Nadia Comaneci si reclama la margarina
Raspunsuri - Pagina 7
accept92 spune:
Explicatiile Llaurei sunt minunate si par credibile. Dar eu n-as pune in gura ceva ce necesita atatea explicatii si la un asemenea nivel academic.
ocebine spune:
Citat: |
citat din mesajul lui accept92 Explicatiile Llaurei sunt minunate si par credibile. Dar eu n-as pune in gura ceva ce necesita atatea explicatii si la un asemenea nivel academic. |
m.uieti-s posmagii?
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
Iasmin08 spune:
Nenitescu, vol I, pag 674, ed Tehnica, BUcuresti. 1956
"Margarina este o emulsie de rgasime vegetala sau animala din lapte de obicei smantanitm avand aspectul, consistenta, mirosul si gustului untului natural. Mirosul si gustul se obtin prin fermentarea, in prealabil a laptelui, cu anumite rase de bacterii lactice, care produc o acrire partiala si sintetizeaza diacetilul. Se adauga uneori si diacetil sintetic. Grasimile intrebuintate la fabricarea margariinei sunt fie de origine anmala (seu moale obtinut prin presare la temp joasa, "premier jus"), fie de origine vegetala, in special grasimi solide tropicale, cum sunt cele de cocos sau de palmier. Toate aceste grasimi trebuie sa aiba culoare deschisa si sa fie complet lipsite de gust si miros propriu. Aceste conditii sunt indeplinite bine de catre grsaimile hidrogenate, care se intrebuinteaza pe scara mare. Pentru stabilizarea emulsiei, se adauga in margarina, emulgatori, cum sunt galbenusul de ousau, mai bine, lecitina izolata din galbenusul de ou sau din soia.
"Intarirea grasimilor". Cele mai multe dinre grasimile naturale sunt lichide, si de aceea nu se pot intrebuinta direct la fabricarea margarinei si a sapunului. Prin hidrogenarea catalitica a dublelor legaturi din acizii grasimilor lichide, acestia se transforma in acizi saturati si totoodata ridica punctele de topire ale grasimilor (...) Prin hidrogenare dispar mirosul si culoarea inchisa. Catalizatorul utilizat este Nichelul, obtinut prin reducerea oxidului sau prin descompunerea formiatului de nichel. Hidrogenarea are loc in faza lichda, la 160-200 grade C si la 2-15 at. Hidrgenarea se poate duce pana la disparitia completa a dublelor legaturi; in prctica se opreste atunci cand produsul are saturarea dorita care se controleaza in timpul operatiei, prin topire si indicele de iod. Grasimile hidrogenate se aseamana in totul cu cele solide naturale."
Eu zic ca din 1956 (de cand se pare ca a fost publicat vol asta de Chimie organica) tot s-a mai schimbat ceva in procedeul de fabricare. La asta m-am referit eu. Ca se mai foloseste sau nu Ni (oxid sau nu) nu am de unde sti ca nu stiu daca scrie pe cutie.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
Llaura spune:
Nu cunosc nici un alt procedeu de hidrogenare a margarinei in afara celui pe metale grele. Pericolul ar fi ca urme din aceste metale sa se regaseasca in produsul final; sigur nu prea mult, sigur sub cut-offul regulilor de etichetare, sigur sunt mai multe metale grele in peste (de ex mercur) si eu una de mancat peste nu ma las
Daca se poate face si altfel, am sa ma interesez si revin.
Sigur se poate face margarina cu ulei nehidrogenat.
In ce masura putem sti specific cum se face hidrogenarea...cred ca stim doar ce ne spun companiile producatoare. Daca ar raspunde si la intrebari, asta nu stiu.
Donia spune:
Multumesc pentru explicatii!
