Dovlecei de septembrie-octombrie 2009 *102*
Raspunsuri - Pagina 10
hepilica spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui happy_uka
oops, crezi ca nu se simte bine??! te rog, o diagnosticare mica..ca stiu ca tu vezi si veverite si caprioare acolo la tine, ma gandesc ca stii si de zambile..da daca e ceva grav, sa-mi zici cu tact, da? astept cu sufletul la gara Uka, cea mai fericita mamosenie de C a r i n a - 14 septembrie 2009 |
Zambila - Hyacinthus orientalis
Denumire populara: zambila
Familie: Liliaceae
Origine:zona mediteraneana si Africa de sud
Tip de planta: bulb
Expunere:plin soare
Inaltime: 20-25 cm
Sol:fertil, usor drenabil
Dimensiunea florilor: 2,5 x 2,5 cm
Culori:de obnicei alb, roz, piersic si albastru; se mai pot gasi insa si zambile purpurii, rosii, albastru inchis, galbene si portocalii.
Culoarea foliajului: verde
Ingrijire si cultivare
Bulbii de zambile se planteaza toamna, cu sase saptamani inainte de perioada in care ingheata pamantul, intr-un loc insorit, cu pamant bogat in substante nutritive. Bulbii se planteaza la 15 cm adancime si tot la 15 cm distanta unul de altul. Daca nu cumva pamantul este deja foarte uscat, nu e nevoie sa udati florile dupa plantare.
Monitorizati frecvent umiditatea solului. Primavara devreme, cand rasar frunzele si apoi dupa ce se ofilesc florile, tratati bulbii de zambila cu un fertilizator general, urmand intocmai instructiunile de pe ambalaj. Rupeti varfurile florilor dupa ce acestea au inflorit. Zambila produce bulbi laterali care pot fi inlaturati in perioada de repaus a plantei si replantati separat.
Pentru fortarea bulbilor, cumparati bulbi pre-raciti care au primit un tratament cu temperaturi scazute, asemanatoare iernii. Plantati acesti bulbi in ghivece pline cu pamant sau vase de sticla speciale, in care bulbul este tinut exact deasupra nivelului apei. Daca folositi metoda cu apa, umpleti vasul cu atata apa cat sa atinga usor partea de jos a bulbului si asezati-l intr-un loc intunecat, racoros (in jur de 10 grade Celsius) pana cand radacinile sunt bine dezvltate si se observa o crestere in partea superioara a bulbului, la frunze (in jur de 3-4 saptamani). Dupa aceea aduceti vasul cu bulbul de zambila intr-o camera cu temperatura mai crescuta, insorita, pentru a incuraja dezvoltarea foliajului si a florilor. Pentru a prelungi perioada de inflorire, mutati zambila intr-un loc in care sa nu primeasca soare direct atunci cand vedeti ca se apropie momentul in care se deschid florile.
h.
de minunata (22.09.2009).
Multumesc lui DD.
miha74 spune:
Citat: | ||||||||||
citat din mesajul lui lutoniana
asta ar fi minunattttt.....imi si imaginez asa o zi cu voi .....si sa imi ramana pe mustata spuma de la capucino..... (mi-am cumparat si benzi dinacelea de epilat mustata, ma fac zilele astea ....ca sa vad cum mai stau cu incontinenta ....dupa nastere).....Asta ca le-am vazut la magazin si mi0-am amintit ca mi s-au terminat inainte de a fi gravida. In timpul sarcinii nu mi-am luat mustata jos ca sa nu intru brusc in travaliu obligat/fortat Lucia, mami de David 13 Septembrie 2009 |
rad ca toanta ...la laptop, iar Laura si Bogdan ma intreaba, de ce rad? mai ales ca Laura se uita la ceva la descopery, iar sotu' lucreaza la niste situatii...si eu ii deranjez, ca am un HA-HA-HA foarte zgomotos
parca este o situatie "deja vu", mai zicea cineva ca a patit cineva asta
happy_uka spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui hepilica
Zambila - Hyacinthus orientalis Denumire populara: zambila Familie: Liliaceae Origine:zona mediteraneana si Africa de sud Tip de planta: bulb Expunere:plin soare Inaltime: 20-25 cm Sol:fertil, usor drenabil Dimensiunea florilor: 2,5 x 2,5 cm Culori:de obnicei alb, roz, piersic si albastru; se mai pot gasi insa si zambile purpurii, rosii, albastru inchis, galbene si portocalii. Culoarea foliajului: verde Ingrijire si cultivare Bulbii de zambile se planteaza toamna, cu sase saptamani inainte de perioada in care ingheata pamantul, intr-un loc insorit, cu pamant bogat in substante nutritive. Bulbii se planteaza la 15 cm adancime si tot la 15 cm distanta unul de altul. Daca nu cumva pamantul este deja foarte uscat, nu e nevoie sa udati florile dupa plantare. Monitorizati frecvent umiditatea solului. Primavara devreme, cand rasar frunzele si apoi dupa ce se ofilesc florile, tratati bulbii de zambila cu un fertilizator general, urmand intocmai instructiunile de pe ambalaj. Rupeti varfurile florilor dupa ce acestea au inflorit. Zambila produce bulbi laterali care pot fi inlaturati in perioada de repaus a plantei si replantati separat. Pentru fortarea bulbilor, cumparati bulbi pre-raciti care au primit un tratament cu temperaturi scazute, asemanatoare iernii. Plantati acesti bulbi in ghivece pline cu pamant sau vase de sticla speciale, in care bulbul este tinut exact deasupra nivelului apei. Daca folositi metoda cu apa, umpleti vasul cu atata apa cat sa atinga usor partea de jos a bulbului si asezati-l intr-un loc intunecat, racoros (in jur de 10 grade Celsius) pana cand radacinile sunt bine dezvltate si se observa o crestere in partea superioara a bulbului, la frunze (in jur de 3-4 saptamani). Dupa aceea aduceti vasul cu bulbul de zambila intr-o camera cu temperatura mai crescuta, insorita, pentru a incuraja dezvoltarea foliajului si a florilor. Pentru a prelungi perioada de inflorire, mutati zambila intr-un loc in care sa nu primeasca soare direct atunci cand vedeti ca se apropie momentul in care se deschid florile. h. de minunata (22.09.2009). Multumesc lui DD. |
cred ca ceva nu e bine...
