Cum va place : cartea ideala

Cum va place : cartea ideala | Autor: monixy

Link direct la acest mesaj

Poate v-ati gasit deja cartea pereche , poate aveti chiar un harem de carti , sau poate sunteti in cautarea idealului literar .

Ce ziceti , povestim despre cartea ideala , existenta sau doar imaginata ? Sau macar de variante originale ca forma si continut ?

Ca sa vedeti de unde mi-a venit ideea , aruncati o privire aici : http://www.vellant.ro/News/NewsView.aspx?newsid=15

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Harem, nici o indoiala. De culori, forme si temperamente diverse. De la care invat permanent. Cu unele ma intalnesc rar, cu altele foarte des.

O lista ar fi plictisitoare, nu? Important este ca ele ne amintesc ceva important, cate o idee cu adevarat profunda pe care am inteles-o (complet, nu superficial) candva, sau poate doar o amintire care rezoneaza adanc. Ori, si mai subtil, ceva important despre viitor.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Cartea care mi-a modelat in parte stilul de scris (profesional) este "Istoria caraibelor" de Arciniegas, German. Mi-a placut stilul light dar, patrunzator. Parca descria o croaziera prin epoci si continente diferite.Este exact ce cautam eu...acces la cititor.


Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.

Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

Beren , AkaManah , multumesc pt. raspunsuri .

Eu tot incerc sa discut despre carti in general , si dupa incercarea nereusita de critica subiectiva (la topicul cu carcotasii -multumesc Lilanda pt. raspuns) , mi-am zis ca poate o discutie pozitiva are mai mult succes .

Eu n-am o carte preferata , mi-au ramas in minte diferite idei si stiluri pe gustul meu , dar nu toate intre aceleasi coperti (e adevarat , nici n-am citit toate cartile lumii ).
Idealul ar fi un text ce l-as putea reciti fara sa ma plictisesc de-a lungul varstelor , descoperind mereu ceva nou in aceeasi veche poveste . Asta nu mi s-a intamplat pana acum (mai e o sansa : sa uit la batranete si sa "recitesc" pt. prima data cu incantare ).

Concret , idealul meu arata asa : intr-o schema "matrioshka" cu ramificatii , "fabule" cu "morala" deschisa (sa aiba imaginatia ce prelucra), pe toate temele importante (inclusiv din stiinte) , in stiluri de la comic la tragic , de la poezie la teoreme , si pe un suport de hartie cat mai interesant (pagini colorate , cu diverse ilustratii originale , decupaje , si cu spatii libere pt. insemnari de cititor ).

In categoria carti originale , in afara celei cu 186 de co-autori(pe care am prezentat-o in link) , mai stiu de o carte formata din povestiri scrise pe servetele de restaurant (de diverse persoane) , o poveste scrisa pe o portocala , cartile personalizate in care cumparatorul alege sa fie un anume personaj intr-o anume actiune , si practic apare cu numele si intamplari din propria viata in roman .

Mai povesteste cineva ?




http://bazar-livresc.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iarina spune:

Monixy eu am vrut sa scriu si la celalalt topic, dar mai mereu in ultima vreme sunt pe fuga si nu-mi adun gandurile.

Nu m-am gandit niciodata la o carte ideala, nu-mi setez asteptari din astea, dar o carte pe care as putea-o reciti oricand, de la cap la coada si invers, de la mijloc, pe bucati, este Veacul de singuratate al lui Marquez. Nu cred ca as mai putea adauga ceva la cat s-a scris, doar atat ...ca am ramas prizoniera in Macondo si-mi place

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Cartea ideala sau aproape de ea? Mai bine spus, cartea ce ne schimba putin modul de a gandi, eu asa as caracteriza. Muntele vrajit, apoi trilogia lui Dante si paradoxal, cartea lui Fridjof Nansen, Expeditie spre Polul Nord (jurnalul sau). Am pus doar trei, dar sigur sunt mai multe.
Iarina, tu in Macondo, eu as vrea sa fiu prizoniera in lumea lui Hoffman, Piticul Cinabru, cu spiridusi, carti in-folio, fracuri, aerostate si vesnice ghidusii.