Iasmin, citind ce ai scris tu din Nenitescu, parca am si vazut cuvele in care are loc catalizarea
Llaura, m-ai linistit dand exemplul cu pestele, de care nici eu nu ma las. Margarina nu mancam nici noi, insa macar n-o sa mai fiu la un pas de stop cardiac daca isi mai pune fiica-mea pe paine in vreun restaurant
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
maraki spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui blackpanterro
:) nu stiu cum e in UK dar pe aici e scump rau la Mac si daca as vrea din tot sufletul nu as putea sa ma duc ca nu vreau sa dau 30 de euro pe 3 hamburgeri si 2 cartofi.Pe banii aia ma duc la rest italian si comand o pizza party,facuta in cuptor de pamant, mare cat roata carului :)) De cand suntem in Germania, de 5 ani aproape, am fost la Mac de vreo 3 ori si aia numai pt ca mergeam pe autostrada si nu era nimic altceva si im injurat in barba de cat de multi bani am dat :) Adriana 12w si Aidan Alexander - 4 ani A ticket to hell has never been funnier |
Un hamburger simplu costa 1 euro iar o portie mare de cartofi 2 euroi. Sa nu exageram...un big-mac costa 3.50 euro.
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mami cu Angelo poniroulis ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
Allure spune:
s-a pus intrebarea: "daca unt nu pot minca pe motiv de sanatate iar margarina e chimicala, eu ce maninc???"
raspunsul e: nici, nici. margarina nu e "mincare", e un prefabricat.
mincarea este asa: fructe, legume, cereale integrale, carne slaba (peste, pui), nuci si alte grasimi sanatoase (avocado, olive oil, etc)
iar daca chiar vrei sa "intinzi" ceva pe piine, intinde niste avocado moale, presara niste seminte de susan sau feliute de rosii pe o feliutza de paine integrala...gustos si sanatos.
cui ii trebuie margarina si de ce???
si sint o groaza de prajituri delicioase fara unt, fara nici o grasime sau cu ulei de masline chiar...
You are what you eat!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
True health is a journey not a destination, a process not an event, a habit not a diet.
"Man, you can do anything for 30 seconds!" Tony Horton, P90X
Letitia1 spune:
Probabil ca ai dreptate dar daca consumi zilnic,,,ptr ca altfel daca pui in cantar un consum zilnic de margarina pe paine si o vizita 1 data pe luna la Mc eu as prefera sincer ptr copii mei vizita lunara la Mc in care consuma doar un Mcpuisor si nu consumul zilnic de margarina...
Hai domne sa fim seriosi? Cine maninca zilnic margarina? Sau orice alt fel de mincare? Te plictisesti. Eu dau copilului in fiecare zi altceva la micul dejun. Nu accepta de doua ori ca rind acelasi fel de mincare, asa ca sa vreau si n-as putea sa-i dau zilnic margarina, sau orice altceva.
Fast food-urile, ready made meals si takeaway-urile, astia sint adevaratii dusmani ai sanatatii. Ca americanii nu au ajuns sa fie cea mai obeza natie mincind margarina. Nu credeti?
blackpanterro spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui maraki
Un hamburger simplu costa 1 euro iar o portie mare de cartofi 2 euroi. Sa nu exageram...un big-mac costa 3.50 euro. Monica http://www.community.webshots.com/user/maraki36 mami cu Angelo poniroulis ( 29 Dec. 2005 ) Foto Angelo Angelo1 Angelo2 Angelo3 Angelo4 filmulete maraki5 |
Daaaa? Eu am platit mult mai mult, 1 burger=1 euro?? Pt un file o fish, 9 nuggets+cartofi medium - 18 euro...si ketchup-ul se plateste firar! multi bani pt mancare de rahat!
Adriana 12w si Aidan Alexander - 4 ani
A ticket to hell has never been funnier
accept92 spune:
Dar nu inteleg ce aveti cu untul. Grasimea din unt si cea din iaurt au aceeasi structura. Un iaurt bun pentru copii ar trebui sa aiba cam 3% grasime...un borcanel de iaurt are in medie 200g - 250g...deci 6- 7,5g de grasime, nu? Untul are 65% grasime...pentru a unge cu unt doua felii de paine se folosesc cam 10 maxim 15 g de unt...deci 6,5g...maxim 9.75g de grasime...grasime cu aceeasi structura cu cea din iaurt. Deci care este problema cu untul?