Crestinismul si evolutia spirituala 4
Raspunsuri - Pagina 11
Iasmin08 spune:
Katya. Exact cand ma pregateam sa trimit un mesaj ca unde sunt fetele
Bey, scularea, a tras cineva pe aici cu ceva?? Simtiti vreo amenintare ?
Hai, gata cu lenea, la lupta, ca nenea atata asteapta sa ne ispiteasca.
Un weekend grozav va doresc si numai bine.
Va pe toate
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
Ica 1975 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Katya Buna ziua fetele! Zile linistite,cu odihna si bucurii va doresc si sa ne citim sanatoase! Completez si eu cele scrise de Iasmin cu: "Dumnezeu cu noi-nimeni impotriva noastra!" Doamne ajuta! V-am pupat! |
Asta imi aduce aminte de o replica din filmul Tarul, care mi-a ramas adanc intiparita in suflet - Dumnezeu este cu noi, de cine sa ne temem?
Nu te teme, mergi pe acest drum, cu aceste hotarari in inima si nu-ti va parea rau. E calea cea stramta si pentru a ramane pe ea trebuie sa nu fii singur. Insoteste-te cu fratii de un cuget, agata-te de Parintele duhovnic.
Da-mi minte sa fac voia Ta, Doamne!
Iasmin08 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Ica 1975
Asta imi aduce aminte de o replica din filmul Tarul, care mi-a ramas adanc intiparita in suflet - Dumnezeu este cu noi, de cine sa ne temem? Nu te teme, mergi pe acest drum, cu aceste hotarari in inima si nu-ti va parea rau. E calea cea stramta si pentru a ramane pe ea trebuie sa nu fii singur. Insoteste-te cu fratii de un cuget, agata-te de Parintele duhovnic. Da-mi minte sa fac voia Ta, Doamne! |
Ica, vorbesti de Tsar.2009 ?? Cel care a fost facut de acelasi regizor ca si Ostrovul?
Iasmin08 spune:
Katya ti-am ramas datoare cu cate ceva din viata lui Mos Gheorghe Lazar- pelerinul roman.
El este cel care a mers si a vizitat locurile sfinte, a trait in Palestina si in pustiuri mai multa vreme. Viata lui e pilda vie de sfintenie, asa cum in zilele noastre nu se mai poate vedea nicaieri.
Dupa ce necuratu' i-a aruncat caciula din cap (intr-o ispita) si bocancii din picioare(alta ispita), a mers pana la sfarsitul vietii, pret de mai multe zeci de ani descult si cu capul gol. Vara soarele il ardea iar iarna fulgii de zapada se topeau pe crestetul lui. Intre degetele de la picoare ii ingheta zapada. Iar el intra in fierarii si isi punea piciorul la foc sa i se topeasca gheata dintre degete si pe urma pleca mai departe. Banii care ii primea ii dadea la saraci iar de mancat manca doar o data in zi dupa apusul soarelui putina paine.
Purta mereu la el Psaltirea pe care o stia pe de rost, si de aici ramane povestea...
Psaltirea era cartea de rugaciuni cea mai iubita in viata batranului Gheorghe Lazar. O stia pe de rost din tineretea sa si o rostea regulat in fiecare zi. Pe strada, insa, batranul rostea psalmii in ison, cu glas tare si rar, zicand:
- Acum sa incepem dragutele de rugaciuni ale catismei intai! Dupa ce termina, adauga:
- Acum sa incepem dragutele de rugaciuni ale catismei a doua!
Asa continua pana termina Psaltirea. Apoi impartea milostenie si se urca din nou in turn.
Iasmin08 spune:
continuare la viata lui Mos Gheorghe
Spuneau aceiasi ucenici ca cea mai inalta rugaciune a batranului era cea de noapte, pe care o facea in biserica. Timp de peste 30 de ani nu a lipsit niciodata noaptea de la biserica. Intra la ora 11 inainte de miezul noptii si iesea dimineata, intre orele patru-cinci. Oriunde innopta, in orase, prin sate sau pe la manastiri, pastra cu sfintenie aceasta randuiala. Aceasta era rugaciunea de foc a batranului Gheorghe Lazar, pe care o savarsea in taina, nestiut de oameni.
Ucenicul sau, Protosinghelul Damaschin Trofin din Manastirea Neamt, spunea urmatoarele:
- Fiind eu de loc din Piatra Neamt, Mosul Gheorghe venea adesea in casa noastra. Intr-o zi, pe cand aveam 15 ani, a zis batranul catre tata:
- Draguta, lasa copilul deseara sa se roage cu mine la biserica!
- Il las, Mos Gheorghe. Si am plecat impreuna spre biserica Sfantul Ioan Domnesc.