Ingrid S si Diana
www.dropshots.com/Ingrid28_photo" target="_blank"> FILME 1
www.dropshots.com/Ingrid28photo" target="_blank"> FILME 2
www.dropshots.com/Ingrid28photo1" target="_blank"> FILME 3


Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

Iarina , Ingrid

Trebuie sa marturisesc ceva (nici o grija , n-am confundat forumul de literatura cu cel de religie): eu cand citesc ceva , ma gandesc si la autor , incerc sa il "cunosc" ca persoana . Din idei , stil , atitudini , imi devine simpatic , antipatic sau indiferent, fara legatura , evident , cu valoarea literara a textului , si de aceea mai caut sa citesc si amanunte biografice sau jurnale ale scriitorilor .
Cu alte cuvinte , ma gandesc la scriitori (inclusiv la cei de pe forum ) si ii "portretizez" in contextul scrierilor . Probabil , nu-s singura cu categorisiri d-astea ; orice grup se formeaza pe baza de asemanari , oricum ar fi , cu siguranta am descoperit aici datorita cititorilor din club niste directii de explorare literara , care altfel mi-ar fi ramas necunoscute .

Cartea ideala ar fi scrisa de o minte ideala , oricat de extraordinara ar fi , are limite , deci e nevoie de mai multe (carti , minti).
Cred ca mai degraba e vorba de un idealuri literare diferite .
Aceasta cred ca se leaga de importanta literaturii pt. fiecare , in viata , in suflet .

Eu , clar , mai am multe de citit , sigur paradisul literar e aici pe pamant

Ceva ce mi-a placut : "traim intr-o lume fictionala " si construim "castele de limbaj" .
Ce parere aveti ?



http://bazar-livresc.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Ma inscriu si eu la cuvant cu cartea mea de suflet: Dune, de Frank Herbert (si cand spun "cartea" ma refer la toata seria). Gasesti in ea tot ce doresti: Cultura si civilizatie, religie, istorie, strategie, stiinta, fictiune, intriga, dragoste, arta...
Va spun cu mana pe inima ca am citit-o (seria) de 7 ori! Si de fiecare data am mai gasit sensuri noi, o alta posobila interpretare a celor scrise... Pot spune ca am crescut si m-am educat cu ea (prima data am citit-o in clasa a XII-a).
Sa nu credeti ca nu am citit si alte carti. Cred ca am citit din toate genurile, si sunt destul de multe carti care mi-au placut chiar foarte mult, insa cartea sufletului meu ramane tot Dune.
O recomand cu caldura celor care nu au citit-o pana acum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

Tisina
Seria "Dune" scrisa de Frank Herbert a fost continuata de fiul sau Brian Herbert , impreuna cu Kevin J.Anderson "Casa Atreides" , "Casa Harkonnen" si "Casa Corinno" (ele fiind , ca subiect , un fel de preludiu al Dunei , desi au fost scrise ulterior ) . Eu n-am citit-o , dar imi imaginez (din prezentari) ca e o saga SF foarte vasta si complicata . Le-ai citit pe toate ? Remarcabil !

Acum mi-am adus aminte de o persoana care a declarat ca dupa "Cartea nelinistirii" de Fernando Pessoa n-ar mai fi nevoie de literatura , de unde am dedus ca fusese pe deplin vrajit de aceasta carte (pe care eu n-am citit-o). Cum o fi ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Am imbatranit, nu mai am carti ideale, cum era gluma aia, m-am indragostit de alt harem :-)
Prima carte pe care am citit-o vreodata, www.librarie.net/carti/21643/VANTUL-PRIN-SALCII-Kenneth-Grahame" target="_blank">Vantul prin salcii, mi-ar placea sa traiesc in ea, existenta mic-burgheza in padure
Ideala nu stiu dar ani am citit la ea, avea tata o editie Caragiale in doua volume mari cu coperta groasa, unul cu dramaturgia si celalalt cu tot restul, cine-si mai aduce aminte de ridichi cu fasole si fasole cu ridichi?! dar de "dar totusi" si "dar insa"?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

La inceput a fost Dumas si Paul Feval si D'Artagnan si Fausta si Pardaillan. A mai fost si Ioan Dan - Cavalerii si Zambilica. Oh, Doamne uitam de Winettou!

Apoi pe la 18-20 ani am inceput sa le recitesc si a urmat intrebarea: Ce oare am gasit in cartile astea de mi-au placut?

A fost Lorelei si Panza de paianjen si Marele Gatsby

A fost apoi Imparatul Mustelor -Wwilliam Golding si Iris Murdoch cu Vlastarul cuvintelor, Simone de Beauvoir si Toti oamenii sunt muritori.

Acum au ramas Numele Trandafirului - Umberto Eco, Orhan Pamuk - Ma numesc Rosu, Yasunari Kawabata - Frumuste si intristare, si tot John Fowles si nu ma pot desparti de Nikos Kazantzakis de Hristos rastignit a doua oara si nici de Zorba.

Cartea ideala? Fiecare fila pe care o intorci poate fi parte din cartea ideala.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput