Topic ingrijirea copilului - CIC(7)

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nike974 spune:

bonurile de masa nu se pot lua in calcul, pt ca nu s eimpoziteaza.

cat priveste CIC, miercuri, 26.05, s eva lua o decizie.
cei din presa au diverse surse, iar lucrurirle se schimba de la o ora la alta.nu sunt surse credibile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nike974 spune:

declaratii Seitan, ora 16.30:in discutiile pe care le avem, indemnizatia pentru cresterea copilului se afla in categoria celor care vor fi supuse reducerilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nike974 spune:

declaratii oficiale Seitan, ora 19.00:CIC ramane pe lista pt reduceri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LilianaR spune:

Marius, nu am intrat in chestiunile astea despre indemnizatie pana acum si iti spun sincer ca nu am priceput mare branza din legislatia aplicabila; poate pentru ca urasc tot ce inseamna conta si fiscal, cine stie.

Oricum, am vazut ca ai spus cuiva ca daca isi ia sotul CIC poate sa ia dupa postnatalul mamei. De ce? Ca nu spune nicaieri asta, ba chiar spune ca CIC se ia dupa postanatal daca e cazul.
"Art. 10. - (1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentând indemnizatie si stimulent, se cuvin si se platesc dupa cum urmeaza:
a) începând cu ziua urmatoare celei în care înceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa în termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) începând cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa în termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;" Stii tu ceva despre modul in care se aplica in practica? Pentru ca mie mi-e cel putin neclar, imi pare ca a) se aplica mamelor si b) tatilor sau adoptatorilor etc.

La fel am o intrebare despre PFAuri, de ce trebuie suspendate, conform ce? Ca pe un PFA pot avea angajati si ce naiba fac, ii trimit acasa la mama? Nu e corect, zic eu, in lipsa unui text de lege concret, sa se aplice prin similaritate cu contractul de munca, asa cum, din pacate, cred ca se face.
Stii tu vreo dispozitie concreta, vreo norma? Ca eu nu inteleg...

Astea imi sunt tare neclare, sincer.

Cat despre trimiterea la gradi sau cresa a copilului si incasarea CIC, asta e clar in lege. Faptul ca unii mai cunosc si cazuri de incalcare a legii e ca si cum am spune ca nu-i interzisa crima pentru ca mai stim de unii crimimali.
Legea zice clar ca omul care incaseaza indemnizatia pentru CIC "locuieste împreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si îngrijirea acestuia/acestora."
Se presupune ca se ingrijeste tot timpul si nu numai 2 sau 22 de ore pe zi.
In caz contrar, se aplica urmatoarele: "(4) În situatia în care beneficiarul nu mai îndeplineste conditiile prevazute la art. 7, plata drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se suspenda începând cu ziua urmatoare celei în care conditiile respective nu mai sunt îndeplinite."

Faptul ca sunt primarii care nu au aflat de copiii aceia de la cresa sau gradi nu inseamna ca nu se poate afla si omul sa fie pus sa dea inapoi banii. Sau nu inseamna ca e corect.
O bona, cresterea copiilor de bunici sau de orice alte persoane inseamna ca cel ce incaseaza CIC nu se ocupa tot timpul de copil, deci s-ar putea ocupa sa obtina venituri suplimentare.
Citirea legii nu ajuta daca nu ii gasim scopul, spiritul ei.

Ca cineva vrea sa-si duca pruncul la educatii inalte de la 1 an, poate s-o faca, insa nu pe banii statului; deci o face, dar nu mai ia indemnizatia care e un ajutor social, un ajutor pentru cei care nu-si permit sa traiasca stand acasa, saracii.
Nu limiteaza nimeni dreptul la educatie etc.

Oricum, pana la 3 ani psihologii nu recomanda socializarea copiilor decat in conditii stricte de adaptare impreuna cu parintele, cu explicatii si reguli de timp, nu e chiar o idee imbratisata de psihologi sau recomandata de ei copiilor.
Trebuie inceput treptat, prin cercuri restranse de copii, impreuna cu parintele, ma rog, e un proces intreg si are la baza modul in care evolueaza psihicul uman, varstele la care el e matur si pregatit sa socializeze si alte bla-bla-uri pe care le-am citit si studiat in timp.
Dar excede topicului.

23+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Ba exista legea 158 art. 24 pct. 2, unde se precizeaza obligativitatea celor 42 de zile postnatal.



ART. 24
(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dup#259; nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in func#355;ie de recomandarea medicului si de op#355;iunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.



Cat despre PFA - este cert faptul ca atata vreme cat un PFA este activ , fiscal discutand se inregistreaza venituri si intra in contradictie cu disp legii. Deci asta e ori PFA si venituri fiscale oficiale ori asigurari sociale - la alegere.

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LilianaR spune:

Da, e cu du-te-vino, tind sa vad acum de unde venea ideea suspendarii PFA.

La cealalta parte insa nu sunt de acord, nu spune nicaieri ca daca nu isi ia mama CIC, tatal e obligat sa astepte terminarea postnatalului ei.
Ba din contra, zice ca e de la nastere pentru cei care nu se incadreaza pt. concediu de maternitate; aici intra si tatii, zic eu.

23+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nerantula spune:

http://www.mediafax.ro/social/indemnizatia-maximala-pentru-mame-va-fi-de-3-400-lei-6185108/



Mami fericita de steluta Gruia (16.09.2008) si Cezara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nerantula spune:

http://www.drepturile-gravidelor.ro/Stiri/2/Mamele+vor+primi+salariul+integral+timpul+concediului+maternitate.html - chestia asta se aplica?

Mami fericita de steluta Gruia (16.09.2008) si Cezara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AndreeaOr spune:

intrebare disperata si urgenta...situatia este urmatoarea:]
-sotul este in CIC pt primul copil care va inceta in august 2010
-intre timp eu am nascut si am fost sa imi depun actele pt intrare in CIC pt al doilea copil incepant cu 1 iunie 2010.
Cei de la primarie mi-au spus ca nu se poate sa fie ambii parinti in CIC chiar dc cu 2 copii diferiti, sotul trebuie sa renunte, si sa se intoarca la munca ...cei de la agentia de prestatii sociale au spus ca se poate ca sunt 2 copii diferiti. Asa mi se pare si mie normal, sunt doi copii diferiti, parintii au realizat venituri si au cotizat...

eu acum nu mai stiu ce sa cred...s-a confruntat cineva cu o situatie asemanatoare? am citit legea si acolo da spune ca nu se poate suprapune pt acelasi parinte 2 indemnizatii...altceva nu am gasit...
Marius sau cineva va rog un raspuns...
multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Da asa este CIC se acorda unui singur parinte nu are legatura cu numarul de copii decat doar daca sunt gemeni. CIC se acorda parintelui deoarece nu poate sa mearga la serviciu stand acasa cu copilul deci o compensare a salariului. Nu pot fi doi parinti simultan pentru acelasi drept.

ART. 5

(1) De indemnizatia si stimulentul prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului.




pentru cazul suprapunerilor cum e la voi:

(3) Durata de acordare a concediului prevazut la art. 1 se prelungeste corespunzator, in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept, in conditiile prevazute la alin. (1) si (2).

(4) In cazurile prevazute la alin. (3) se acorda o singura indemnizatie, in cuantumul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta.

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput