Topic ingrijirea copilului - CIC(7)

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mimihoo spune:

Multumesc!
Am citit OG-ul si nu mi se pare ca se aplica in cazul enuntat de mine. Am gasit in art 12 lit f un enunt "copilul este abandonat ori este internat intr-o institutie de ocrotire publica sau privata", dar aceasta suna a Azil nicidecum a Cresa.
Inca o data va multumesc pentru timpul acordat.
Numai bine,

Mihaela, mama de Sofia (03.10.08)
sesiune foto studio 2
poze Sofia
jurnalul Sofiei
Flickr

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Sensul acordarii indemnizatiei pentru ingrijirea copilului minor o are imposibilitatea celui care il/o are in grija de a merge la serviciu avand timpul dedicat cresterii minorului. De aceea si paragraful " se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora. "

In momentul in care oficial un copil este dat spre ingrijire/educare unei institutii oficiale specializate in acest sens nu mai este indeplinita aceasta conditie legala parintele avand prin decizie proprie timp liber pentru desfasurarea unei activitati profesionale. In consecinta sistemul asigurarilor considera (pe drept cuvant) ca nu mai exista temei pentru a acorda despagubirea corespunzatoare, in consecinta o suspenda.

E destul de logic?

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pianna spune:

Salutare,

Am si eu o intrebare, mai multe de fapt. Multumesc anticipat celui/ celor care ma ajuta.
Venitul obtinut in urma unui contract cu o firma din strainatate se considera venit impozabil pt calcularea CIC? Daca da, trebuie sa merg la finante si sa declar pur si simplu venitul respectiv? Conteaza ca nu e in modeda nationala? Pe langa contractul in cauza as mai avea nevoie si de alte acte doveditoare?

9+

Mergi la inceput

Ce numesti contract? este prea general ceea ce scrii. Detaliaza ideea de contract. Cine cu cine in ce fel unde a fost inregistrat contractul samd

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Cred ca pt legislatia noastra contract e mult spus (doar imi dau cu parerea). I-am spus eu contract, el se numeste Consulting agreement si partile contractante sunt subsemnata si avocatul firmei respective. Nu a fost inregistrat nici unde in Ro.

9+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Viviannie spune:

Buna Marius si Mimihoo,

Interesanta abordarea cu bb la cresa cateva luni pana face 2 ani corelat cu og 148/2005 art 12. Sincer, si eu cand am citit acea og am crezut k se refera la un azil si nu la cresa.
Partea stupida, din punctul meu de vedere, este ca acea og iti taie dreptul de a alege. Adica:
- de ce sa nu dai bb 1 la cresa de la 1 an si 6 luni de exemplu pana la 2 ani, program scurt de 4 ore, daca esti insarcinata si vrei si tu un repaos nefinanciar???? (in 4 ore libere NU E NEAPARAT timp pt activitate lucrativa, ca sa nu mai specificam ca 4 ore = juma ora intors de la gradi+ practic maxim 2 ore libere/odihna+ 1 ora pregatit papica bb/curat +juma de ora dus dupa bb). Deci cresa la timp scurt poate fi privita ca o perioada cat bb sta cu o bona specializata dar si cu alti copilasi de la care poate invata chestii de varsta lui.
- daca eu aleg bb sa stea cu o bona tot 4 ore(ce se presupune ca este o pers autorizata de ingrijire bb/ educatoare), sa inteleg ca eu ar trebui sa nu mai primesc nici atunci CIC, nu? caci sta altcineva cu bb si eu chipurile as alerga sa fac activitati lucrative in 2 ore, sa zicem... sau sa stau la TV...
- cum poate casa de asigurari sa considere ca nu mai ai nev de cic daca dai bb la cresa program scurt, cand tu, chiar daca te intorci la lucru, bb e la cresa de la 9-13, iar tu de la 7:30 la 16??? Faza e k PRACTIC NU POTI SA TE INTORCI LA LUCRU/SA AI NICI O ACTIVITATE LUCRATIVA caci tot tu k mama tre sa ai grija de bb sa-l duci, aduci, papica, schimbat,etc...
Inteleg faptul ca daca faci activitate lucrativa si bb e la cresa program LUNG sunt 2 salarii practic, dar... la program scurt CHIAR NU AI cum sa faci!!!!
Ti se ingradeste libertatea de a alege intre o educatoare cu mediu adecvat spre binele bb si o bona oarecare ("cum sunt ele la noi" in RO, nici macar cu vreo specializare...)
S-apoi, daca sunt mamici ce au o situatie financ chiar buna, pe sotii lor ii dau banii afara din casa (da, exista si romani bogati), care e problema statului ca parintii aleg din venitul tatalui sa plateasca o suma pt educatia bbului fie el si de 1 an????
Daca eu k mama consider ca bb merita un mediu adecvat privat, de varsta lui, fie si de la 1 an juma sa zicem, care e treaba statului sa ma oblige sa dau bb la gradi de stat oficial doar de la 3 ani??
ca daca m-oi intoarce de la 2 ani la lucru, atunci sigur voi avea (fara CIC BINENTELES) bani sa platesc si o bona pt 8 ore, nu???? Oi fi mama eroina! Sau ar trebui sa imi fac eu gradi privata ca sa am cu cine sa-l las??? (ambii bunici sunt prea departe)
Deci tot singure tre sa ne descurcam si sa decidem ce e mai bine pt bb!
In plus, CIC = "concediu de ingrijire bb pana la 2 ani"PUNCT
nu e in titlu, ca "...pana la 2 ani, dar mama sechestrata acasa cu bb cu tot". Dar ce s-au gandit frumosii nostrii bugetari? hai sa bagam og 148/2005, k tot e nevoie sa sugem de undeva bani in plus....
Inteleg pe de-o parte si CAS, dar si pe mame....

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui pianna

Cred ca pt legislatia noastra contract e mult spus (doar imi dau cu parerea). I-am spus eu contract, el se numeste Consulting agreement si partile contractante sunt subsemnata si avocatul firmei respective. Nu a fost inregistrat nici unde in Ro.

9+

Atunci oficial nu castigi niciun ban, nu? Chestiile astea la mica intelegere - neinregistrate fiscal - nu exista oficial.

Pagina legislativa

Mergi la inceput

Deci ma fac ca ploua si nu declar nimic?

9+

Mergi la inceput

Pai ce sa declari? Pentru ceea ce declari trebuie acte inregistrate oficial.

Pagina legislativa

Mergi la inceput

aha, am prins ideea. Oare cat dureaza pana rezolva dl Vladescu "situatia".

Multumesc de lamuriri Marius.

9+

Mergi la inceput