Minoritatile din Romania: studiu istoric

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Sabina, inteleg pozitia ta si poate vei fi surprinsa sa afli ca exista multe persoane in comunitatea LGBT care o impartasesc. Eu o consider insa gresita si am sa ma explic.
Comunitatea LGBT trebuie sa faca outing voluntar pentru a se aduce in atentia majoritatii in primul rand faptul ca exista, ca sunt oameni reali, cu vieti adevarate si care sunt multi si traiesc in aceeasi societate cu noi, prin urmare societatea nu le mai poate ignora drepturile. Iar drepturile pe care le cer nu sunt in niciun fel altele decat acelea fundamentale ale omului, care lor , din cauza faptului ca s-au nascut avand o alta orientare sexuala decat cea hetero sau o alta identitate de gen decat cea cis, le sunt interzise.
Este important sa faca Pride Parade (pride este aici folosit ca antonim al lui shame) pentru a se face vizibili. E foarte usor sa ignori drepturile unor oameni despre care iti imaginezi ca nu exista sau ca sunt..aia trei dezaxati care nici nu merita atentie si e mult mai greu sa ignori o masa de oameni care ies in strada pentru ca trebuie sa obtina drepturi egale cu ceilalti. Cunoasterea scade rezistenta in fata ideilor neconfortabile, iar faptul ca ies in strada inseamna ca ne forteaza sa le constientizam existenta, este o presiune sociala si politica pe care o fac si e firesc sa o faca. Aceste parade au acest efect.
Sper ca am fost relativ coerenta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Eu consider pozitia Sabinei corecta (asta e, sunt pudica, nu vreau sa vad c si tz, am mai zis) si am sa zic de ce.
Lumea priveste paradele astea ca pe sursa tuturor relelor, cand ele sunt exact ce spune inaioana mai sus, un mod zgomotos si indreptatit to blow the whistle. Daca macar din avion s-ar termina cu discriminarea, s-ar termina si cu paradele. La mine in oras nu e parada din asta, ca nu prea are de ce sa fie, casatoria e uniunea liber consimtita si cu excluderea altora intre doua persoane. Si common law e recunoscut, evident. Legea spune fara discriminare de sex, religie, etnie sau orientare sexuala si se si cam respecta. In rest suntem aruncati cu totii in aceeasi societate, mai cu prejudecati, mai fara, dar unde-i lege nu-i tocmeala.
Apropo de Romania, cei care gandesc ca Sabina si ca mine, desi au o pozitie legitima, asta e, si-o pun o vreme in cui, alegand raul cel mai mic. Ceea ce nu face pozitia lor mai putin corecta.
Acum sa nu credeti ca traiesc la San Francisco, traiesc in "Texasul nordului" unde chiar intelepciunea populara locala spune ca oamenii au cataramele de la curele mai mari decat creierul si uite ca se poate. Nu fara limite desigur, de ex mai degraba e la moda sa fii anti-muslim sau anti-brown, cu tenta misogina de rigoare, desigur.
beren, google am si eu, ideea era ca imi plac mai mult oamenii pe care stiu cum ii cheama.

Oare eu de ce am zero prieteni :p

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

good luck obtinand explicatiile alea de pe google, Laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Akamanah, iti multumumesc pentru amanunte.
Surprize nu am avut: generalizare, bagat toti tiganii in aceeasi oala, erori ("tin la traditiile lor in conditiile in care nu au alta alegere. Daca au suficiente resurse materiale (vila si mertan) sunt gata sa imite majoritatea") si, din nou, intarirea ideii fluturate mai demult ca "domle, nu degeaba o incaseaza minoritarii astia, cel mai probabil ca o merita".


Citat:
Haideti sa cautam impreuna cauzele care au dus si perpetueaza situatia actuala a relatiei dintre romani si tigani. Eu zic ca sunt vinovatii de ambele parti. Voi ce ziceti?


Una din cauze, AkaManah, ar fi indivizii ca tine, care, de pe pozitii care (sunt sigura ca) sunt percepute drept incarcate de autoritate, fac foarte mult rau.
Pentru ca presupun ca nu-ti vezi vreo vina (probabil iti vei mai atarna o vorba de duh la semnatura ), pune in locul cuvantului "tigan" cuvantul "blonde" sa zicem si poate iti suna vreun clopotel. Iti pot imprumta unul de la mine :)).


Acuma.... in intrebarea pusa Llaurei eu nu ma refeream la minoritatea tiganeasca, ci la cea homosexualeasca.
Atunci cand homosexualii sunt denigrati public, cum trebuie sa actioneze indivizii toleranti pentru a lupta impotriva intolerantei?






"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.



