Minoritatile din Romania: studiu istoric - 2

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Accept: Nu in paralel, pentru ca e vorba de licee de niveluri diferite, cu elevi de olimpiada internationala sau de adus "cu arcanul" la scoala, la industriala. Asa ca sunt experiente complementare, nu redundante. Care acopera realitatea de pana acum 3 (trei) ani.

Asa ca - ce comentarii de substanta ai de facut, care sa demonstreze ca si eu si Laura25 exageram?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Accept, eu am lucrat in invatamant in epoca noastra, copilul meu e elev in aceeasi epoca si sustin ca nu exista sanse egale pentru copii.
Iar daca din clasa I se porneste stramb (in sensul ca n-ai sa vezi un copi de tigan intr-o clasa "de elita"), mai greu sa se repare nedreptatea pe parcurs.
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Eu lucrez in invatamant in epoca noastra si va zic ca nu exista equal access pe nicaieri, nici in US, nici in Canada. Chiar in Romania e mai bine ca e mai ieftin.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:beren, denizel...

Clasele de elita nu se formeaza incepand cu clasa I. Ca nu ai ce sa evaluzei. Chiar daca se pretinde asta, este praf aruncat in ochii parintilor care au in cap numai elitism. Apoi, in cazul particular ar sistemului nostru de invatamant unde te duci la scoala pentru a fi evaluat nu pentru a fi invatat, sansele sunt dictate de disponibilitatea parintilor de a isi 'antrena' copiii acasa. Disponibilitate de timp, disponibilitate intelectuala, sau disponibilitate materiala. In acest context 'viata e greu' pentru toti copiii, aia care ajung acasa si nu are nimeni disponibilitatea sa se ocupe de ei sunt pierduti in sistemul nostru. Indiferent de etnie. Din punctul asta de vedere sistemul trebuie corectat spre beneficiul tuturor.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

La scoala unde lucreaza tatal meu sunt in aceeasi clasa si copilul primarului ,si a invatatorului si a tiganilor. Ba chiar se duc directorul cu dirigintele/invatatorul la parinti acasa si insista si cauta solutii sa vina TOTI copiii care au varsta scolara la ore. Absenteismul e in randul familiilor sarace, cu multi copii (tigani si romani in aceeasi masura). DAR tata e profesor la o scoala dintr-un sat din fundul Moldovei. Mai departe, la liceu merg maxim 50% din copii ce termina cl a 8-a, indiferent de nationalitate, dar in functie de veniturile familiei (asta, normal, fara a lua in calcul gradul de inteligenta necesar pt a ajunge la liceu).

Eu zic ca totusi e posibila situatia de mai sus si pt ca statul garanteaza dreptul la educatie. Pt ca acum 100 de ani nu cred ca tiganusii care acum sunt in banci la scoala ar fi avut vreo sansa sa treaca pragul clasei.Bazar umanitar DC


Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Laura, si eu ... dar cred ca tu compari mere cu portocale. Am fost in comisii de admitere la graduate school in USA si stiu ce inseamna affirmative action "dinspre culise". Nu se poate face o comparatie cu Romania. Suntem in alta epoca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

copilul meu este la o scoala foarte buna (in buricu targului), o clasa foarte buna, 5 copii romi. Ce o fi insemnand si unde e discriminarea aia nu pricep Se vorbeste de ea, dar nu exista.
Cand nu am vrut ca puiul meu sa faca optional engleza, a fost scos pe hol si lasat de capul lui. Cand copilul de tigan nu a facut engleza, a fost lasat in clasa, ...de frica... Da, da discriminare, right

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui accept92beren, denizel...

Clasele de elita nu se formeaza incepand cu clasa I. Ca nu ai ce sa evaluzei. Chiar daca se pretinde asta, este praf aruncat in ochii parintilor care au in cap numai elitism. Apoi, in cazul particular ar sistemului nostru de invatamant unde te duci la scoala pentru a fi evaluat nu pentru a fi invatat, sansele sunt dictate de disponibilitatea parintilor de a isi 'antrena' copiii acasa. Disponibilitate de timp, disponibilitate intelectuala, sau disponibilitate materiala. In acest context 'viata e greu' pentru toti copiii, aia care ajung acasa si nu are nimeni disponibilitatea sa se ocupe de ei sunt pierduti in sistemul nostru. Indiferent de etnie. Din punctul asta de vedere sistemul trebuie corectat spre beneficiul tuturor.Accept, clase bune = clase cu invatatoare bune.
Invatatoarele considerate bune in scoli isi selecteaza elevii in functie de ocupatia parintilor.
Copilul de tigan ajunge la cea mai slaba invatatoare din scoala daca se intampla sa aiba mama casnica si tatal fauritor de burlane.
El trebuie sa fie extrem de inteligent, iar parintii sa fie foarte implicati in educatia lui pentru a se mentine la acelasi nivel cu copiii din clasa buna.
Daca cele 2 criterii nu sunt indeplinite, copilasul se cam pierde pe drum.
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Compar si mere cu mere si mere cu portocale.
Pe aici repartizarea copiilor in scoli e teritoriala, stam intr-un cartier nou cat vezi cu ochii, am prieteni cu fetita la scoala si o descos periodic :-) Concluzia mea: nubun. O sa ma mut? nu (exista si destui care-o fac). Scoli private sau charter nu prea sunt si personal nu sunt de acord cu scolile private, cum am invatat eu in scoala publica sa invete si el. Asa ca o sa fac ce a facut tata (si el in invatamant, ca si mama si ca si o multime de alte rubedenii si cimotii) si o sa gasesc o solutie sa-l duc la o scoala mai buna.
Mere cu portocale: am fost candidat la comisie din aia de care zice beren. $45,000 /an a fost scrisoarea de finantare oferita de universitate sa pot lua viza de student. Cate familii din US isi permit sa plateasca banii aia?
In ceea ce se intampla la mine in scoala, lucrurile sunt departe de a fi ok desi statul finanteaza destul, vad de mai aproape si mai bine, vad zilnic problemele si incerc cat pot sa gasesc solutii si pe cat posibil sa le propun spre institutionalizare, de cele mai multe ori pe timpul si energia mea (sper din inima ca le foloseste studentilor mei, cred ca eu am invatat de la ei mai mult decat au invatat ei de la mine).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Laura, nu inteleg logica ta: de ce sa plateasca familia studentului american 45k/an? Tu crezi ca tie ti-a fost oferita bursa pentru ca nu erai cetatean? Criteriul este exclusiv de calitate, cu exceptia locurilor pentru AA. Oricine cu scorurile tale la teste si scrisori de recomandare similare ar fi primit bursa, chiar daca avea tata senator si milionar in US. De platit trebuie sa plateasca doar cei care nu sunt la un nivel satisfacator academic, dar insista sa faca acele studii optionale. Iar daca nivelul e prea jos, nu conteaza cati bani au: nu sunt acceptati.

Acceptarea pe locuri AA e diferita, criteriul de diversitate este amestecat cu cel de calitate. Dar asta nu e equal access, e mult mai mult decat atat.

Edit: Iasmin, tu vorbesti despre scolile din Iasi? acolo unde exista "Centrul Regional pentru Tineri Capabili de Performanta"? Atunci poate ai sa incerci sa iti faci baiatul acceptat intr-unul din grupurile speciale de pregatire, peste cativa ani, si ai sa ne spui si noua cat de transparent si democratic este procesul... succes!

Mergi la inceput