.
Eu mi-s aici de aproape 2 decenii si sunt la a patra casa din asta, "plina de inconveniente", in care am locuit pana acum: 3 cumparate de parintii mei, si una de mine. Toate noi, construite la cererea noastra. Nu am cumparat niciodata pana acum o casa veche, in care a mai locuit cineva inainte. (Mentionez asta pentru ca este important sa faci diferenta intre o casa nou construita, dupa standardele de constructie actuale, fata de una veche de 10-20-30 de ani).
Si uite asa, din experienta mea, nu am avut niciodata probleme cu nimic, nici invazii de furnici/termite/alte bazdaganii, nici probleme cu acoperisul, nici sa dardaim la +15C, nici sa scoatem fum la +25C la umbra.
Poate ca ar fi o idee buna sa reflectezi ceva mai indelungat pe marginea chestiunii, si sa nu te mai repezi cu afirmatii tendentioase.
1. Plansee
Casele construite pe structura din lemn se particularizeaza prin exceptionale calitati termo si fonoizolatoare ale planseelor. Stratul izolator de vata minerala sau polistiren expandat regleaza transferurile de caldura pe verticala si amortizeaza foarte eficient chiar si zgomotele cele mai stanjenitoare (calcatura unor pantofi cu toc inalt, tropaitul copiilor, caderea unui obiect greu).
Numai ca trebuie sa stai in coasta muncitorilor, cand ajung la aceasta etapa a constructiei, sa-i supraveghezi ca pun vata minerala cat doreste inimioara ta ca sa fii sigura ca nu-ti aud urechiusele delicate nici macar falfaitul aripioarelor unei musculite ratacite si confuze prin iatacurile de la etaj sau sala familiala din basement.
2. Umiditatea
O constructie din lemn cu umiditate < 20% imbunatateste comfortul persoanelor care locuiesc în ea, datorita faptului ca peretii nu sunt reci si umezi.
Lemnul este de 6 ori mai izolant decat caramida si de 15 ori mai izolant decat betonul, ceea ce conduce la importante economii de incalzire. De exemplu, consumul mediu de energie al unei familii suedeze este cu 50% mai mic decat al unei familii franceze.
3. Costuri de constructie reduse
Costul constructiilor din lemn este mai mic cu pana la 20-30 % decat cel al constructiilor traditionale.
4. Timp scazut de executie
Durata de constructie a casei e redusa la cam 3-4 luni de la semnarea contractului pana la momentul in care te vezi cu cheile de la intrare in manuta.
5. Amplasament variat
Constructiile din lemn sunt incadrabile cu usurinta atat in mediu urban sau rural, indiferent de amplasament, finisajele exterioare/interioare, fiind aceleasi ca si în cazul caselor construite din alte materiale.
6. Termenul de valabilitate al unei case din lemn
Lemnul este un material de constructie durabil. Realizate in mod corect aceste case pot dura si secole. In Siberia si unele tari scandinave exista case din lemn vechi de peste 600 de ani, in perfecta stare de conservare. Realizate prin metode moderne, durata de "viata" a acestora poate creste considerabil.
7. Rezistenta la cutremur
Principiul de transmitere al greutatii este acelasi cu al structurilor in cadre, cu diferenta ca materialul folosit este lemnul, care este mult mai elastic comparativ cu materialele de constructii clasice. Acest fapt, impreuna cu greutatea proprie redusa permite constructiilor executate pe structura de lemn sa reziste la seisme cu magnitudine de peste 8 grade pe scara Richter.
Mamica de Zanuta mica, Anna Laura
www.youtube.com/watch?v=ckFvoGRPiCU&feature=related/" target="_blank">Shape up, Anca!
Le meilleur moyen de réaliser ses rêves c'est de se réveiller.
Maya25 spune:
Na, eu nu mai stiu ce sa cred...
Dar cu termitele am mai auzit si eu ca ar fi o problema. Bine, ca norocul in Ro nu avem.
Si nu se umezesc peretii la bai, nu mucegaieste si putrezeste lemnul?
Maya25 spune:
Avem si aici pt acoperis sindrila bituminoasa dar nu stiam ca asa putin tine si trebuie inlocuita.
anca74 spune:
Mai, crede-ma ca nu se umezesc peretii la bai si nu mucegaieste nimic.
Nici nu am auzit asa ceva vreodata aici, pe cuvant de onoare!
Condensul care se instaleaza in jurul ferestrelor este determinat de scaparile de aer care apar datorita unor probleme de constructie. Problemele de condens pot fi rezolvate prin cresterea eficientei termice a ferestrei, reducerea pierderilor de aer din jurul ferestrei printr-o etansare cat mai buna, realizarea unei incalziri suplimentare a zonei, montarea unei bariere tip termopan.
Banuiesc ca stiai ca aerul cald transporta mai multa umiditate decat aerul rece. Umiditatea difuzata de caldura umezeste structurile constructiei pana la nivelul in care acestea nu mai pot retine cantitatea de vapori suplimentara, moment in care apar problemele legate de igrasie si mucegai. Cand aerul cald intra in contact cu suprafete reci, vaporii de aer se condenseaza iar picaturile de lichid se depoziteaza pe respectivele structuri. In zonele cu variatii climatice, condensul apare de regula in perioada lunilor reci.
De asemenea, aerul cald generat in interiorul cladirilor se strecoara prin defectele din structura cladirilor formand zone in care se depoziteaza umiditatea, care se difuzeaza ulterior spre zonele mai putin umede. Acumularea acesteia in exces poate dauna foarte mult constructiei.
Aici, pentru izolarea peretilor si acoperisului contra infiltrariii umiditatii se folosesc bariere anti-vapori realizate, de regula, din folii de polietilena sau folii de aluminiu montate intr-o structura continua, etansa, care previne realizarea scurgerilor de aer si difuzia vaporilor de apa in interiorul constructiei. Cel mai utilizat material pentru realizarea barierei de vapori pentru pereti din structuri prefabricate din lemn este folia de polietilena continua cu grosimea de 0.15 mm.
Infiltrarile determinate de ploaie sunt minimalizate de finisajele exterioare eficiente care impiedica aparitia fenomenului. Deoarece lemnul folosit la realizarea structurilor de baza are un grad scazut de umiditate, in combinatie cu bariera interna anti-vapori si finisajele exterioare anti-umiditate, exista sanse reduse ca in interiorul structurii peretilor sau acoperisului sa se formeze acumulari de umiditate care sa afecteze stabilitatea termica a constructiei.
Bariera anti-vapori este o membrana care restrictioneaza migrarea umiditatii prin difuzie din zone cu un grad inalt de umiditate. Bariera de vapori trebuie instalata in apropierea partii incalzite a peretilor pentru a nu genera condesarea vaporilor de apa pe partea rece a structurii.
Mamica de Zanuta mica, Anna Laura
www.youtube.com/watch?v=ckFvoGRPiCU&feature=related/" target="_blank">Shape up, Anca!
Le meilleur moyen de réaliser ses rêves c'est de se réveiller.
Maya25 spune:
Multumesc pt raspuns si explicatii.
Si aici am vazut ca se foloseste folia de polietilena la pereti. Ma gandeam la probleme in baie pt ca am vazut o emisiune despre renovarea unor case de lemn in SUA si unele aveau podeaua din baie putreda, trebuia sa se schimbe lemnul.
Tala spune:
Anca,
nu putem compara o casa de lemn construita in Canada (unde se practica acest sistem de f multi ani) si una construita in Ro (unde este o noutate - pentru toata lumea, inclusiv constructori).
Maya, cel mai sanatos ar fi sa mergi 'la fata locului'. Sa vezi o astfel de casa cu ochii tai. Ce stiu de la persoane care locuiesc in astfel de case este ca nu au iesit mult mai ieftin decat daca si-ar fi construit o casa din caramida, ca la vant (nici macar unul mai puternic) casa scartaie din toate incheieturile si ca izolatia termica lasa f tare de dorit.
Eu cred ca o casa se poate construi cu putini bani daca se draia o pauzasc bine, daca alergi mult si cu folos dupa materiale si daca ai noroc (sau ti-l faci) cu muncitorii; si se poate construi si repede (noi ne-am mutat in 6 luni de la tarusarea terenului (fara finisarea exterioara, dar se poate si dupa, evident)
http://tabloute.blogspot.com/
Bucurie!
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Tala Eu cred ca o casa se poate construi cu putini bani daca se draia o pauzasc bine |
Admini (o pentru umor involuntar),
Va rog puneti o regula mai restrictiva pentru parsing caci, iata, nu mai intelegem nici noi ce scriem, daramite ce-au scris altii. Please!
Sa putem scrie dramu.iesc sau popu.latie (asta are o frecventa chiar mare pe forum).