Tocinei fara ou, nu parjoale...
EDIT: am schimbat titlul, dupa Roxana, in tocinei
Sunt cele din cartofi, faina si sare, prajite in ulei?
O vecina ne aducea in copilarie si le punea dulceata pe deasupra, erau tare bune, ca un fel de chiftele de cartofi cu dulceata,, dar nu stiu daca aveau ou (eu caut fara).
Imi puteti spune exact cantitatile? Imi este teama ca se va sfarama aluatul daca le potivesc din ochi (eventual daca se fierb in coaja cartofii, etc.).
Take joy! (poze)
Raspunsuri
gabriella1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ML Sunt cele din cartofi, faina si sare, prajite in ulei? O vecina ne aducea in copilarie si le punea dulceata pe deasupra, erau tare bune, ca un fel de chiftele de cartofi cu dulceata,, dar nu stiu daca aveau ou (eu caut fara). Imi puteti spune exact cantitatile? Imi este teama ca se va sfarama aluatul daca le potivesc din ochi (eventual daca se fierb in coaja cartofii, etc.). Take joy! (poze) |
nu.nu au ou.Cartofii se fierb si se paseaza ca la piure. Nu exista o cantitate anume.
Gabriela
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
gabriella1 spune:
700 gr cartofi dulci, curatati si taiati bucati
25 gr unt
o ceapa, tocata fin
un catel de usturoi, zdrobit
nucsoara rasa
sare, piper negru macinat
2 linguri ulei de floarea-soarelui
eu am pus cimbru uscat si patrunjel.Cum spuneam, cartofii ii fierbi in apa cu sare timp de 15-20 minute, apoi scurge-i si zdrobeste-i astfel incāt sa obtii un piure fin.
Topeste untul intr-o cratita si caleste la foc foarte mic, timp de circa 10 minute, ceapa si usturoiul. Adauga piureul de cartofi, nucsoara rasa, sare si piper dupa gust, amesteca bine, ia vasul de pe foc si lasa cartofii sa se raceasca.
Fa pārjoale de circa 2,5 cm grosime .
Pofta Buna!
Gabriela
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
ML spune:
Gabriela, iti multumesc mult, insa vreau sa le fac dulci, cu dulceata pe deasupra (poate voi incerca si asa vreodata).
Deci inca mai caut, daca are cineva reteta.
Take joy! (poze)
inaioana spune:
Eu fac asa ceva din aluat de cartofi identic cu cel folosit pentru galustele cu prune, doar ca fara prune. Dar se fierb , nu se prajesc. Se rumeneste pesmet in unt, eu il amestec si cu putin zahar tos si se servesc cu dulceata deasupra. Deci ele arata rumene de la pesmentul ala dar nu sunt prajite.
Aluatul de mai sus se face si cu un ou, dar banuiesc ca poti renunta la el daca pui destula faina avand in vedere ca si cartofii sunt fierti in coaja.
Poate asta cauti sau poate cauti un fel de papanasi? Dar ala e aluat cu branza...
gabriella1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mianda Eu sunt din Moldova,dar nu am auzit de asa ceva... Sunt ele din cartofi, s-or servi cu dulceata, dar sigur nu-d parjoale moldovenesti. Eu stiu ca parjoale moldovenesti sunt alea cu carne si cu usturoi... |
te contrazic.prima data am mancat la bunici,la tara, ptr ca tineau post. se prajesc in ulei si din cate mi-aduc aminte aveau si usturoi. cu dulceata n-am mancat si nici n-am auzit.
fac intr-o zi si te invit zi ca stai in Vaslui
Gabriela
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
ML spune:
Multumesc de raspunsuri.
Da, asa ceva, de post caut, dar se prea poate sa fi avut ou ale vecinei, nu mai stiu. Si erau cu dulceata, aveau un gust aparte, un anumit contrast intre "chifteaua" nedulce, un pic lipicioasa si dulceata de deasupra.
Poate ca am sa experimentez cum spui tu, Inaioana, prajite si fara ou in compozitie, desi, acum, dupa cele scrise de voi, inclin sa cred ca nu erau de post (despre varianta cu dulceata vorbesc).
Take joy! (poze)
roxanaz spune:
ML, astia sunt tocinei (tocerl ). nu-s parjoale.
se fac din cartofi pasati, fierti in prealabil, amestecati cu ou si faina cat sa tina compozitia - exact ca la galustele cu prune.
se prajesc in ulei si se servesc cu gem de prune. era desertul nostru de seara inainte de '89.... nefiind deloc pretentios la ingrediente
Roxana
ML spune:
Cred atunci c-am elucidat misterul asa ziselor parjoale , Roxana! N-am auzit de tocinei, pe unde se fac? Nici macar nu stiu de unde se tragea doamna...
Da, era inainte de '89.
Atunci sa renunt, nu, ce crezi? Cine stie ce iese doar cu cartofi si faina...
, Roxana si scuze tuturor de incurcarea borcanelor.
Take joy! (poze)
roxanaz spune:
iubita, nu cred ca ies fara ou.. nu imi dau seama ce ar putea lega compozitia. incearca cu cartofii fierti si amestecati putin cu faina si incearca sa prajesti compozitia.
noi suntem ardeleni de la Sebes (Alba), mama zicea ca se fac si in Banat de unde e ea...
pup!
R