Denizel eu zic sa iti ti-i clopoteii pentru sine. Nu am nevoie.Multumesc oricum. Da, generalizarile fac rau si sunt o plaga importanta in economia unui studiu stiitific sau intr-o discutie simpla. Eu voiam sa spun ca sunt gata sa imite majoritatea daca pot. Cred ca sentimentul de atuto-jena (scuzati noua inventie) este impus minoritatii respective de catre majoritari. Am generalizat totusi pentru ca o mare parte dintre tiganii de care ma lovesc zilnic sunt in aceasta stare. 5% dintre tigani care sunt integrati nu...sunt un esantion reprezentativ.
Apropo...nici eu nu mai am surprize din partea ta. Mi-ar place sa vii totusi cu ceva inchegat si nu numai cu referate la ceea ce spun altii. Ar fi un inceput. Poate as fi de acord cu ce spui.




Veninul dauneaza grav sanatatii.

Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.

Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Eu pun pariu ca daca ii arat doi trei homosexuali lui Aka Manah, acesta nu-si da seama ca-s homosexuali. Pentru ca nu le scrie-n frunte, nu poarta fuste si nici machiaj. A..si nici nu fac ochi dulci masculilor care trec pe trotuar

Deci, Aka Manah, asa cum exista femei cu comportament si atitudine obscene, de prost gust, exibitioniste si...nimfomane, asa exista si gay care sar calu´prin comportament si atitudine.


Daca vezi o femeie obscena si exibitionista zici ca toate femeile-s la fel?
Acelasi principiu functioneaza si la gay, Aka Manah.

PS. exista o diferenta intre travestit si gay, vreti sa intram in amanunte? Mi se pare ca multi confunda...


Bun. Hai sa zicem ca am exagerat un pic in privinta homosexualilor. Dar numai putin. :D
Nu generalizez in general dar, necazul e ca tocmai acele persoane grobiene, fara gust, principii etc sar in ochi. Am cunostinte despre care banuiesc ca sunt gay dar, nu vreau sa stiu exact. E mai bine asa.
Am mai spus undeva ca ma intereseaza pesoana si nu comunitatea.


Veninul dauneaza grav sanatatii.

Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.

Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka

Povestea cu bataia e din 2007; s-a intamplat in timpul festivalului de film din saptamana 'gay'; eram singurii heterosexuali din sala (io cu barbatu-meu, vreau sa zic). Am mai povestit eu pe-aici - de cate ori vine vremea paradei gay se intampla neste treburi si pe forum - si nu vreau sa-i plictisesc pe oamini cu povestile mele de eroism.

P.S. Filmele nu erau gay-porn; erau documentare despre castigarea unor drepturi civile prin diverse parti ale lumii; bataia cu pricina s-a petrecut in timpul unui film despre situatia din Quebec.

Edit: cine vine cu mine anul asta?


Eu as veni dar nu am gasit Absurdistanul pe harta.


Veninul dauneaza grav sanatatii.

Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.

Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren

Citat:
citat din mesajul lui Llaura

Daca vine Mihaelka la mine si zice hai cu mine sa aparam pe cutare si cutare de bataie, ca stiu eu ca e nevoie si merge, ma duc cu ea fara ezitare. Dar utilitatea de jos in sus sau sus in jos a felului in care Aka (ce nume o mai fi si asta) isi va educa copilul care se va naste peste un an doi trei n-o vad, pur si simplu. Se poate ca-mi duc viata la five o'clock dar sincer nu cred.


(AkaManah este numele unei "ultimate sword" din jocul virtual Lineage, bazat pe universul lui Tolkien. In The Silmarillion exista o arma similara, Gurthang, care ajunge in posesia lui Turin Turambar (the Blacksword). Bunicul lui, Baragund, era var cu Beren Erchamion. )

Inapoi la realitatea noastra: toata povestea se reduce la educatia pe care o va primi copilul, Laura. Asta-i fix, fix, exact despre ce e vorba aici.

Mihaelka, eu vin daca-s in tara ...


Multumesc stimate coleg ca ai lamurit-o partial pe lLaura. Stiu de Lineage si sunt fan 200% Stapanul Inelelor dar cand am ales acest nume am mers mai adanc in mitologie. Mi-a placut acest nume, suna bine si imi place sa citesc cat mai mult depre religiile orientale.

În mitologia persana Aka Manah este zeul ispitei, membru al grupului Daevas, cel ce a fost trimis de Ahriman pentru a-l seduce pe profetul Zarathustra. Oponentul lui din Amesha Spentas este Vohu Manah.


Veninul dauneaza grav sanatatii.

Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.

Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren

Citat:
citat din mesajul lui inaioana

Nu consider ca eu azi am cea mai mica urma de responsabilitate pentru ce au facut inaintasii mei, pot fi ei si rude de gradul 1. Responsabilitatile mele nu se pot referi decat la propriile mele actiuni.


Mie nu mi se pare chiar asa de simplu. Poate in anumite cazuri sa fie posibil, dar iata un scenariu plauzibil: te stii fara pata, tu personal nu ai nedreptatit niciodata pe nimeni. Primesti mostenire de familie o casa in P-ta Romana. Afli ca a fost construita folosind sclavi tigani; sau din averi confiscate de la evrei in anii '40. Mai afli si cine sunt urmasii aceor tigani sau evrei. Accepti mostenirea? Te duci sa iti ceri scuze urmasilor celor nedreptatiti, carora nimeni nu le-a recunoscut suferintele? Refuzi mostenirea? Ignori istoria cu totul?

Responsabilitatea statului, pe de alta parte, nu se poate limita la o generatie sau alta. Iar statul te reprezinta si pe tine, ca si pe ceilalti cetateni. La nivelul ala, situatia nu e ambigua: nedreptatile trebuie recunoscute si asumate.


Nu stiu daca nu ai parea ciudat sa te duci sa ceri scuze unui tigan pentru ca stramosii lui au fost robii care ti-au construit casa. Ideea acesta cu "pacatele stramosesti" mi se pare cam deplasata. Daca stramosii mei au avut robi..eu cu ce sunt de vina acum? Am tot spus...faptele trebuiesc privite din perspectiva acelor ani si nu din perspectiva omului contemporan. Asa se emit judecati care nu prea valoreaza mare lucru.

Statul trebuie sa investeasca mult pentru a inlatura nedreptatile. In primul rand in educatie, in responsabilizare. Fiecare parte are nevoie de o educatie specifica: romani sa invete sa accepte si sa ofere si tiganii ...la fel. Trebuie sa fie un proces intens de schimburi reciproce care insa poate dura foarte mult. Se poate sa vorbim aici si de mai multe generatii. Toleranta brusca, cum este propovaduita aici, nu te transforma decat intr-o victima sigura. In orice caz devii vulnerabil. Eu nu as putea sa ii spun copilului meu "ai incredre in oricine", "tiganii sunt cool" pentru ca lumea de azi e plina de tot mai multe pericole.Ma ingrozesc cand vad cata imaginatie diabolica pot avea semenii nostrii cand e vorba sa faca rau.


Veninul dauneaza grav sanatatii.

Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.

Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui AkaManah




Denizel eu zic sa iti ti-i clopoteii pentru sine. Nu am nevoie.Multumesc oricum. Da, generalizarile fac rau si sunt o plaga importanta in economia unui studiu stiitific sau intr-o discutie simpla. Eu voiam sa spun ca sunt gata sa imite majoritatea daca pot. Cred ca sentimentul de atuto-jena (scuzati noua inventie) este impus minoritatii respective de catre majoritari. Am generalizat totusi pentru ca o mare parte dintre tiganii de care ma lovesc zilnic sunt in aceasta stare. 5% dintre tigani care sunt integrati nu...sunt un esantion reprezentativ.
Apropo...nici eu nu mai am surprize din partea ta. Mi-ar place sa vii totusi cu ceva inchega si nu numai cu referate la ceea ce spun altii. Ar fi un inceput. Poate as fi de acord cu ce spui.




Veninul dauneaza grav sanatatii.

Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.

Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.





AkaManah, mi-ar fi la fel de usor ca tie sa intru pe un site de unde sa copiez ceva istorie a tiganilor si sa o prezint apoi pe DC.
Daca vrei in site-uri sa ne batem pentru ca eu fiu un partener de nadejde in dialogul cu tine, nu cred ca e vreo sansa...


pot in schimb sa adaug noi file referatului .


Spuneai acum cateva zile ca lucrezi cu tiganii, "intr-un frumos proiect".
Imi este imposibil sa inteleg cum cineva care lucreaza cu tiganii intr-un frumos proiect nu are nimic bun de spus despre ei.
Mai, chiar nimic bun de spus despre oamenii astia???


Repet, mi se pare imposibil ca, aflandu-te printre ei, sa mai simti nevoia sa ii bagi pe toti in oala infractorilor, jegosilor si a celor lipsiti de orice moralitate.


Apoi, ce naiba o insemna aia integrare, ca mi se face parul maciuca atunci cand aud de integrarea asta blestemata.
Da' de ce sa se integreze???
Fiindca sunteti voi pusi in incurcatura atunci cand va aflati in prezenta unuia care e altfel decat voi?
Sa fiti sanatosi, e problema voastra, nu a diferitului.






"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui AkaManah


Statul trebuie sa investeasca mult pentru a inlatura nedreptatile. In primul rand in educatie, in responsabilizare. Fiecare parte are nevoie de o educatie specifica: romani sa invete sa accepte si sa ofere si tiganii ...la fel.



Statul sa investeasca pentru a-ti darama tie prejudecatile??
Si cam cum ar trebui sa procedeze Statul asta?
Statul ti-a oferit invatamant gratuit.
Unul din rezultatele cu care ar trebui sa se mandreasca un om scolit (cu mintea deschisa de studiu, adica) este toleranta.
Iar tu, ca om scolit, deci tolerant, ar trebui sa raspandesti toleranta in jurul tau.
Faci asta?
Nu, nu faci!
Raspandesti in jurul tau prejudecati, generalizari si intoleranta din pozitia celui care, culmea!!!!, e implicat in "frumoase proiecte" cu tiganii...
Ce ar trebui sa faca Statul pt. ca tu sa scapi de prejudecati?



"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput