Pepenasi iulie-august 2008 (177)
Raspunsuri - Pagina 3
monalac spune:
am putin tp sa intru ,sotul e plecat,codi doarme si cris se chinuie sa faca ousoare,desi face unul si zice ca gata,a terminat.
in primul rand,vreau sa va spun ca va multumesc din suflet pt sfaturi si ca mi pare rau ca s au iscat polemici...
sunt f multe de spus,e clar ca multe din elementele de puzzle lipsesc si unele piese mi e jena sa le expun.
insa-sotul nu mi e indiferent,asa cum nu mi e indiferent daca divortez sau nu.eu visez mereu cum vom fi la batranete,cum vom avea casa plina de nepoti si cum ne vom ajuta copiii cu de toate,iar fara el n o sa i pot ajuta,cel putin nu material[atat cat as vrea eu].
apartamentul nu l pot vinde,pt ca nici macar nu e pe numele nostru,e pe numele bunicului,iar el i l va lasa mamei.mama nu vrea sa vb cu bunicul sa mi l lase mie,spune ca ea e copilul lor si ca e normal sa i l lase ei,si asa sa zic mersi ca mie mi au dat bani de facultate,in loc s o ajute pe ea.acum,ca bunica nu mai traieste,problema e cu atat mai dificila,pt ca mi a transmis bunicul ca daca vreau apartamentul sa ma mut la el[fara copii]sa am grija de el,chestie care cade din start.
mama il poate vinde dupa ce moare bunicul,nu garantez ca ma va da afara din casa,dar nu garantez nici ca mi va da apartamentul,mai ales ca daca moare tata[chestie probabila in urmatorii ani,pt ca are o operatie pe inima,2 infarcturi suferite si lucreaza in conditii grele,ture de noapte ,facut naveta la buc zilnic si stat in frig],mama se poate recasatori[ea are deja pe cineva,daca nu mai multi ''cineva''] si probabil va juca dupa cum va canta acel cineva[repet,nu garantez,nu stiu exact cum stau lucrurile].
apoi,credit nu pot sa fac pt ca am deja 8 milioane rate pe luna,eu numai la sarcina cu codrin am cheltuit in jur de 200 milioane ,plus rata la masina,plus la altex...
serviciu-as vrea un job stabil,dar la noi in oras nu sunt locuri de munca,de ex,fratele meu de 1 an si jumatate sta pe bara,pt ca nu si gaseste serviciu.eu in iulie dau titularizarea pe romana,insa nu stiu daca vor fi posturi titularizabile.pana acum am predat filozofia,n a fost niciun an in care sa stau acasa fara bani[am stat acasa in maternitate,dar am luat indemnizatie],insa postul a fost mereu pe 1 an si apoi a tb sa sustin din nou examen.cine lucreaza in invatamant stie despre ce vb.acum,ca am terminat si romana,am facut modulul,sunt si anul 1 la master, sper sa gasesc un post pe care sa ma pot titulariza.
la usa as putea pune zavor,insa codrin ar plange de ar innebuni pana i s ar deschide usa.in ziua in care vine sotul de la serviciu,codrin nu vrea sa ma vada,vrea numai la sot in brate si plange si daca pleaca sotul la baie...probabil ii e f dor de el si i e frica sa nu plece iar..
in bucatarie nu pot sta pt ca n avem loc nici sa mancam,e f mica si am si masina de spalat acolo,pt ca in baie nu intra.sunt camerele f mici,din pacate.
pe cris o sa l dau la gradinita in septembrie,am vb deja,insa o sa l duc la program scurt,pt ca el nu doarme dupa amiaza si n are rost sa l las acolo,pt ca n ar sta cuminte si i ar deranja pe ceilalti copii.
sunt ferm convinsa ca la gradinita nu se va mai plictisi asa cum face acasa,insa sunt la fel de convinsa ca daca se va imbolnavi des,doamne fereste,voi trage mult cu el si nu va mai avea nici aceste amarate de 16 kg...pt ca are un prag al durerii f scazut si face f urat la cel mai mic disconfort,nu mai mananca,nu mai doarme,e f nervos.
as vrea acum sa l dau la un sport,taica su a vb deja ca de saptamana viitoare sa l duca la judo,il cunoaste pe antrenor, dar eu stau in cumapana, mi e ca ar aplica asta apoi acasa ,cu codrin.de ex,i a luat taica su un sac de box,ii placea sa loveasca in el,dar apoi ne lovea pe noi si pe codrin,spunea ca face box cu noi.
in plus,mi e ca ii rup oasele aia pe saltele,chiar voiam sa va intreb ce ma sfatuiti...
cris nu se joaca singur,asta e marea problema,el ar sta numai cu ochii in calculator si la tv,i am scos de cateva luni si disney channel[mi a zis intr o seara ca vrea sa ma pupe pe buze,sa vada cum e] si cartoon,de la care invatase numai porcarii.
ii limitez orele de stat la tv si calculator,ma mai joc cu el,ii place f mult sa ma uit cu el pe carti,sa i povestesc,insa n am tp sa stau numai cu el...
daca l scot afara e cel mai fericit,socializeaza f bine cu copiii ,mai ales cu cei mari sau cu cei de varsta lui,insa acum nu mai vin copii in parc...
acasa isi manifesta energia intr un mod negativ,arunca toate pernele pe jos,loveste pernele cu picioarele[n ar fi nicio problema daca nu s ar vaita apoi ca l dor picioarele],sare de pe fotoliu in pat,fuge prin casa si i pune piedica lui codrin,sare in capul lui taica su,pe burta lui,daca vine dupa mine in bucatarie,ba varsa cana cu apa de pe masa,ba punga cu malai,ba da cu piciorul in sticlele de apa plata si le darama[toate astea le face intentionat] si stau mereu cu gura pe el,de multe ori tip si uite asa in casa este mereu o atmosfera tensionata.
iar taica su spune ca nu stiu sa ma impun,ca nu stiu sa i fac educatie,ca sa i dau la fund,ca daca nu stie altfel tb sa stie de frica.si de aici ne luam mai rau la cearta,pt ca niciunul nu e de acord cu ce zice celalalt.
revin ca vrea cris sa ne jucam.
flo1980 spune:
Off incerc sa va scriu cate ceva si nu-mi gasesc cuvintele, sunt nervoasa dupa o zi plina, asa ca va rog sa ma scuzati
Va pup pe toate!
_
Are mama 2 baieti: un fulgulet si un pepenash!
turturica spune:
ana, mada, inseamna ca noi sintem mai norocosi relativ la mincatul in comunitate, pentru ca la gradinita la Mara nu se da nimic dulce, au meniul afisat pe saptamina si e cam ce urmez si eu: dimineata fructe, cereale sau piine integrala, diverse lactate, la amiaza legume+carne+carbohidrati in diverse feluri (orez, paste, etc), iar la masa de la 4 un snack format din fructe, brinza sau biscuiti din astia din cereale, nedulci.
In plus aici in Elvetia sistemul e ca si mai incolo la scoala copiii nu au voie de acasa cu snackuri nesanatoase de gen biscuiti, prajiturele, tot felul de fast-fooduri, sint extrem de stricti pe tema asta. Deci daca tu ca parinte iti trimiti copilul la scoala cu o napolitana primesti amenda.
Pentru mine singura "problema" legata de alimentatia copilului e cauzata de unele mame romance de pe aici cu care ma intilnesc ocazional si care au o nevoie obsesiva de a ma critica pentru ca eu nu hranesc cupilu cu pufuleti sau ciocolata. De exemplu la una din zilele de nastere la care am fost recent, am refuzat sa ii dau Marei pufuleti, desi gazda a tot insistat si desi aici pufuletii chiar sint marfa de contrabanda
Ei bine, pe motivul asta, am auzit tot felul de comentarii de genul "lasa ca vii tu la mine acasa si-ti dau io ciocolata si napolitane daca maica-ta nu vrea" (chestie spusa cica lu' Mara) sau diverse alte munci de convingere cu mine cum ca sa nu frustrez copilul. Desi io nu consider deloc ca copilul e frustrat din cauza ca io n-o hranesc cu tort de ciocolata, ea urla ca vrea banana in timp ca ailalti copii din zona se umflau cu prajituri.
Ma rog, mi se pare lipsa de respect sa nu mi se respecte dorintele ca si mama, io nu ma apuc sa le zic altor copii ca "las ca vii tu la mine si te hranesc numai cu fructe in loc de dulciuri".
Dar na, am si io oful asta legat de comunitatea romana in care ma invirt, ca in rest mamele elvetiene sau de alta nationalitate cu care ma intilnesc nu-si permit veci sa-i ofere ceva Marei fara sa ma intrebe intii pe mine. Ma intreaba: maninca Mara inghetata/biscuiti/bomboana? Daca zic ca nu asta e, end of story, nu se ofuscheaza si nu ma judeca (decit poate in sinea lor), dar asta nu ma intereseaza.
boti, sint de acord ca si dulcele are rolul lui, dar eu prefer ca Mara sa-si ia dulcele din fructe, nu din tot felul de zaharuri rafinate. Si nu zic ca n-o sa-i dau niciodata dulciuri, dar pe moment nu cere si nici nu vad nici un beneficiu.
Mai imi zice barbatu-meu din cind in cind ca tre' s-o invatam cu toate gusturile, dar io nu-mi fac nici o problema c-o sa refuze ciocolata daca i-o dau numai dupa 3 ani ![]()
Ma rog, io recunosc ca sint extrema si "anormala" fata de restul lumii la treburile astea, dar astea sint pasaricile mele si traiesc asa cu ele.
flo, pentru depozitat hainele io am luat niste pungi speciale din care se poate trage aerul cu aspiratorul si se sfertuiesc ca si dimensiune. Asa am facut cu toate hainele care i-au ramas mici Marei si pe care nu ma indur sa le dau in speranta ca vine in curind bebe2.
boti, relativ la apa, sa-ti zic ce tactica au tantile astea de la cursul de inot la care merge Mara. Acuma de exemplu face scufundari acolo si ca sa ii obisnuiasca cu apa pe cap, ochi, etc au improvizat tot felul de jocuri de genul vine ploaia si ne uda, adica ii uda ba cu o stropitoare, ba au un lighean in care au facut gauri si pe care il umplu cu apa, iar cupilu' trece impreuna cu parintele sub ligheanul asta. Si in general totul facut asa in joaca, noi am aplicat cu succes treaba cu stropitoarea.
violeta, nu stiu ce sa-ti zic legat de alaptat, mie mi-ar fi placut sa alaptez mai mult de un an, dar mulsul la servici mi-a scazut in timp productia. Daca as mai fi avut as fi alaptat in continuare, dar nu pot sa stiu cum ar fi fost sa alaptez pina acuma.
Mami de Mara (19.08.2008)
iriss27 spune:
turtu, inca o data, imi merge la suflet Elvetia. Pe bune, sa nu lasi copii sa vina cu junk food, are o mare bila alba de la mine, mi se pare cea mai tare chestie.
Deci, abia astept sa emigrez in Elvetia :)))
Asta vroiam si eu sa intreb ce naiba mananca Mara la gradi, dar se pare ca totul este super fain organizat.
Eu am o mare lupta cu soacra-mea. Pt ea nu se concepe inezistenta dulciurilor. Si culmea, e este ff bolnava si eu cred ca un mare aport l-a avut si mancarea (cu f multe grasimi, extrem de mult zahar si mult delikat). Pur si simplu nu ma inteleg cu ea sa nu-i dea dulce. Dar nu numai ca ii da o chestie dar cand mergem la ea are asa: biscuiti, acadele, prajituri, inghetata (asta a fost ultima data). Si mancarea a fost friptura cu cartopi prajiti, deci ... 

Si pt la pachet m&m si alte acadele si o cratita de mucenici.
soacra-mea este dependenta de dulce, in sensul ca ea pe iarna consuma cam 100kg de zahar minimim (ii aducem noi de la tara) si tot mai cumpara de prin feb-martie incepand.
Bazarul meu
Tecky spune:
Ce bine ca s-a oprit ninsoarea!
monalac multa bafta in planurile de viitor.Stiu ca e nasol sa iei titularizarea si sa nu ai loc....
flo ce zi plina de neplaceri ai avut.
Eu usuc hainele in casa si nu am probleme cu igrasia.Eu am bucataria pe balcon si de 4 ani usuc hainele in casa.
Va pup
MissJJ spune:
Mona eu te cred ca e f complicat, da again fara suparare trebuie ceva facut, eu tin pumnii sa gasiti solutia cea mai buna pt voi ca familie.
Turtu nu la gradi le da asa ceva sa manance la gradi mananca numai chestii sanatoase mesele si la cantina is facute healthy cu legume si etc, freshly cooked, pb is alti parinti care desi primim sute de scrisori nu aduceti la copii la scoala snacks si dulciuri si etc nu respecta desi la lunch club le zice sa le puna mese echilibrate cu legume fructe si etc le pun tot felul de porcarii si of course vede si vrea bine aici mai merge cu explicatii nu e bun nu face bine bla bla.
De amendat nu amendeaza parintii ca altfel se trezesc cu proces pe cap.
Aici toti merg pe vf ca vezi Doamne. Desi le repeta profesoarele la mame cum s-a intors profesoara cu spatele mama se stramba si etc deci ce poti sai ceri la copil cand adultul se comporta ca la 3 ani?
Fara suparare si no offence eu aici de romani ma feresc in genere, ca is satula de de ce nu vb romaneste de ce nu mananca sarmale ciorba si fripturi si faze de astea. Deci thank you no, ma lipsesc am cateva fete si atata. Nu mai zic de invidie si prima intrebare cat castigi unde stai ce masina ai, bleax.
Si aici te intreaba daca poate sa ii dea la copil, daca poate sa vb cu el daca poate sa puna mana daca poate sa se joace si etc.
Bottom line e desi ii ferim cat putem tot o sa ajunga sa isi stuff their face la un moment dat, dar of course conteaza si cum ii invatam pe cat de sanatos posibil si etc da trebuie sa recunoastem ca nu mai e ca pe vremuri.
Boti I really feel 4 u ca stiu cum e.
Cu baia tot ce pot sa iti zic e ca o sa treaca faza asta, desi e urat eu am incercat sa o spal cat de rar posibil cand facea f urat dar na tot trebuia spalata si acuma a revenit la sentimente mai bune, perioada aia de terrible twos e mai grea.
Cu mancarea mereu exista un ideal, a meu copil e f departe de ideal este f fussy la mancare si zic f f fussy cu greu papa ceva si aia cu scandal si mofturi mereu o un fight masa are perioade mai bune si perioade cand e in stare sa moara de foame da asta e, nu am ce sa ii fac nici eu nam mancat bine la viata mea deci na...
Si noi prajeli si etc evitam mancarea e la cuptor porc f rar asa de un gust, slow cooking cat mai putine uleiuri, sare numai in cazuri extreme cand chiar e nevoie, zaharul ma chinui sa fie cat de redus dar e cam in toate produsele, cel putin Ari cere de astea de copil cu vacuta cu iepurasul cu etc si na ii mai iau ca nu pot sai interzic chiar tot da si alea au cate 12-14 grame de zahar in ele
si na legume fructe etc da oricum suntem departe de ideal.
Flo
and hugs.
Cam atata m-a dus neuronu merg la programul de seara.
_
Just living is not enough. One must have sunshine, freedom and a little flower.
Mami de A
& A 
Dianami spune:
Multumim pt. urarile de sanatate. Azi e mai bine, mergem doar pe antitermice daca sare de 38.5. Acum doarme dus.
Andrei mananca floricele, dar are o tehnica speciala: desface partea alba de coji si mananca asa.![]()
Turtu, sunt de acord cu tine cu alimentatia. Nici Iulia n-a vazut multe pana pe la 3 ani si am avut niste scandaluri cu familia de parca privam copilul de apa. Si, vorba ta, n-a refuzat ciocolata cand i-am dat. ![]()
Insa cu Andrei e altfel, cam ca la Ana, el o mai vede pe ea si nu i-am putut interzice tot. Doar controlez ce am in casa (dulciurile rafinate aduse de rude sau musafiri le mananca sotul in mare parte), le dau fructe multe si fac eu prajituri de casa, cam o data pe saptamana. Macar stiu ce pun in ele (toate sunt cu fructe).
La bebe 2, 3, e mai greu cu alimentatia, nu prea mai poti controla totul.
Iar in legatura cu cei care vor musai sa-i bage pe gat diverse, n-am cuvinte.
Romanii nu stiu ca pot exista copii alergici la diverse, copii cu diabet, cu boala celiaca...daca sunt micuti ei nu stiu sa refuze si am vazut cazuri de copil internat ca a mancat ce i-au dat altii si el n-avea voie.
Cred ca pe forum am citit si de o bona (fosta asistenta medicala!) care dadea lapte normal copilului, pe ascuns, desi avea intoleranta la lactoza! Si copilul era vesnic bolnav.
Nu mai zic ca majoritatea nu intreaba parintele inainte de a servi copilul cu ceva si nici nu pot respecta decizia ta de a nu da anumite alimente. 
Boti, stii ce as incerca eu? I-as face baie imbracata. Cu atatea haine pe ea cat sa se simta in siguranta (poate vrea doar un body, poate vrea si pantaloni/bluza, nu conteaza). Chit ca te chinui putin sa o speli (acum nu se murdareste in ultimul hal, nu e praf ca vara).
Iar pt. spalatul parului poti incerca cu o papusa, urs, ceva. Da-i ei sampon si spalati amandoua papusa. Laude multe, uite papusa sta cuminte, uite ce par frumos are acum, miroase frumos, vezi tu. Pana prinde curaj si te lasa pe tine sa o speli (sau o pui pe ea sa se samponeze).
Didi, imi place mult de Aidelu tau
.
Flo, eu am pus hainele folosite mai rar si pe alea groase in saci care se videaza cu aspiratorul. Sunt f. multumita, mai ales ca si eu am un singur sifonier. Sacii i-am dosit in lazile canapelelor. Bine, saptamana asta am scos un sac cu pulovere, credeam ca il scot la iarna dar uite ce vreme avem...
Uite ca si Turtu face la fel. Parca si Anka a luat.
Iriss, 100 de kg de zahar?
Eu consum o punga la 3 luni
.
Diana, mami de Alexandru (16.01.2010), Andrei (23.06.2008) si Iulia (15.07.2005)
iriss27 spune:
Cam asa consum si eu zaharul ... dec, imagineaza-ti. Ea orice dulce face mie mi se pare de nemancat, adica infiorator de dulce. Chiar si dulceata ma lesina.
Eu cred ca nu mai simte intensitatea adevarata a gustului.
Eu am diluat macinicii pe care mi i-a dat, le-am mai pus 1l de apa si i-am mai fiert, ca mi se parea zahar concetrat ![]()
Bazarul meu
marimar spune:
Turtu, Mada, fetele cu alimentatia cit mai sanatoasa hang in there ca da rezultate bune si copilul cu ce se invata asta o sa prefere. Eu asa l-am crescut si pe Matei care are 10 ani acum, eu nu i-am cumparat niciodata bomboane si nu il duc la Mc Donalds decit 1 maxim 2 ori pe an
Daca dorea la Mc pt ca isi dorea o jucarie ii explicam mereu ca , daca vrea, cumparam jucaria dar nu mincam acolo, mergem sa mincam sushi sau altceva
Ei bine, acum la 10 ani i-am dat sa aleaga unde vrea sa iesim la restaurant de ziua lui, oriunde vroia el, chiar la McDonalds daca isi doreste. A stat si s-a gindit si a zis" " Vreau la restaurant indian sa maninc mincarea mea preferata sau mergem sa mincam sushi "
Asa de mindra am fost de el !![]()
sursula spune:
Buna seara fetelor!
Am citit ce ati scris despre problemele cu baita si trebuie neaparat sa multumesc mamicii ANKALAURA ,datorita careia Tudor nu are nici o problema cu spalatul pe cap.Cum va spuneam,Tudorel e crescut "a la DC":habar nu aveam cum sa procedez cu baita cand era mic si,dupa ce am citit cum ANKA turna fara mila apa in capul fetelor am facut si eu la fel!
Acum , T nu are nici o problema cu apa care curge din belsug pe crestet!![]()
...si revin!
SURSULA+Bebe TUDOR MILAN(29.07.2008)