Noaptea, la ora 11, a deschis biserica si ne-am incuiat inauntru. Pe mine m-a trimis la strana sa citesc incet din Ceaslov, iar el a ramas in pronaos. Si a stat acolo nemiscat, descult pe piatra, cu mainile in sus la rugaciune, doua ceasuri. Eu ma uitam pe furis la el, sa vad cum se roaga, dar nu intelegeam ce zice. Apoi a zis cateva catisme din Psaltire. Apoi a lasat Psaltirea si zicea catre fiecare sfant din calendar aceasta scurta rugaciune:
- Sfinte preacuvioase parinte (numele), roaga-te lui Dumnezeu pentru noi, pacatosii!
Pe urma a inceput sa pomeneasca pe de rost pe toti oamenii care i-au dat milostenie in ziua trecuta, fara a uita vreun nume. Pentru fiecare facea o inchinaciune si zicea aceasta rugaciune:
- Preasfanta Treime, miluieste pe cutare care m-a miluit pe mine pacatosul! Apoi si-a pus cojocul, Psaltirea si toiagul in strana si a inceput sa faca metanii cu rugaciunea lui Iisus, mai mult de un ceas. Iar cand a observat ca se lumineaza de ziua, s-a apropiat de mine si mi-a zis:
- De acum, hai sa mergem, draguta!
Iasmin08 spune:
despre rugaciunea inimii- tot cu Mos Gheorghe
Odata s-a urcat Mos Gheorghe la Schitul Sihla cu mai multi parinti din Sihastria. Batranul mergea inainte, rostind in taina rugaciunea lui Iisus. Apoi, deodata s-a impiedicat si era gata sa cada jos. Atunci s-a intors catre parinti si le-a zis:
- Vedeti ce mi s-a intamplat? Numai putin am parasit rugaciunea si indata m-a parasit darul lui Dumnezeu. Cum m-am pogorat cu mintea jos, m-am si impiedicat sa cad, caci, mintea trebuie sa fie intotdeauna inaltata la Dumnezeu.
Acest minunat batran dobandise de la Dumnezeu darul preasfintei rugaciuni a lui Iisus, pe care o zicea in taina cu mintea si cu inima. Dar despre aceasta minunata lucrare nu vorbea niciodata cu nimeni. Numai pe fiica sa cea mai mare, Ana, o invatase rugaciunea lui Iisus, inca pe cand traia in familie. Despre aceasta spunea copila:
- Repetam mereu rugaciunea "Doamne Iisuse", asa cum ma sfatuise tata, dar nu puteam s-o zic cu atentie. Mintea mea se raspandea mereu, desi ma rugam toata ziua. Mi se parea ca atentia mea este in fata, iar nu in inima. Pentru aceasta eram tare intristata si ma rugam lui Dumnezeu sa-mi dea darul rugaciunii.
Odata, trecand pe langa o troita de la rascrucea unui drum, m-am inchinat inaintea ei cu multa credinta. In clipa aceea am simtit ca o putere a intrat in inima mea. De atunci, mintea mi se pogoara in inima si ma rog totdeauna cu nespusa bucurie si caldura.
Ica 1975 spune:
Iasmin, nu stiu despre regizor, insa da e din 2009, uite aici
http://vimeo.com/8492641
Nu te teme, mergi pe acest drum, cu aceste hotarari in inima si nu-ti va parea rau. E calea cea stramta si pentru a ramane pe ea trebuie sa nu fii singur. Insoteste-te cu fratii de un cuget, agata-te de Parintele duhovnic.
Iasmin08 spune:
Ica, filmul e excelent, dar sa fiu sincera tot Ostrovul s-a lipit mai bine de sufletul meu. E cu acelasi actor in rolul principal, insa ceea ce se intampla e de milioane. Parca e coborat din Pateric. Asa cum in Tsar este partea de final cand calugarii aleg sa moara arsi de vii in Biserica decat sa dea trupul sfantului.
Bune filme. Sunt de vazut.
Katya spune:
Mersi,Iasmin,pt Mos Gheorghe,esti tare draguta.Sa ai o noapte buna,sa visezi frumos!N-am vazut inca filmele de care vorbiti,dar mi-ar placea sa le vad,am citit despre ele,adica despre Ostrovul.
Eu ma duc sa mai mestec in niste ciuperci,am zis ca 3 luni de-acuma-ncolo o ciuperca sa nu mai vad in casa,va pup,ma tot gindesc la Nikole,miine poimiine naste,cum o mai fi sa ai la sin un caput de bebe mic?
V-am pupat!
Ica 1975 spune:
Iasmin, am sa incerc sa vad si Ostrovul. AM o colega rusoiaca care mi-a spus ca Ostrov inseamna insula.
Katya, eu cred ca nu poate fi decat de la minunat mai incolo. Vreau si eu