ma gandesc ca bulbul nu a fost pre-racit..de unde aflu io asta??
of si cate sperante aveam, ma gandeam s-o inscriu la un concurs ceva..
Uka, cea mai fericita mamosenie de C a r i n a - 14 septembrie 2009
miha74 spune:
luto- vine fata cu tot cu gasca daca se lasa cu zambilici, desi nu prea ne-a placut cand am fost in vizita, e adevarat ca am fost doar la Nottingham si London, si era decembrie 2002 , chiar de Craciun..ohohooooo. la Londra ne-am simtit un pic in India, iar la hotel ne-au omorat cu clanta la usi si cu tevi separate la apa calda si apa rece...
la tine tot asa englezesti sunt?
happy_uka spune:
cine vrea cozonac?
liliac1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui miha74 rad ca toanta ...la laptop, iar Laura si Bogdan ma intreaba, de ce rad? mai ales ca Laura se uita la ceva la descopery, iar sotu' lucreaza la niste situatii...si eu ii deranjez, ca am un HA-HA-HA foarte zgomotos parca este o situatie "deja vu", mai zicea cineva ca a patit cineva asta Miha, mami fericita de Iris-Teodora (7.09.2009), Matei-Andrei (16.01.2008) si Laura-Ioana (30.09.1997) "Este de o mie de ori mai bine sa fii optimist si sa te inseli, decat sa fii pesimist si sa ai dreptate." (Jack Penn) |
Mda, ma recunosc...si ai mei de-atunci ma tot trateaza ca pe-o cauza pierduta... Dar eu insist ca ma fac bine
Liliana, Andra-Maria (29.09.2003) & Radu-Mihai (21.10.2009)
Fii asa cum simti si se va vedea in tot ce faci!
D'ale Andrei
Vremuri
happy_uka spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui liliac1
Mda, ma recunosc...si ai mei de-atunci ma tot trateaza ca pe-o cauza pierduta... Dar eu insist ca ma fac bine Liliana, Andra-Maria (29.09.2003) & Radu-Mihai (21.10.2009) Fii asa cum simti si se va vedea in tot ce faci! D'ale Andrei Vremuri |
daa, ce tare a fost andra in seara aia ...adica sotul tau..toti
lutoniana spune:
citat din mesajul lui miha74 luto- vine fata cu tot cu gasca daca se lasa cu zambilici, desi nu prea ne-a placut cand am fost in vizita, e adevarat ca am fost doar la Nottingham si London, si era decembrie 2002 , chiar de Craciun..ohohooooo. la Londra ne-am simtit un pic in India, iar la hotel ne-au omorat cu clanta la usi si cu tevi separate la apa calda si apa rece... la tine tot asa englezesti sunt? Miha, mami fericita de Iris-Teodora (7.09.2009), Matei-Andrei (16.01.2008) si Laura-Ioana (30.09.1997) "Este de o mie de ori mai bine sa fii optimist si sa te inseli, decat sa fii pesimist si sa ai dreptate." (Jack Penn) |
unde am stat inainte aveam asa la apa....doua variante...ori rece ori calda ....iar in Luton este cea mai mare comunitate de indieni sau pakistanezi .....dar e foarte usor sa te obisnuiesti cu ei.....sau sa devii rasist
Lucia, mami de David 13 Septembrie 2009
lutoniana spune:
citat din mesajul lui happy_uka cine vrea cozonac? Uka, cea mai fericita mamosenie de C a r i n a - 14 septembrie 2009 |
Lucia, mami de David 13 Septembrie 2009
miha74 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui liliac1
Mda, ma recunosc...si ai mei de-atunci ma tot trateaza ca pe-o cauza pierduta... Dar eu insist ca ma fac bine Liliana, Andra-Maria (29.09.2003) & Radu-Mihai (21.10.2009) Fii asa cum simti si se va vedea in tot ce faci! D'ale Andrei Vremuri |
macar suntem doua